Problem na koži

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Problem na koži

PostPostao/la captkirk » pet lip 27, 2014 3:50 am

Zeko mi je prije desetak dana bio na korekciji zubiju, jer mu je dugo suzilo oko, a zadnje je vrijeme bio počeo i sliniti. Vet je posao obavio odlično (kaže da su zubi bili očajno prerasli i izgledali kao šiljci) i svi su simptomi nestali. Međutim, kao posljedica slinjenja i konstantno mokroz krzna ispod brade, kunić je tim mjestima izgubio dlaku. Ostala je, za sada koliko vidim kad podigne glavicu, gola koža koja je zdrave ružičaste boje. Zabrinjava me što na granici mjesta gdje počinje normalna dlaka vidim nešto što mi sliči kao da je prokrvarilo ili na neku vrstu krastice, dužine 7-8mm. Odmah smo danas odveli zeku kod veta, bila je druga veterinarka i ne znam kakvo je njeno iskustvo s kunićima. Uglavnom rekla je da se vjerojatno radi o manjoj ojedini kao posljedica slinjenja i opadanja dlake, te da ne treba nikakva terapija i da pratimo situaciju kroz idućih 7 dana i da se ne radi o nikakvoj kožnoj bolesti jer nema sličnih znakova drugdje po tijelu. Inače, zeko se normalno ponaša, jede i pije, te po običaju, lijen :). Kad mu dirnem krasticu, izgleda da ga ne boli. Molio bi savjete, poslušati veterinarku ili poduzeti kakvu terapiju?
Flipi
captkirk
Kunić
Kunić

Re: Problem na koži

PostPostao/la Foxy » pet lip 27, 2014 12:17 pm

Ima smisla što je rekla. Svakako pratiti stanje i reagirati ako bude trebalo. Nadamo se najboljem. :blush:
"Friendship isn't about who you have known the longest
It's about those who came and never left your side."
slika Medena
slika
Foxy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Guigi » ned lip 29, 2014 21:20 pm

Inače im tako oko brade zna opadati dlaka ako sline ili ako nespretno piju zbog zubiju, ili ako im se davalo recimo parafinsko ulje za začep na špricu (pa pobjegne malo iz usta), ali kunićima izrazito brzo raste dlaka, tako da bi to trebalo proći u tih 7 dana. Svakako slikajte danas, da imate fotku i da znate kako je to točno izgledalo pa pratite situaciju. Ako ne ide na bolje, onda opet kod veterinara, ali mislim da to ne bi trebalo biti problema. S obzirom da je duže slinio, onda je mogla nastati i ta iritacija kože pa da se stvorila i krastica.
Guigi
Zečić
Zečić

PostPostao/la captkirk » uto srp 01, 2014 3:27 am

Danas sam opet malo bolje pogledao. Pozitivno je da mu na onom ćelavom dijelu počinje lagano rasti dlačica, a negativno što mi se čini da se krastica proširila, tj malo udebljala.
To se nalazi točno uz rub onog dijela vrata gdje mu počinje normalna dlaka, ona koja nije otpala. Provao sam dodirnuti tu krasticu, ona je potpuno suha. Ne znam niti sam što bi, tlaka mi ga svako malo voditi kod veta, jer su mu to šokovi. Valjda neće biti zla ako počekamo do petka?
Flipi
captkirk
Kunić
Kunić

PostPostao/la Guigi » uto srp 01, 2014 8:22 am

Sačekaj da ti netko od iskusnijih forumaša odgovori, ali kažem, njima jako brzo raste nova dlaka i bitno ti je da je koža ispod zdrava, a kako nije tj. ima ta krastica, onda najbolje ipak da odeš kod veta.
Bilo bi dobro ako bi mogao slikati to pa staviti ovdje da vidimo. Je li to zadebljanje kao krastica krvava krasta ili kao nakupina skorene prhuti?
Guigi
Zečić
Zečić

PostPostao/la Foxy » uto srp 01, 2014 9:20 am

Teško je reći. Ako je dobro zeko raspoložen, jede i nema bitnijih promjena, može se pričekati, pa možda i do petka. Svakako pratiti stanje. :huh:
slika Medena
slika
Foxy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la captkirk » čet srp 10, 2014 3:12 am

Krastice polako nestaju i na tom dijelu mu jako brzo raste nova bijela dlaka. Međutim, stanje se pogoršalo ispod brade, gdje je dlaka potpuno požutjela, dio je i otpao i stalno je vlažna. Ukratko, jako ružno i neugledno izgleda. Bili smo kod veterinara i nakon povratka još manje znamo. Uglavnom, dijagnozu dobili nismo, rekao je samo da nije opasno i da dalje pratimo. Spominjao je i neku nevenovu mast, po potrebi :blink: Ponavljam da je zeki prije nešto više od 20-tak dana urađena korekcija zubiju, te da je prije toga dosta slinio. Može li dermatitis (ako se uopće o njemu radi) toliko trajati? Ne mogu skužiti zašto je dlaka ispod brade vlažna, da li je možda smoči dok pije vodu ili je opet neko slinjenje u pitanju? Ponestaje mi ideja!
Flipi
captkirk
Kunić
Kunić

PostPostao/la Foxy » čet srp 10, 2014 7:55 am

Moguće je da je smoči kad pije vodu, ako pije iz zdjelice. Ako može da ga se prebaci na pojilicu. Slinjenje u pravilu veže probleme sa zubima. Bio je na korekciji. Da mu ne radi problem neki zub koji još nije detektiran... Ne znam koliko može trajati dermatitis. Pitati ću iskusnije da pogledaju temu.
slika Medena
slika
Foxy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Foxy » ned srp 13, 2014 13:22 pm

Pitala sam. Može dugo trajati i do 3 mjeseca. Pogotovo ako se liže i moči rana. Da se super pokazala mast flogocid ili flogoderm koje se kupe kod veterinara i namazu u tankom sloju i više puta dnevno. Može se ta mast pomiješati i sa cinkovom masti koja je dosta teška pa može i samo flogoderm. Takva su iskustva. Poz :-)
slika Medena
slika
Foxy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la captkirk » pon srp 14, 2014 17:32 pm

Hvala ti puno. Počekati ćemo još neko vrijeme, vidim da nema pogoršanja za sada. Čini mi se da je čak i malo bolje izgleda...
Flipi
captkirk
Kunić
Kunić

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan