TRUDNOĆA

Sve o parenju, trudnoći, bebama, kastraciji, sterilizaciji...

Moderatori/ce: Zeko_Jurica, vini

TRUDNOĆA

PostPostao/la zekili » uto lis 16, 2007 0:27 am

Parenje

Prirodno parenje se događa samo kad je ženka spremna, tj. kada je u estrusu. Ženke kunića su tzv. inducirani ovulatori, što znači da otprilike 10-tak sati nakon "opasivanja" slijedi ovulacija, pa zatim i možebitna oplodnja. Ukoliko je do oplodnje došlo, porod se može očekivati kroz 28-34 dana. Ovisno o broju plodova i njihovoj veličini, period nošenja traje kraće ili dulje. Bitno je točno utvrditi dan parenja (zapišite ga!) i prema tome na vrijeme staviti kotilicu u kavez, jer će u protivnom ženka okotiti mlade na neprikladno mjesto, što će pogodovati razvoju prehlade.

Kod manjih pasmina, ženke su dovoljno zrele za parenje sa navršenih 5 mjeseci, a mužjaci sa 6. Srednje velike pasmine sa 6 odn. 7, a velike sa 8 odn. 9 mjeseci starosti. Parenje će biti uspješnije ako ženku dovedete mužjaku, jer će u suprotnom mužjak biti zainteresiraniji za njuškanje, istraživanje i obilježavanje novog terena, nego da se "baci na posao" . Dobro je omogućiti im još jedno parenje kroz 1-10 sati nakon prvog parenja, kako biste bili sigurniji u uspješan rezultat.

Mnogi pitaju da li se mogu pariti bliski rodjaci. Kunići se na takve stvari ne obaziru, no ukoliko vam genetika nije jača strana i želite izbjeći teške poremećaje, najbolje nemojte uopće pariti bliske rođake.

Da li je ženka gravidna ili nije može se utvrditi palpacijom donjeg dijela abdomena. 10-14 dana po parenju (ne prije ili kasnije!) prstima sa svake strane stijenke laganim pritiskom opipavajte rogove maternice u kojima su plodovi veličine graha. Tek kada utvrdite da je ženka gravidna možete početi sa intenzivnijom prehranom.

Prije okotnje

Prehrana mora biti izbalansirana, a nije zgorega zadnjih tjedan dana u vodu dodavati topive vitaminske kapi. U kunica kojima kojima je to prvi porod može doći do kanibalizma, ali to je u 90% slučajeva greška u prehrani zbog manjka bjelančevina i vitamina B-kompleksa ili pomanjkanja vode na dan kočenja. Ženka u vrijeme trudnoće i dojenja može popiti puno više vode nego inače, pa treba voditi računa da u posudici odnosno pojilici uvijek bude dovoljno vode. Ženka također mora imati dobru kotilicu i osiguran mir i tišinu. Jesti će sve više kako trudnoća napreduje, pa će prije samog poroda jesti i dvostruko više nego obično odn. trostruko više za vrijeme dojenja. Neka uvijek ima dovoljno kvalitetnog sijena.

Bitno je napomenuti da se prije okotnje ženka mora upoznati s kotilicom, a za vrijeme okotnje mora imati tiho i zamračeno mjesto, jer sam porod predstavlja stres, pa bi u tom slučaju mogla "uništiti" leglo.

U ženki koje prvo leglo imaju u starosti preko 10 mjeseci starosti u pravilu smrtnost iznosi 75%. Naime, zbog potpunog sraštavanja simfize zdjelice, plodovi ne mogu lagano proći porođajni kanal, budu ugnječeni i uginu. Porod može biti otežan i ako je otac puno veći od ženke, te je u tom slučaju mladunčad prevelika za njen porođajni kanal. Najbolje je potražiti pomoć veterinara, jer mogu biti ugroženi životi ne samo mladunčadi, nego i majke.

Prije okotnje treba ukloniti oca ili druge mužjake koji se nalaze uz ženku. To je dobro vrijeme kada se mužjaka može dati kastrirati, ako ste nešto takvo imali u planu. Mužjaci neće nauditi bebama, ali mogu ponovno oploditi ženku, čak i isti dan nakon okota. Ne samo da mogu ponovno oploditi majku kunicu, nego i ženke iz okota čim one postanu spolno zrele. Mužjak se može vratiti svojoj obitelji šest tjedana nakon kastracije i ne prije nego mališani navrše osam tjedana.
Nakon okotnje

Nakon okotnje ženka mora imati hranu na raspolaganju po volji. Najbolje je uopće ju ne uznemiravati kroz 8-10 dana nakon okotnje, već samo kontrolirati leglo dva puta dnevno. Nemojte dirati leglo, niti uznemiravati majku, jer će to možda uzrokovati stres kod majke pa će prestati dojiti svoju dječicu.

Ženka će često pojesti posteljicu nakon okotnje. To je sasvim normalna pojava i u prirodi služi kako bi gnijezdo ostalo što sakrivenije od predatora, a osim toga time ženka unosi dodatne hranjive tvari.

Ženka doji mladunčad u stojećem položaju, a ne ležećem kako to čine mačke. Možda nećete nikada vidjeti kako majka doji mlade. Ako vas to zabrinjava, provjerite da li su im trbuščići lagano napeti. Također, tijelo mladunčadi mora biti toplo. Možete to činiti jednom dnevno (najbolje ujutro ili navečer) kako bi se uvjerili da su mladi siti. Naime, ženka doji bebe kuniće jedan do dva puta dnevno po pet minuta i to kada se osjeća potpuno sigurno, uglavnom u ranu zoru ili sumrak. Ipak, najbolje je što manje dirati mladunčad, sve do trenutka kada budu mogli samostalno napuštati gnijezdo. U slučaju da smatrate neophodnim svakodnevno provjeravati trbuščiće mladunčadi, najprije pomazite majku kako biste prekrili ljudski miris sa vlastitih ruku i izbjegavajte bilo kakve parfeme dok se bavite mladima. Trebate znati i da će majka prvi puta nahraniti mlade vjerovatno tek prvu večer nakon okotnje ili sutradan rano ujutro.

Ako mladunčad ne jede, trbušćići su im upali, koža može biti plava i jako naborana od dehidracije i biti će općenito slabi. U slučaju da ste sigurni da mladunčad nije jela skoro dva dana od okota, odmah otiđite veterinaru, a do tog vremena možete im pomoći stavljanjem kapljice meda u usta, kako bi im se povećala razina šećera u krvi. Mladunčad ne plače često i uglavnom su tihi tijekom dana. Ako pak konstantno plaču, to je također znak da su gladni. Provjerite i majčine cice. Podignite ženku ili ju položite na bok. Prstima joj pretražite trbuh. Bradavice trebaju biti malo natečene. Laganim pritiskom, slično mužnji, trebalo bi izaći malo mlijeka ili čiste tekućine. To je znak da je sa ženkom sve u redu i možete je vratiti mladima kako bi se smirila. Provjerite idući dan trbuščiće mladunčadi. U slučaju da majka nema mlijeka ili i nije pokušavala čupati svoje krzno kako bi napravila gnijezdo, odmah ju odvedite stručnom veterinaru za kuniće, koji će joj dati sredstvo za poticanje laktacije (odlijevanje mlijeka u mliječnim žlijezdama) i majka bi trebala početi dojiti u slijedeća 24 sata. U slučaju da majka nema mlijeka, važno je otići veterinaru unutar 48 sati nakon okota, jer nakon tog vremena sredstva za poticanje laktacije više neće djelovati.

Rijetka je pojava da ženka napusti ili se ne brine za svoj okot. To se događa ponekad samo kod vrlo mladih ženki koje još nisu dovoljno sazrele. U tom slučaju ona neće napraviti gnijezdo, niti obaviti ostale pripreme, a odgođena je i laktacija.

Ako majka ugine nakon okota ili ne može proizvoditi mlijeko, mladunčad se može spasiti, ali prilično teško. Može ih se pokušati hraniti na bočicu (kozje mlijeko uz neke aditive, potražite savjet veterinara ili uzgajivača), ali oni će nažalost ipak možda uginuti nakon nekoliko dana ili tjedana. Razlog tome je što još nije napravljena 100% odgovarajuća formula koja bebama kunićima može zamijeniti majčino mlijeko. Najbolje rješenje je da potražite zamjensku majku (najbolje je hitno kontaktirati uzgajivače) koja će najčešće posvojiti tuđu mladunčad ako su iste starosti kao i njezina.

Tijekom dana ženka rijetko ulazi u gnijezdo i provjerava mlade (ona to čini iz daljine), pa se ne morate brinuti što "ne sjedi na njima", kako to čine psi i mačke. Razlog tomu je što kunići u prirodi imaju puno neprijatelja, pa bi duže zadržavanje uz gnijezdo samo privlačilo pozornost predatora. U slučaju da u prirodi nabasate na mladunčad kunića, nemojte ih dirati niti uzimati sa sobom, jer im time samo smanjujete šansu za preživljavanje. Majka se najvjerovatnije nalazi negdje u blizini tj. ona dolazi provjeriti i nahraniti svoju mladunčad samo po noći.


Kunići se rađaju potpuno goli, gluhi i slijepi. Nakon nekoliko dana počinje im rasti dlaka. Sa 10 do 14 dana starosti počinju otvarati oči. Kada progledaju možete im početi davati malo sijena, sjemenki i vode. U to vrijeme početi će jesti i majčin izmet tj. "noćne kuglice", što i inače čine odrasli kunići. Time se opskrbljuju neophodnim hranjivim sastojcima, a kasnije pomaže prilogađavanju flore probavnog sustava prilikom prelaska sa mlijeka na tvrdu hranu. Stručno se ta pojava naziva koprofagija i događa se jer prilikom primarne probave u fecesu ostaje i do 60% neiskorištenih vitamina B-kompleksa i nekih bakterija važnih za pravilnu probavu. Ponovnim konzumiranjem, kunić nadoknađuje prvi put "propušteno". Najčešće se radi o nešto mekšim i zelenijim "kuglicama" koje su i neugodnijeg mirisa od normalnih, a obično se događa tijekom noći i ujutro, odn. 4-5 sati nakon jela.Mladunčad će normalno početi jesti suhu hranu i sijeno sa 4 tjedna. Majka polako prestaje dojiti kada malci dostignu 4-6 tjedana starosti. Potpuno prestaju sisati sa osam tjedana i do tog perioda ih nikako ne treba odvajti od majke. Kunici postaju spolno zreli sa cca 100 dana starosti. Također, dobro ih je nakon osmog tjedna postepeno poceti odvajati od majke, jednog po jednog, pocevsi od najveceg u leglu, kako bi se postepeno smanjila potrebna kolicina mlijeka (nakupljeno mlijeko moze izazvati mastitis) i kako prestanak dojenja ne bi bio pre brz. U početku možete sve male kuniće držati u istom kavezu.

Do tri mjeseca starosti možete im davati suhe hrane koliko god mogu pojesti. Kasnije smanjite količinu na otprilike pola šalice dnevno. No, to će ovisti i o tome koliko je mališan aktivan tijekom dana, kao i o njegovoj veličini. Ako dopustite da se prekomjerno udeblja, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i smrti. Preporučuje se da ih ne hranite sa povrćem i zelenišem dok ne navrše 6 mjeseci.

Kunići u potpunosti sazrijevaju kada napune između četiri i deset mjeseci, što ovisi o pasmini. Manje pasmine sazrijevaju brže, a veće kasnije.
Kotilica

Kotilica je kutija od plastike ili lima, zatvorena sa četiri strane, s time da na jednoj strani u sredini ima okrugli otvor kroz koji ženka može proći. Dimenzije ovise o pasmini ženke kunića. Ukoliko se radi o srednjoj pasmini (2,5-5 kg težine), dimenzije bi trebale biti najmanje 45x45x40 cm (d x š x v). Otvor mora biti uzdignut od poda 12-16 cm i promjera 20 cm, kako mladi ne bi ispadali iz gnijezda ili da ih ženka ne iznese dok su prihvaćeni za cice. Kotilica ne smije biti prevelika, kako se mladi ne bi previše raštrkali i tako propustili važno dojenje. Sa gornje strane otvor je najbolje zatvoriti običnom šperpločom, kako bi ju lako mogli pomaknuti kad kontrolirate gnijezdo. Dno kotilice mora biti propusno, kako bi urin i plodna voda mogli lako otjeći. U suprotnom, u kotilici će biti vlažno, što za posljedicu ima neke bakterijske bolesti koje se u normalnim klimatskom uvjetima ne razvijaju (Pastereloza). Najidelanije su kotilice od aluminijskog lima, jer se lako čiste i dezinficiraju. U slučaju da se sijeno jako zaprlja (mokro od urina, posebno ako urin ne može otjecati) možete ga povremeno mijenjati (recimo svakih 5-6 dana), kako bi bilo čisto u kotilici. Mladunčad tada izvadite iz gnijezda, stavite ih na neko toplo i udobno mjesto, izvadite staro sijeno i krzno, stavite novo sijeno i vratite najveći dio ženkinog krzna. Tada možete i mladunčad ponovno vratiti u kotilicu.

Na dno kotilice stavite obilje sijena kako bi ženka mogla napraviti gnijezdo. Pripazite da nema nikakvog trnja ili drugih oštrih predmeta koji bi mogli oštetiti osjetljivu kožu mladunčadi. Oko 26 dana po parenju stavite kotilicu u kavez ili na neko mračno mjesto poznato vašoj životinji, kako bi se mogla uvjeriti da je to sigurno mjesto za njeno buduće leglo. Bitno je da nema nikakvih mirisa, jer se u suprotnom neće u njoj okotiti. Najbolje ju je oprati Domestosom, a kad se osuši dezinficirati Izosanom-G 2gr/litri vode. Nakon toga se obriše i pusti na zraku jedan dan. Oko 3-4 dana prije okota, ženka sa sebe čupa dlaku i nosi je u gubici u kotilicu. To čini kako bi napravila udobno gnijezdo sa svoju mladunčad, ali i kako bi mali lakše našli cicu prilikom dojenja. Može se dogoditi da to počne činiti i tek nekoliko sati prije okotnje. Zato se kotilica stavlja najkasnije 26 dana po parenju. Pripazite da kotilica bude na mirnom mjestu i da mladima bude dovoljno toplo u njoj. Podhlađena mladunčad bilo kojih sisavaca ne mogu dobro probaviti hranu. Isto tako, nije dobro ni kada se kotilica nalazi u pretoploj prostoriji.

Kotilica će biti neophodna sve dok malci sasvim ne progledaju, dok im ne naraste dlaka i dok ne počnu samostalno izlaziti (oko 3-4 tjedna).I na kraju savjet: nemojte dozvoliti vašim kunićima podmladak ako niste sigurni da potomke možete negdje udomiti. Ako se netko odluči za uzgoj kunića njegova je etička i moralna OBVEZA da mališanima pronađe dobar dom. Oglasi tipa "poklanjam male kuniće u dobre ruke" nisu najsretnije rješenje, jer ne možete znati da će oni zaista završiti u dobrim rukama. Netko će možda uzeti kunića samo da mu posluži kao slijedeći obrok ili da iskoristi krzno, a zna se dogoditi da ih koriste za treniranje lovačkih pasa (train to kill), pa čak i kao hrana predatorima kućnim ljubimcima (pitoni). Najbolje mjesto za oglašavanje su veterinarske ambulante i druga mjesta gdje se okupljaju ljubitelji životinja.

http://www.zecovi.net/
Avatar
zekili
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5508
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 21:38 pm
Lokacija: zgb

PostPostao/la Charlie » ned tra 05, 2009 18:09 pm

Nisam znala gdje da stavim, a možda i ima već negdje na forumu, ali evo:

slika
slika
Charlie
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7906
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 22:50 pm
Lokacija: Zagreb

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Mary » pet lis 08, 2010 22:02 pm

Mjauuuuuuuuuuuu , kako slatkoooooooooooooooo :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3: :zeko3:
Mary
Super Zek
Super Zek
 
Postovi: 1171
Pridružen/a: pon ruj 27, 2010 17:01 pm

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la kristinans » čet lis 14, 2010 20:31 pm

kako su slatki i bas brzo rastu :)
Krisss
Avatar
kristinans
Super Zek
Super Zek
 
Postovi: 1147
Pridružen/a: pon kol 16, 2010 21:20 pm
Lokacija: Novi Sad

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la jelena555 » uto tra 05, 2011 13:28 pm

bas bzo rastu :zeko7: ... jedva cekam svog zeku :zeko3: odmah stavljam slike !! :D
Avatar
jelena555
Kunić
Kunić
 
Postovi: 3
Pridružen/a: uto tra 05, 2011 13:17 pm

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Iva » pet srp 08, 2011 17:04 pm

slika
Nuni :zeko3:

«Don't mess with Nuni.» sloganizer.net
Avatar
Iva
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 904
Pridružen/a: pet srp 08, 2011 16:42 pm
Lokacija: Vinjani Donji

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Anby » pet srp 08, 2011 18:13 pm

A zašto bi ju parila?
Avatar
Anby
Super Zek
Super Zek
 
Postovi: 2351
Pridružen/a: pon lis 12, 2009 11:10 am
Lokacija: Mostar, BiH

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Iva » sub srp 09, 2011 17:33 pm

pa ostavila bi sebi 1 i ostalo dala,a zašto to pitaš ? :)
slika
Nuni :zeko3:

«Don't mess with Nuni.» sloganizer.net
Avatar
Iva
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 904
Pridružen/a: pet srp 08, 2011 16:42 pm
Lokacija: Vinjani Donji

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la sanjita » sub srp 09, 2011 17:37 pm

Zato sto postoji puno razloga protiv,procitaj malo teme u Zeko podmlatku,i odgovore na pitanja ljudi koji su isto imali takve ideje.Koliko je ta zecica stara,7mj.? Parenjem bi se trebali baviti samo uzgajivaci koji mogu adekvatno reagirati na sve nepredvidjene probleme koji se mogu javiti i koji imaju znanje o tome.Ukratko receno.... umjesto obicnih amatera kojima su mali zecici samo slatki pa iz tog razloga svoju kunicu pare. Umjesto da joj recimo nadjes stalnog zivotnog prijatelja,drugog zekana i njega kastriras ili nju sterilizras,ovako se nemoze sa nikim druziti a da ne ostane skotna,znaci njoj uskracujes drustvo svoje vrste. Niti nikad neznas u kakve ruke dajes zecice osim ako nemas stalan uvid u njihov zivot a bome ima i napustenih zeceva koliko hoces koji bi isto rado dom.

Jedna od tema:

viewtopic.php?f=17&t=5262
slika
Avatar
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak
 
Postovi: 3633
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 21:30 pm
Lokacija: Zagreb

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Iva » ned srp 10, 2011 10:14 am

hvala vam na temi,nisam sada sigurna da li cu je pariti..al mi na selu zivimo i mozda vama nije prihvatljivo nase "seosko" drzanje kunica/zeceva , al to je jednostavno tako..ja znam da je moja zecica sretna,a to da je ja parim samo zato sto su mi mali zecici slatki,to nije istina.parim ju jer zelim vise zeceva...jednostavno zelim te zivotinje..a ja cu neke podijeliti,jer me vec pitaju ako cu pariti zecicu da im dam zeku.dati cu ga tek 9 tjedana nakon okotnje,zelim da sto duze zive s majkom.i naravno,idu samo ondje gdje ce se brinuti o njima,a da vi nebi imali krivo misljenje o meni,necu ih ubijati,to mi nije prihvatljivo ni potrebno.
slika
Nuni :zeko3:

«Don't mess with Nuni.» sloganizer.net
Avatar
Iva
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 904
Pridružen/a: pet srp 08, 2011 16:42 pm
Lokacija: Vinjani Donji

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la sanjita » ned srp 10, 2011 13:16 pm

Ma ok al ajmo ovako...da zivis na vrhu planine,u gradu,selu,u pustinji,nebitno je...zelis da ti je zivotinja sretna ako je vec imas jel tako? i volis je i zelis joj sve najbolje...zasto je u dogledno vrijeme ne steriliziras i ne priustis joj zecje drustvo? kazes da zelis vise zeceva sto znaci da imas uvjete za to...zasto joj jedan muskic nebi pravio drustvo sa kojim bi srasla i provela ostatak zivota? ovako ako se podruzi sa nekim odmah ce ostat skotna,to nije rjesenje.....to kaj si sa sela nis ne znaci....mislim ovako kad to napises zvuci kao da vase zivotinje "sa sela" ne smiju bit sretne....ako imas veterinara sa iskustvom sterilizacije,ne vidim zasto je nebi odnjela na taj pothvat? imas o sterilizaciji sve fino napisano,sta je to,postupak,koliko traje i sta nakon toga...ako se vec bojis pojma kao takvog i ne poznajes ga.
Pa koliko puta ju namjeravas pariti kad spominjes da zelis puno zeceva? dali znas da se kunica poslije godine dana nebi smjela pariti? time dovodis i njezin zivot u opasnost...tako da ovo "ja sam sa sela" i nije bas neki izgovor.
Zadnja izmjena: sanjita; ned srp 10, 2011 13:38 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
slika
Avatar
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak
 
Postovi: 3633
Pridružen/a: pet lis 12, 2007 21:30 pm
Lokacija: Zagreb

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Anby » ned srp 10, 2011 13:37 pm

Iva je napisao/la:hvala vam na temi,nisam sada sigurna da li cu je pariti..al mi na selu zivimo i mozda vama nije prihvatljivo nase "seosko" drzanje kunica/zeceva , al to je jednostavno tako..ja znam da je moja zecica sretna,a to da je ja parim samo zato sto su mi mali zecici slatki,to nije istina.parim ju jer zelim vise zeceva...jednostavno zelim te zivotinje..a ja cu neke podijeliti,jer me vec pitaju ako cu pariti zecicu da im dam zeku.dati cu ga tek 9 tjedana nakon okotnje,zelim da sto duze zive s majkom.i naravno,idu samo ondje gdje ce se brinuti o njima,a da vi nebi imali krivo misljenje o meni,necu ih ubijati,to mi nije prihvatljivo ni potrebno.


Koliko god ti nju volila i mazila i pazila, zecica NIKAD NEMOZE biti doista sretna bez svoga drustva :wink: A buduci da imas uvjete za nju, ili nju steriliziraj ili kastriraj jednog muskica da se mogu skupa druziti, e onda ces vidit ogromnu razliku izmedju "tvoje srece" i "njene srece"

Koja je vrsta u pitanju? Vjerovatno obicni domaci kunic... ako jeste, imam i ja takvu jednu zecicu, ali u stanu, i stvarno su divni sa onim veeeelikim uhama :D

A to "seosko" drzanje kunica nema nikakve veze s ovim sto ti se govori, ima i ovdje clanova (a imam i poznanika) koji drze kunice i na selu, i u gradu, i u kuci, i u stanu, i u dvoristu... ali svi su se potrudili da im osiguraju najbolje uvjete i naravno drustvo...ako se nebavis uzgojem nemoj ulaziti u parenje jer je to ogromna procedura, najjednostavnije je da joj nabavis kastriranog decka i onda ce ona biti ful sretna i zaljubljena a ti ces imati manje briga i imat ces jednu jako zadovoljnu zecicu :zeko8:

by the way, odakle si?
Avatar
Anby
Super Zek
Super Zek
 
Postovi: 2351
Pridružen/a: pon lis 12, 2009 11:10 am
Lokacija: Mostar, BiH

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Iva » ned srp 10, 2011 22:14 pm

vrsta je divlji kunic,a ja bih ju sterilizirala al neznam,previse me strah.uostalom,ne poznam veterinara koji bi to mogao "obaviti".ja sam iz imotskog,selo vinjani donji. :zeko1: u nas ima veterinara al neznam ima li on iskustva,raspitati cu se..
slika
Nuni :zeko3:

«Don't mess with Nuni.» sloganizer.net
Avatar
Iva
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 904
Pridružen/a: pet srp 08, 2011 16:42 pm
Lokacija: Vinjani Donji

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Anby » ned srp 10, 2011 22:40 pm

Pa nisi daleko od mene :) Buduci da ovdje veterinari neznaju bas puno o zekama, ja bi ti radije za pocetak sugerirala da nadjes joj decka kojeg ces kastrirati, lakse je decka kastrirati nego curu sterilizirati...tako bi se mogli druziti njih dvoje, a poslije curu steriliziras... neznam, ja ovdje nemam povjerenja u veterinare jer se jedino razumiju u ovce, krave, svinje...
Avatar
Anby
Super Zek
Super Zek
 
Postovi: 2351
Pridružen/a: pon lis 12, 2009 11:10 am
Lokacija: Mostar, BiH

Re: TRUDNOĆA

PostPostao/la Iva » pon srp 11, 2011 11:39 am

mmmmmm je napisao/la:Pa nisi daleko od mene :) Buduci da ovdje veterinari neznaju bas puno o zekama, ja bi ti radije za pocetak sugerirala da nadjes joj decka kojeg ces kastrirati, lakse je decka kastrirati nego curu sterilizirati...tako bi se mogli druziti njih dvoje, a poslije curu steriliziras... neznam, ja ovdje nemam povjerenja u veterinare jer se jedino razumiju u ovce, krave, svinje...drago mi je da ima netko tko zivi blizu mene i pozna nase veterinare :wink: u pravu si,potrudit cu se pronaci joj decka kojeg cu kastrirati.
slika
Nuni :zeko3:

«Don't mess with Nuni.» sloganizer.net
Avatar
Iva
Bugs Bunny
Bugs Bunny
 
Postovi: 904
Pridružen/a: pet srp 08, 2011 16:42 pm
Lokacija: Vinjani Donji

Sljedeća


Natrag na Zeko Podmladak
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan