Preseljenje kunica u drugu zemlju

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Preseljenje kunica u drugu zemlju

PostPostao/la musemarina » pet svi 22, 2009 22:29 pm

Htela bih da se selim kod mog dragog u Madjarsku. Zanima me da li neko zna sta je potrebno od dokumenata da bi kunici presli granicu.

Isto tako me zanima koji je najbezbolniji nacin prevoza kunica.
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la dHarma » pet svi 22, 2009 23:15 pm

Potrebna je potvrda od veta da je zeka zdrav...
imas ovde vise o tome:
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=2945
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=2298
Mislim da je najbezbolnije da budu u svom transporteru u koji stavis peskir ili neko cebence, mada posto je vrucina bolje peskir... i stavi im sena..
a cime putujes?

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » sub svi 23, 2009 9:06 am

Iz iskustva cestog putovanja po vise sati, predlazem putovanje vozom. Pogotovu sto voz iz Beograda za Madjarsku je medjunarodnii ima klimu, provereno putovala dva puta...tim vozom.
Kako rece dHarma, samo potvrda od veterinara na dan puta, da je zekica zdrav. Ako vodis sve njih moras nabaviti potvrde za svakog ponaosob.
U Beogradu potvrda kosta oko 800 din.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la siga » sub svi 23, 2009 9:26 am

Mi smo vozili u Sloveniju, u vet. ambulanti Buba su nam dali potvrdu da je zeko zdrav i to je bilo dovoljno (iako ni to ne gledaju, samo malo pomaze zeku ;D ), a najsigurnije ti je nazvati granični tj. carinu i pitati..

Za prijevoz se slažem da je vlak dobar.. bitno da ima zraka i da mu nije vruće, a pomaže ako se mazi po putu tj. ako nije sam. Najbolje kad su dva mala prijatelja skupa, a ako imaš jednog zeku - ti ga mazi :P.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la musemarina » sub svi 23, 2009 12:29 pm

Klio je napisao/la:Iz iskustva cestog putovanja po vise sati, predlazem putovanje vozom. Pogotovu sto voz iz Beograda za Madjarsku je medjunarodnii ima klimu, provereno putovala dva puta...tim vozom.
Kako rece dHarma, samo potvrda od veterinara na dan puta, da je zekica zdrav. Ako vodis sve njih moras nabaviti potvrde za svakog ponaosob.

A Molim te kazi mi da li mogu da budu samnom u kupeu i da li moze i pas samnom ili mora da bude u kavezu u drugom kupeu? Da li neko yna nesto o tome?
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la dina » sub svi 23, 2009 13:05 pm

a macku nemas? ili nju neces da nosis?
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la jolanda » sub svi 23, 2009 13:08 pm

dina je napisao/la:a macku nemas? ili nju neces da nosis?

jel ovo ironichno ili shta? ;D
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dina » sub svi 23, 2009 13:26 pm

malo :wink:

e a znate da neki taksisti i vozaci GSPa u BGu zajebavaju i nece da voze zeca u transporteru.

Htela sam sa mamom da odem kod rodjake van grada na dva dana. I zeca da povedem sa sobom.

Do autobuske stanice za medjugradska putovanja nam treba oko 15min.

Prvo smo narucile taksi od kuce, kad je dosao taksi i video zeca nije hteo da nas vozi. Rekao je ne vozim zivotinje, trebalo je da napomenete da imate zivotinju!

Posto nismo imale vremena, ponovo da narucujemo taksi, jer smo i ovaj jedva dobile, odlucile smo da pokusamo GSPom, ali iako je autobus bio skoro prazan, vozac je stao na sledecoj stanici i dosao sa nekim papirima i rekao da se zivotinje ne voze autobusom. (inace, nekoliko puta sam isla sa zecom GSPom i niko nista nije rekao). Ima svakakvih vozaca.

Posto smo morale da izadjemo, videle smo taxi stanicu i od 4taksija samo jedan je hteo da poveze zeca u transporteru i to je prvo hteo u prtljaznik da ga stavi!!!!!!!

Kao tigra da vodimo, a ne kunica.
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » sub svi 23, 2009 13:55 pm

Joj ma ima svega zbilja sto se tih vozaca tice...ja nemam auto i isto kad sam znala svoju zekicu nosit veterinaru,ono hitno mi,nemam prijevoz a vozac busa me ne pusta unutra....katastrofa...jedan ne pusti,drugi pusti,samo gadno je kad moras cekat drugi bus a ona bolesna u transporteru lezi...ali ovisi o ljudima kakvi su i kakvo srce imaju...isto im uvijek kazem da ne nosim tigra u transporteru nego malog kunica pobogu al badava ponekad....
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » sub svi 23, 2009 14:01 pm

musemarina je napisao/la:
Klio je napisao/la:Iz iskustva cestog putovanja po vise sati, predlazem putovanje vozom. Pogotovu sto voz iz Beograda za Madjarsku je medjunarodnii ima klimu, provereno putovala dva puta...tim vozom.

A Molim te kazi mi da li mogu da budu samnom u kupeu i da li moze i pas samnom ili mora da bude u kavezu u drugom kupeu? Da li neko yna nesto o tome?

U, bice problem ako v odis sve zivotinje odjednom.... Za psa treba puno vise papira za put preko grane...
Dakle, prvo vadis uverenje kod veta da je zdrav, pa sa tim uverenjem kod vet inspekc.da ti izdaju pasos (tako meni rekose), pasos kosta oko 4000 din, i oni ga slikaju. Uz to je obavezno da je cipovan i vaksicnisan.
Kartu za ljubimca kupujes posebno. Vozovi nemaju prtljag klasicno kao aoutobus... Onosno, imaju vagon u koji idu posiljke, posta, novine itd. Ne licne stvari putnika i ostalo jer je taj vagon pregledan od carine i zapececeno je ono sto ide preko grane...

Prtljag u vozu je uz svakog putnika, mozes poneti koliko zelis, ali ti sama brines o tom prtljagu... Tako da se i ljubimac tako tretira...
Krcko je bio samnom u kupeu, na sedistu jer nije bio pun kupe, a kada smo putovali spavacim kolima, uvek sam kupovala gornji lezaj, njega stavim iznad glave gde stoje koferi, kofere dole, ukoliko se niko od saputnika ne buni, i otvorim transporter i on trcka li trcka celu noc i uziva....

Napominjem da mi nikada niko nije pogledao papire iako sam uredno prijavila da ih imam.

ps.za psa ili macku postoji i pravlinkik u zeleznici kako smeju da putuju pa i to moras da vidis... Ako neko od tvojih ide kolima, najbolje je njih povesti tako.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dHarma » sub svi 23, 2009 14:41 pm

Klio mislim da za pasos ide druacije...
Prosle god kad sam moje kuce cipovala i vakcinisala sam odmah dobila i pasos... sliku mi je rekao da sama stavim..
i u toj knjizici pise da li je bio bolestan i kad je vakcinisan i opis psa...
ali mislim da isto treba potvrda veta o trenutnom zdravlju kuceta.. ali nisam sigurna...
Mislim da je veca frka oko toga u koji prevoz da je smesti nego oko papira :wub:

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dina » sub svi 23, 2009 15:09 pm

a za let avionom sta treba za zeca osim transportera, i da li uopste sme da bude sa putnicima?

zna li neko?

za pse i macke znam da nema problema, ali nisam sigurna za zeca, posto ih neki svrstavaju cak i u stoku...
secam se pre 7godina kad smo isli avionom u CG, avion je bio pun pasa, a bilo je i macaka.
tako da nas propali i lopovski JAT ocigledno dozvoljava mackama i psima koji mogu da stanu u trasnsporter da lete sa vlasnicima, ali ne znam sta je sa zecevima :/

ranije se na forumu postavilo to pitanje, nije mi bas najjasnije da li to nema odgovora, jer se devojka nije vise javila, ili definitivnoo ne moze :sad:

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t ... c&start=30
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la dHarma » sub svi 23, 2009 15:12 pm

Koliko ja znam oni se tretiraju kao prtljag, ne samo zecevi nego i psi i macke...
potrebno je da budu u transporteru ili boxu i stavljaju se medju prtljag..
ali nisam sigurna.. zovi jat i pitaj..
imaju sigurno neki broj za informacije..

dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dina » sub svi 23, 2009 15:22 pm

informativno me zanima...

ne planiram da ga vodim sa sobom, :D dobro mu je i kod kuce.
mada ko zna mozda ce biti potrebe jednom...

ali nikako mi nije jasno zasto macke i psi koji mnjaucu i laju, a i lovci su (napadaci) mogu, a kunici ne mogu.
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la jolanda » sub svi 23, 2009 15:42 pm

to sve zavisi od aviokompanije.
mada kunice tretiraju kao glodare koji shire zarazu.
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan