Razna pitanja i odgovori vezani za ishranu

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Re: Razna pitanja i odgovori vezani za ishranu

PostPostao/la Fiffy » pon ruj 26, 2011 13:15 pm

za persin i celer znam da imaju dosta kalcija, zato mu to dajem povremeno..ali za crveni radic stvarno nisam znala...moracu i to reducirati...

nego, sad citam ovaj popis dozvoljene hrane pa me zainteresirali listovi kukuruza...ima ih napretak sad, a eto nikad se nebi sjetila da to dam... jel davao mozda neko, i kako se tu stoji s kalcijem?
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pon ruj 26, 2011 13:16 pm

Bas citam o crvenom radicu i vidim da ima kalija,magnezija,vitamin C,svasta nesto a nigdje se ne spominje kalcij...pa onda vrlo vjerojatno nema visoku vrijednost kalcija.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ars » pon ruj 26, 2011 13:16 pm

Joj ja isto muku mučim s tim. Moji su par puta piškili malo više praha i normalno uhvatila me panika. Al kad gledaš, ako makneš sve što ima kalcija, ne ostaje im skoro ništa. A to govorim ja koja imam ogroman vrt doma. U zadnje vrijeme im dosta dajem blitvu, a opet ni nje ne bih smjeli previše iz nekog razloga, više se ne sjećam kojeg. Mislila sam da bar brokula nema puno kalcija.. Luda sam već od tog probiranja, ne znam što im mogu davati a da je sasvim bezopasno i da mogu jesti u većoj količini. Matovilac, al njega nema uvijek... isto kao ni bokvice/trputca, suša nam je spalila livadu ove godine. Kopriva i maslačak - opet kalcij. Klio je rekla da je paprika dobra za zeke koji imaju problema s kalcijem,a i tu se opet razvila polemika treba li papriku davati ili ne. Ja sam dala par puta nakon Kliinih savjeta i bez problema je sve prošlo.

kalcij :belj: :belj: :belj:

edit: kukuruz je ok s kalcijem, al ima puno šećera, pa se naravno ni to ne smije davati previše :(
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pon ruj 26, 2011 13:17 pm

Mada je meni receno da je dobro ako piške visak tog kalcija van,znaci da ga izbacuju....al opet neznam kolko je previse,ma neznam taj kalcij i mene dovodi do ludila. Mi smo davali u zadnje vrijeme blitvu cesce nego inace bas zbog toga ali ima mekanu kakicu poslje nje :sad: ...tak da ono,neznam ni sama vise.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ars » pon ruj 26, 2011 13:22 pm

Možda bi trebale davati više voća, šta misliš?
Ja sam naučila svoje da je voće poslastica, i daje se iznimno, ne češće od jednom tjedno. Možda ne bi bilo ni loše jabuku i bananu češće uvesti.. banana ima kalija a čitala sam da je to dobro kao protuteža kalciju, jer čisti organizam.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Fiffy » pon ruj 26, 2011 13:28 pm

ja sam blitvu dala neki dan i smijala se ko luda...zatrkao se Fiffy, fol mislio da je nesto sto voli (a to je bio prvi put da sam mu dala blitvu), zagrize i izbaci iz usta ;D ..nista smjesnije u zivotu nisam vidjela... dugo ju je njuskao i na kraju se je sasusila, i ja je bacila :rolleyes:

i ja stvarno ludim vise od tog sta da mu dajem, pogotovo zato sto nemamo veliki vrt, vec samo ono osnovno...paradajz, paprika, krumpir, luk..tako da sve ostalo moram da kupujem..a zbog ovog kalcija, lista mi se smanjila na 2-3 vrste povrca... :lud:

ja cesto zasadim psenicu, pa mu dajem..lud je bas za tim..evo odoh sad list kukuruza naci, da vidim kako ce to prihvatiti :)

ars, ja sam skoro bananu davala svaki dan :lud: ..nisam znala da se ne smije...nista mu nije bilo, kuglice ko lubenice, a kad je jede..to je nesto neopisivo, guza se treska da ne povjerujes :rolleyes: ...naravno, kad sam cula da je to previse, smanjila sam na 1-2x sedmicno
od voca, ja dajem jabuku, onako po 2x sedmicno, neki dan sam dala mrvicu ananasa...i lubenice, dok je bila aktuelna... od voca vise skoro nista ne dajem, makar se ne sjecam..
Dogs have owners, cats have staff....bunnies have slaves :D
22 :rolleyes:
Fiffy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pon ruj 26, 2011 13:29 pm

Mi ni voce nebi smjeli jer smo malo našpotani da smo debeli :D :blush: ...inace ga zbilja ne jedemo puno,uopce ga ne jedemo svaki tjedan zapravo nego kad se ima,kako kad....neznam,mozda bi ga trebala onda vise davati a opet to je cisti secer a nastojimo skinut koji gram radi nozica i zuljica i tako :lud: :lud: ...strasno,uopce neznam kako je ostala ziva ovih pet i po godina,na cemu ona zivi ;D

Bosiljak recimo kupujemo vise u zadnje vrijeme,to sam zaboravila....ona vezica kosta 5 kuna i traje nam fino duze kad ga se spremi u dobru posudu da ne istrune jer brzo trune.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sanjita » pon ruj 26, 2011 13:32 pm

Fiffy je napisao/la:ja sam blitvu dala neki dan i smijala se ko luda...zatrkao se Fiffy, fol mislio da je nesto sto voli (a to je bio prvi put da sam mu dala blitvu), zagrize i izbaci iz usta ;D

;D ;D ;D ...super mi je to kad se zatrce kao kaj ima,kaj ima i onda nula bodova :P
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Cule » pon ruj 26, 2011 13:35 pm

Moram priznati da taj kalcij i mene jako zbunjuje, ali sad kad vidim da i vas iskusne dovodi do ludila, lakse mi je..bas sam i ja gledala po netu i sve sto mi je dostupno, ima dosta kalcija..

A htela sam da pitam za onu najobicniju travu..da li ona sme da se daje sveza kunicima? I kako ona stoji sa kalcijem?
Cule
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » pon ruj 26, 2011 13:44 pm

uf sad ste me skroz zbunili. hef svaki dan dobije crveni radić, malo celera s listom, malo mrkve s listom, malo peršina s listom.

malo = dva tri kolutića po 1 cm debljine

uz to ide obavezni list jagode iz vrta.

od poslastica tu su sušene brusnice, sušene banane, ponekad mu dam malo svježe banane ili jabuke.

nisam znao da i celer ima puno kalcija!? zapravo mi nije jasno kako vi uopće vidite taj pijesak u mokraći? Hef piša samo u wc na pelete ili pljevinu, a na tome se ništa ne vidi. :sad:

da ga žicam da mi se popiša u dlan? ;D
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » pon ruj 26, 2011 13:45 pm

kog vraga kunići jedu kad žive u prirodi!?
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » pon ruj 26, 2011 13:52 pm

vidi se kad se popiške u gajbi ili na nekom platnu, probaj staviti manje peleta pa pogledaj na dnu wc-a.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la vedi08 » pon ruj 26, 2011 14:18 pm

ili u nasem slucaju kad se molly popisa na duru -.-
Molly slika i Đuro slika <3
vedi08
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Marta » pon ruj 26, 2011 15:16 pm

Fiffy je napisao/la:
nego, sad citam ovaj popis dozvoljene hrane pa me zainteresirali listovi kukuruza...ima ih napretak sad, a eto nikad se nebi sjetila da to dam... jel davao mozda neko, i kako se tu stoji s kalcijem?

ja mojoj dajem osušene listove kukuruza, i obožava ih, super su krckavi, odlični za glockanje :wink: i ne menja joj mokraću.
ako imaš nekog u inostranstvu možda da poručiš, ima nekih proizvoda koji su baš sa nižim procentom kalcijuma http://www.bunny-nature.de/en/products/ ... basic.html
Marta
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Flekicaaa » pon ruj 26, 2011 15:21 pm

Marta je napisao/la:

ja sam davala i odlični su,obožava ih a ne vidim zašto ih ne bih trebala davati,sve je ok,dajem joj jedan veliki list na dan.
Flekicaaa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan