markiza je napisao/la:Mixazeko je napisao/la:Kod nas je oko 3,5 evra CUni comlpete kod vas je skoro 5 evra. Ne znam ako vec narucujes naruci odma bar 4 pakovanja Cuni completa to ti je oko 2 kile.
I da suve hrane samo jedna supena kasika dnevno. Jel jede zeko peko povrce?
Nisam mu nesto puno davala jer na forumu u prehrani pise: NE HRANITI S POVRĆEM, ZELENIŠEM I VOĆEM DOK NE NAVRŠE 5 - 6 MJESECI.
Davala sam mu zelenu salatu nju voli ali retko sam mu to davala jel je to sve iz prodavnice pa se bojim da nije tretirana pesticidima i sargarepicu, nju ne voli bas nesto jako, ovde radica nema tokom godine samo ponekad pa kad bude u prodaji to cu mu davati, kupus nisam davala jel sam procitala na forumu da nevalja. Zasadila sam spanac pa cu mu kad poraste davati pomalo lista i ne znam dal sme list rotkvice da jede? . Od zacina sam mu davala list bosiljka i eto nisam mu puno uvodila jer je tek juce napunio 6 meseci. Uglavnom jede seno, manje-vise suvu hranu i od svezeg mnoogo voli list maslacka, bokvicu takodje i od voca sam mu samo davala bananu nju obozava a ananasu nije bio naklonjen. Drugog voca osim pomorandzi nije ni bilo, sad tek su dosle jagode a njih nemam bas hrabrosti da mu dam. Davala sam mu i grancicu jabuke pa je jeo listice sa grane. Ovde sto se tice voca tek sad ce ga biti iz uvoza inace nista ne uspeva osim jabuke i zbunastog voca(borovnice, brusnice, ribizle i maline)- on jos nisu stigle. A od povrca samo malo ih uspeva tako da je sve takodje iz uvoza, cak nesto nikad ni nema npr. crvena paprika-silja sto je zovemo i od koje pravimo ajvar u Finskoj ne postoji

plavi patlidzan i zelenu paprika se mogu naci samo 2 nedelje u toku godine. Al i to sto moze da se nadje ne prodaje se sa listom uglavnom plodovi. Eto nemam bas neki izbor, zato cu i morati iz Srbije da donesem sto vise da bih imala preko godine da mu dajem. Jabuku, list jagode, bosiljak to je sve sto sam sama sadila pa znam da nije otrovno. Persun cekam da mi nikne pa cu mu i to ponuditi i eto. Bananu sam mu dala posto sam procitala na forumu da je vecina zekica obozava, ananas takodje sam probala iz tog razloga. Ja se sad raspisa , ugnjavih
Eto valjda sam sve rekla

Zelenu salatu ne moj da mu dajes osim ako nije domaca. Moze da ugine od salate iz prodavnice.
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 9584_n.jpgValjda ce se bar nesto od ovg naci. I jos evo ti jedan tekst kako da zasadis bilje u saksiju
unićima je potrebno obezbediti sveže začinsko bilje koje odlično utiče na njihov imuni sistem, jako je hranljivo i poželjno u ishrani svakog kunića starijeg od 3 meseca.
Zivot u gradu, kupovina povrća u marketima i sličnim mestima dosta nas odvaja od prirodnog staništa omiljenog bilja naših kunića. Vreme je da se to promeni jer ne postoji ništa zdravije za vašeg ljubimca od sveže ubrane biljke iz saksije (ili bašte).
Sadnja začinskog bilja ne iziskuje mnogo znanja, novca i iskustva, tako da gotovo svako može da uspe u ovom podvigu.
Potrebno je samo malo dobre volje i redovnost u polivanju bilja!
Zapamtite, začinsko bilje kunići ne trebaju jesti mnogo, tako da će vam ono što izraste u saksiji biti sasvim dovoljno za celo leto (ili zimu ako sadite ono sto može opstati u kući). Začinsko bilje se daje jednom u par dana, u malim količinama!
Krenite u susret proleću i zasadite zdrave i ukusne začinske biljke.
Majčina dušica, bosiljak ili nana dobro uspevaju i u kućnim uslovima, samo je bitno da im pronađete pravo mesto jer im je neophodna dnevna svetlost.
Nabavite saksije ili posude za cveće koje imaju rupu na dnu i podmetač, kako bi višak vode mogao da otiče, a potrebno vam je za sadnju seme biljke, zemlja i plastična folija. Popunite saksije do tri četvrtine zemljom, ubacite seme, preko sipajte još zemlje do vrha i nežno potisnite na dole. Navlažite zemlju vodom, pokrijte plastičnom folijom, koju ćete ukloniti kada sadnice počnu da se pojavljuju. Potopite saksiju u vodu, dok kapi vlage ne počnu da se pojavljuju na vrhu zemlje. Tada je izvadite iz vode i stavite na podmetač blizu prozora. Začinske biljke rastu brzo i trebalo bi da se zalivaju svakodnevno kada je toplo i dok ne izniknu. Ako se mnogo razvije, presadite je u veću saksiju.
Ako vam ovo zvuči previše komplikovano, možete jednostavno kupiti već gotove sadnice u rasadniku! (vrlo često se sadnice začinskog bilja prodaju i na pijacama ili cvecarama)
Zemlju za cveće (bilje) takodje mozete kupiti u cvećari po pristupačnim cenama!
Nanu možete uzgajati i u saksijama, (unutra ili napolju). Ako sadite u saksiji izaberite veliku saksiju, dobru zemlju koju treba da održavate vlažnom, ako želite da biljke dobro uspevaju. Svake godine ili na svake dve izvadite biljke iz zemlje, podelite koren na dva ili više dela i ponovo zasadite. Ovo se radi jer koren nane raste neverovatno brzo. Bez obzira da li raste u leji ili u saksiji, biljke je potrebno povremeno pregledati i odstraniti oštećeno, suvo ili obolelo lišće.
Majčina dušica (Thymus serpyllum) odlično uspeva u suvoj zemlji bogatoj mineralima, a seje se s proleća. Zalivajte je umereno i ne preterujte jer može da istruli. Osim toga obavezno joj povremeno odsecajte vrhove. Majčina dušica deluje antibakterijski i umirujuće.
Bosiljak je jednogodišnja biljka i trebalo bi ga gajiti na osunčanom mestu i na zemlji bogatoj hranljivim materijama. On zahteva i dosta vode. Listove bosiljka berite od maja pa nadalje.
Ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan. On traži siromašno, ali propusno tlo. Voli toplotu, pa se zimi obavezno unosi u kuću i čuva na hladnom, ali svetlom mestu i umereno zaliva.