Novi clan obitelji - par pitanja

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Novi clan obitelji - par pitanja

PostPostao/la Tricerotaps » čet ruj 09, 2010 12:57 pm

Lijep pozdrav svima, pohvalio bi se da sam od nedavno (tjedan dana tek :P) ponosni vlasnik plavookog hermelina koji jos nema ime (nikako da se usuglasimo oko toga :D)!

Smjestio sam ga u krletku dimenzija 65*35*40 (l/b/h), u kojoj je prije bio moj zamorac. Naravno prije toga sam temeljito ocistio i dezinficirao krletku kako bi se rijesio mogucih mirisa i necistoca. Kao stelju sam prije upotrebljavao piljevinu, no u pet-centru mi je trgovkinja (također vlasnica kunica) preporucila slamu. Jos sam mu kupio i trokutastu kutnu podlogu za koju sam predvidio da ce vrsiti nuzdu (http://www.pet-centar.hr/content/view/79/36/ , prvi red, treci proizvod).

Zeko je dobro podnio transport i po preporukama svojski smo se trudili prvih par dana ga ne dirati i drzati u krletki. No vec drugi dan je sam poceo izlaziti i dosad je istrazio cijeli stan, veoma je razigran i koliko sam shvatio, sretan :D. Da se maziti, mada nije previse mazan a najvise voli juriti po stanu :P.

Na zecovi.net procitao sam sto je ponudeno jos prije nabave kunica a sada kad sam ga dobio imam par vaznih pitanja:

1. Stelja, slama nije bez mirisa i zanima me kako ga raspodijeliti, da ga stavim samo u posudu gdje bi trebao vrsiti nuzdu ili (kako sam kod zamorca) raspodijelim po cijeloj krletki?

2. Po preporuci sam uzeo i hranu za kunice junior. Sad me me zanima koliko mu cesto davati tu hranu? Dosad sam mu jednom dnevno davao u malu posudicu (u nju stane otprilike šaka) kako bih ga "prisilio" da jede sijeno (s kojim nema problema, samo zelim da u vecoj kolicini jede). Da mu dajem cesce po malo, nastavim davat jednom dnevno ili da uvijek ima punu posudicu?

3. Igracke, zasada najvise koristi namjestaj kao poligon i nije krenuo grickati kablove (sto smo mogli to smo osigurali) ali se jako voli zavlaciti iza frizidera narocito di je motor :ljut: . Stoga ako nema nikog doma (i po noci) u pravilu provede "iza rešetaka", da li je to neki problem?

Posudu za wc je dobro primio i za razliku od iskustva nekih vlasnika ne pokusava ju preokrenuti i slicno :). No tu dolazi do meni najvece brige.
Osim sto vrsi nuzdu tu (u najvecoj mjeri) vrsi nuzdu i u jedan drugi kut a govanca ima po cijeloj krletki. No to mi ne bi bio prevelik problem da se zeko jednostavno ne obozava izlezavati upravo u toj posudi gdje vrsi vecinu nuzde!
Sad ne znam sto mi je ciniti, jer mu se jako sapice prljaju, a uostalom, nije ni higijenski.
Mislio sam premjestat sve sto pokaki ili svu popisanu slamu stavljat u tu posudu kako bi naucio da tamo vrsi nuzdu ali s obzirom na problem izlezavanja ne vidim rijesnje :P.

I jos nesto, danas mi se na moj šok popiskio na krevet, procitao sam da je to obiljezavanje no ima li nacina da se to sprijeci?

Moj zeko u svom wcu/krevet :D :

slika

Ispricavam se ako je slika prevelika, editirat cu i dodatno smanjit ako je potrebno.
Unaprijed hvala! :)
Zadnja izmjena: Tricerotaps; čet ruj 09, 2010 14:48 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tricerotaps
Kunić
Kunić

Re: Novi clan obitelji - par pitanja

PostPostao/la zeko Simba » čet ruj 09, 2010 14:24 pm

Tricerotaps je napisao/la:Lijep pozdrav svima, pohvalio bi se da sam od nedavno (tjedan dana tek :P) ponosni vlasnik plavookog hermelina koji jos nema ime (nikako da se usuglasimo oko toga :D)!

Kao prvo dobro došli :)
Smjestio sam ga u krletku dimenzija 65*35*40 (l/b/h), u kojoj je prije bio moj zamorac. Naravno prije toga sam temeljito ocistio i dezinficirao krletku kako bi se rijesio mogucih mirisa i necistoca. Kao stelju sam prije upotrebljavao piljevinu, no u pet-centru mi je trgovkinja (također vlasnica kunica) preporucila slamu. Jos sam mu kupio i trokutastu kutnu podlogu za koju sam predvidio da ce vrsiti nuzdu (http://www.pet-centar.hr/content/view/79/36/ , prvi red, treci proizvod).

Krletka je premalena, ali sada za početak će poslužiti, a kasnije ako ne bude zatvoren onda će mu to biti kao neka blagavaona i wc :)

1. Stelja, slama nije bez mirisa i zanima me kako ga raspodijeliti, da ga stavim samo u posudu gdje bi trebao vrsiti nuzdu ili (kako sam kod zamorca) raspodijelim po cijeloj krletki?

Meni slama i nije neki naj izbor. Ako piški po njoj vrlo brzo se usmrdi. Najbolje je u wc staviti drvene pelete. Slamu za početak možeš staviti u dio gajbice, pa ćeš vidjeti što on "kaže", uglavnom miču stelju i vole biti na goloj plastici :nowink:

2. Po preporuci sam uzeo i hranu za kunice junior. Sad me me zanima koliko mu cesto davati tu hranu? Dosad sam mu jednom dnevno davao u malu posudicu (u nju stane otprilike šaka) kako bih ga "prisilio" da jede sijeno (s kojim nema problema, samo zelim da u vecoj kolicini jede). Da mu dajem cesce po malo, nastavim davat jednom dnevno ili da uvijek ima punu posudicu?

Hrane do tri mjeseca ima neograničeno, ali tako da mu se zdjelica nadopuni tek kada pojede sve od predhodnog obroka. Inače se razmaze i jedu samo ono što im se dopada u hrani :)

3. Igracke, zasada najvise koristi namjestaj kao poligon i nije krenuo grickati kablove (sto smo mogli to smo osigurali) ali se jako voli zavlaciti iza frizidera narocito di je motor :ljut: . Stoga ako nema nikog doma (i po noci) u pravilu provede "iza rešetaka", da li je to neki problem?

Bolje je zaštiti taj dio i onemogućiti mu da ulazi iza, mogao bi lako nastradati tamo

Posudu za wc je dobro primio i za razliku od iskustva nekih vlasnika ne pokusava ju preokrenuti i slicno :). No tu dolazi do meni najvece brige.
Osim sto vrsi nuzdu tu (u najvecoj mjeri) vrsi nuzdu i u jedan drugi kut a govanca ima po cijeloj krletki. No to mi ne bi bio prevelik problem da se zeko jednostavno ne obozava izlezavati upravo u toj posudi gdje vrsi vecinu nuzde!

Jako puno mališana voli spavati u wc-u :D neka te to ne zabrinjava, prestanu s vremenom :)

Sad ne znam sto mi je ciniti, jer mu se jako sapice prljaju, a uostalom, nije ni higijenski.
Mislio sam premjestat sve sto pokaki ili svu popisanu slamu stavljat u tu posudu kako bi naucio da tamo vrsi nuzdu ali s obzirom na problem izlezavanja ne vidim rijesnje :P.

Ako staviš drvene pelete u wc šapice mu se više neće prljati jer oni jako dobro upijaju i zadržavaju miris mokraće tako da se ništa ne osjeti :)

I jos nesto, danas mi se na moj šok popiskio na krevet, procitao sam da je to obiljezavanje no ima li nacina da se to sprijeci?

Neki to rade, mnogi :) i to s vremenom uglavnom prestanu, ali ga moraš odgajati tj pljesnuti rukama i viknuti NE kada vidiš da se naumio popiškiti na krevet ili negdje gdje to ne bi smio. Naravno nema nikakvog fizičkog kažnjavanja

Ispricavam se ako je slika prevelika, editirat cu i dodatno smanjit ako je potrebno.
Unaprijed hvala! :)

Zeko je presladak :)
Max veličina slike je 500 px po većoj strani :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

Re: Novi clan obitelji - par pitanja

PostPostao/la Tricerotaps » čet ruj 09, 2010 14:59 pm

Hvala na informacijama!

Prvom prilikom cu mu nabaviti pelete.
A posto je izrazito aktivan, ostavit cu zasada ovu krletku pa vidjeti kasnije ima li potrebe za vecom ili ne
s obzirom da je jedino u krletki preko noci, skoro stalno je vani :D.

Pozdrav svima :D !
Tricerotaps
Kunić
Kunić

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan