Špicevi i ostali nepoželjni problemi

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Špicevi i ostali nepoželjni problemi

PostPostao/la salatica » pet sij 25, 2008 13:15 pm

Lunica već preko godinu dana ima probleme sa zubićima, brusili smo ih do jučer, 2 x
prvi put je imala upalu 4 zubna korijena
drugi put je imala samo špiceva, a upalu sam sasjekla u korijenu, preventivno dajući ionsko srebro

zadnji put je bila na brušenju pred cca 4,5 mjeseca i prvih mjesec dana je sve bilo ok
jučer su Luni pri pregledu ustanovljeni špicevi, ne osobito veliki
ne jede sijeno već 3 tjedna, a već 3,5 mjeseca (mjesec nakon zadnjeg brušenja) melje vilicom na prazno i jede sve sporije i sporije
dok ostalima treba 5 minuta za isprazniti zdjelicu, njoj treba 20

meni je prepušteno da odlučim ide li na brušenje ili ću pričekati još 2-3 tjedna
s obzirom na situaciju, zakazan termin i sve gore navedeno - odlučila sam da ide

nakon zahvata, informacija je bila da špircevi uopće nisu bili tako veliki da bi uzrokovali probleme
upale nema, ranica nema, apcesa nema - sve skupa pripisujem ionskom srebru

i da ih zapravo i nije trebalo brusiti....

ok, nisu oni uzrokovali problem, ali nešto je
što?
odgovora nema, tj. ima - loši zubi

no kako samnom nije lako na kraj izaći samo tako, tražim pojašnjenje definicije - loši zubi
probajte pogoditi jesam li dobila ikakav, a kamoli suvisli odgovor
sama sam ga na kraju ponudila u vidu pitanja može li genetika uzrokovati ovakav problem

prijedlog je da se slijedeći put čeka dok sasvim ne prestane jesti, jer pregled otoskopom? očito ne daje osobito preciznu sliku stvarnog stanja

no, čekam li dok sasvim ne prestane jesti, to je već hod po oštrici noža i nisam osobito sretna takvim prijedlogom...
... kao niti činjenicom da bi Luna koja sada ima 2 godine, trebala na nimalo neinvazivnu anesteziju 3-4 x godišnje

uglavnom, prilično bezizlazna situacija :sad:
salatica

PostPostao/la zekili » pet sij 25, 2008 13:23 pm

a ko ti je to rekao ak smijem znati? :) meni je to takoder glupo, otoskopom se ne moze reci imali ranica i ostalih sranja ali se moze vidjeti dali su zubi preveliki ..stoga..kad su zubi preveliki treba ih zbrusiti a ne cekati neka gadna upalna stanja--mislim da takoder trebas pokusavati sa vise sijena. ja ne vidim neku preventivu osim nudenja vise vrsta, mozda joj se ne svida ovo, znas kak su oni izbirljivi., slazem se s tim da genetika ima veze sa svime, ali mislim da je kod zubica presudno sijeno :)
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lady Stardust » pet sij 25, 2008 13:53 pm

Kad je Spunk prestao jesti usljed UZASNOG zacepljenja koje (da nismo primjenili interventne mjere poropisane od mene) ne bi prezivio - dijagnoza u Bubi je bila - prerasli kutnjaci.

Svo ovo vrijeme koliko se bavim kunicima nisam vidjela da kunic koji ima prerasle kutnjake pocne jesti (i normalno nastavi) nakon 2 injekcije antibiotika.

Znaci pregled onim tuljcem i nije tako pouzdan!
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » pet sij 25, 2008 13:56 pm

špiceva je bilo, ali su očito bili manji nego što se dalo prosuditi pregledom

ako negdje zaista ima veliki izbor raznih vrsta sijena, onda je to moj podrum ;D
sijeno, otava, otavić, djetelina - sitnije, krupnije, tvrđe, mekše, duže, kraće, s listićima i bez, s cvijetićima i bez....

rekao je vet da su njoj zubi nepravilno posloženi tj. to je objašnjenje loših zubiju...
zapravo ništa konkretno i meni suvislo :blink:

sad je već par tjedana odvojena od Zorreka jer su se gadno dohvatili, tj. većinu sam ipak primila ja :D
ali sad ima mira jesti, jer joj je inače Zorro pojeo sve pred nosom...
ostali jedu, gotovi su odavno i već ponovo gladni, a ona jadna svoju zdjelicu peleta još nije ispraznila :sad:

na moje iznenađenje ima 2200 g a kost i koža je
naročito naspram drugih
nije bila takva, je malo drugačije građena od ostalih, ali ipak je bila potfutranija

pitala sam i za šećernu bolest tj. koji su simptomi
odgovor je bio - pojačano mokrenje... mokri li pojačano?
samo sam gledala, a onda mi je vet počeo zapinjati s odgovorom...tj. zapeo je potpuno
a ja sam odustala od tiskanja :D

ne znam... nisam presretna...
i Jazz je jučer bio na kastraciji, pa prema uputi je trebao prespavati cijelu večer i noć
i uopće nije trebao imati želju, namjeru i potrebu da se nekud penje, poput stolaca, penjalice i sl.
naravno - uputa je bila svjetlosnu godinu daleko od prakse

dežurala sam čitavu noć, jer je onako omamljen padao u pokušaju da se popne ili siđe, a ne može ga čovjek staviti na sigurno, kao zekane u gajbu :sad:

šteta da nam se veterinarski djelatnici ne šeću po forumima, jer tako bi imali iskustva vlasnika iz prve ruke :P
salatica

PostPostao/la zekili » pet sij 25, 2008 14:29 pm

a kod kojeg si doktora bila?
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » pet sij 25, 2008 15:06 pm

dr Tomislav - buba
salatica

PostPostao/la zekili » pet sij 25, 2008 15:11 pm

hahaha, a kud bas on ;D

meni je taj covjek sve, ama bas sve objasnio, kaj god sam ga pitala nije mu bilo tesko objasniti, pojasniti, prodiskutirati unatoc ogromnoj guzvi :)

takoder mi je drugacije rekao za spiceve, da se moraju brusiti ak prerastu i sve ostalo kaj i mi znamo :)

od vitamina i svega ostalog sve mi je dao kaj sam ga trazila i bio jako susretljiv i strpljiv - tak da :hm:
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Charlie » pet sij 25, 2008 18:01 pm

Negdje sam čitala da se otoskopom vidi samo 50% stanja :sad: pogotovo kad kunić ugrize otoskop i/ili nije miran, puno bolje se vidi na rtg snimci, a pravo stanje tek kad se skroz otvore usta.

Teško je vetu koji ne preti redovito stanje sa zubima procijeniti, kod Grge se to gleda svaka 2 tjedna pa se točno vide promjene.
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » pet sij 25, 2008 21:24 pm

salatica je napisao/la:...pitala sam i za šećernu bolest tj. koji su simptomi
odgovor je bio - pojačano mokrenje... mokri li pojačano?
samo sam gledala, a onda mi je vet počeo zapinjati s odgovorom...tj. zapeo je potpuno
a ja sam odustala od tiskanja :D

ne znam... nisam presretna...

salatica, ovo sam ja kriv što ti se po glavi mota šećerna bolest :wink:
Onda sam shvatio da ona količinski puno jede, dok si ti mislila na vrijeme provedeno u jelu. Simptomi kod šećerne bolesti su doista pojačano mokrenje, kao i stalna glad, kunići jedu sve što im se ponudi, čak i ono što su prije izbjegavali, ali istovremeno gube na težini.
Ak još uvijek zbog toga nećeš moć mirno spavat, dogovorimo se, pa dobiš test-štapić za ispitivanje šećera u mokraći... morat ćeš jedino pronać neku lokvicu :wink:

Gledanje otoskopom nije najpouzdanija metoda kontrole zubića. Rentgen će pokazat upalne procese u zubnom mesu, ali ako se radi samo o špicevima, za to ne treba radit rentgen. Najbolja metoda je otvaranje usta s onim specijalnim kvačicama i onda dobro posvjetlit svaki zub i vidjet u kojem je stanju. Tada bi trebalo provijerit i da li se neki zub klima. To bi trebalo navodno ići i bez narkoze, ali sigurno da ima kunića koji pri tom pregledu baš i neće bit kooperativni. Ako želiš više proučavat o zubićima na engleskom, javi, dobit ćeš materijala :)

slika

slika
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la ninocka » pet sij 25, 2008 21:28 pm

ja volem tomislava jer je rekao da baš i ne zna puno o kunićima, no da će dati sve od sebe. nekoliko put je naglasio da im kunići baš i nisu jača strana, no opet napreduju jer im je odjednom dojurila rijeka pacijenata s foruma.
tko zna, možda i čitaju forum kao gosti :wink:

kako bilo, sve djagnoze koje koje postoje doktori gledaju kroz pse i mace. kad im se pojavi kunić pokušavaju pipanjem po nepoznatom terenu napipati nešto što im je poznato.
...a kad se bilo gdje pojavi netko za kog znaju da je s foruma u pravilu postanu nesigurni u svoje dijagnoze i prognoze.
doživjela sam to u više ambulanti :wink:

od kad imam beštije vrećice usisavača kraće traju
ninocka
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lady Stardust » pet sij 25, 2008 21:37 pm

Najbitnije je da napreduju i da zele napradovati i da se trude i da su pazljivi.

Ok, koji put malo nekaj zbrljaju ali to je normalno (nije bas super kad se na tebi prelomi ali...) svi zbrljaju ponekad pa to se dogadja i u medicini .

''Ko sto kaze pticica sto na grani pjeva: DOBRA VOLJA JE NAJBOLJA''
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Charlie » pet sij 25, 2008 21:38 pm

Ne znam kunića kojem bi se mogla usta s ovim "alatom" otovoriti bez narkoze :hm: većini je i otoskop šok, Grga ga uvijek grize, a u početku ga je bacao ;D
Rendgen puno pokaže, ali zračenje naravno svi pokušavamo izbjeći.
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » pet sij 25, 2008 22:13 pm

da pojasnim, meni je Buba ZAKON ;D

uvijek i svugdje ću ih najtopolije preporučiti
u njihovu ansesteziju vjerujem apsolutno i nikad nigdje drugdje ne bih radila niti anesteziju, niti bilo kakav operativan zahvat :)

svi koji tamo rade su izuzetno dragi, susretljivi, strpljivi.... jednom riječju zaista daju sve od sebe i za životnju, ali i da se vlasnik osjeća dobro
smiritit će, savjetovati koliko znaju i iskreno priznati ono što ne znaju

i upravo zato ja vičem BUBA JE ZAKON!

no nažalost, kunići i ostale malecke životinje su na ovim prostorima "novi" ljubimci
ljudi koji imaju činčile stare 6-7 godina su praktički pioniri

ono što mene ljuti je da ja kao laik, kopam po netu i tražim podatke o liječenju npr. zekana, a oni koji bi morali znati više od mene (naročito o zdravstvenim problemima, navikama i sl.) to ne čine, ili vrlo malo

da sad ne ispadne da upirem prstom, cijela veterina (ali i humana medicina) je nažalost u takvom stanju :sad:

zeko jurica, biti ću zahvalna za svaki tekst o zubićima :)

a o ovim kvačicama nema niti govora, pogotovo ne kod moje predatorice ;D
mislim da bi se tigar u njoj probudio do kraja i da bi se borila na živto i smrt da joj nekakva tamo kvačica ne dođe niti blizu :D
salatica

PostPostao/la Miga » pet sij 25, 2008 23:28 pm

Ja bi dušu dala za te kvačice!Brijem da bi to kod Paleta funkcioniralo.Jer iskreno mi se baš i ne možemo priuštiti uspavljivanje samo za provjeru da li nešto štima ili ne.
Eeeeee,da mi je to nabaviti.....
Miga
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » pet sij 25, 2008 23:30 pm

Pa imaju to vetovi, ili neki drugi otvarač, ali "katastrofa" se vidi i otoskopom :wink:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan