Pljesan

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Pljesan

PostPostao/la whitelemon » ned vel 17, 2008 21:27 pm

:wub: Dobila sam zeku prije tri dana, u Zagrebu sam u podstanarstvu i moj zeko bi trebao tamo provoditi većinu svg vremena, ali kuća je stara, zidovi i namještaj su maloo pljesnjivi, brišem konstantno ali uzalud. e sad nezam koliko je to opasno za zeku ako ga pustim da slobodno šeće po kući?!
Please help!!
whitelemon
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned vel 17, 2008 22:15 pm

Pljesan je opasna za zeku, ali i za tebe. Ok, ti nećeš lizat zidove kao što bi on mogao, ali te spore se nalaze i u zraku, pa ih udišeš u pluća.

Trebala bi što češće provjetravati prostoriju, ali moraš voditi računa da zeko ne podnosi nagle promjene temperature, tako da po njemu ne smije puhati hladni zrak koji ulazi kroz prozor.

Možda da obrišeš sve još jednom prije nego ka pustiš vani. Pazi da se nigdje nemože zavući (ispod fotelje/ormara ili sl.) gdje bi eventualno moglo biti pljesni ili druge prljavštine.

Znam da nije lako, ali možda probat tražit drugi stan. Zdravlje je nešto što nemožeš platit nikakvim novcima, pa bi bilo šteta da ga izgubiš u nekom lošem podstanarskom stanu. Želim ti puno uspjeha u traženju boljeg :)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la samsara » ned vel 17, 2008 23:58 pm

moj savjet i radi sebe i radi zeke nadi novi stan ili se brzo nekako rjesi plijesni i vlage.
plijesan je jako opasna i za ljude, a pogotovo za mali organizam kunica. postoje vise i manje opasne plijesni, ali ni jedne nisu bas pozeljne. one kad udu u organizam covjeka, a i zeca mogu rasti i razvijati se i poceti stvarati ozbiljne zdravstvene probleme. najblazi problem je nastanak alergije ili nekih laksih respiratornih problema, ali dugorocnim udisanjem plijesni moze doci i do jako ozbiljnih bolesti jer one proizvode jake mikotoksine.
samsara
Zečić
Zečić

PostPostao/la sanjita » pon vel 18, 2008 0:09 am

...nebih htjela plasit al nedavno je bila tema na forumu o zeki koji se otrovao sa plijesni sa stelje, ako se dobro sjecam :hm: al sad je dobro...tako da pazi i na sebe i na zeku :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » pon vel 18, 2008 12:38 pm

Plijesan je jako opasna za zeku i za ljude. Za zeku je čak smrtonosna. Zato kao što su i drugi rekli, traženje novog stana ti mora biti prioritet :)
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la whitelemon » pon vel 18, 2008 20:08 pm

student sam nisam u prilici financijski da se selim, potpisala sam ugovor do 10 mjeseca, mora postojat neki nacin, ogradit cu nesto, neznam, sad ste me zdeprimirali.. :-( :sad:
whitelemon
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zeko_Jurica » uto vel 19, 2008 1:35 am

pokušaj bar jače grijat stan, jer topliji zrak podnosi više vlage, a od 10-og mjeseca obavezno nađi nešto bolje :)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la samsara » uto vel 19, 2008 1:44 am

do daljnjeg mozes se probati rjesiti plijesni tako da zid poprskas etilnim alkoholom (sto vise %-tnim). on ce brzo ishlapit, isusit zid i ubiti plijesni. ali ako ne rjesis vlagu one ce se opet vratiti.
samsara
Zečić
Zečić

PostPostao/la samsara » uto vel 19, 2008 1:57 am

sad sam se sjetila, stavi u alkohol salicilnu kiselinu (imas kupiti u svakoj apoteci) i to ce plijesni zasigurno dokrajciti
samsara
Zečić
Zečić

PostPostao/la moxa » uto vel 19, 2008 9:36 am

A za zeku kupiti ili improvizirati ogradicu mejbi pa da se ne zavlaci tam di ne treba!
Savjeti za stan su upuceni i vise radi tvog zdravlja, a naravno i radi kunica! :wink: Drzim fige da sve rijesite, polako, ali sigurno!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan