Postao/la Viktorija » čet kol 04, 2011 11:38 am
Dragi moji, mesecima odlazem postavljanje ovog oglasa, ali vise nemam kud.
Naime, od 4. meseca zivim sa pet zeka. Do tada ih je bilo cetvoro (mama Lea, tata Joca, i dve devojcice, Meli i Aska).
Petog sam donela iz sela, od rodjaka koji je kupio deci zeku (a deci je zeka bio interesantan samo nekoliko dana, nakon cega je odnet u podrum u kome je proveo jesen, zimu i deo proleca, do mog odlaska u 4. mesecu, kada su mi ga poklonili. Do Nove godine nije dolazilo u obzir da se zeka nekome pokloni, a posle toga, srecom, dat je meni kako bih ga poklonila nekome). Medjutim,odlucila sam da ga ne poklanjam nikome jer se namucio kod njih, a moje su zeke, otkako su rodjene, kod mene imale vrlo lagodan zivot.
Dakle, odlucila sam da se prvo vama obratim, iako ovde ima i drugih zeka za udomljavanje, smatrajuci da je to bolje nego da dam oglas nekom od obliznjih Pet sopova.
Jedno znam: broj zeka koje cu zadrzati moze da bude najvise tri jer zivim u stanu, nemam dvoriste pa je to otezavajuca okolnost...jedna od njih...
Problem je u tome sto ovih dana primecujem da postoje sitne carke u kavezima, sto znaci da nesterilisane devojcice uskoro verovatno nece trpeti nikoga u svom kavezu, a priznacete da su i tri kaveza mnogo za jedan stan. Sto je najgore, komsinica koja ih je cuvala prethodna dva leta po desetak dana, kad bih otisla na odmor, izgleda da to vise ne zeli, tako je to razlog vise, a u septembru idem na poslovni put pet dana. Da ne govorim da mi je to najveci problem -sto ne mogu nikud da odem duze od 48 sati, jer da ih imam manje, mozda bih nasla resenje leti ili u vreme praznika i mozda bi neko pripazio kavez sa jednim zekom ili dvoje, ali ovoliko njih je veliki posao za one koji inace zive bez kucnih ljubimaca, ili bar koji ne poznaju zeke...
Trenutno imam tri kaveza:
u jednom zive tata - Joca i cerka Aska, jer Aska ne trpi ni mama Leu ni sestru Meli.
u drugom kavezu zive mama Lea i cerka Meli.
u trecem je, u drugoj sobi, Robi (u slucaju da se predomislim, njega bi uzela moja cimerka iz studentskih dana, ali ja sam rekla da se od njega nikad necu razdvojiti).
Dakle, prvo vam nudim Meli jer je ona pravi biser: zdrava je, lepa, posebna. Ima samo jednu manu: nepravilnu vilicu, te joj se zubici moraju seci jednom mesecno, ali to vremenom moze nauciti i vlasnik tako da ne mora ici kod veterinara (u pet sopovima se mogu kupiti makaze) .
Meli je patuljasti zeka, svetlosiva, sa belom njuskicom i belom sarom na celu, crnim repicem, crnim nogicama i crnim krugom oko bele njuskice. Ima najmanju glavu i najmanje usi koje sam videla u zeca....i ima veeeelike oci, cija je boja neka mesavina teget i sive.
Kao i njena sestra Aska, i ona ce u septembru napuniti godinu dana.
Do pre nekoliko meseci, kad su Joca, Lea i Aska bili u kavezu, a Meli bila slobodna, bila je idealan saputnik: popela bi se na moj krevet ako gledam tv i vazda se mazila sa mnom. Ukoliko bih je ignorisala, ona bi legla pored mene i dremuckala.Imala je i svoja omiljena mesta za leskarenje u sobi. Postavicu slike da vidite kako je to izgledalo.
Kad sam i nju zatvorila u kavez, tj. kad je Aska postala ljubomorna i na Leu, te sam spojila Leu i Meli, Meli je promenila odnos prema meni i odustala od mazenja. Sad pristaje na mazenje samo ako je scepam i privijem na grudi. Ubedjena sam da bi, ako bi bila neciji jedini zec, opet bila mazna i postala mezimica svog vlasnika.
Aska, njena sestra, potpuno je bela. Ona je jedna pametnica i radoznalica koja voli sve da onjusi i svuda da se zavuce, ali nista ne dira po kuci niti grize. Njena mana je to sto ima u proseku jednom mesecno napad koji traje kratko. Nisam nikad uradila kompletne analize, ali sumnjamo na epilepsiju. Posle tog napada (koji nije nimalo lep prizor, narocito ako se desi u kavezu), kad dodje sebi, ona je opet kao pre.
Pre nego sto sam je spojila sa ostalima, bila je ekstremno uredna i isla je u vc samo u kavez. Sad voli da to obavi kad izadje iz kaveza, na jednoj krpi u cosku, mada najcesce u kavezu.
Ima plave okice i prava je debeljuca.
Ukoliko bi je neko uzeo i zeleo da obavi sterilizaciju, platila bih pola (sto vazi i za Meli).
Asku nisam ovih dana slikala, ali cu to obaviti kasnije, kad se probude, posto u ovo vreme svi spavaju, pa cu postaviti neku.
Sto se tice Joce i Lee, Joca je kastriran, a Lea sterilisana, ali ne znam da li bih mogla od njih sada da se oprostim, posto smo mnogo toga zajedno prosli, ali ako ne bude zainteresovanih za njihove kceri...Ne znam...Osim toga, Joca takodje ima problema sa zubima, koji se moraju seci, a Lea ih nema, mada je Lea veeeelika (zbog cega je od milja zovem Kraljica Majka), a mislim da ljudi cesce udomljavaju patuljaste zeke...
Svi vi koji ste imali vise od jednog zeke znate da svakoga volimo na poseban nacin, ali se nekada moramo rastati od njih pa nam je najvaznije da ih damo u dobre ruke...
Pozdravljam vas, u nadi...
P.S.
Tamo gde je topik sa fotografijama nasih ljubimaca, postoji i deo posvecen mojoj Lei i njenoj porodici, tako da tamo mozete videti sve njih ( Topik LEA).
Ispod ovog posta postavicu novije slike.
Zadnja izmjena:
Viktorija; čet kol 04, 2011 13:13 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.