odabir sijena

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

odabir sijena

PostPostao/la Danu » pon svi 16, 2011 11:07 am

Ako netko ima dobronamjeran savjet i poneku informaciju javljam se s pitanjem o sijenu :)

Moja Eva nije baš neka papalica kad se radi o sijenu i vodimo stalnu borbu oko toga. Prije nekoliko mjeseci su mi u pet shopu dali neka pakiranja Vitakraft sijena u kockicama prešano s različitim travama (jedna kockica kamilica, druga planinska trava itd.) U svakom slučaju manje više bačen novac jer ga jede samo u slučaju krajnje dosade i nužnosti.
Kupila sam i ono sijeno iz DM-a čisto da vidim što će se dogoditi jer nije u pitanju neki novac (10 kn) i to joj je privuklo pozornost, ali ne pretjerano. Više me muči što nisam vidjela na pakiranju rok trajanja - jedino žigom otisnuto 000608 - ako je to lipanj 2008. onda je zbilja staro :sad: A i na web stranicama nema uopće tog proizvoda u asortimanu Dein Bestes - sklonija sam povjerovati da je povučeno iz asortimana i ostatci plasirani na naše tržište nego da nisu ažurirane, ali eto...

Kontaktirala sam Lilo oko nabave domaćeg sijena na koje se spremam uskoro (hvala :) )

Međutim, u međuvremenu mi se dogodila zanimljiva stvar... Imamo vikendicu odmah do šume daleko od svih prometnica. I naravno, trava se kosi, ali mi do sad nije padalo na pamet da radim vlastito sijeno jer ne znam što se smije, a što ne. Prošli vikend sam naišla na čitavu hrpu koja je ostala nakon što su roditelji kosili i koja se baš lijepo posušila - fino su travke zelene i baš lijepo miriši. A sve super suho jer je bilo i sunca i vjetra prošli tjedan. Samo što su travke ogromne jer se dugo nije kosilo.
Radi eksperimenta sam uzela malo i odnijela joj - navalila je kao da joj život ovisi o tome :D

E sad, ne znam je li mi to pametno davati joj? I postoji li neka trava na standardnoj livadi koja je potencijalno opasna? U pitanju je dakle trava pokošena u voćnjaku.
Danu
Kunić
Kunić

Re: odabir sijena

PostPostao/la sanjita » pon svi 16, 2011 11:40 am

To s livade mu slobodno daj nista mu nece biti....mi koristimo livadno sijeno i puno njih isto tako pa nema problema. To je sve osuseno.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la ars » pon svi 16, 2011 11:43 am

naravno, nije da ti zeko neće sijeno, nego bi radije domaće nego ovo vakumirano, umjetno mirišljavo, pofarbano iz plastike. slobodno suši i daj, mene doma čeka 10 kg našeg domaćeg sijena. isto tako je i Lola reagirala kad sam joj nakon dm-ovog dala domaće :)
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Danu » pon svi 16, 2011 12:20 pm

Super :D

Hvala vam na odgovorima, brinulo me da nisam pogriješila što sam joj to dala. Nije baš neko čudo od instikata kad je u pitanju dozvoljeno/nedozvoljeno u hrani pa se ne mogu osloniti na to da će uzeti samo bilje koje smije jesti.
Ako joj apetit potraje mislim da ćemo se prebaciti na domaću papicu.

Još jedno pitanje: Vidjela sam na nekim temama da od nekih vrsta trava (livadna mačica) i hrane zeko može imati višak kalcija u organizmu što se onda vidi po bjelkastom urinu? Eva piški sam na pelete i nema šanse da vidim kakav joj je urin. Je li to nešto što bih trebala kontrolirati - možda maknuti joj kutijicu i čekati da se popiški na pod?
Danu
Kunić
Kunić

PostPostao/la nikita » pon svi 16, 2011 13:38 pm

E kada smo več kod sijena imam pitanje?
Jasam dobila prije g.dana balu sijena za svoju curu. A sijeno mi je nekak postalo žuto zelenkasto suho.
Da li je to ok?
nikita
Zečić
Zečić

PostPostao/la altan » pon svi 16, 2011 17:08 pm

Danu je napisao/la:Super :D

Hvala vam na odgovorima, brinulo me da nisam pogriješila što sam joj to dala. Nije baš neko čudo od instikata kad je u pitanju dozvoljeno/nedozvoljeno u hrani pa se ne mogu osloniti na to da će uzeti samo bilje koje smije jesti.
Ako joj apetit potraje mislim da ćemo se prebaciti na domaću papicu.

Još jedno pitanje: Vidjela sam na nekim temama da od nekih vrsta trava (livadna mačica) i hrane zeko može imati višak kalcija u organizmu što se onda vidi po bjelkastom urinu? Eva piški sam na pelete i nema šanse da vidim kakav joj je urin. Je li to nešto što bih trebala kontrolirati - možda maknuti joj kutijicu i čekati da se popiški na pod?

Obicno se vidi poprilicno ako ima kalcija u urinu..mislim da ces primjetit i na peletima da su bjelkasti..
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekili » pon svi 16, 2011 21:34 pm

nije svo sijeno kvaliterno.
procitaj ovo ako nisi, olaksati ce ti odabir:)
http://zecovi.net/prehrana/Sijeno.htm
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la ars » pon svi 16, 2011 21:36 pm

e da, to vitakraftovo što se može nać u dm-u, prešane kocke sijena su tako grozne da ih čak ni Roflo svežder nije htio, a on zbilja ne bira nego grabi što mu dođe pod zub pa sam stalno na oprezu :lud:
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Danu » uto svi 17, 2011 8:29 am

procitaj ovo ako nisi, olaksati ce ti odabir:)
http://zecovi.net/prehrana/Sijeno.htm

hvala :)

povadila sam van nakon čitanja one prerasle trave koje su bile više kao mali štapovi nego trava. I cijelo vrijeme se borila s Evom da ih ne otima :D

A što se tiče kalcija, mislim da tu onda imam problem. Vidim povremeno bijele naslage na peletima - ne stalno, ali recimo da jednom tjedno sigurno primijetim bjelkastu površinu na peletima. Mijenjam podlogu svaki dan.

Dakle, hrana je sljedeća (još nema godinu dana):

sijeno cijeli dan
ujutro i navečer porcija granula (oko 1 jušne žlice) Versele Laga Cuni Complete
povrće dobija tijekom dana do 3 različite vrste (po krišku, dvije ili lišće ovisno što imam):
koraba list i korijen
celer list i korijen
peršin list i korijen (rijetko jako korijen)
mrkva korijen i list
komorač
rikola
radič
to je uglavnom standardno dostupno u našem frižideru, povremeno i neke druge stvari ako kupim, ali nije redovna stvar
voće jede nešto rjeđe, svakih par dana:
banana
jabuka
kruška rijetko
jagode još rjeđe
brusnica sušena (jedna do dvije tjedno)
pokoji ukraden kikiriki

nekad dobije onaj mali keksić-poslasticu iz DM-a ako ju pokušavam namamiti da se izvuče ispod kreveta (možda pojede par tjedno)
Danu
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lilo » pet lip 03, 2011 12:18 pm

nadodala bi se u svezi sijena na link gore...sijeno po sastavu mora imati i tvrđih te mekših lisnatijih dijelova! sijeno se dijeli na:sijeno-prvi otkos,otavu-drugi otkos i otavić-treći otkos! za hranidbu kunića najbolje je koristiti samo sijeno ili otavu! otavić je premekan.daje se bebama i ne troši zube upravo tadi te mekoće,ima veliku enetgetsku vrijednost i može se davati kunicama koje doje! za ostale je pogodnije sijeno i otava sastavljena od biljaka razlićite dužine i čvrstoće! ovisno o zrelosti biljke za vrijeme košnje boja sijena je između zelene ,prošarane zlatno žutim nitima(visoko bilje)! takvo sijeno ima taman dobru ćvrstoću za mljevenje zubićima što nam je bitno i kolićinu vlakna koja povlaći pojedenu želućanu dlaku!pravilno jedenje sijena rezultira veeeelikim kuglicama i praktićki nema nikakvih problema sa želućanom dlakom i kuglicama! moji kunići jedu 3-4 sijenilice sijena na dan,nikad nemamo ni male kuglice a kamoli zaćep,linjanje kod nas prolazi kao da ga i nema!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la sanjita » pet lip 03, 2011 13:22 pm

Mi bas odnedavno koristimo neko sijeno sa svim i svacim unutra,puno biljaka....moja ga preobozava a mokraca od njega joj je tamno crvena,uvijek.....pretpostavljam upravo zbog tih raznih biljaka,nasla sam unutra kadulju izmedju ostalog i nesto sto mirisi na pepermint,uglavnom svasta nesto.....doista sam mislila da je krv neki dan popiskila ali kad sam malo bolje pogledala sve mi je bilo jasno...nevjerojatno kako razno bilje utjece na obojanost mokrace,a kugle su joj za pikulat se tocno :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lilo » pet lip 03, 2011 13:37 pm

super,kvalitetno sjeno naravno i miriši lijepo! biljke možeš i nemoraš raspoznati jer se znaju zdrobiti prilikom sušenja al to je to! kadulje,trputci,maslačci,stolisnik,djetelina,menta i slićno sastabni su dio sijena! pogotovo otave!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la sanjita » pon lis 31, 2011 17:12 pm

E ovako,pokusala sam izbjec ovakav post ali sad jednostavno moram....nestaje nam sijena polako ovog kojeg imamo kojeg smo odnedavno uzimali od jedne zene medjutim iako smo ga uzimali od nje nismo prezadovoljni jer vecinu sijena cini djetelina susena izmedju ostalog pa sam u nedostatku drugog ostala kod nje....medjutim takva prehrana mojoj Mii jednostavno vise ne odgovara nikako jer imamo problema sa pijeskom i piskenjem pijeska vec neko vrijeme i badava je meni sto pazim u vezi ostale prehrane i viska kalcija kad se ona nazdere tog sijena i onda piski pijesak....znam da djetelina ima dosta kalcija i jednostavno ne zelim vise uzimati sijeno od te zene,ne smijem....neke oglase koje sam nasla po oglasniku sam zvala,ima ih svega par u okolici Zagreba ali ljudi isto uglavnom spominju mjesavinu djeteline unutra sto mi nikako opet ne treba....
Zanima me dali itko sa foruma u Zagrebu ili okolici Zagreba ima svog "raspacivaca" sijena kojeg moze i meni preporucit,dakle neznam da prodaje bale za neke sitne novce ili vrece? sijeno iz petshopa ne dolazi u obzir jer kao prvo Mia vec 5 godina jede domace i nema sanse da bu to jela,znam a kao drugo ja si ga nemrem priustit....jer ona zbilja jede puno puno sijena i meni je tih pola kile iz pet shopa za tu cijenu nista. Zadnja 2 mjeseca smo spasavali macka od teske bolesti i ostavili smo par tisuca na veterini i nemogu si sijeno te cijene nikako priustit sada uz najbolju volju. Tako da molim ako ima netko tko je nasao za sebe nekoga iz oglasa sa sela ili ima susjeda,rodjaka cije sijeno uzima,bilo koga a zadovoljan je tim sijenom uz preduvjet da vecinu ne sacinjava djetelina jer imamo problem i viska kalcija,molim neka mi se javi,ponestaje nam polako sijena i jednostavno neznam vise koga da trazim. :sad:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » pon lis 31, 2011 18:57 pm

probaj Lilo kontaktirat
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sanjita » pon lis 31, 2011 19:10 pm

Jesam vec,nemogu toliko sad trenutno platit nazalost. Mislila sam vise ako netko zna nekoga ko prodaje bale po 20,30 pa i vise kuna,znaci vecu kolicinu sijena,kak se obicno prodaje po oglasima,ovi ljudi sa sela.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan