Pravilna prehrana

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

PostPostao/la sasa » sri kol 26, 2009 10:41 am

Nista se nije spustilo. Ne vidim testise. Lici mi i na jednu i na drugu fotografiju. Nego, sta sa hranom? Da li da mu ukinem zeleno i dajem samo seno ili da nastvaim kako sam krenula? Dobila sam ga spakovanog zajedno sa kesicom kukuruza, suncokreta i psenice. Neko vreme je ziveo na tome dok se nismo privikli i ja pronasla ovaj sajt. Neko vreme je ziveo u kutiji dok nisam skapirala da on iz nje moze da iskoci. Sada lunja po celoj kuci. Pise da treba oprati travu pa osusiti Kako se susi trava? Na peci ili suncu? Izvinjavam se sto sam tolika neznalica i sto mi sve treba razloziti nz proste cinioce. :blush:
sasa
sasa
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sri kol 26, 2009 11:25 am

Trava se suši na zraku u hladu, ne direktno na suncu. Prouči dobro prehranu ovdje na forumu i tako ga hrani. Možda se čini da zeki od zabranjeih stvari koje pojede nije ništa, ali posljedice se mogu pokazati i i kasnije, ne mora odmah imati problema.
Čuvaj malo zlato :)
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Mrvica » sri kol 26, 2009 11:34 am

Pod "osušenom" travom porazumeva se da nije mokra. Ja sve što donesem, celer, peršun, maslačak...operem u par voda ocedim u cediljki a onda rasprostrem na krpe da se prosuši tj. potpuno ocedi od vode. Tek onda mu dajem.

Ali ako je kao što dHARMA kaže, da je imao oko mesec i po dana kada su ga kupili i kod tebe je oko 2 meseca to tnači da ima oko 3 i po meseca, u najboljem slučaju 4 a to je još rano za zeleniše i bilo bi jedino ispravno da ga hraniš senom i kupljenom hranom (peleti kao Cuni Crispy, Cuni Indoor, Cuni Complete...)

Tek kada napuni 5-6 meseci možeš postepeno da uvodiš zeleniš i to jednu po jednu vrstu biljke malo, pa postepeno povećavaš količinu i uvodiš po neku novu stvar. Njihov gastrointestinalni trakt je osetliv na nagle promene i neprimerena ishrana može ostaviti trajne i ponekad i kobne posledice na zdravlje i život kunića.

U svakom slučaju ovde si na pravom mestu, ovde ljudi obožavaju kuniće i znaju puno o njima, a takođe su uvek spremni da pomognu.
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la pudding » sri kol 26, 2009 11:59 am

vjerojatno je cura..
ostale su ti odgovore vec rekli
24god.
pudding
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la sasa » sri kol 26, 2009 13:07 pm

Sve ste mi objasnili. Samo mi ostaje jos jedno. Moj zeka jede seno ali je strasno nervozan ako mu ne dam i zeleno na sta se vec navikao. Ne znam kako da ga odbijem da ne bude gladan i neraspolozen, a zna i da se naduri. Sakrije se i nema ga. Ili dodje, al kad hoces da ga pomazis on se nervozno skloni. to znaci da hoce jos nesto da jede
sasa
sasa
Kunić
Kunić

PostPostao/la sasa » sri kol 26, 2009 13:10 pm

Ah, da. Pise i da seno ne sme biti sa plavnih povrsina i ne od prskanog bilja. Kako da znam da je seno onakvo kakvo treba? :blush:
sasa
sasa
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lady Stardust » sri kol 26, 2009 18:09 pm

tesko, jedino ako tocno znas od koga i sta kupujes
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la sasa » sri kol 26, 2009 21:57 pm

Mozete li mi reci tacno kakve posledice moze imati moj zeko sto je pre 6 meseci jeo zelenis?
sasa
sasa
Kunić
Kunić

PostPostao/la Raul » sri kol 26, 2009 22:07 pm

Ako je sve ok sad onda vjerojatno nista. Najveci je problem sta mogu lako dobit proljev a to je jako opasno (pogotovo kad su mali).
Raul
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mrvica » čet kol 27, 2009 7:13 am

sasa je napisao/la:Sve ste mi objasnili. Samo mi ostaje jos jedno. Moj zeka jede seno ali je strasno nervozan ako mu ne dam i zeleno na sta se vec navikao. Ne znam kako da ga odbijem da ne bude gladan i neraspolozen, a zna i da se naduri. Sakrije se i nema ga. Ili dodje, al kad hoces da ga pomazis on se nervozno skloni. to znaci da hoce jos nesto da jede

Ako mu budeš davala suvu hranu (pelete) umesto zelenog (bar još neko vreme) neće biti nervozan i gladan.

Što se tiče sena, ja kupujem Throls i zadovoljna sam, ali pogledaj i kakva su iskustva ostalih forumaša. Imaš u forumu "prehrana kunića" teme o tome.
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la sasa » čet kol 27, 2009 8:49 am

Nema proliv. Kad sam ga dobila ucinilo mi se da sam umrljala prste od njegov izmetic, jer je bio u kutiji, ali posle je sve bilo ok. Samo, dva, tri puta sam nasla skoreo krmeljcic u uglu oka i skinula sam ga, mada ne lako jer je bio skoreo. Kakve posledice moze da ima zeka ako jede seno sa plavnih povrsina? Da li mogu jednostavno da odem u selo i uzmem seno sa plasta sena? To sam do sada radila jer zivim blizu sela. Da li je ok da pokosim travu u svom dvoristu koja sigurno nije prskana i nakon susenja to bude seno za zeku? Hvaka vanm na odgovorima, ja sam stvarno neznalica a zeka mi je pravi vrag
sasa
sasa
Kunić
Kunić

PostPostao/la sasa » čet kol 27, 2009 10:45 am

Na sajtu pise da se treba svaki dan zekca izvoditi napolje. Ako ide napolje, logicno je i da jede zelenis. Ne moze mu se zabraniti. Izvoditi ga napolje, ne? Sad dolazim iz prodavnice za kucne ljubimce. Videla sam paletu koju nude. Sastav kukuruz, soja, ulje, so. Zar to da mu dam??
sasa
sasa
Kunić
Kunić

PostPostao/la Bibi » čet kol 27, 2009 12:07 pm

Obicno ne jedu nista dok im je novo da idu napolje, a i onako mora biti pod stalnim nadzorom pa mozes pazitit da na pojede nesto :wink: Ako ide napolje mora se zastititi protiv krpelja i buva.

Odakle si? Mozda neko moze da preporuci neki pet shop :) Nemoj mu davati ziterice, ako bas nema nicega hranu u ruke pa proberi samo pelete :D
slika
Bibi
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dHarma » čet kol 27, 2009 12:33 pm

Nemoj mu davati te pelete koje imaju kukuruz, soju... u opsteno zitarice NE..

Kada trazis peletiranu hranu trazi Cuni Junior posto je jos uvek mali bilo bi dobro to da jede jer ima najvise kalorija..

A onda kada napuni 5, 6 meseci onda mu prebacis hranu na Cuni indoor, Cuni fit, Cuni nature...
Sama izaberi, imas u ovom podforumu razna iskusva pa proceni koja je hrana najbolja kad poraste :)

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sasa » čet kol 27, 2009 12:35 pm

Bio je napolju i grickao je travu. Grickao je maslacak i tako sam skaprirala da to treba da berem. to sam kapirala pre nego [tosto sam pronasla ovaj sajt. Protiv buva ga nisam stitila, pa ne znam sta bi sad rebalo uraditi, malo se ceska. Sve u svemu imam milion pitanja. Palete mi se uopste ne dopadaju jer mi nije jasno zbog cega mu reba davati ulje i so sto je ovbavezan sastojak palta :lud:
sasa
sasa
Kunić
Kunić

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan