Hrana za pravog zeca

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Hrana za pravog zeca

PostPostao/la Anby » pet tra 23, 2010 10:41 am

Prijateljica mi je dobila pravog malog zeku, ne kunića. Bila je oduševljena mojom Andjom i stalno je kući pričala kako je divna i krasna i onda je otac iznenadio malim zekom, ali pravim zekom ne kunićem...čovjek ne zna pa mu sve isto... :rolleyes:

e sad je pitanje, čime da ga hrani? ista prehrana kao i za kunića ili??? :zeko10:

zeko je kod nje nekih desetak dana i ima već problema sa kakicom, neznam točno kakvih, vjerojatno proliv... rekla sam joj nek mu da malo indijskog čaja i samo puuuuuuuno sijena...jesam li pogriješila? :zeko10:
Anby
Super Zek
Super Zek

Re: Hrana za pravog zeca

PostPostao/la siga » pet tra 23, 2010 11:26 am

Pod "pravi" misliš baš na zeca?
Divljeg?
Njega ne smije držati za kućnog ljubimca. Ako je jako mali pije zamjensko mačje mlijeko. Sijeno isto jedu. Njima se puno ranije daje povrće, pokušaj procjeniti koliki je pa napiši. Postoji udruga koja othrani bebe dvljeg zeca i onda ga puštaju u prirodu, bilo bi najbolje da ih kontaktira.
Nadam se da ga nije uzeo iz legla, a da maleni ima mamu.
Svakako joj objasni da je za ljubimca bolje da udomi nekog kunića, ovaj maleni ne može tako živjeti.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » pet tra 23, 2010 11:53 am

Da, pravi zec! Koliko sam uspjela skontat, neki čovjek ih ima puno pa joj ga je otac uzeo od njega, jako je mali...a šta da radi sad s njim???? nemože ga pustit...

ona jaaaako voli životinje i nije ni znala da joj je otac uzeo, iznenadio je s njim.

gdje da nadje zamjensko mačje mlijeko?
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anek » pet tra 23, 2010 12:06 pm

Koliko je dugo zeko bio sa majkom??? I sumnjam da ej zec..mislim da je kunice (al ne patuljasti nego obicni)

mmmm dali si ga ti vidjela? Kakve je boje? Mozes li saznati koliko je star?
slika
Anek
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pet tra 23, 2010 12:12 pm

Ma nisam ga vidjela, samo kad sam saznala da ga je dobila rekla sam joj da obavezno pita toga čovjeka jeli to pravi zec ili kunić. nakon dva dana mi je javila da ga je pitala i da je to baš pravi zec, žao i njoj što nije kunić, ali nezna šta da radi sad s njim...mislim da nije ni svjesna šta ima...samo znam da je jako mali, slatki itd. i javila mi je jutros da joj je mama rekla (pošto je ona na faksu) da je imao problema sa kakicom... neznam više ništa...poslala sam joj poruku ali mi neodgovara... :sad:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Anby » pet tra 23, 2010 13:54 pm

evo javila mi se, kaze da je crno bijeli, odnosno bijeli a ima crne šare po sebi...da nije više star od mjesec ipo dana, i njoj se činilo da je rano odvojen od majke... zekica je smješten u njihovoj kući u jednoj praznoj sobici u kavezu, inače ne trčkara okolo, već je skroz miran u kavezu...

čovjek od kojeg joj je otac uzeo tog zekana rekao joj je da ih hrani povrćem i da ako joj se nesvidja neka ga vrati nazad!? malo mi je to zazvučalo okrutno od njega,ali možda to nebi bilo tako loše...ako kazete da se treba hraniti zamjenskim majčinim mlijekom mozda bolje da ga vrati pa da se hrani pravim majčinskim mlijekom...hm...

uostalom uslikat će ga danas kad dodje kuci pa ce mi poslat slikicu...a pošto ja neznam kako se slika stavlja, nek se javi netko kome mogu poslat sliku da je stavi ovdje pa da ga svi vidimo...

ono što mene brine jest ta kakica...po svoj prilici meni on izgleda bolestan jadan...a nevjerujem da u Rami ima veterinara koji zna o zečevima ili kunićima... :sad:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la vini » pet tra 23, 2010 14:05 pm

pošalji meni na mail. Pošaljem ti adresu na pm :)
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la pudding » pet tra 23, 2010 14:05 pm

Gotovo sam sigurna da je riječ o kuniću(možda ne patuljastom,nego običnom),a ne o zecu...
Kunić s mamom treba provest 2 mjeseca, no eto,u pet shopovima se stalno prodaju dosta mlađi od toga...
što je s kakicom?kako izgleda?
i čime ga ona sad hrani?
evo kako sliku stavit; viewtopic.php?f=11&t=4143
ili možeš poslat na moj mail... ( brankah11@hotmail.com )
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pet tra 23, 2010 14:20 pm

Može bit da je domaći kunić, onda je isti kao moja Andja... :D

Neznam čime ga ona hrani sad ali sve čekam da mi se javi pa da na miru popričam s njom jer je na nekom sprovodu :lud:

za kakicu sam joj rekla nek mu da indijski čaj da pije, nisam znala drugo...

a malo me brine što je tako miran i nemrda sa jednog mjesta... :huh:

moja Andja je skakutala i sa dva mjeseca... :zekoo3:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la pudding » pet tra 23, 2010 14:25 pm

pa kakva je? meka,proljev, male kuglice,na lancicu?
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Anby » pet tra 23, 2010 14:27 pm

Proliv... :sad:
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lilo » pet tra 23, 2010 14:45 pm

dajte mu aktivni ugljen dok proljev ne stane i poćnite hraniti kašicama od suhe hrane i dodatka vode! redehidrirajte sokom od ananasa! ukinite kompletnu svježu prehranu odmah! nidite najbolje sijeno....i sve je to dasta loše i pitanje dali će preživjeti! inaće,on je kunić!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la pudding » pet tra 23, 2010 14:45 pm

proljev je opasan u malih kunića pogotovo

Uzroci proljevu mogu biti: previše zelene hrane, trovanje, nepravilna prehrana (premalo sijena), naglo hranjenje nakon transporta, nuspojava kod uzimanja nekih lijekova

- maknuti svu hranu osim sijena
-dati komadić banane i napraviti blagi ruski (crni, indijski) čaj u koji treba dodati Pro-digest (pet shop) ili probiotik (ili staviti u običnu vodu i dati kuniću direktno u usta)
- dati 1/4 tablete aktivnog ugljena (posebno ako sumnjate na trovanje)
- ako zeko ima grčeve davati Santalinu (pet shop) ili dječje kapi protiv grčeva; i Rodikolan (vet.ljekarna)
- ako proljev ne prestaje (ili se ne pojavljuje normalna stolica), kunić odbija jesti i piti (jako je važno da pije, jer kunići lako dehidriraju!!!), kunić je napuhnut i/ili bezvoljan što prije potražite savjet veterinara

Nakon što se probava stabilizira poželjno je tjedan dana davati Santalinu Pro-digest za oporavak crijevne flore, a voće i povrće postupno i oprezno vraćati u prehranu nakon 10-ak dana.

eto o tome...
samo kako je mali,ne treba davat bananu..
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lilo » pet tra 23, 2010 14:50 pm

može banana,neće smetat! samo netreba vratiti zelenu prehranu do 5mj starosti!al definitivno ćim prije taj aktivni ugljen...
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la Anby » pet tra 23, 2010 15:06 pm

evo javila mi se i rekla da je zvala tog čovjeka od kojeg joj je otac uzeo zekića i da je čovjek rekao ako je zekiću loše najbolje neka ga vrati pa će ga staviti da doji, ona mu ga je vratila samo zato da doji majčino mlijeko jer ona u Rami nemože naći ni zamjensko majčino mlijeko ni išta od "medicine za zekane"... a bilo je strah da neugine...

nadam se da će zekić biti dobro...ona ide sutra na put a kad se vrati rekla je da će nać nekog kunića da ga udomi... ja sam joj rekla da ovdje ima jako puno onih koje treba udomit... :)

drzim fige da malom andjelku bude dobro!
Anby
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan