Home made slstice za kunica :)

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Home made slstice za kunica :)

PostPostao/la Lu-Lu » uto vel 07, 2012 18:29 pm

Pa ovako,posto svi znamo da kupovni slatkisi za kunice uopste nisu zdravi za njih i da su za njih zdraviji oni koji u kojimami znamo sta ima,Pa evo ja sam uspjela naci dva recepta zekoposlastice! :D

Potrebno vam je: seno, dve banane, pola šolje mrvljenog matičnjaka, jedna jabuka, dve supene kašike lana.
Postupak: Seno iseći na što sitnije delove i dodatno usitniti u mlinu za kafu. Bananu i jabuku ispasirati i pomesati sa matičnjakom, dodati seno i lan, sve dobro izmešati dok se ne sjedini. U koliko smesa bude isuvise retka dodati jos sena.
Oblikovati smesu pomoću modlica za kolače, ili ručno. Staviti na papir za pečenje i sušiti na radijatoru 48 sati. Takodje je moguće i sušenje u rerni na 100 stepeni, rernu ne zatvarati u potpunosti kako bi vazduh mogao da cirkuliše.
Veoma je važno da proverite da li je unutrašnjost keksića podjednako suva kao spoljašnjost pre nego keksić pomerite sa radijatora odnosno rerne.Ovu poslasticu kunic moze pojesti pola u sedam dana zbog velike kolicine secera
A vi mozete eksperimentisati i naci svoju svrsenu kombinaciju :)

Drugi recept je zekočips!
Sušeno voće i povrće je takodje fenomenalna poslastica za sve kuniće. Najlakše je sušiti na radijatoru preko zime, minimum 12 sati. Komade jabuke, kruške, šargarepe, celera, komoreča... iseći veoma tanko i poredjati na radijator. Sušiti dok ne postane sasvim hrskavo, kao čips.
Servirati jednom nedeljno u malim količinama.
Nadam se da sam pomogla! :zekoo3: Ko ima jos neki racept neka napise! :)
So,you wont adopt,because you want to know where your pet come from-
We all come from the same place,
We all need love....
Lu-Lu
Zekonja
Zekonja

Re: Home made slstice za kunica :)

PostPostao/la renata » uto vel 07, 2012 18:37 pm

koja je svrha ičega od tih poslastica kada mu se sve može dati svježe, nemljeveno, nezgnječeno i neprerađeno?
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lu-Lu » uto vel 07, 2012 19:25 pm

Znam da mu mozes dati svjeze,ali ako ipak kupujes poslastice u pet shopu za kunice bolje ti je napraviti ove nego mu te davati.... :nowink:
We all need love....
Lu-Lu
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la renata » uto vel 07, 2012 20:08 pm

ne kužiš me...čemu uopće ikakve poslastice? kupovne, rađene, nebitno.

a kaj se šećera tiče - jabuka sadrži monosaharid fruktozu (voćni šećer) koji nimalo nije štetan za zdravlje kunića.
problem je u tome kaj jabuka sadrži pektin koji nabuja u doticaju s vlagom, te na taj način (pod uvjetom da nabuja u želucu) daje lažan osjećaj sitosti. :blush:
šečer u banani? banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, glukozu i fruktozu u kombinaciji sa vlaknima. saharoza je problemčić u većim količinama...ni svježe banane se ne daje puno niti svakodnevno.

i sama sam radila "prirodne poslastice" za svoje kuniće...no brzo sam odustala, jer sam shvatila da sam debil koji sušenjem, bilo na radijatoru koji ispuhuje svu moguću prašinu, bilo u pećnici na 100 stupnjeva koji ubiju sve kaj valja u navedenim sastojcima, zadovoljavam samo svoju taštinu, a ne zečje potrebe.

dajte svojim zekanima banane, jabuke, jagode, lan, kaj god, friško, ili ajd osušeno ak friškog nema, ko sad zimi.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lu-Lu » uto vel 07, 2012 21:37 pm

U redu,hvala......te bas podatke nisam znala.... Koliko ja znam ili suseno ili frisko zekaci ne smiju previse voca,pa to da to jedu jednom sedmicno je sigurno i zbog ovog.......Ja iskreno prvi recept nisam probavala,i svojoj zekici nikad nisam kupovala poslastice.Ali posto sam napravila ovu temu stavila sam i njega jer sam mislila da neko pravi takve poslastice.Ovo sa susenim vocem i povrcem danas probala,i pravila zato sto je jako hladno i snijeg je velik da uvijek idem kupovati svjeze....i ne planiram to praviti ljeti pored svog tog voca i povrca kojeg ima sad.... :blush: :)
We all need love....
Lu-Lu
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la altan » uto vel 07, 2012 21:47 pm

prave ljudi..i kupuju :wink:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lu-Lu » uto vel 07, 2012 21:54 pm

Ok..... :wink:
We all need love....
Lu-Lu
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Ludovica » čet tra 26, 2012 19:30 pm

Evo ja sada mislim da sam svojoj Ludovici zeznula kuglice, jer sam joj dugo davala po jednu poslasticu dnevno (svezu doduse), mislim na parce jabuke, bananu i sl. Nekad sam negde procitala da je parcence dnevno OK, a sad nadjem na vise mesta da treba jednom nedeljno ili tako nesto! :dragonn-ccc-e: :lud:
Ludovica
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lu-Lu » pet tra 27, 2012 7:38 am

Koliko ti je stara kunica? Ispod 5,6 mjeseci ne smije nista svjeze.Samo njihovu hranu,sijeno i pokoja grancica dozvoljenih stabala :happy:
We all need love....
Lu-Lu
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Ludovica » ned tra 29, 2012 14:18 pm

Punimo 3 godine u maju. :rolleyes: Mi smo vec stasali zec. :D
Ludovica
Kunić
Kunić