Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

PostPostao/la Jura » uto ožu 15, 2011 22:03 pm

Dobio sam patuljastog kunića na poklon i bez obzira što sam nepripremljen odlučio sam zadržati malog vraga.
Pročitao sam letimično što i kako po forumu, ali jednostavno ne stignem to sve proučiti, a ne bih htio da zec ispašta.
Dobio sam ga u nekom malom kavezu za hrčke, pa sam odmah kupio kavez koji sam još sam doradio da mu bude zanimljiviji (vidi sliku). U kavezu u kojem sam ga dobio i u kojem je boravio par dana nije imao WC, pa je kenjal i pišal najviše po sred kaveza.
Sad sam mu po PS-u smjestio hranu u jedan kut, a WC u suprotni. Problem je što mali misli da mu je to krevet i stalno se izležava baš u wc-u. Stavio sam unutra pijesak za zečeve i prije no što sam ga prvi put pustil u novi kavez, stavio sam u wc malo izmeta i popišane piljevine iz starog kaveza. Mali se odmah zaletil u taj drek i izvalil se koliko je dug i širok. Probao sam bacati izmet u wc, ali to njemu ništa ne smeta. Sad sam skužil da se popišal u kut di mu je hrana, ali tamo mu ne mogu staviti wc, jer ne stane.
Kako da ja njega naučim da je to wc, a ne krevet? probao sam premjestiti wc u drugi kut (ispod ove kućice na katu), ali opet je zabrijal da je to krevet. Ma bit će da je tupav. :)

kupil sam mu ovu posudu za sijeno, pojilicu za vodu (koju uopće ne doživljava, pa ima vodu u zdjelici), hranu za beba kuniće, stog sijena (nisam imao pojma da postoji toliko vrsta sijena!? ), ima i kamen za zube brusiti, na radijatoru se suše grančice ljeske....

Pomagajte ljudi !!! ne stignem pročitati cijeli forum, pa napišite ako nešto radim krivo ili nešto fali. ...a najviše me muči taj wc i koliko mu smijem dnevno dati te hrane (sijena ima uvijek) !?

link na slike kaveza ( i zec sedi u zahodu ):
http://img703.imageshack.us/i/imgp1646.jpg/
http://img651.imageshack.us/i/imgp1647.jpg/

unaprijed hvala na pomoći !!
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

PostPostao/la dollypony » uto ožu 15, 2011 23:23 pm

Pre svega dobrodosli i ti i zeko! :)
Sto se tice wc-a, navici ce se, samo ti ja preporucujem da piljevinu, ili sta vec stavljas kao podlogu, stavis samo u taj ugaoni wc, nema potrebe da se nalazi po celom kavezu, a i on ce tako lakse shvatiti da je bas to mesto za obavljanje nuzde :zekoo3:
kavez je super i sigurna sam da zekan uziva, ako je od drveta, sigurna sam da ce ga malo i "obradjivati" ;D ali u svakom slucaju lepo sredjeno :)
sto se tice hrane, tako kako si napisao, seno non stop da ima, a suve hrane se, dok su mali daje u vecim kolicinama, a kad malo odrastu, onda ide otprilike saka uvece i ujutru. Najbolja suva hrana je od proizvodjaca Versele laga.
nakon 5-6 meseci mogu jesti sveze povrce i voce, imas popis dozvoljene hrane, pa tamo mozes videti sta dolazi u obzir.
U svemu je bitno jos koliko je kunic star zbog svega toga, a sto se tice wc-a, dala sam savet, i budi strpljiv, kada tek stignu treba im vremena da se naviknu :zekoo3:
e da, najbolje za wc ti je da uzmes drvene pelete, najbolje upijaju, ne raznose se. S peskovima je vecina imala losija iskustva, privremeno sada ti je bolje da stavis piljevinu tamo, dok ne pribavis pelete.
slika Mila slika
dollypony
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » uto ožu 15, 2011 23:48 pm

hvala na dobrodošlici i savjetima!

mislim da ću morati kupiti još jedan wc, jer ovaj stvarno doživljava kao krevet. bilo gdje da ga stavim u kavezu, on legne i spava. ne mogu skužiti gdje bi mu odgovaralo mjesto za wc jer popišanac piša di stigne osim tu di je "krevet". ..taj dio kaveza uvijek posprema i nema šanse da se tu nađe neki drek.
Možda da pričekam još malo dok se ne vidi gdje njemu odgovara mjesto za wc!?

kakve su to drvene palete!? U pet shopu su mi uvalili pijesak. Jel mu to može škoditi? Sad spava u tom pijesku i stalno se valja, ali nije mu ni na kraj pameti da se tu popiša :D ...Sve mi se čini da mu uopće ne odgovara ta strana kaveza za wc. Na toj strani uglavnom spava i odmara.

ovo sa suhom hranom me zbunilo. rekli su mi da mu dajem sijeno, a ovo samo malo usput. Pa ja izgladnjujem sirotu zver !!! Ja mu dva puta dnevno dam malo na dno posudice. ...idem mu odmah dati još

siroti zec sa mnom.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la frances » sri ožu 16, 2011 0:11 am

pijesak odmah makni.
to im nikako ne valja, moze se zavuci u nosic ili grlo, pa da vidis sra*a!
eh, da, dobrodosli i bas je lijepo da si odlucio da zecu bude super :)

ja nikad nisam imala malenog zeca (mladjeg od 1god), ali o njihovoj prehrani se je pisalo ovdje: viewtopic.php?f=6&t=10
izmedju ostalog pise: U periodu od 7 tjedana do 7 mjeseci starosti, kada je njihov rast ubrzan, vaš kunić može jesti peleta koliko želi.

on ce sada svuda kuglicama i pisolinom obiljezavati teritorij, tako da se oko wc-a jos ne moras brinuti.
za wc su najbolji peleti (upijaju pisolinu i smrad), a najbolje ih je kupiti u velikim centrima kao sto su bauhaus, baumax..
pakirani su u vrece od po 15 kg i ta vreca kosta od 30-50 kn..
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la altan » sri ožu 16, 2011 4:14 am

Dobrodosli!
Super si sredio gajbu samo sto ce mu ona kad poraste postat premala..nadam se da ga pustas van iz nje..na pojilicu se mora naucit, a to ce tesko ako ima zdjelicu iz koje je lakse pit..ponekad pojilice ne rade kako treba..provjeri jel curi voda iz nje (mozes ju malo promuckat dok je prazna da se "razradi")..ako pojilica radi kako spada dofuras zeku pred pojilicu i stisnes ju (pojilicu, ne zeku :D )..kad pocne curi iz nje voda zeko bi trebao pocet automatski lizat pojilicu i tako naucit pit iz nje..ako ne uspije osuden si na zdjelicu..hrane moze uvijek imat u zdjelici dok je jos mali..sa nekih 6 mjeseci smijes uvodit voce i povrce (lista dozvoljenog viewtopic.php?f=6&t=246)..sijena uvijek moram imat bez obzira na starost..vecina je zeka dok su bili mali spavala u wc-u tako da ne brini..iako nije losa ideja da mu metnes jos jedan tamo gdje zapravo piski..taj pijesak izbaci kako su ti vec rekli i kupi drvene pelete (kad zeko obavi nuzdu u pelete ne smrdi i ne raznosi se, ne ulazi u nos,oci..)..probaj naci malo vremena da ipak procitas neke stvari na forumu..
Sretno!
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sanjita » sri ožu 16, 2011 10:27 am

Te pelete imas za kupiti po centrima tipa Bauhaus,to sluzi za potpalu zapravo i prodaje se u velikim vrecama,nije skupo,ja ih osobno ne koristim al vecina ih koristi pa ce ti netko vec reci gdje ih trenutno mozes naci i koliko kostaju. Pijesak radije nemoj.
Evo ovo su ti peleti

slika
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 11:52 am

Čini mi se da je zecof odabrao mjesto za wc i to naravno u kutu u koji wc zapravo ne stane. Ovaj kutni wc koji se vidi na slikama je definitivno krevet, ali vadim pijesak van. Kupiti ću još jedan plitki ravni wc i postaviti ga u taj kut di sad uglavnom piški. Problem je što se u taj kut spušta ova rampa po kojoj ide do sijena i penje se na kat. Vidim da uživa u tom pentranju, jer stalno jurca gore-dole, pa mu ne bih to htio maknuti, a i to mu dosta povećava kavez. Imam još jedan mali kavez koji bi mogao nadograditi na ovaj, pa bi mali imal trokatnicu. (ali nije majmun, pa ne znam koliko bi mu to bilo zanimljivo - za sad uživa u panjanju)
Puštam ga van dok god sam doma. moram mu još napraviti rampe za ulaz i izlaz iz kaveza, jer me strah da mu noga ne zapne u rešetke kad sam ulazi ili izlazi (nestalo mi je materijala). Sad ga ja izvadim kad vidim da hoće van i vratim ga kad se počne penjati u kavez.

uf, ovaj kavez je 50 x 80 i nemam baš mjesta za neki veći. Mislim ga puštati van kad sam doma. Jel to dovoljno ili ipak treba veći kavez kad naraste ( to je ipak patuljasti kunić, valjda neće puno narasti!? ). Veći kavez bi značio da ga moram smjestiti u drugu prostoriju u kojoj bi uglavnom bio sam.

Još jedno pitanje. Ne mogu baš stalno paziti na njega i držati ga vani, ali sam primjetio da je on puno aktivniji u kavezu , ako je netko u sobi s njim, pa ga držim u sobi u kojoj uglavnom boravim. Problem je što on po noći voli rondati po kavezu, a onda ja ne spavam. Jel problem da mu po noći kavez stavim u drugu prostoriju?

Čitam forum koliko stignem, ali ne stignem sve, a ne bih htio odmah na početku napraviti neko sranje.

Hvala vam na pomoći !!
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 11:53 am

zaboravih napomenuti da mali ima samo dva mjeseca i par dana.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la frances » sri ožu 16, 2011 12:05 pm

jooj, jos ces ti isprobavati razne kombinacije.. :D

mi smo imali: zec cijelo vrijeme slobodan bez gajbe, zec po danu s nama u sobi, po noci u gajbi u hodniku, dva zeca u hodniku cijelo vrijeme pusteni, dva zeca u hodniku po danu free, po noci u gajbi..
i jos dosta komb :)

sada smo na: zecevi s nama u sobi, zatvorena jedino ona kad mi negdje idemo na duze vrijeme (jer se pentra svuda i sve jede).
po noci su pusteni.

nece njemu smetati da je u drugoj prostoriji po noci ako nije velika temp. razlika..
ako ti je hladan pod tamo samo ispod gajbe stavi deku za izolaciju.

sta se tice velicine gajbe to ces sam skuziti.. ako je zec vecinu vremena vani mozda i neces trebati vecu gajbu, ako ga zatvaras vise od pola vremena onda ces vjerojatno trebati..
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vini » sri ožu 16, 2011 13:23 pm

Patuljasti kunići mogu narasti i do 2,5 kg. Ako kavez ima vratašca koja se otvaraju/spuštaju prema podu, možeš ih omotati u ručnik. Tako ćeš izbjeći da mu nogica zapne. Po noći ga možeš pustiti da bude slobodan. Neće rondati, vjerojatno će istraživati a onda se i smiriti na nekom mjestu kad se ništa nebude događalo. Ako imaš mogućnosti, dobro je da je što više slobodan i ne izoliran, jer oni vole društvo.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 13:45 pm

2,5 kg je već dosta i za gulaš :rolleyes:

a niš, dobil bu onda još jedan kavez. Na kraju bu ima neboder kad to sve naslažem jedno na drugo ;D
Sad mi je najvažnije osigurati sve kablove i zatvoriti rupe u koje bi se mogao zavući. do sad nije pokazao interes za glodanjem namještaja, pa bi ga rado pustio da istražuje. Sad malo prolunja, ali brzo zbriše natrag u kavez. ...izgleda da mu je vani dosadno.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » sri ožu 16, 2011 13:49 pm

ma polako, stigneš uzeti veći ako bude trebalo, ko što vele cure, ak će rijetko boraviti u njemu, ni ne treba ti veći za to malo vremena što je unutra. i pridružujem se klubu navijača za pelete!

samo sam još htjela reći, nije on mutav, samo njemu nužno ne odgovara ono što si ti namijenio da nešto bude, ak je njemu to krevet, onda je krevet, a ne wc :P nekad ih pustiš da im bude po njihovom, oni vole urediti svoj interijer kako im paše i sami mijenjati/određivati svrhu stvari.

mislim da si na dobrom putu što pitaš, bitno da je ishrana ispravna i da zeko ima sve potrebno za početak, a za ovo ostalo... to ćete se uhodavati s vremenom i još sto puta mijenjati plan i princip. :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 13:57 pm

ma znam da nije mutav (nadam se :D ) izgleda da si je posložio situaciju, a ja samo moram smisliti kako da sad u taj kut ubacim neku pliticu da mi bude lakše čistiti. zbunilo me što sam čitao da oni po instinktu wc organiziraju suprotno od hrane, a ovaj to nije tako složio. Nema veze, sad smo se skužili i tak budem mu napravil, a ovaj kutni wc je njegov krevet :)

Probao bih ga naučiti da pije samo na pojilicu. Da jednostavno izbacim zdjelicu, ili !? Vidio sam par puta da je malo liznuo s pojilice, pa valjda kuži da je tu voda. Ovu vodu u zdjelici brzo zaprlja i nabaca nutra sijeno i piljevinu.

Kakve igračke oni vole!? razmišljam kaj da mu još napravim?
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vini » sri ožu 16, 2011 14:01 pm

Pojilica je praktičnija, jer voda ostaje čista.
Za igračke im je dobro sve što mogu hvatati zubima i gurkati njuškicom, a može i zveckati :P Naravno drvo ne obojeno, a kod kartona treba paziti da to ne jedu.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la ars » sri ožu 16, 2011 14:02 pm

joj super je vidjeti kad se netko tako angažira i brine za svog ljubimca, svaka čast!

da, zdjelicu izbaci, naučit će ti se brzo na pojilicu, al dok bude imao zdjelicu bit će lijen pokušati :wink:
zato je bitno da mu ostane samo pojilica.

od igračaka, moji su svi najviše voljeli kartonske kolutove od wc role, to je must have! onda kojekakve loptice, zvečke, grančice, eventualno neka plišana igračka, sve što se da bacati lijevo desno je fora. ali ako se ne bude igrao, to nije ništa čudno, neki se uopće ne igraju s igračkama, a neki ih obožavaju. nemoj samo trošiti novce na one skupe obojene drvene igračke, jer em je to zecu isto kao običan komad drveta ili loptica za mačke, em te boje nisu baš zdrave za grickanje. tako da probaj što prirodnije. možeš mu napraviti i smotuljak od sijena koji ćeš nagurati u kartonski kolut, pa će mu biti fora to navlačiti jer će mu mirišati. :)
ars
Super Zek
Super Zek

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan