zelim kunića

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

zelim kunića

PostPostao/la vila » ned vel 06, 2011 13:30 pm

Dobar dan! :zekoo1:

Več duže vrijeme razmišljam o kuniću kao kučnom ljubimcu. Čitala sam malo po forumima o kunicima kao kucnim ljubimcima i kakva su iskustva. Prijateljica je nedavno dobila zenku patuljastog kunica i sad tek vidim kako je to preslatko i drago bice i bas bi htjela i ja o jednom brinuti.
Par pitanja na koje nisam nasla odgovor na forumu:

*sta je sa zecjim nokticima ( koliko cesto se rezu i da li to mora veterinar ili mogu ja i s cime? )
*sto ako uzmem zekana iz oglasnika kojeg netko udomljava a zeko je stariji- godina dana cca ( bojim se ako je zeko dozivio kakvu traumu da cu imat problema s njim i kako se navikavaju na novu okolinu -kavez, prostor, druge kucne ljubimce? )
* imam kavez 60x30x30 a vidim da kazu da treba biti veci - da li je to stvarno premalo? jer meni se cini ok za jednog kunica, jos ima i polukat i dosta je visok, a ne namjeravam ga drzat u kavezu zatvorenog. kad naraste hoce li mu biti premali?
*da li je bolje uzeti curicu ili decka- mislim karakterno, koji su pitomiji u pubertetu, i da li je preporucena ster/kastr ako je zeko sam?
*moze li se zekan druziti sa drugim zekom povremeno, da li su teritorijalno nastrojeni i da li bi se potukli?
* kakvi su kunici iz uzgoja, jesu li za kucne ljubimce ili...??
*cula sam da ih se moze odgovorit od grickanja zica ako se zice pospricaju sa dezicem pa im to smrdi- jel to pali i da li je opasno?
*da li moraju redovito kod veterinara ili smo ako su bubani? jel potrebno kakvo cjepljenje kao kod malih peseka?
*mogu li ga pustiti van u proljece malo u cisti parkic ili bi mu to bio sok?

razmisljam i o udomljavanju patuljastog kunica, kupnji u pet shopu ili iz uzgoja.

ako ima jos kakav savjet sta bi trebala pripremit dovođenja zekana bila bi zahvalna.
:zekoo12:
vila
Kunić
Kunić

Re: zelim kunića

PostPostao/la Mary » ned vel 06, 2011 13:48 pm

vila je napisao/la:Dobar dan! :zekoo1:

Več duže vrijeme razmišljam o kuniću kao kučnom ljubimcu. Čitala sam malo po forumima o kunicima kao kucnim ljubimcima i kakva su iskustva. Prijateljica je nedavno dobila zenku patuljastog kunica i sad tek vidim kako je to preslatko i drago bice i bas bi htjela i ja o jednom brinuti.

*sta je sa zecjim nokticima ( koliko cesto se rezu i da li to mora veterinar ili mogu ja i s cime? )
*sto ako uzmem zekana iz oglasnika kojeg netko udomljava a zeko je stariji- godina dana cca ( bojim se ako je zeko dozivio kakvu traumu da cu imat problema s njim i kako se navikavaju na novu okolinu -kavez, prostor, druge kucne ljubimce? )
* imam kavez 60x30x30 a vidim da kazu da treba biti veci - da li je to stvarno premalo? jer meni se cini ok za jednog kunica, jos ima i polukat i dosta je visok, a ne namjeravam ga drzat u kavezu zatvorenog. kad naraste hoce li mu biti premali?
*da li je bolje uzeti curicu ili decka- mislim karakterno, koji su pitomiji u pubertetu, i da li je preporucena ster/kastr ako je zeko sam?
*moze li se zekan druziti sa drugim zekom povremeno, da li su teritorijalno nastrojeni i da li bi se potukli?
*cula sam da ih se moze odgovorit od grickanja zica ako se zice pospricaju sa dezicem pa im to smrdi- jel to pali i da li je opasno?
*da li moraju redovito kod veterinara ili smo ako su bubani? jel potrebno kakvo cjepljenje kao kod malih peseka?

razmisljam i o udomljavanju patuljastog kunica, kupnji u pet shopu ili iz uzgoja.

ako ima jos kakav savjet sta bi trebala pripremit dovođenja zekana bila bi zahvalna.

1. noktice mozes rezati sama , nakon petog meseca.
2.u principu se dobro navikavaju .
3.taj kavez je premali , zeko puno poraste i treba ti veci kavez bez obzira na to sto ce biti pusten preko dana , nocu ce verovatno biti u kavezu .
4.i cure i decaci imaju pubertet i sve zavisi od kunica do kunica kako dozivljava taj pubertet . mozes sterilizirati kunicu , zato sto se tada otklanja mogucnost da ce dobiti rak materice , a kunice cesto boluju od toga . mozes kastrirati decka , ako ima tezak pubertet .
5.ako zelis da se zeka druzi sa drugim zekom , nabavis mu momka ili devojku.
6.ne znam.
7.zaista ne znam sta je dezicem , ali zecevi ce cesto grickati stvari koje ti ne zelis , tako da bolje budi spremna na to ako ces nabavljati zeku !
8.ne treba vakcinisanje , i ne moraju stalno kod veterinara sem ako nisu bolesni.
9.ja mog necu pustati napolje , ali primecujem da su mnogi to radili i da nije bilo problema , samo mu treba osigurati mesto gde ga pustas.

Ako razmisljas o nabavci kunica , NAJBOLJE bi bilo da udomis nekog sa foruma , to su sve kunici koji su cuvani u kucama i koji su sigurno pitomi i sa njima neces imati nekih problema , a i pomocices im da imaju dom i ljubav . Kunici su jako velika obaveza , i zahtevaju MNOGO vremena i MNOGO novca i posvecenosti . DOBROOOO prostudiraj forum , ischitaj sve pre nego sto odlucis da uzmes kunica . I onda ako budes SIGURNA da imas uslove za istog , sigurna sam da ces naci pravog zekicu za sebe .
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » ned vel 06, 2011 14:01 pm

Ja bih isto savjetovala da udomis nekoga sa foruma...ipak bolje znas otkud zekani dolaze,kako su zivjeli...a ima i puno zeceka koji silom prilika moraju pronaci novi dom zbog nekog razloga tako da je lijepo spasiti takvu zivotinjicu :) ...eto ja recimo imam kunicu iz uzgoja i druzimo se vec skoro petu godinu :) ...ljubimac kao svaki drugi,to sto su iz uzgoja ne znaci da se nuzno grubo postupalo sa njima ili nesto slicno pa se oni onda nece navici na bolje...itekako se naviknu na bolje i zblizite se i volite se puno :) ...mojoj je trebalo jedno mjesec dana da nam pocne vjerovati da se oslobodi jer nije bila previse u kontaktu sa ljudima tamo gdje je bila ali sad vise ne mozemo jedna bez druge...tako da nemoj da te to zabrinjava mada ja opet apeliram da ako zelis udomis odavdje nekoga :) ...i da,zenkice bi bilo dobro sterlizirati zbog toga sto starije zenke imaju jako visok postotak oboljenja od raka maternice kako je receno stoga se sterilizacija uvijek savjetuje sto se prevencije tice. I jos nesto,bez obzira koliku gajbu ces imati,nastoj da ti zeko sto vise bude slobodan po prostoru,ako nista drugo onda barem u tvom prisutstvu :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la vila » ned vel 06, 2011 17:58 pm

hvala na odgovorima!

mary, jel to tvoj zeko, presladak mi je takav cupav, jel to neka posebna vrsta?
vila
Kunić
Kunić

PostPostao/la Mary » ned vel 06, 2011 18:01 pm

vila je napisao/la:hvala na odgovorima!

mary, jel to tvoj zeko, presladak mi je takav cupav, jel to neka posebna vrsta?

lavlja glava
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » ned vel 06, 2011 23:31 pm

vila je napisao/la:Dobar dan! :zekoo1:

*Mozes rezat nokte sama, ali bi bilo dobro da ti netko prvi puta pokaze kako.
*i ako uzmes tek malu bebu to ti ne garantira da neces imat s njom problema..udomljavanje starijih kunica ima svoje prednosti..osim sto si pomogao toj zivotinji, njen prijasnji vlasnik ti moze rec njezine navike kao npr. jel nuzdu obavlja samo u wc, jel se da mazit, jel bio bolestan..to kod malog zeke neces znat odmah..
*prosjecni patuljasti kunic je dugacak oko 30 cm tako da mu tvoja gajba 30x30 ne znaci nista..vecina nas ima kaveze dimenzije 100x50x60 i j+opet nam je bed ako su predugo zatvoreni u njoj..
*svaki spol ima svoje prednosti pa je tesko preporucit jel curicu ili decka..a i svi kunici su vrlo razlicitih karaktera pa je tesko usporedivat
*zekani se za razliku od pasa npr., nece druzit s povremenim zecjim prijateljima, tako da zaboravi da ce se tvoj i frendicin zeko druzit kao da imate pse..
*iz kakvog uzgoja mislis? Mislis na uzgoj za hranu? svaki kunic moze bit kucni ljubimac..samo se za hranu uglavnom uzgajaju veliki kunici..vecina nas ovdje ima patuljaste
*zaboravi spricanje i mazanje zica icime..pogotovo dezodoranom..neka ljudi pricaju sta god..najsigurniji nacin za tvoje zice, a sto je bitnije zekana je da sve zice provuces kroz kanalice, iza namjestaja ili negdje jako visoko..
*cijepljenje nije potrebno, pogotovo jer nasi kunici vecinom borave u stanu..veterinaru se ide samo ako je to potrebno jer je to za njih poprilican stres
*kunici uglavnom ne uzivaju biti vani, iako ima onih kojima je to super, jer su agorafobicni zbog toga sto su u prirodi plijen..
Eto razmisli malo..lijepo je sto se informiras unaprijed..vecina ovih stvari sto si pitala pise tu na forumu tako da prokopaj jos malo :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la vila » pon vel 07, 2011 11:34 am

hvala lijepo na svim informacijama.
vila
Kunić
Kunić

Natrag na Zecovi za početnike