patuljasti zeka, 3 brza pitanja

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

PostPostao/la Klio » sub lis 17, 2009 22:18 pm

chevu83 je napisao/la:Nazalost jeste. Tesko da se to moze spreciti, tu prodje 100 000 ljudi. Mozda prijava novostvorenoj komunalnoj policiji kad ga vidis(jer je sigurno zabranjeno prodavati zivotinje tako).

Vec sam bila kod njegai zapretila mu. Svadjali se i jedno vreme posle toga nije imao tako male zeceve. Dakle mora se opet poci. Samo treba mi neko ko poznaje nekog u vet.inspekciji. DAl i neko iz Bg ima takve veze?
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » sub lis 17, 2009 22:25 pm

Pevaljka je napisao/la:Milutin je kupljen sa 120 gr uz priču da je star nepuna 2 meseca. Nije imao nikakvih problema sem probave koja mu je malo haotična. Često ima par sićušnih, crnih i tvrdih kuglica, ponekad gromade sluzavih... Inače je odrastao na cuni crispy, seno i vodi.

Nemoj me pogresno shvatiti, takva probava nije malo vec puno haoticna za malog zeku. Cesto imati takve kuglice, i gromade sluzavih je bas posledica i toga sto je rano odvojen od majke.
To je ono sto je problem kod ranog odvajanja. Iako zeka skakuce i deluje veselo ne mora znaciti i da je zdrav. Teska stanja kod njih nastupe cesto samo odjednom.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Pevaljka » ned lis 18, 2009 0:36 am

Tvoju dobru nameru ne mogu pogrešno shvatiti :D
kada je Milutin imao zatvor požalila sam se vetu na takve kuglice. Rekao jeda nije ništa alarmantno ako traje 1-3 dana.... To mi je rekao i prvi vet kod kojeg sam ga nosila zbog dijareje.
Imala sam par otvorenh tema vezano za kuglice:
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t ... sc&start=0

sada će se najzad to srediti.... i bila si u pravu za bananu! Pre nije hteo ni da je omiriše a sada se guši sa njom :D
Pevaljka
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la chevu83 » ned lis 18, 2009 21:12 pm

Hmm, cekaj kolike "kuglice" trebaju da budu. Ovaj ih stalno ispusta, pogotovu otkad cepa slamu i ovu junior hranu.
chevu83
Kunić
Kunić

PostPostao/la musemarina » pon lis 19, 2009 20:34 pm

Sto vise kuglica to bolje. Ne valja kad ih nema. Kuglice trebaju da budu odprilike velicine zrna kafe ili malo manje.
musemarina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la malo drvo » uto lis 20, 2009 14:08 pm

Kuglice su malo veće od zrna graška (svježeg).
Novi zeko skače forumom.

Coffi i Jurica support team since 07/2009
malo drvo
Zečić
Zečić

Re: patuljasti zeka, 3 brza pitanja

PostPostao/la BLEACH » čet lip 03, 2010 10:24 am

Pozdrav, izgleda da i ja imam tog malog hermelina,o kojem pricate,jer je kupljen kod istog tog coveka iz podzemnog prolaza na Zelenjaku. Sada moj Bleach ima oko 200g, a kupljen je 17. maja, proslog meseca. sto znaci da je imao manju kilazu kad je kupljen i da i dalje se nazalost odvajaju rano od mame i prodaju premladi. Jer ima dana kad strasno voli da se lize, cokce jezickom,kao da trazi mamu. Jako je zivahan,radoznao,zdrav,rednovno ispusta kuglice,kad god mu ponudim vodu pije,bez obzira sto ima svoju posudicu sa vodom,obozava da se hrani iz ruke i stalno je na dve nogice . Ne voli da je sam. Hranim ga nekim miksom za kunice, sa nekim poboljsanjima, posavetovao me je prodavac u prodavnici zivotinja gde sam to kupila. Koliko vidim uziva u tom mixu klope i kupila sam seno u PET SHOP-u koje su mi isto preporucili kao najbolje zove se "Throls" (italijanski proizvodjac) od alpske trave specialno za kunice i glodare. E sad ako bi me neko posavetovao bila bi vam jako zahvalna>> kako se cuva seno kada se otvori pakovanje,da li treba da se kesa dobro zatvori da miris i svezina nebi izvetrela, ili je pozeljno prvo da se odredjena kolicina izvadi i opere,prosusi pa se tek onda da zeki?? i jos jedno pitanje>> Da li ste sigurni da taj covek zaista prodaje patuljaste kunice????, jer ja sam svakakve slike svih vrsta gledala i ukrstanih, pa se bojim da ce Bleach imati vise od 1,500 kg, volela bih da znam kako se balansira ishrana i odrzava kilaza. HVALA UNAPRED
BLEACH
Kunić
Kunić

PostPostao/la Antonjet » čet lip 03, 2010 10:56 am

Evo prouči ovo dobro: http://www.zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=10
I ostale teme u Prehrani isto.. .
Većina ljudi tu na forumu hrani zečeve nekom Cuni hranom, proizvođač je Versele-Laga.. .
Evo ti link na cijelu liniju njihovih proizvoda: http://www.hadarmedia.hr/webpet/index.php?act=viewCat&catId=66
Kako je još bebač, najbolje bi bilo da papa Cuni Junior i hrana bi mu tako malome trebala uvijek biti dostupna.. .
Općenito je pakirana hrana puno bolje od one rinfuzo hrane, tako da bi bilo najbolje da mu uzmeš taj Cuni Junior i pažljivo uvodiš u prehranu, dakle ne mijenjaš naglo ne miješaš sa starom hranom postepeno...

Sijeno ne pereš, ne znam odakle ti ideja uopće :zeko7:
Ali da, kad otvoriš vreću lijepo je zatvori da sijeno ostane svježe...
Preko dana ga daješ u manjim hrpicama i općenito forsiraš sijeno jer treba sačinjavati više od 70% ukupne prehrane...
Mali trik što sam naučila od Foxy je da ono sijeno koje ne pojede vratiš natrag na dno vrećice i kad opet dođe red na njega smažu ga bez pol muke...
Najviše im se dopada neko domaće sijeno, pa ako ga imaš priliku nabavi ga...
Moji papaju malo domaćeg, malo Prestige sijena.. .
Kombiniram uglavnom... ;D

Ništa još od zelenja mu ne davaj, to tek kad bude stariji, s 5-6 mjeseci može počet papat, ali naravno pažljivo sve uvodit u prehranu... :wink:

Da li ste sigurni da taj covek zaista prodaje patuljaste kunice????, jer ja sam svakakve slike svih vrsta gledala i ukrstanih, pa se bojim da ce Bleach imati vise od 1,500 kg, volela bih da znam kako se balansira ishrana i odrzava kilaza

Bo, ne znam za to mjesto gdje je kupljen, to ti netko drugi može odgovoriti, a ako i bude imao više od 1,5kg nema veze.. .
Moj Mrva je patuljasti pa ima 1,9 kg... :wink:
Najbolje ti je pratiti kilažu mjerući ga redovito, vidit ćeš i kad dostigne svoju veličinu i onda se samo držiš starog dobrog pravila: puno sijena - 4 žlice suhe hrane dnevno - povrće - i voće za poslasticu i neće zeko biti mala debela loptica, nego baš onakav kakav bi i trebao biti...

Prouči dakle sve u prehrani, tamo ćeš naći sve informacije koje ti trebaju, a za ostala pitanja mi smo tu... :wink:
Antonjet
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la jolanda » čet lip 03, 2010 12:17 pm

dobrodoshla :)

kod tog na zelenjaku je moguce da ne budu patuljasti, a u petshopu su patuljasti...

kupi mu cuni hranu jer i od tog mixa ce da se goji jer ima puno zhitarica...
seno je najbolje da nabavish domace, ali provereno...a to alpsko zanemari, puno vishe jedu ono koje nije presovano...znachi eko ili domace seno sa zhutom etiketom ili neko u petshopu star, zaboravila sam kako se zove...ta tri ja kupujem, kako kog ima, i bitno je da je shto zelenije seno jer ce ga radije jesti... :)

prochitaj ove linkove shto ti je dala antonjet i polako ishchitavaj teme na forumu i nema brige :wink:
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » čet lip 03, 2010 15:39 pm

Velika je verovatnoca da tvoj zeka nije tako mali zato sto je patuljast vec zato sto je prerano odvojen od majke. Taj iz podzemnog prolaza odvaja zeke od majke nekada i sa tri nedelje i tvrdi da cim pocnu da jedu sa tri nedelje samostalno, moze se odvojiti od majke.
Jako ga pazi i sledi sva uputsva koja su ti data u gornjim postovima.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la BLEACH » pet lip 04, 2010 17:32 pm

Hvala na savetima. Sve pazljivo citam sto pisete i pogledala sam linkove. Ovo seno sto mu sad dajem mu izgleda odgovara uziva u njemu,ako napavim to domace,probacu i sa tim ali vidim da nema potrebe za sad. Sto se tice samog zeke, deluje mi nekako iskusno,od prvog dana,sam bira gde ce i sta ce...sam pije,sam jede. cim cuje moje korake on vec pocinje da skakuce i trazi na ruke,jedino sto se umiljava i stalno voli da se lize,pa sam zbog toga mislila da je prerano odvojen od mame. Dosta je pokretan i brz,sve ga zanima. Jedino to sto je sicusan.Danas sam ga merila opet i kilaza mu se jos ne menja stoji na 190 - 200gr. Moderator - Lady Stardust kaze po slicici koju sam poslala da je to obicni patuljasti kunic. A evo sad citam i vidim da taj covek uvaljuje i "obicne zeke". Interesuje me da li neko od vas zna kilazu tih vecih vrsta u prvom mesecu? jer zelim da se resim ove dileme, da li jeste ili nije. Za sada odgovara opisu patuljastih. Mozda ima neki detalj na koji jos nisam obratila. Hvala
BLEACH
Kunić
Kunić

PostPostao/la jolanda » ned lip 06, 2010 11:17 am

najlakshe raspoznavanje patuljasti ima male ushi, a obichni odnosno orijash ima vece ushi u odnosu na telo...

a i zashto je sad to toliko bitno i da ne bude patuljasti?
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

Prethodna

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan