Prehlada?

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Re: Prehlada?

PostPostao/la pedjas.bg » pet tra 20, 2012 19:23 pm

Ja dHarma, hvala na linku..trazio sam po sajtu ali nisam pronalazio princip.. Danas nam je nekako poslo za rukom, smuvali smo ga vec.. Ali mene to ceka sutra ujutru u 5 :omg: Ali fantasticno je to sto mogu da mu smrvim pola tabletice i da je stavim u komadic banane. Valjda ce to proci. Da mu samo ne zgadim bananu. Videcemo. Javljam sta sam i kako uradio. Ceka me svako jutro i vece davanje po 2ml sirupa :lud: :lud:
pedjas.bg
Kunić
Kunić

PostPostao/la Klio » ned tra 22, 2012 21:11 pm

Secas se kada sam bila kod vas da si mi rekao da nema sansi da mu se da ananas na spricu i ja sam mislila da je on zaista jedan tezak zeko, ali nije tako.
Ako icega mozes da se setis, pokusacu da te podsetim, stavila sam ga u krilo i jaaaako mazila po glavi, moras ga najpre smiriti a ne odmah nesto usuti u usta.
BUdi odlucan kada mu prihvatis glavu ohrenes blago na stranu uguras spric sa strane i spricnes malo, sacekas da on to popapa i onda opet dok sve ne popije.
Tada je uspelo sa mnom koju ne poznaje mislim da ce i sa vama.
Tesko je njega bas ugurati u peskir i tako ga kontrolisati jer je ogroman, ali mazenjem na krilu, glavu okreni ka kolenima i onako polako, strpljivo.
Rasa je zaista dobar zek i mora da se jako uplasi pa onda tako reaguje.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la pedjas.bg » sri tra 25, 2012 13:21 pm

Ma postao sam pravi maher u davanju lekica na spric.. Doktor nam rece da ga uhvatimo za usi, podignemo i on nema gde..meni to zao da mu radim, s obzirom da NIKADA nije drzan za usi u zivotu takod a smatram da tako treba i da ostane. Zato ja lepo legnem kod njega, uzmem spric i na vrh stavim komadic banane..on to momentalno capi i dok on to kao gricka ja lagano, dok mu je vrh sprica u ustima ubacujem lekic..malo se kao naljuti, oblizuje se po pola sata posle toga i per se i pere i pere..ali kako god, da kucnem u drvo nema vise kijanja, smornog raspolozenja..sada smo super..terapija do cetvrtka..
pedjas.bg
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » sri tra 25, 2012 13:50 pm

Koji kretenoidni savjeti :rolleyes: ...drzat zeca za usi i davat mu tako lijek. Treba te postarije doktore naucit nekim novim i humanijim tehnikama koje su ljudi sami smislili u nastojanju da ekšli ne muce zivotinje.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Klio » sri tra 25, 2012 15:21 pm

Uf, Slobodan definitivno ima nekih dobrih ali i losih strana, samo sto mi njegove lose strane nikako ne leze... Bolje Pedja da ne napisa ovo za usi jer mi sada dodje da njega podignem sa njegovom kilazom za usi.
Mislim, RAsu sa ONOLIKO kila i tezine za usi da mu das lek...
Duuuuusa lepa, ajde kada se vratim se dogovorimo da se vidimo da izmazim to cudo od zekana :zeko3:
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la pedjas.bg » čet tra 26, 2012 21:56 pm

Klio, samo izvoli.. Dvoriste, kafica i zekonja..Jos si na staroj adresi?
Pa nije dr mislio sada bukvalno ga drzati za usi ali ga malo odici, cisto da ne moze bas da se batrga.. Ali dobro, savladali smo tehniku, kako god.
Nego, sta smo primetili..posle posete lekaru prestale su da mu suze oci. Neverovatno. Pojma nemam od cega..mozda od one tablete koju je dobio po pola.. Od juce opet imamo suza.. Dakle nesto mu je pomoglo, treba skontati sta.. Zovemo sutra dr mozda on zna..
pedjas.bg
Kunić
Kunić

PostPostao/la baggy » pon vel 17, 2014 15:09 pm

Pozdrav, zanima me da li se te kapi za imunitet Ehinacea mogu davat i kunicima starim 2mj? Ili je to samo za već velike kuniće? Hvala na odgovoru. :blush:
baggy
Kunić
Kunić

PostPostao/la Alex0504 » uto tra 15, 2014 16:55 pm

Da ne otvaram novu temu...

Jutros sam primjetila da je kuniću oko nosa dlaka malo skorena, tj. nije onako bijela, nego više vuče na smeđu. Oči su mu čiste, nema krmelja.
Malo sam čitala simptome prehlade, ali jedino što sam prepoznala je to oko nosića.
Jede sjeno kao da nije jeo godinama... a stolica mu je kao i inače. Po ponašanju je isti kao i prije, a ni šapice sa unutarnje strane nisu prljave.

E,sad... ne znam kako izgleda kada kunić kiše :hm: Jutros je jednom napravio nešto što mi je izgledalo kao kihanje... bez glasa :zeko10:
Alex0504
Kunić
Kunić

PostPostao/la HŽV » ned pro 28, 2014 17:03 pm

Kupio sam kuniću Enroxil 10% u veterinarskoj apoteci, ali sam prvo tražio Enroxil 5% kojeg nije bilo.
S obzirom da 1ml Enroxila 5% sadrzi 50 mg enroflaksacina, dok 1ml Enroxila 10% sadrzi 100 mg enroflaksacina onda bi se trebale doze razlikovati.
Da li netko zna koliko se stavlja u spricu Enroxila 5%, a koliko Enroxila 10 %. (davao bi mu taj antibiotik na usta kroz 7 dana) jer je prehlađen.
Kako na uputama od lijeka nema doze za kunice, onda niti ovi u apoteci ne znaju tocno reci dozu, pa se cesto ograđuju od toga kada ne pise doza za neku vrstu zivotinje (nesto mi je govorila da se mozda taj 10%-tni mijesa sa vodom ali da nije sigurna)
Ja mislim da bi islo 0,5 ml Enroxila 5%, a 0,25 ml Enroxila 10 % (bez ikakvog dodavanja vode), ali nisam siguran pa mu zato jos nisam davo. Također me zanima ova uputa na lijeku gdje pise da je rok trajanja 28 dana od prve uporabe, po tome cu skoro cijelu bocicu trebat bacit.
HŽV
Kunić
Kunić

PostPostao/la altan » pon pro 29, 2014 15:27 pm

Budući da si iz Zagreba ne znam zašto stalno sam nešto kemijaš? Odi lijepo veterinaru i neka ti on da dozu za kunića
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la HŽV » uto pro 30, 2014 10:29 am

šta bi trebo sa svojom bočicom doći kod veterinara da mi slaže doze. Uzeo sam si tu bocicu bas zato da ne moram svako malo ic kod veterinara i zato sam postavio ono pitanje.
HŽV
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sri pro 31, 2014 21:27 pm

Doza ide kao što si napisao, dupla koncentracija duplo manje lijeka, a može se razblažiti fiziološkom otopinom, pola pola. kako znas koja je dnevna doza potrebna?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la HŽV » čet sij 01, 2015 18:44 pm

Cesto sam dobivao za doma od veterinara navuceno u sprici Enroxil pa je uvijek bila dnevna doza 0,5 mL pa sam mu davao na usta,ali nisam tada znao da postoje 5%,10% itd.
Kroz maglu se sjecam da se radilo o Enroxilu 5%, ali ako se procitaju upute sa E5% I E10% (i usporede doze za druge zivotinje) da se zakljuciti da se radilo o Enroxilu 5%.
Da li ti daješ čisti Enroxil 10% 0,25 mL dnevno ili čisti Enroxil 5% 0,5 mL bez ikakvih dodataka (bez fizioloske otopine)?
Ili ga uvijek mijesas sa fizioloskom otopinom tako da smjesa Enroxila 5% i fizioloske otopine iznosi 0,5mL dnevno ili enroxila 10% i fiziološke otopine 0,25 mL dnevno.
HŽV
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » čet sij 01, 2015 20:49 pm

Uglavnom dajem ovaj od 5%, a nedavno sam imala navučen ovaj od 10% pa razblažen sa fiziološkom
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la HŽV » pet sij 02, 2015 12:29 pm

A gdje nabavljas taj 5%? Vecina ljekarni ima samo E10%.
Znači ovaj E5% daješ cisti 0,5 ml dnevno i ne mijesas ga sa nicim.
Kolka ti je doza za enroxil 10% ( 0,25 ml E10% + koliko fizioloske otopine stavljas?)
HŽV
Kunić
Kunić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan