papigice tigrice

Imate još ljubimaca osim uhatih stvorenja? Upoznajmo se :)

Moderator/ica: vini

papigice tigrice

PostPostao/la Stela » ned stu 07, 2010 11:07 am

pored kunica imam jednu papigicu tigricu,zenku staru 2godine.kad sam je tek dobila od prijatelja sa njom je bio jos jedan papagaj,muzijak malo stariji od nje.medjutim on je imao nekih problema sa nogicom tako da se nije moga igrati s njom sto je njoj jako smetalo tako da ga je odbacila,cesto ga udarala po glavici i on je nedugo poslje toga uginuo.ubrzo nakon toga smo joj nabavili novog muzijaka,starog oko 5 mjeseci.u pocetku,prvih nekoliko mjeseci super su se slagali,stalno se ljubakali bili uvijek skupa.sve je bilo u savrsenom redu dok ja nisam stavila gnijezdo za parenje tigrica.odjednom ona je postala agresivna prema njemu,pocela da ga udara,on se ubrzo razbolio i uginuo.poslje toga sam odlucila da joj vise ne nabavljam partnera.bila je sama jednu godinu.u kavezu je imala ogledalce sa kojim je provodila dane.nekako mi se cinilo da je usamljena i da silno zeli partnera.prije dva dana sam joj kupila jos jednog preslatkog muzijaka,mirnog,veoma druzeljubivog.nisam se usudjivala da ih odma stavim u isti kavez nego sam muzijaka stavila u drugi kavez do njenog.poceli su da se gledaju,nedugo poslje toga su se cak poceli i ljubakati,pjevali citav dan skupa.medjutim kada sam jutros pokusala da stavim njega u njen kavez ona je postala agresivna.on je htio da jede ona mu nije dala i udarala ga je,on je htio da stane na njeno ogledalce ona ga je gurnula,htio je da se popne na njenu ljuljacku ona mu to nije dozvolila.kad ih rastavim,stavim u zasebne kaveze opet pocinju da pjevaju,da si salju pusice i sve je super.jucer sam dosta vremena provela o citanju stranica na internetu o tigricama i njihovom drustvenom zivotu.na svakoj stranici pise da su tigrice drustvene zivotinjice i da ih je potrebno drzati bar dvije,u paru muzijak i zenka.na forumima svi govore o tome kako se njihove papigice vole,kako su uvijek skupa a moja tigrica je posve drugacija,kao da ne voli drustvo,kao da je ljubomorna na svakog novog muzijaka koji dodje.
svi oni koji imaju ikakvog iskustva sa ovom vrstom papagaja molim vas da mi pomognete jer stvarno neznam sta da radim sa svojom tigricom.
:sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
Stela
Kunić
Kunić

Re: papigice tigrice

PostPostao/la zeko Simba » ned stu 07, 2010 11:13 am

Nemam nikakvog iskustva. Možda je teritorij u pitanju. Pokušaj nju prebaciti k njemu
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stela » ned stu 07, 2010 11:24 am

pokusala sam i to.tada ga ne udara ali njegov kavez je jako mali,to je kavez samo za transporta tako da ih nemogu drzati u tako malom kavezu.
Stela
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » ned stu 07, 2010 13:39 pm

Da li mozes nabaviti novi, veliki?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stela » ned stu 07, 2010 14:01 pm

najvjerovatnije da cu rodjaku koji zivi blizu mene pokloniti zenku,tako da cu je cesto moci obilaziti ,a muzijaka cu ostaviti i njemu cu nabaviti novu zenku na istom mjestu gdje sam i njega kupila.
Stela
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » ned stu 07, 2010 14:35 pm

Ali tako nisi trajno riješila njezin problem, samo svoj. Ona će i dalje biti sama i usamljena
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Stela » ned stu 07, 2010 14:48 pm

ali ona jednostavno voli kad je sama.prije nekoliko minuta sam je stavila njemu u mali kavez i sada mu neda ni tamo da jede i da dira vitamine.jednostavno ona je previse ljubomorna.njoj je dovoljno njeno ogledalce da bude sretna.jer dok ovaj muzijak nije dosao ona je svaki dan od 10 do 12 sati ujutro samo pjevala,niko nije mogao uci u sobu od nje a od neki dan,tacnije od kad je dosao on to pjevanje se znatno smanjilo a ptice pjevanjem iskazuju koliko su sretne.tako da je njoj njeno ogledalo najbolji partner,ne dira joj nista,uvijek radi ono sto i ona i uvijek je tu.a moj rodjak kojem cu je najvjerovatnije i dati je prije imao papagaja,takodjer tigricu tako da ima iskustva sa njima i sigurna sam da joj nista nece faliti kod njega.a uostalom ja cu je cesto obilaziti jer zivimo u istoj ulici tako da ako joj ikad ista bude falilo tu cu biti ja.a jos nisam sigurna dali cu je ikome davati.ako se u sljedecih nekoliko dana slozi sa svojim partnerom ona ostaje ovdje a ako se ne slozi mozda cu je opet ostaviti jer je stvarno puuuunooooooo volim i mozda je ostavim u drugom kavez blizu njega.
Stela
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » ned stu 07, 2010 15:02 pm

Pa ako je sretna sama onda napravi tako
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

Natrag na Ostali ljubimci zecoljubaca

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.