Uvođenje zelenog-pitanje

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Uvođenje zelenog-pitanje

PostPostao/la pet173 » uto lip 05, 2012 14:05 pm

dakle, sve mi je jasno vezano uz vrijeme kad bi se trebalo zeleno počet uvodit, dopušteno zeleno i količinu, no međutim nigdje ne piše kako i nakon koliko povečavat količinu zelenog?
moj zeko trenutno već 2 tjenda dobiva mrvičke zelenog dnevno, bez ikakvih nuspojava :) , pa me zanimalo kad mogu počet uvodit druge vrste zelenog i povečavat količinu..

unaprijed zahvaljujem :)
pet173
Kunić
Kunić

Re: Uvođenje zelenog-pitanje

PostPostao/la Lady Stardust » uto lip 05, 2012 14:56 pm

mozes odmah,

bitno je pratiti reakciju i kakicu, ako omeksa onda smanji kolicinu

u prvo vrijeme svakih dan daj samo jednu vrstu tako da vidis kako reagira i onda kad sve ''uvedes'' mozes dodavati razne vrste u jednom obroku i onda ces kroz neko vrijeme doci na neku kolicinu koja je ok za obrok (par listova malacka, 1-2 grancice persina, list korabe..) koju ces davati
slikaŠEFICA I MRCINEslikaslikaI ZLATO slika
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la altan » uto lip 05, 2012 14:57 pm

mozes dok god nema kako ti kazes "nuspojava"..o tome ovisi kako i koliko :)
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la pet173 » uto lip 05, 2012 17:35 pm

hvala! :)
pet173
Kunić
Kunić

PostPostao/la markiza » sri lip 06, 2012 6:22 am

Ja bih da se nadovezem na ovu diskusiju o zelenisu. Od kako je moj zeko poceo da jede travu mokraca mu je malo crvenija, znam da je to od zelenisa ali me zanima da li treba da mu ogranicavam zelenis ili ne?
Inace kad su kisni dani ne izvodim ga napolje i odma mu se boja mokrace vrati u normalu.
I ovo sam vec pitala ali nisam jos dobila odgovor pa cu napisati ponovo: Da li je cetinarsko drvece otrovno za zeku? i da li sme da jede list jagode?
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lori7 » sri sij 02, 2013 20:53 pm

Ima 3 kunića koji su sada navršili 4 mjeseca :happy: Pošto su sve cure s njima je i majka, a otac je odvojeno. Roditeljima dajem svježe zeleno povrće i bilje, a voće vrlo rijetko. Često im dajem i sušeno bilje koje sam kupila u Pet centru. :happy: Čitala sam na internetu da bebe ne smiju jesti zeleno i svježe bilje i povrće dok ne navrše 5-6 mjeseci. Pošto svugdje piše da ne smiju SVJEŽE i ZELENO, a zanima me dal sušeno također ne smiju?
zecoljubac sa 5 čupavaca
Lori7
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Lady Stardust » sri sij 02, 2013 21:20 pm

Ako su s mamom i jos povremeno cicaju il isu cicali do nedavno, mogu uz mamu jesti i svjeze zeleno, naravno ne previse i postepeno uvesti u prehranu. Kako su dugo uz mamu, probava im je stabilizirana jer su najkriticniji period od 5-6 tjedna (koji drugu provedu u ducanu) proveli s njom, cicali dugo, i preko mamine vitaminske kakice primili dobre bakterije koje su im postavile odlicne temelje u probavnom traktu.

Ovi paramteri su postavljeni za bebe koje se prerano odvajaju ud mame a takve su manje vis sve koje su u ducanima (cast izuzecima) s 3-4 tjedna i imajo jos totalno nerazvijenu probavu - oni ne smiju jesti zeleno jer nemaju stabiliziranu probavu i svako zeleno moze izazvati rasulo, jaki proljev, nadam pa i smrt.

Suho i hrpu sijena mogu jesti svi

jel tata sad kastriran, jer ak nije bu opet beba cim se sretne s mamom?
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la Lori7 » sri sij 02, 2013 21:32 pm

Hvala na opširnom odgovoru! Postavila sam pitanje u odjelu Zeko podmladak -> kastracija/sterilizacija... možeš pročitati jer ga još nismo kastrirali :mellow:
zecoljubac sa 5 čupavaca
Lori7
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la markiza » čet sij 03, 2013 7:30 am

Posto je sad zima i slabo ima zelenog i svezeg a iz prodavnice se retko sta smem usuditi da dam zeki, jedino sto sargarepe uvek ima, bosiljka i persuna ali ni to mu ne dajem cesto, jel moze biti zeki nesto ako stalno jede suvo?
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lady Stardust » čet sij 03, 2013 8:32 am

ne moze, bolje je ne dati nista nego dati iz neprovjerenog izvora (npr. veliki ducani imaju jako tretirano povrce), najbolje naci na placu ''svoju'' kunicu i od nje kupovati
Lady Stardust
Moderator
Moderator

PostPostao/la markiza » čet sij 03, 2013 8:50 am

Kuci gajim bosiljak, i pocecu nanu, imam nanu trenutno kao biljni caj sto sam kupila u prodavnici prirodne hrane i sama sam susila grancice jabuke i listove jagode ali i to je sve suvo. Persun imam isto svoj , inace zeko je ok kuglice su ok, al eto od svezeg samo sargarepa, i listici persuna i bosiljka i ponekad bananu i jabuku i to je sve od svezeg :sad: Seno jede samo tako i to je super i vidim pijem vode ali se bojim da mu se mozda nesto moze desiti ako jede dosta suvog a sve od svezeg sto imam mu kolicinski ne smem puno davati. Radic sam jednom samo nasla u prodavnici zdrave hrane ali i to sam kupila sa rezervom i cistila i davala mu s' oprezom jer ipak nisam znala dal je bio tretiran pesticidima,iako oni u prodavnici tvrde da je to 100% prirodno ja ipak nisam poverovala u to, ali bio je ok. Jeo je i svidelo mu se ali sada vise ovde nema radica :sad:
tako da moj zeko prakticno zivi na senu i vodi i pomalo suvoj hrani, jadnicak mali :sad: a uprkos tome je veseo i skakutavi vrtiguz :)
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Lori7 » čet sij 03, 2013 10:23 am

ja sam kupila u Pet centru zapakiranu košaricu miješanog suhog bilja pošto preko zime nema puno svježeg :nowink:
zecoljubac sa 5 čupavaca
Lori7
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la sanjita » čet sij 03, 2013 14:11 pm

I to potraje dva,3 dana ako i toliko a skupo je ko suho zlato.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lori7 » čet sij 03, 2013 15:29 pm

Nama to duže traje jer ne dajemo svaki dan, ponekad dajemo i svježe povrće koje naberemo u šumi, livadi, vrtu ili kupimo :wink:
zecoljubac sa 5 čupavaca
Lori7
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la moli » ned tra 07, 2013 14:46 pm

Citala sam ovdje da kunic ne smije mokro zelenilo. Neki pak namjerno daju kunicima mokro i probava bude odlicna koliko sam shvatila :blush: Al nigdje ne mogu naci konkretan odgovor zasto nebi smjeli mokro ako piju vodu osim da im moze nastetiti za probavu. A kako to djeluje da steti za probavu?
Hvaka znaprijed, srdacan pozz
:zeko1:
moli
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan