problemi s Banijem :(

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

problemi s Banijem :(

PostPostao/la proserpine » uto vel 05, 2013 11:37 am

Od jucer ne jede hranu iz pet shopa i bilo sta cvrsto... Mislim da imamo problem s kutnjacima. Jutros u wc-u nije bilo normalnih kuglica, vec samo jedna mala hrpica ljepljive meke stolice :sad:
Kad sam vidjela to, odmah sam ga odnijela veterinaru (vet life) ali dr. je rekao da 'ne gori nigdje' i kao da se sve cini ok... Po njegovom treba da dodje do toga da zeko ne moze na noge, da bi se vidjelo da nije ok :ljut:
Pitala sam ga isto za kutnjake, rekao je da ne moze to da provjeri bez anestezije i da ako jest to u pitanju da je zahvat jako tezak. Predlozio mi je da mu rendam mrkvu, jabuku itd.
Evo maloprije je jeo sijeno, malo mrkvice, ali suhu hranu nece nikako. Napravila sam mu crni caj da mu regulise tu meku stolicu...
Ne znam sta sad da radim. Jedini preporuceni vet u BiH je vet life, ne znam gdje drugo da idem sada...
Da li je iko od vas imao ovakvu situaciju i kako ste je prebrodili?
Bas sam ocajna... :sad:
proserpine
Zečić
Zečić

Re: problemi s Banijem :(

PostPostao/la altan » uto vel 05, 2013 13:18 pm

kutnjaci se mogu pregledat bez anestezije otoskopom..buduci da jede sijeno moguce je da nisu kutnjaci jer obicno to prvo prestanu jest..ja bih na tvome mjestu primjenila antizacep terapiju..kupila bih sok od ananasa (najbolje kompot s manje secera) i u njega mu isula linek baby pola vrecice ili jednu kapsulu prolifea i dala na spricu..nabavi i parafinsko ulje da mozes sat po potrebi..procitaj letak za zacep http://zecovi.net/LETAK%20-%20ZACEP%20-%20ZECOVI.pdf i nabavi sve mozes s njega..ako je sluz na kuglicama daj aktivni ugljen..dok god jede ne moras hranit na spricu, ali ako prestane morat ces
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zeko Simba » uto vel 05, 2013 15:08 pm

Ako veterinar ne zna da se kutnjaci pregledavanju otoskopom, onda bolje da ga niti ne pregledava jer ionako neće ništa vidjeti. Zahvat kao zahvat nije lak, ali nije ni tako težak jer se zubi ne vade, već se samo radi korekcija. Kao što ti je altan rekla, anti začep terapija, promatraj situaciju i izvještavaj nas
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la proserpine » uto vel 05, 2013 16:56 pm

Kuglica jos uvijek nema :sad:
Sijeno jede i sto sam mu narendala mrkvu i celer, jedino hranu iz pet shopa nece nikako. Davala sam mu i crni caj to je htio. Kod kuce imam linex za odrasle, je li mogu to dati i na koji nacin? Imam sok od ananasa, onaj Juicy kao bez secera, pa cu mu to dati sada... Da li da ga ostavim samo na sijenu, da mu ne dajem povrce?
Inace normalno se ponasa... Jadnicak moj mali :sad:
proserpine
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » uto vel 05, 2013 20:21 pm

Daj mu sve sto hoce jest..ako jede, a nema kuglica ja bih dala parafinsko ulje, ali prije toga ananas..mislim da mozes dat onaj juic bez secera za prvu ruku..ili ako imas narancu pa nju iscjedi...moze i linex za odrasle..njega jos nisam davala tako da ne znam koliko..jel trbuh napuhnut, jel krulji? ako je, treba dati sab simplex ili espumisan i masirat da plinovi izadu..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Foxy » uto vel 05, 2013 20:30 pm

Ja sam davala linex za odrasle, onaj u kapsuli, pola praha iz kapsule ujutro, pola navečer, najčešće na banani i slično,i to nekoliko dana nakon začepa da se poboljša crijevna flora. U ovom slučaju, daj mu u tekućini (soku od ananasa) pa špricom u usta, tako po pola kapsule, možda se može dati i više. Jasno, ako ti ne popije sve iz šprice i pola se prolije, daj mu još... Uz masažu trbuha, dobro je poticati ga na kretanje.
"Friendship isn't about who you have known the longest
It's about those who came and never left your side."
slika Medena
slika
Foxy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la proserpine » uto vel 05, 2013 20:32 pm

Davala sam mu sok od ananasa na spricu u koji sam stavila malo praha linex, htio je... Kuglica nema jos uvijek :sad: Uglavnom sjedi na jednom mjestu, ali takav je i inace...
Stomak sam mu masirala, mada nije tvrd niti se cuje kruljanje...
Razmisljam da nije imao trovanje, mada mu nisam davala nesto drugacije nego inace... Skroz mi je nejasno sve ovo, bio je totalno ok jucer i prekjucer.
Dat cu mu onda mrkve jos pred spavanje, pa cu vidjeti sutra. Ako opet ne bude imao stolicu, vodim ga ponovo kod veta, jer ne znam sama sta bih :sad:
proserpine
Zečić
Zečić

PostPostao/la proserpine » uto vel 05, 2013 20:35 pm

Foxy je napisao/la:Ja sam davala linex za odrasle, onaj u kapsuli, pola praha iz kapsule ujutro, pola navečer, najčešće na banani i slično,i to nekoliko dana nakon začepa da se poboljša crijevna flora. U ovom slučaju, daj mu u tekućini (soku od ananasa) pa špricom u usta, tako po pola kapsule, možda se može dati i više. Jasno, ako ti ne popije sve iz šprice i pola se prolije, daj mu još... Uz masažu trbuha, dobro je poticati ga na kretanje.

Za koliki vremenski period je tvoj zeko bio bolje nakon te terapije? Ja sam bas ocajna, samo da hoce kuglice krenuti...
proserpine
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » uto vel 05, 2013 20:55 pm

ako pitas mene, onda kako kad..nekad moze proc za par sati, nekad za par dana..ali ako do drugog dana nije bilo bolje onda bih otisla veterinaru..ako imalo sumnjas da se mogao otrovat (moguce je i od hrane koju inace jede), daj aktivnog ugljena..to mu ne moze skodit
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la proserpine » uto vel 05, 2013 21:01 pm

Hvala svima na savjetima, javim vam sutra kako je beba...
proserpine
Zečić
Zečić

PostPostao/la Foxy » uto vel 05, 2013 21:11 pm

Ako je problem sa zubima, a očito je, boli ga i neće jesti i dolazi do začepa. Mora jesti da bi nova hrana pogurala onu koja je unutra.
Ako kažeš da je poprilično miran, to je već razlog za ozbiljnu zabrinutost. Ne želim te plašiti, ali situacija je stvarno ozbiljna i sve je na tebi.
Mora jesti... Ako sam jede i to sijeno, to je super, a ako ne moraš ga ti hraniti. Kod njih se vrlo brzo pogoršava situacija i nekoliko sati može biti kritično. Pretpostavljam da nemaš Critical care, zamjensku hranu, ali nije problem. Ako ne jede, proberi ono najljepše od sijena, najbolje travke i ustni ih najviše što možeš, možeš i u mlincu za kavu ili nečem sličnom, dodaj soka od ananasa, linex, ako imaš malt paste i napravi kašicu od toga i hrani ga. Kašica se zna dosta zgusnuti pa je po potrebi opet malo razrijedi. Problem ti može biti šprica jer ipak treba biti dosta velik otvor da to izlazi van. To se moraš nekako snaći i hraniti ga. Ja sam znala davati pa pauzu od pola sata ili duže pa opet. Znaju pružati otpor, ali meni je i to pokazatelj, jer što se više opiru, znači da u njima ima više snage, a ako klonu, to nije dobar znak. Takva su nažalost moja iskustva. Normalno je da dio kašice izbace van i da budu zamazani, ali treba biti uporan.

Varijanta da ga pustiš preko noći, a da ne jede, može značiti katastrofu.

Kad krenu kuglice, lako mu možeš davati linex kako sam napisala idućih 5-6 dana... Ako misliš da se otrovao, tu bi mogao pomoći aktivni ugljen koji i mi ljudi uzimamo, otopi se u vodi i opet da na špricu... Vjerojatnije je problem začep nego trovanje...
slika Medena
slika
Foxy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la markiza » sri vel 06, 2013 6:35 am

Kako ti je zeko? :zeko10:
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la proserpine » sri vel 06, 2013 9:42 am

Eh ovako, Bani je bolje. Jos uvijek su mu u toku noci bile mekane i proljevaste kuglice, ali je u zadnjoj turi bila hrpica poprilicno fino oblikovanih kuglica, nadam se da to znaci da se pomalo stabilizira stanje. Bani je jako hrabar i dobro se ponasa, ne vidi se na njemu da ga ista boli ili da je lose. Kupovnu hranu jos uvijek nece, ali zato sijeno brsti kao lud. Aktivni ugljen cu mu dati danas, jer ga nisam imala kod kuce sinoc. Jutros sam mu ponovo davala linex sa vodom, jer nece ananas.
Foxy, vidim na zeki da ima snage, jer da, opire se, nije uopce mlitav i bolesljiv, znaci ponasa se najnormalnije, hoda, gurka me, znatizeljan je... Ali opet najvise voli da se zavuce ispod stola i da meditira :wub:
Moje misljenje je da mu neka hrana nije odgovarala koju sam mu davala u nedjelju, sjetila sam se da sam mu dala malo peršuna (list) koji sam oprala i osusila, ali kontam moguce da je zbog toga...
Nadam se da idemo ka boljem. Izvjestavat cu vas kakvo je stanje.
Hvala jos jednom svima :zeko8:
proserpine
Zečić
Zečić

PostPostao/la Foxy » sri vel 06, 2013 11:45 am

Drago mi je da je bolje... :blush:
slika Medena
slika
Foxy
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la proserpine » sri vel 06, 2013 15:54 pm

Evo isla sam malo van s njim, jer je topao dan danas. Malo se istrcao, pa sam jako zadovoljna. Kuglicario je u toku dana ponovo i vidim da se stanje popravlja, kuglice su malo manje, raznih oblika, ali su cvrste. Sada sam mu davala aktivnog ugljena putem sprice, pomijesanog s vodom, popio je otprilike 4 ml odjednom. Kupovnu hranu jos uvijek ne zeli, imate li kakvu ideju sta da radim po pitanju toga ili ce poceti sam kad mu se skroz stabiliziraju kuglice, sta mislite? Pusa od hrabrog Banija :zeko3:
proserpine
Zečić
Zečić

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan