guze jedne razmažene
a mogu i biti, sve dok mi marljivo bacamo ono što ne pojedu i punimo ponovo
mislim da niti jedan samac ne jede dobrovoljno te zelene štapiće
kad su 2, situacija je bitno drugačija
onda se bore za svaku mrvu hrane i pojedu sve
kolutići koje spominjete su vjerojatno oni zeleni, žuti, crveni - sve umjetna boja, povrća možda (samo možda) u promilima
kukuruz i sjemenke debljaju
omraženi zeleni štapići su zapravo oni u kojima je većina vlakana koje se spominju u deklaraciji
i ja sam bila nekad, davno, meka srca i štapiće spremala u smeće
no nakon prvog problema s probavom, zacementirala sam srce kad me one mile oke pogledaju - kaj? to da jedemo? ne i ne...
i ostavljala im u zdjelici (bez dodatnog stavljanja finih) dok je ne bi ispraznili...
kad je zekanima loše, uglavnom se prvo odriču peletirane hrane (osim kod problema sa zubićima) i instiktivno traže spas u sijenu
uvjerila sam se (a sigurno nas ima još) da niti nakon nekoliko dana samo na sijenu - ne umiru od gladi
ako zekan ima dostupno uvijek dovoljno kvalitetnog sijena, nema panike da će ostati gladan
moji dobivaju zdjelicu sa samo pokrivenim dnom (na njih 2) dnevno i još uvijek su ugodno popunjeni nakon godinu dana takve "dijete"
jedan obrok je zelenjava i preko dana samo punim sjenalice
dakle, cementni blok oko srca je bolja opcija od problema koji nastaju uslijed nekavalitetne peletirane hrane (masnoće, šećer i dr.), a ruku na srce - niti jedna nije idealna za vlasnike zekana kućnih ljubimaca