debeli ne voli mrkvu

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

debeli ne voli mrkvu

PostPostao/la ja i moj debeli zec » pon ožu 03, 2008 21:50 pm

nisam znala gdje da to pitam, pa ako je na krivom mjestu slobodno premjestite. je li normalno da neki zeke ne vole bas mrkvu ? :huh:
pojest ce ju on ako bas mora (malo), ali nikad joj se ne obraduje kao sto se obraduje bilo cemu drugome. to mi je bilo malo cudno od pocetka, ali sam mislila da to varira od zeca do zeca (osobnost, sto voli sto nevoli, razmazenost i tome sl.), a sad kad sam vidjela da svi vasi zecovi vole mrkvu jos mi je cudnije. je li moguce da ju bas ne voli jer je jednom od nje dobio proljev? jeo je tek opranu mrkvu i onda popio brdo vode i ubrzo dobio proljev, pa mislim da je od toga - to je bilo kad smo ga tek dobili, sada znamo bolje.
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Charlie » pon ožu 03, 2008 22:04 pm

Puno kunića ne voli mrkvu :D zapravo je mit da zečevi vole mrkvu ;D
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » pon ožu 03, 2008 22:08 pm

Charlie je napisao/la:Puno kunića ne voli mrkvu :D zapravo je mit da zečevi vole mrkvu ;D

potpisujem :)

moja šestorka si mrkvicu ostavi za kraj :rolleyes:
salatica

PostPostao/la Kiki » pon ožu 03, 2008 23:24 pm

Ni moja curica nije papala mrkvu prve 4 godine,a sad ju obožava,isto tako je i s malt pastom :rolleyes:
Kiki
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » uto ožu 04, 2008 8:20 am

jedna od najvecih zabluda su te mrkve i zelje :)

naime, zecevi jedu to samo ZIMI tj. kada je to jedino sto je ostalo citavo u vrtovima :) i ljudi su valjda to povezali s time - oni kradu iz vrtova mrkvu i zelje mora da to vole!

mrkva sama po sebi nije losa - ali listovi, korjen mrkve spada u "slatko" i to je nesto sto kunicu treba davat povremeno ako zeli to jesti, ako ne jos bolje :)

zelje najcesce zele jesti, ali to je hrana koja napuhuje, a to necete skuzit sve dok jednom se stvari ne poklopei onda moze biti zbilja svega - meni je jednom Lilo mudro rekla - sve sto tebe napuhuje kunic ne bi trebao imat na meniju :wink:
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Kiara » uto ožu 04, 2008 9:20 am

Charlie je napisao/la:Puno kunića ne voli mrkvu :D zapravo je mit da zečevi vole mrkvu ;D

potpisujem :)
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Tajcy » uto ožu 04, 2008 13:36 pm

Također niti moj Šnjofko nevoli mrkvu.Uglavnom joj neće niti primirisati za razliku od Flekice koja nikada ne bira :P

Nemaš brige :)
slikaslika
Tajcy
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Ledolina » uto ožu 04, 2008 16:22 pm

Kakva mrkva??? :blink:

Fine guze nece ni primirisati tako sta- mi volimo banane, ananas i sl...
slika[url=http://ticker.7910.org/eng][img]
Ledolina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lady Stardust » uto ožu 04, 2008 16:25 pm

Lisce od mrkve vole i Cokky i Ziggy

Samu mrkvu Ziggy voli

Cooky kako kada ali uglavnom ostavi a onda joj on mazne i pojede.
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » uto ožu 04, 2008 17:42 pm

..moja lisce od mrkve nemre smislit a mrkvu obozava...nisam znala da korijen mrkve ima puno secera :blink: ..dobiva tak i tak vise drugog povrca nego mrkve al ovo me bas malo zateklo.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la salatica » uto ožu 04, 2008 18:20 pm

Mrkva

Energetska i nutritivna vrijednost

Glavne hranjive tvari u mrkvi raspoređene su na sljedeći način: 89% ugljikohidrata, 6% bjelančevina i 5% masti. Prema navedenom, ugljikohidrati su i glavni nositelji energetske vrijednosti, koja iznosi 41 kcal / 171 kJ na 100 g svježe namirnice.

Mrkvom zadovoljavate čak 308% dnevnih potreba za vitaminom A, a u grupu odličnih izvora spada i vitamin K s 21%.

Narančastu boju mrkvi daje karoten, tvar iz koje se u našem organizmu sintetizira vitamin A. Karoten se različito iskorištava u našem organizmu, ovisno o načinu pripremanja mrkve. Tako je iskorištenje karotena u sirovoj mrkvi 2%, u kuhanoj 18%, a u sirovoj ribanoj 82%.

Također, mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Iako mrkva sadrži mnogo prirodnog šećera, vlakna u mrkvi sprečavaju da taj šećer brzo "projuri" u krvotok i uzrokuje povećano lučenje inzulina. Ne treba zaboraviti i na vitamine - tijamin, niacin, vitamin B6 i folate, te mineral mangan.

Neki nutricionisti smatraju da se nutrijenti iz mrkve mogu bolje iskoristiti ukoliko se mrkva skuha (dovoljno ju je samo malo prokuhati).

Ionako dobar nutritivni profil popravit će i činjenica da mrkva ima vrlo male količine zasićenih masnoća i kolesterola.

http://www.coolinarika.com/namirnica/mrkva

i

Mrkva je jedna od najpoznatijih vrsta povrća i vjerojatno ne postoji osoba koja ju ne zna opisati. Njen veliki narančasto-žuti korijen, debeo i sladak, specifična mirisa i okusa dobro je poznat svima. Raste u gotovo svakom vrtu, a bere se u lipnju. Uz mrkvu su vezane mnoge zanimljive priče i legende. Neki smatraju da ona čovjeka čini ljubaznim i vedrim, a vrlo često je upravo to dokaz zdravlja. Postoje vjerovanja da mrkva uljepšava žene i da od nje bedra postaju ružičasta i lijepa poput bedara boginje. Mrkva je bogata mnogim hranjivim tvarima, ponajprije vitaminima i mineralima, pa se stoga opravdano može svrstati u ljekovitu hranu.

Najviše sadrži vitamine B1, B2, C, D, E, H, te provitamin A. Od mineralnih tvari u mrkvi se najviše nalazi joda, kalija, kalcija, željeza i bakra. Željezo i bakar su važni za krv, naročito kod problema anemije. Jod je od velike važnosti za žlijezdani sustav. Kalij sudjeluje u normaliziranju rada srca, a kalcij je čuvar kostiju. No, svakako najvažniji sastojak mrkve je provitamin A, odnosno betakaroten koji se uz pomoć masti u našem tijelu pretvara i djeluje kao vitamin A. Vitamin A poznat je kao vitamin za oči, jer pomaže kod smetnji vida, upala, noćnog sljepila, te umora očiju nakon dugotrajnog rada uz svijetlo.

Stoga je mrkva korisna svima, a naročito vozačima čiji vid mora uvijek biti savršen, te kratkovidnim osobama kojima popravlja vidne sposobnosti. Betakaroten iz mrkve važan je za dobru funkciju probavnih organa, potpomaže građu naših stanica i zdravu građu zuba. Mrkva je jedno od povrća koje nas prati od najranijeg djetinjstva. Bebama se daju kašice od mrkve kao prirodan lijek protiv povraćanja i proljeva. Često je mrkva omiljena dječja "igračka". Na njoj djeca jačaju desni, uživaju u ugodnom okusu, a narančasta boja uvijek im je privlačna i zanimljiva. I u daljnjem razvoju djece vrlo je važna jer pospješuje rast, jača kosti, sprječava anemiju, te je važan izvor hranjivih tvari. Osim hranjivih, mrkva ima i odlična medicinska svojstva.

Prirodna je pomoć kod probavnih problema, sprječava i otklanja truljenje u crijevima,normalizira njihovo funkcioniranje, neutralizira prekomjernu želučanu kiselinu, uklanja žgaravicu, crijevne gliste,te pomaže kod viška kilograma. Koristi se i kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Sok od mrkve pomaže kod problema sa dišnim organima, bronhitisa, gripe, upale pluća, grla i krajnika. Naribani korijen mrkve zaslađen medom pojačava koncentraciju i pamćenje, otklanja umor, pa se naročito preporučuje đacima, studentima i osobama s pojačanim intelektualnim aktivnostima. Mrkvino lišće nemojte bacati! Ono obiluje mineralnim solima, poboljšava okus i hranjivu vrijednost juha. U obliku uvarka i kupelji antiseptično djeluje na usnu šupljinu i pomaže kod afti. Mrkva je vrlo korisna i u vanjskoj upotrebi.

Naribana je pravi melem za rane, opekotine, čireve, ekceme, zagnojenja i psorijazu. Zbog odličnih djelovanja na kožu mrkva je poželjan sastojak krema za lice, naročito kod osoba sa suhom i osjetljivom kožom. Pomaže koži kod upala, crvenila, osipa i izlaganja sunčevim zrakama. Betakaroten iz mrkve tenu daje svježinu, a kožu štiti od štetnog djelovanja sunca, pomažući joj da brzo i zdravo potamni. Zbog mnogobrojnih korisnih djelovanja na organizam mrkva je svakako poželjno i zdravo povrće.

http://www.pyrus-mm.hr/podlinkovi_priroda/mrkva.htm

dakle, ja skeptična prema svemu, se mogu složiti jedino s time da u ničemu ne treba pretjerivati, kao niti potpuno ukinuti
moji mrkvu dobivaju cca 2-3 x tjedno u obroku s još 2 vrste povrća
ovisno o veličini, ali prosječno veliku mrkvu podijelim na njih 6 i mislim da im to nikako nije previše, a niti premalo?

nije da su ludi za njom, ali ipak je pojedu
lišće od mrkve im nikada nije leglo i moglo je doslovce dušu ispustiti satima čekajući da postane obrok, ali moji su jednoglasno odlučni :D
salatica

PostPostao/la ja i moj debeli zec » sri ožu 05, 2008 14:52 pm

znaci ne moram mu gurati mrkvu ako je nece. hvala. razlog zbog kojeg sam se zabrinula je upravo taj mit da su zecevi poznati po jedenju mrkve. kome god sam rekla da on nece mrkvu svi su mi se smijali i govorili da to nije moguce. zec koji ne jede mrkvu ha ha. kakav je to zec? dobro da znam da je to samo glupost. lisce od mrkve mu nikad nisam ni davala, a zelje voli ali mu vise ne dajem jer sad znam da napuhuje. tnx :)
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Charlie » sri ožu 05, 2008 14:56 pm

Probaj mu dati lišće od mrkve ili peršina
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » sri ožu 05, 2008 16:47 pm

za sve su krivi crtići o zecu mrkvici :D
salatica