Pozdrav svima...
Ovo je moj prvi post za sada i na žalost javljam se iz čistog očaja...
Naime...
Ja i cimerka smo si prije 5-6 mjeseci uzele dvije zečice (kada smo ih dobile bile su stare negdje oko mjesec i pol dana), sada im je već preko 6 mjeseci. Cure su sestirice i iz istog su legla tj. imaju istu majku ali različite očeve. Naime, moja je neka vrst lavlje grive, a cimerkina je obični patuljasti kunić ovnaš (ako sam dobro procijenila

).
Prva 3-4 mjeseca je bilo sve doista perfektno. Uzele smo im istinski ogroman kavez tako da imaju dovoljno mjesta i kada odrastu. S obzirom da sam ja već od prije imala iskustava sa odgojem mini kunića, njihov odgoj je bio doista fluidan i pperfektan. Već nakon samo tjedan dana su naučile na WC i piškiti i kakati i do nedavno kada su i počeli naši problemi sa njima, kavez je uvijek bio istinski čist. Nakon 2-3 tjedna konstantnog boravka u kavezu smo ih počeli i polako puštati van po stanu, što je također prošlo manje više perfektno. Nikada se ni jedna nije pokakala ili piškila van kaveza; ako bi osjetile potrebu u nekom trenu samo bi ko lude šmugnule u kavez, skoknule u WC, a onda fino opet van iz kaveza i nastavile trčkarati po stanu, igrati se, istraživajući ili naprosto odmrale onak izvaljene potrbuške na sred sobe.
Malo je bilo problema jedino sa cimerkinom zekicom jer ju se nikako nije moglo odvići od griženja bilo čega papirnog, plastičnog ili gumenog, tako da i dan danas kada ih puštamo moramo sve kablove posklanjati.
Ono što mi je još jako čudno (čitajući razne priče tu na forumu, nigdje nisam naišla na slučaj kao naš) je da ni jedna od njih još uvijeke nikada nije zauzela permanentnu dominantnu ulogu, nego su se u tome izmjenjivale. Neko vrijeme bi se činilo da jedna ima riječ, a onda bi se to iznenada promijenilo i nastupio bi određeni period kada se ova druga koja je prije bila (na izgled) dominantna, pokoravala ovoj prije submisivnoj. I tako naizmjenično.
I onda je došao 5 mjesec njihove starosti kada su počeli nastajati problemi. Naime sve se pojavilo praktički u jednom danu. Kao sinkronizirane obje su isti dan postale netipično žive, počele se agresivno loviti po kavezu ili kada su bile van njega. Jedna bi se podvlačila pod drugu, pa ak ova "gore" nije obavila "očekivano" ova "dole" bi ju počela natjerivati i gristi za rep, stražnje šapice ili pod guzu. Često su se dešavale i situacije kada bi jedna drugu uspjele savladati tako da bi ova koja je dole morala izdržati tih par sekundica "guslanja" po njoj
U svakom slučaju, ni jedna od njih do prije 4 tjedna nisu još uvijek čak ni u toj navali hormona (očito nam je bilo da su spolno dozrele i da se tjeraju) zauzele permananetnu dominantnu ulogu. Naime prije mjesec dana stvari su se istiski pogoršale, a prethodni tjedan je bio istinska noćna mora. Prva dva tjedna prošlog mjeseca dominantnu ulogu je imala cimerkina zečica i stalno je natjerivala ovu moju. Što je najjgore najčešće bi to radile noću kada su u kavezu i budile bi cijelu kuću od tog silnog lupanja i udaranja, piljevina iz WC-a skupa sa hranom bi bila razasuta svuda po kavezu i van nega (što je najgore od kako su se počele tjerati urin im ima užasno jak vonj, i nekada zbog toga znamo biti u istinskom očaju), više uopće nisu uredne glede uriniranja i kakanja u wc, a zadnji tjedan se počelo dešavati da puštaju kakce i kada su van kaveza.
Prije dva tjedna je stanje postalo istinski neizdržljivo, jer onda mojoj odjednom pukao film i onda je ona zauzela dominantnu ulogu nad cimerkinom i daleko je agresivnija u tim svojim lovicama. Naganja ju do besvijesti, gricka ju stalno ispod repa, deleko je frekventnija u natjerivanjima nego što je to sa njom bila cimerkina, stalno ju zaskače i sve se po noći toliko trese da već danima nemamo miran san, a čak ih nekada i moramo rastaviti jer ih uopće nije briga čak i kada stojimo kraj kaveza pokušavamo ih zaplašiti da prestanu.
Ono što je najčudnije u svemu tome jeste da se nakon svake te agresivne epizode samo odjednom smire, stidnu se jedna uz drugu i onda se počnu maziti, milovati, zaspu jedna na drugoj, ližu se i slično. također su dosta promijenila i karakter u smislu da se više nikako ne daju uzeti u ruke, ne daju se maziti i kada god im se približimo rukama užasno počnu režati i frktati, te nas napadaju i grebu...
Što nam je činiti? Da li bi u obzir trebale uzeti kastraciju? Još nikada se nisu istinski pokrvile, mada opet tko zna...? Isto tako čini nam se da se obje pate jer je očito da ih taj nagon za parenjem izgriza. Htjele bismo se također konačno malo naspavati, rješiti se tog užasnog vonja urina (WC već 2 mjeseca čistimo po 5-6 puta dnevno, jer je u suprotnom neizdrživo) i naprosto sve četiti malo predahnuti
Any thoughts?
(*PS: pardon na ovako dugom postu, ali naprosto sam osjetila potrebu malo tog očaja pusiti iz sebe

)
Inače ovo su naše cure