pomoc - sterilizacija, da ili ne?

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

pomoc - sterilizacija, da ili ne?

PostPostao/la zekoslav123 » sri sij 05, 2011 10:53 am

Ljudi,moj je Mrkva jučer bio kod veterinara i strašno se prepao.Odveli smo ga da vidimo jeli sve u redu.I naravno,njemu je skoro dvije godine i bili smo uvjereni da je muško,nije bilo nikakvih smetnja pa ga nismo dosad vodili k veterinaru..no,jučer ujutro on je bio živčan prije odlaska veterinaru,a ja sam se mislila dali ga odvesti ili ne..I tako,počeo je gristi i bio je živčan..ja mu dam vode u zdjelici,on je turne.. :zeko10:
Nakon toga smo otišli k veterinaru i on je stvarno dobar veterinar,moj je pas imao žuticu,on je dolazio svaki dan davati mu ljekove i na kraju ga izlječio,tako da imam povjerenja i 100% sam sigurna da je on dobar veterinar...Tako smo ja i moj Mrkvica otišli k njemu i on ustvrdio da je MRKVA žensko??!?!??!?!!........ja sam bila u totalnom šoku... :lud:
dvije mu skoro godine a ja tek sada to doznala... :lud:
ali ok,heheh...i veterinar je rekao da je poludila jer je spremna za parenje... :lud:
I ja sam je odlučila kastrirati...jeli to ispravno,ili ne??pomozite,što da učinim?! :blink:
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

Re: pomoc!!

PostPostao/la sanjita » sri sij 05, 2011 11:15 am

Nadji provjerenog veterinara za sterilizaciju,to sto veterinar zna sa psima ne znaci da ima i znanje oko kunica...jako malo ih zna o kunicima...raspitaj se prije nego ju das bilo kome ako ce ici na sterilizaciju.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Re: pomoc!!

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri sij 05, 2011 11:18 am

;D nemoj se ništa uzbuđivati oko "promjene" spola - nisi ni prva ni zadnja... i moj kunić je s nekih godinu dana postao žensko :D

Kod muških su jajčeka u toj dobi prilično vidljiva tako da vjerujem da je veterinar točno utvrdio spol.

Kod cura se zahvat zove sterilizacija i puno je kompliciraniji nego kastracija kod mužjaka (jer se kod ženki mora otvoriti trbušna šupljina). Zbog toga kunicu smiješ dati sterilizirati samo kod veterinara koji već ima dobra iskustva baš sa streilizacijama ženki kunića!!!

još nešto za informaciju: Ženke kunića nemaju cikluse. One su uvijek spremne za parenje i uvijek mogu biti oplođene.
13679 kvadrata zeko livade
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

Re: pomoc - sterilizacija, da ili ne?

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri sij 05, 2011 11:21 am

PS: malo sam promjenio naslov tvoje teme.
Pomoć s uskličnicima se piše kad gori pod nogama i potrebna je hitna pomoć
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekoslav123 » sri sij 05, 2011 11:26 am

hvala vam,nema veze jos je bolji naslov hehe...ali sam zabrinuta,stvarno neznam sta da radim,svi govore da riskiram,a to stvarno ne zelim,a razmisljam o sterilizaciji jer nemam drugog izbora..nemam muskog kunica,ne zelim da se pari jer nemam gdje s kunicima...a cula sam ako je ne zelim pariti,a ne steriliziram je,moze dobiti tumor na maternici??!
Mrkva,Lily (R.I.P.) i Cima
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la nikola » sri sij 05, 2011 11:35 am

Ako nemaš na raspolaganju iskusnog (u vezi kunića) veterinara manji ti je rizik eventualno jednom rak maternice nego sterilizacija sada.
nikola
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la sanjita » sri sij 05, 2011 11:37 am

Zekoslav odakle si? I rak maternice nema veze sa parenjem,kod zenki se nakon odredjene dobi povecava rizik od raka maternice bez obzira na parenje ili ne.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekoslav123 » sri sij 05, 2011 11:42 am

ja mislim da nije potrebna sterilizacija,a ne zelim je pariti..ako dobije taj tumor na maternici,onda cu je operirati ili sto vec bude potrebno...ne zelim riskirati,draga mi je,slatka je i obozavam je..a jeli ovo ispravna i odgovorna odluka,neznam.. :zeko10:
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri sij 05, 2011 11:42 am

da, nakon druge-treće godine raste riziko oboljenja maternice, no operacija kod neiskusnog veterinara je također rizična. Od kuda si? U HR nema baš puno veterinara s iskustvom sterilizacija kunica.

Inače kastracija mužjaka je puno jednostavnija operacija, pa ako želiš imati par bez potomaka, tada možeš kastrirati mužjaka (uklanjaju se samo jačeka tako da više nema "proizvodnje" spermija).
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekoslav123 » sri sij 05, 2011 11:43 am

zivim u blizini imotskoga....nema puno veterinara..
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » sri sij 05, 2011 11:52 am

zekoslav123 je napisao/la:...a jeli ovo ispravna i odgovorna odluka,neznam.. :zeko10:

to nitko od nas ne može znati - obično smo tek poslije nekog događaja pametniji.

Kad se ustanovi tumor na maternici, tada se također obavlja operacija jednaka sterilizaciji. Problem je samo kako ustanoviti da kunić ima tumor na maternici? A kad se već pojavi krvarenje dolje iz spolnog organa (ako nije krv u mokraći onda je problem s maternicom), tada treba hitno obaviti operaciju i pomoliti se da zeko ne iskrvari. Stvari nisu baš crno-bijele i znam da je odluka teška. Prvi uvijet - da bi uopće dalje razmišljali - je ipak iskustvo veterinara.
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la nikola » sri sij 05, 2011 11:55 am

Tamo teško da ćeš naći nekog 'odgovarajućeg' veterinara a put do Zagreba je dug, stresan a u konačnici i skup. Ja ne bih riskirao a ako se okolnosti (u vezi veterinara) promijene možeš ju sterilizirati i kasnije.
nikola
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la siga » sri sij 05, 2011 11:57 am

Meni se isto čini da je u tvom slučaju bolje pričekati..
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekoslav123 » sri sij 05, 2011 11:58 am

:zeko4: a neznam...ovaj nas veterinar stvarno zna sa zivotinjama,i svakoj pomogne,ali nisam bas sigurna dali da se pouzdam u njega sto se tice zeke...neznam kakvo mu je iskustvo za zecevima..meni moji ukucani govore da ga parim ili da ga ostavim na miru,a ja sam ipak cesto tvrdoglava i radim po svom..ako okoti,nemam gdje sa zekanima,nema puno mjesta u njenom kavezu,a strah me sterilizirati je jer me strah riskirati..
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekoslav123 » sri sij 05, 2011 12:00 pm

ali ipak cu pricekati...necu je sterilizirati ako bude tumora na maternici,i ikakvih poteskoca "trcim" do naseg veterinara i sljedi operacija... :blink:
zekoslav123
Zekonja
Zekonja

Sljedeća

Natrag na Zeko Podmladak

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan