Vedran iz Rijeke je. Javljam ti se jer mi trebaju tvoji savjeti i tvoja pomoć. Imam kunića Frenkija koji ima 8 godina. Pazim ga i mazim ga. No međutim (vjerujem da to ima veze sa starošću) zadnjih 2 godine je počeo imati problema zdravstvenih. Krenulo je bilo sa kihanjem i iscjedkom iz nosa. Kad se to desilo išao sam kod veterinara da se uzme bris i na kraju se ispostavilo da je imao bakteriju Pasterellu. Dobio je bio lijek (iskreno da ti kažem ne sjećam se više koji je bio) i dobio je tablete koje sam mu davao oralno. To mu je bilo pomoglo. Ali s vremenom se vraćalo i morao sam opet ponoviti isto... veterinar, lijek i tako u krug... Dan danas se zna onako zakihati jako i onda mu moram brisati nosić jer da može normalno disati. Pred neki dan sam primjetio da mu je lijevo okašce počelo suziti i sad pred pol sata sam ga išao malo maziti dok je bio na meni i primjetio sam da mu se lijevo uho počeo "perutati". Odmah sam otišao na forum i našao onaj članak koji si ti napisala i po nekoj logici moj jadni Frenki ima neku "šugu" :(.
Znači imamo problema sa kihanjem, iscjedkom iz nosa, suzenjem oka i tim perutanjem. Molio bi te da mi pomogneš i daš savjet, jer sudeći po člancima koje si pisala imaš veliko znanje.
E sad dolazimo do onog važnog djela, a to su naši veterinari u Rijeci. Jedno vrijeme sam išao kod Polića na Trsat i pokazao mi se kao dobar. Vidio sam da ljudi imaju o njemu svakakvo mišljenje. Nakon nekog vremena sam se preselio kod Tamare na Kozalu i to mi je preporučila cura moja i na kraju se ispostavilo da je žena super, međutim odmah mi je rekla na početku da ne zna toliko o kunićima, ali da ima kolegu u Zagrebu (ne znam kako se točno sad zove, isto veterinar) i da će njega zvat. Dala mu je inekciju i lijek i to mu je olakšalo malo, ali nažalost opet se to vratilo. Ići ću opet navjerovatnije kod nje, ali sad ne znam kako više se postaviti, reagirati, reći... Predpostavljam da će liječenje biti dugotrajan proces, ali želim da se rješi. Opet govorim znam da će starost tu igrati ulogu, ali da se barem rješi što više toga :(.
Evo išao sam sada potražiti nalaz zadnji i pretraga kaže da je ima "Bordetella sp.". I probali, tj. testirali su par antibiotika, a to su:
CEFALEKSIN 0
ENROFLOKSACIN +++
GENTAMICIN +
DOKSICIKLIN 0
Znači dobio je ENROFLOKSACIN kao antibiotik.
Inače osim svih tih simptoma, hvala Bogu on je zdrav zeko s obzirom na godine. Znači trči, kreće se, istražuje, jede normalno, pije normalno. Očito je na mene i borac je. Ali eto ipak ima nekih problema.
Oprosti što sam se raspirao, ali htio sam ti dati što više informacija da znaš odgovoriti i dat savjet.
E da, još jedna stvar koju sam primjetio... Znači ispod ušiju, ajmo reći mjesto di se spaja vilica onako pod prstima sa obje strane sam osjetio kao neke male kuglice i ako mrvicu jače stisnem on makne glavu. Jel misliš da to dolazi s godinama ili mu se vilica deformirala ili sl? Zubići su mu normalno izrasli i nikad hvala Bogu nije išao na brušenje istih.
Eto nadam se brzom odgovoru da možemo što prije reagirati! Unaprijed ti se zahvaljujem Zekili.

Molio bi za savjete i za pomoć. I ako je netko od korisnika tu iz Rijeke i ako zna nekog veterinara koji možda zna nešto više o kunićima neka slobodno napiše njegovo ime i kontakt broj.
Hvala vam svima!