Prehrana nekoliko pitanja

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Prehrana nekoliko pitanja

PostPostao/la zokaaa89 » pon pro 26, 2011 22:13 pm

Za početak lijep pozdrav svim forumašima!

Kupio sam patuljastog kunića prije nekoliko dana, rečeno mi je da je star 4mj.
Napravio sam mu kavez 65x40 koji je otvoren kada sam doma tako da može izaći van kada hoće i trčkarati po stanu.

Čitao sam dosta teme vezano za prehranu pa mi je u neku ruku to ispalo stvarno komplicirano, jer ispada da većinu stvari ne smiju jesti.
Kupio sam mu witte molen sijeno i toga mu dajem cijelo vrijeme. Primjetio sam da ako duže stoji u kavezu (3-4h) neće pojesti nego želi novo.

Glavno pitanje je jel mu smijem dati recimo komad mrkvice, jabuke ili neceg slicnog s obzirom na njegovu starost?
Dnevno mu dam po 15tak zrnaca domaceg kukuruza za kojim je lud cim ga vidi odmah trci do mene, a inace je jos plasljiv posto je tek par dana kod mene.

Gledao sam ovu kupovnu hranu sto se preporucuje na forumu, problem je što nisam blizu nekog većeg grada gdje to ima za kupiti, a kod mene je ponuda nikakva. Pa ako možete preporućiti šta da kupim za njega jer bih uzeo odmah par kutija jer mogu jedino naručiti preko neta.

Također kada ovo potrošim davati ću mu domaće sijeno koje ipak smatram kvalitetnijem od ovoga kupovnoga. Živim u malom gradu (velikom selu:D) tako da mu toga mogu nabaviti u izobilju.

Lijep pozdrav svima i unaprijed hvala na odgovoru!
zokaaa89
Kunić
Kunić

Re: Prehrana nekoliko pitanja

PostPostao/la ars » pon pro 26, 2011 22:32 pm

Kunići do 6.mj starosti ne smiju jesti ništa svježe, samo suhu hranu (po mogućnosti cuni junior od versele laga) i puno sijena.
Inače kukuruz se ne daje kunićima, on samo deblja a nikakve koristi od njega. Ako ga baš tako jako voli možda mu možeš davati kao poslasticu kasnije, mada žitarice nisu dobra hrana za njih općenito, puno je bolje kasnije davati komadić voća za poslasticu. Imaš tu na forumu popis dozvoljene hrane i sve ostale savjete u vezi ishrane.
Dobrodošli! :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zokaaa89 » pon pro 26, 2011 22:47 pm

Hvala na dobrodošlici i brzom odgovoru!

Gledao sam baš po forumu i vidim da se preporučuje baš taj cuni junior, pa ću ga naručiti preko neta.
Molim te ako znaš okvirno koliko bi mu trebao davati dnevno? Tako da si znam sračunati koliko da kupim pošto mi je jedina opcija naručivanje preko neta.

Da još jedno pitanje, jel mu dovoljno samo sijeno za jelo dok mi ne dođe cuni?
zokaaa89
Kunić
Kunić

PostPostao/la Anby » pon pro 26, 2011 23:17 pm

Zeko bi uz sijeno definitvo trebao jos nesto jesti, naravno od onoga sto mu je dozvoljeno...

Odakle si?
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » pon pro 26, 2011 23:22 pm

Ako ces narucivati preko neta mislim da bi bilo najbolje narucit Cuni Fit (ima u Sudalu tj. barem bi trebalo i to u vrecama od 25 kg)..jer ako malac ima stvarno 4 mjeseca onda ces ionako uskoro trebat prec na hranu za odrasle kunice pa ne bi bilo lose da s njom i pocnes..nece mu nista bit od toga..svjeze mu jos nemoj davat dok ne navrsi 6 mjeseci..sto se tice kolicine hrane daj mu koliko hoce (nek ima uvijek u zdjelici) do starosti od 6 mjeseci..jedino ako primjetis da ne jede sijeno onda smanji suhu hranu..kukuruz izbaci..kad navrsi 6 mjeseci polako pocni smanjivat kolicinu hrane dok ne dodes na neke 3-4 jusne zlice dnevno (najbolje uvijek u isto vrijeme)..s tim da sam ti ovu kolicinu rekla uz pretpostavku da je malisa stvarno patuljasti :)
Dobrodosao :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » pon pro 26, 2011 23:42 pm

http://www.su-dal.hr/Hobby_plus/zecevi-kunici.php
evo mislim da bi ova bila najbolja..tom hranom hrane i uzgajivaci (barem tu na forumu)..peletirana je i nema prebiranja..ja ne hranim njom jer nemam kud stavit 25 kg pa mi je jednostavnije otic u pet shop i kupit Cuni Rebelance i Cuni pro i mjesat ih pola pola..buduci da bi ti narucivao mislim da bi ova bila naj..ako ne onda uzmi Complete, Rebalance ili Pro..bitno je da hranu ne mjenjas cesto (mislim na vrstu hrane)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zokaaa89 » uto pro 27, 2011 22:20 pm

Narucio sam danas Cuni complete i WITTE MOLEN Potpuni meni za patuljaste kuniće.
Nisam bas pri lovi trenutno pa sam gledao da uzmem povoljnije nadam se da bude ok.

Sijena sam nabavio domaćeg.
Malac se je malo opustio trčkara cijeli dan po stanu al neda da ga podigneš nema šanse :D
zokaaa89
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » uto pro 27, 2011 22:40 pm

ajd,complete je ok (valjda), al witte molen nije neka kvaliteta.. super da je sijeno domaće :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zokaaa89 » sri pro 28, 2011 14:19 pm

To sam uzeo pošto sam kratak s lovom, a kraj je mjeseca. Tak da racunam da ce ovaj cuni biti dovoljan do sljedece place, a ovaj witte molen sam uzeo ak bas usfali.
zokaaa89
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » sri pro 28, 2011 19:08 pm

samo nemoj naglo mjenjat hranu..ono kad ti nestane jednog dat drugo..nova hrana se treba postupno mjesat u staru..ne znam jesi li probao zvat Sudal? Jer kod njih je hrana puno jeftinija nego u ducanima
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zokaaa89 » sri pro 28, 2011 21:50 pm

Nisam jer mi je ovo bilo prilicno hitno da sto prije uzmem, a ovi su imali webshop pa sam odma narucio.
Provjeriti cu kada budem sljedeci puta kupovao
zokaaa89
Kunić
Kunić

PostPostao/la zokaaa89 » pet pro 30, 2011 13:59 pm

Danas stiglo, dam mu prvo Cuni complete i neće jesti.
Probam mu dati witte molen i to jede kao lud. :blink:
zokaaa89
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » pet pro 30, 2011 16:34 pm

kad bi tebi netko dao brokulu i hamburger sta bi ti odabrao?
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zokaaa89 » pet pro 30, 2011 19:17 pm

a sta mislis :D

sta da radim? da mu ostavim cuni ili?
zokaaa89
Kunić
Kunić