Izbacivanje peleta

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Biste li izbacili pelete iz prehrane svog kunića?

Da, svakako.
4
9%
Da, najvjerojatnije.
3
6%
Ne znam, možda.
10
21%
Ne, sumnjam.
11
23%
Ne, nikako.
19
40%

Ukupno glasova : 47

PostPostao/la Raul » ned lip 07, 2009 9:21 am

Ja uglavnom pelete dajem jer svi daju. drugi razlog je to sta nemam vremena/znanja/volje da proucavam tocno koje povrce sadrzi koje vitamine i minerale. Ovako dajem raznoliko povrce, a peleti su samo da malo dopune ako sta fali iz zelenjave.
A ovo da preko zime nema povrce mi se cini malo blesavo. Uvijek se na placi nade persina, radica, endivije, korabice a i doma se moze posadit psenica, trava i slicno.

Ja bih se rado rjesio peleta kada bi mi netko sastavio popis kojeg povrca davat koliko i alternative u slucaju da tog povrca nema. Naravno, da je taj popis provjeren i da su sve potrebe zadovoljene.
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Charlie » ned lip 07, 2009 14:25 pm

Da li pelete dajemo samo zbog vitamina i minerala koji su u njima sadržani (jer npr. u zimi ne možemo kupiti povrće koje ima te vitamine)?

mislim da su im potrebne još neke tvari iz žitarica
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Zeko_Jurica » pon lip 08, 2009 22:13 pm

Raul je napisao/la:...A ovo da preko zime nema povrce mi se cini malo blesavo. Uvijek se na placi nade persina, radica, endivije, korabice a i doma se moze posadit psenica, trava i slicno.
...

u biti, imaš pravo... ovo što ja kupujem sada na placu, ima i po zimi za kupiti, a da li je po zimi špricano - hm, mislim da onaj seljak koji šprica pesticidima, to čini i po ljeti i po zimi. Ljeto nije nikakav garant da se povrće ne šprica.

Sad dolazimo do zaključka, da u biti nitko točno nezna, zbog čega svom kuniću daje pelete, da li mu to mora/treba/može davati, te što bi bilo ako mu ne bi davali.

Ajde ljudi, idemo još malo diskutirat :)
Što kunić dobiva peletima ili što ne bi dobio, ako ne bi jeo pelete?

Ja Jurici isto dajem jednu žlicu suhe hrane dnevno - kad me netko pita preporučim mu isto tako - ali sad kad bolje razmislim, ja neznam ni jedan razlog zašto je ta suha hrana uopće potrebna, koje su njene prednosti, a koji nedostaci, osim što ju ja lako "pripremim" :wink:
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la Raul » uto lip 09, 2009 6:13 am

Ja dajem samo da joj popuni rupe koje mozda ne dobiva zelenjavom i zato jer ih jako voli. Da mi netko sastavi popis povrca koje moram davat dnevno da se popune sve potrebe poceo bih tako hranit.
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dHarma » uto lip 09, 2009 11:57 am

Nikad se nisam zapitala zasto mu u stvari dajem pelete :hm: :wink:

Pa u peletiranoj hrani ima svega i svacega.. preko lucerke (to su valjda oni zeleni valjcici), presovane trave do voca i povrca..
Da nju ne dajem kako bih znala da je on uneo sve sto mu je potrebno svaki dan, jer u vecini kupovnog sena nema susene deteline na primer...
a i ne dajem mu svaki dan isto povrce, niti znam koliko vitamina koja biljka sadrzi da bih znala da ih kombinujem..

Mada i kad bih znala da ih kombinujem kako bih mogla da budem sigurna da ta biljka nije prskana pesticidima,
sto bi znacilo da kad bih se odlucila da mu izbacim pelete i uvedem dijetu od sena, voca i povrca to bih verovatno morala sama da gajim da bih izbegla rizik od trovanja pesticidima..

Onda kad se svemu tome doda ono da nema svake biljke u svako doba godine ispadne mnogo komplikovano..
lakse je sa peletama.. :)

I sad zbog nedostatka pojedinih trava u senu i licnog neznanja o biljkama dajem mu peletiranu hranu da ne bih napravila neku "gresku",
a i tako sam sigurna da je pojeo sve sto mu je potrebno.. :wink:

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekica_poopy » uto lip 09, 2009 12:30 pm

a opet problem je sa peletiranom hranom kad ne znas sto izbaciti...dobro od kako smo otkrili cuni fit mi smo zadovoljni, ali nipr. cuni crispy - oni zeleni kolutovi od lucerne - mi to moramo izbjegavati jer je lucerna bogata sa Ca...

mislim sve ima pro i contra. ja ne bih izbacila pelete jer nemam mogucnosti stalno imati svjezega, a ne bi bilo dobro da ih prebacujem sad jedno sad drugo, ovako mjenjam samo omjere - kad nemam svjezega, ide vise peleta, kad ima svjezega smanjimo pelete - makar npr. oni niti ne jedu pelete ako ima svjezega. gricnu par komada ujutro tek kad im frisko stavim, ostatak dana zicaju zelenjavu
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Softy » sri lip 17, 2009 11:36 am

Ova me tema zanimala baš zato što sam primjetila da moje Sunce već otkada su počele ove topline, prestaje jesti te pelete. nekad bih joj za noć napunila posudicu i onu posudu za sijeno, i to bi sve do jutra bilo prazno. Sada joj sve to traje i po dva tri dana, i zato joj dajem manje da joj je uvijek svježe i da ne mijenjam stalno i baacam hranu. Pretposatvljam da joj sad tako odgovara. Ali zato skače na ''mokru'' hranu, sve svježe i sočno. Peršin, koromač, radić, tamani kao luda i pretposatavljam da joj u ljetno doba to više odgovara. Mislim da ne treba slijepo slušati što piše na paketima peletirane hrane jer imajmo na umu da proizvođač mora svoj proizvod prodati (zar stvarno mislite da je prirodno kuniću da jede ''zečje poslastice'' i slično??) tako da ako Sunčici više paše domaće povrće radije je hranim time. na neki način, ona bira. Znam ljude koji uzgajaju kuniće, i oni ih ne hrane nikakvom peletiranom hranom već svježim povrćem direkt iz vrta, takvim kunićima, koji žive u prirodi recimo ne treba voda- jer je dobijaju iz hrane (mi dajemo vodu kunićima upravo zato što jedu duhu hranu, i zato se ne preporuča neka svježa hrana s puno vode) i sl.. ne želim davati pelete ''iz navike'' ili ''jer mi ''se ne da provjeriti što je za nju zdravo'' ili ''jer mi odgovara da to kupim i rješim se problema'' ili ''jer piše na peletima da su ful dobri''... Sunce neke palete uopće ne jede, izabire i baca. Mislim da je važno razmisliti i upoznati prehrambene navike koje su najbolje za kunića, i nekako najprirodnije, a ne one koje sui najbolje za nas.. s obzirom da mislim da nemamo kuniće (govorim u svoje ime) samo zato što su nam ful zabavni, već i zato štoim želimo pružiti dom, ljubav i brigu. eto
oni sve osjećaju duplo jače, i nasilje, ali i ljubav.
Softy
Kunić
Kunić

PostPostao/la Kunić Leopold » sri lip 17, 2009 11:39 am

Softy je napisao/la:...
Znam ljude koji uzgajaju kuniće, i oni ih ne hrane nikakvom peletiranom hranom već svježim povrćem direkt iz vrta, takvim kunićima, koji žive u prirodi recimo ne treba voda- jer je dobijaju iz hrane (...).
...

Svim kunićima treba voda, i divljima i kućnima, ali kad jedu svježe konzumiraju manje vode.
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Softy » sri lip 17, 2009 15:58 pm

mislim da ste shvatili bit, o čemu se radi
oni sve osjećaju duplo jače, i nasilje, ali i ljubav.
Softy
Kunić
Kunić

PostPostao/la Kunić Leopold » čet lip 25, 2009 10:24 am

Eto sad moja nešto jako jako malo peleta pojede, samo sijeno i zeleno... :lud:
Kolko posto prehrane čine ti peleti?
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la jolanda » čet lip 25, 2009 10:32 am

ako bi seno trebalo da chini 7o-8o % onda je ovo ostalo tih 2o-3o %..
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Kunić Leopold » čet lip 25, 2009 10:44 am

jolanda je napisao/la:ako bi seno trebalo da chini 7o-8o % onda je ovo ostalo tih 2o-3o %..

Onda recimo sijeno 70%. Zeleno 20% a peleti 10%?
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lilo » čet lip 25, 2009 11:17 am

Tek toliko....oslabljeno jedenje peleta,isprva a kasnije i oslabljeno jedenje sijena...te navala na zelenu i sočnu hranu su prvi znakovi začepa u kojem nemorate naći ni jednu dlaku u kuglici!Leopolde...dnevna...24 satna potreba za paletiranom hranom je oko tri jušne žlice u dva obroka, za zelenjavom lisnatom -10 listova npr.radića ili nećeg+mrkve,jabuka i dr! sijeno:dvije plastićne sjenilice cca!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la pudding » čet lip 25, 2009 13:36 pm

tako moji dobivaju...nekad se dogodi da u jednom danu dobiju ili samo voće ili samo povrće(tj livio dobije,one samo malo uzmu(griz-dva) jer su jos premale)jer ne stignem kupit,al iduci dan to nadoknadim :)
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Kunić Leopold » čet lip 25, 2009 14:00 pm

Lilo je napisao/la:Tek toliko....oslabljeno jedenje peleta,isprva a kasnije i oslabljeno jedenje sijena...te navala na zelenu i sočnu hranu su prvi znakovi začepa u kojem nemorate naći ni jednu dlaku u kuglici!Leopolde...dnevna...24 satna potreba za paletiranom hranom je oko tri jušne žlice u dva obroka, za zelenjavom lisnatom -10 listova npr.radića ili nećeg+mrkve,jabuka i dr! sijeno:dvije plastićne sjenilice cca!

Tak negdje jede, na jušnu žlicu zapravo malo stane...

EDIT: U usporedbi s ovim prije kad je sijeno samo zbrčkavala a pelete jela ovo je malo. Oko 3 žlice pojede...
I fit nikako neće.
Kunić Leopold
Super Zek
Super Zek

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan