zeko dosao doma uplasen

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

zeko dosao doma uplasen

PostPostao/la Zexy » pon kol 09, 2010 21:35 pm

Pozdrav svim zekoljupcima,

danas nam je dosao zekan doma i jako je uplasen, stavili smo ga u gajbu i sjedi/lezi u jednom kutku, nije uopce istrazivao i upoznavao se s novom okolinom... Malo je pronjuskao, ali samo oko sebe... Nije se kretao pretjerano. Proviri malo s glavicom, pa ju opet spusti... Nisam sigurna ni dal je obavio nuzdu... znam da mu je sad stresno, ali ipak se jako brinemo... Evo sad nesto malo gricka... Ima 3 i pol - 4 mjeseca, veliki je i izgleda zdravo. Zapravo je zenskica, ne znam zasto pisem u muskom rodu, valjda nece imati krizu identiteta =) Jeste li i vi imali slicna iskustva? Sto da radimo? Hvala svima na pomoci!
Zexy
Kunić
Kunić

Re: zeko dosao doma uplasen

PostPostao/la sanjita » pon kol 09, 2010 21:38 pm

Treba mu vremena da stekne povjerenje u vas :wink: ...za njega je sve novo i vi ste mu novi i miris i okruzenje,nije to nista neobicno :wink: ...moze trajati duze ili krace ovisi o zeki i pristupu....polako mu prilazite,mazite ga polako po glavici,pustite da vam onjusi ruku,bez nekih naglih pokreta i tako svaki dan pomalo...pustite ga van iz kaveza spustite se na pod i samo budite mirni,pustite da dodje do vas...sve polako....on mora znati da vam moze vjerovati i da mu necete nista,tek tada ce se poceti opustati,dajte mu vremena.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Zexy » pon kol 09, 2010 21:45 pm

Hvala sanjita na ekspresnom odgovoru :D

Sad mi je lakse :zeko2: znam da mu treba vremena da se navikne na nas, ali opet me bilo malo strah, pa sam morala pitati... ne bih si oprostila da mu se nesto dogadja, a da ja nisam bas nista poduzela... Hvala jos jednom! :zeko1:
Zexy
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon kol 09, 2010 21:48 pm

Bitno da on papa pomalo i da ima kuglica....iako im probava moze malo zastekati kratkotrajno kad je u pitanju stres ali pratite kuglice...ako je to sve u redu onda je samo do njegovog privremenog straha naspram nove okoline.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la virion » pon kol 09, 2010 21:54 pm

I nemojte gurati ruke u kavez. Neka stekne povjerenje u njega, da je to njegov, pardon njezin :P , siguran okolis. I onda polako cekati da se pridruzi vama u sobi.
slika
slika
virion
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zexy » uto kol 10, 2010 12:24 pm

Hvala vam na savjetima... evo zekica i pije i jede i ima puno kuglica po kavezu :D Srce mi je na mjestu! Kak da joj ocistim kavez, a da ju ne preplasim? Htjela bih i wc s njenim kuglicama stavit unutra... Nece ju to previse sokirat? I da, bila sam maloprije u Bauhausu i trazila pelete, ali nisu imali... ima li netko na forumu da prodaje i da ima viska? Iz Zagreba sam... citala sam puno ovaj forum, pa su mi se sva imena pomijesala i vise ni ne znam tko ima domace sijeno, pelete, a tko zecokucu... valjda cu naucit u druzenju s vama :blink:
Zexy
Kunić
Kunić

PostPostao/la Sindenis » uto kol 10, 2010 16:13 pm

Zexy je napisao/la:Hvala vam na savjetima... evo zekica i pije i jede i ima puno kuglica po kavezu :D Srce mi je na mjestu! Kak da joj ocistim kavez, a da ju ne preplasim? Htjela bih i wc s njenim kuglicama stavit unutra... Nece ju to previse sokirat? I da, bila sam maloprije u Bauhausu i trazila pelete, ali nisu imali... ima li netko na forumu da prodaje i da ima viska? Iz Zagreba sam... citala sam puno ovaj forum, pa su mi se sva imena pomijesala i vise ni ne znam tko ima domace sijeno, pelete, a tko zecokucu... valjda cu naucit u druzenju s vama :blink:

Baumax sesvete? :hm:

Ja sam tam bila nasla i imalo je jos. Naravno, kad ih pitas da nitko ne zna sto je i za cega nama trebaju, a niti gdje stoje. Ali to ti je tamo kod onog gradjevinskog materijala skoro pa vani (tamo gdje mozes uci autom).
slika
Sindenis
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zexy » uto kol 10, 2010 16:51 pm

Sindenis je napisao/la:
Zexy je napisao/la:Hvala vam na savjetima... evo zekica i pije i jede i ima puno kuglica po kavezu :D Srce mi je na mjestu! Kak da joj ocistim kavez, a da ju ne preplasim? Htjela bih i wc s njenim kuglicama stavit unutra... Nece ju to previse sokirat? I da, bila sam maloprije u Bauhausu i trazila pelete, ali nisu imali... ima li netko na forumu da prodaje i da ima viska? Iz Zagreba sam... citala sam puno ovaj forum, pa su mi se sva imena pomijesala i vise ni ne znam tko ima domace sijeno, pelete, a tko zecokucu... valjda cu naucit u druzenju s vama :blink:

Baumax sesvete? :hm:

Ja sam tam bila nasla i imalo je jos. Naravno, kad ih pitas da nitko ne zna sto je i za cega nama trebaju, a niti gdje stoje. Ali to ti je tamo kod onog gradjevinskog materijala skoro pa vani (tamo gdje mozes uci autom).

Meni su rekli u bauhausu da nece imat prije 9 mjeseca... Budem pogledala sutra onda u baumaxu. Hvala na info!
Zexy
Kunić
Kunić

PostPostao/la Zexy » ned kol 15, 2010 22:14 pm

Pelete nisam nasla, tak da cu ih vjerojatno u pet shopu kupit duplo skuplje, al eto, bolje i to nego se mucit s piljevinom!

Stanje Mrkvice se bitno popravilo, da nam da ju mazimo i kad jede i kad lezi, mozemo joj i pocistit gajbu dok je ona tam unutra, cak nam i pomaze pri tom (obozava papirnate rucnike) i sve je super osim jedne male sitnice, a to je da nece van iz kaveza... cijelo vrijeme joj je otvorena gajba (cijela ona prednja strana), ali ona samo posnjofa malo i nece van... huskali smo ju hranom, sijenom, pa i obozavanim papirnatim rucnicima, ali nista... Decko joj je napravio mali podest di moze skocit i izac van, ali ni to nije pomoglo. Evo sad ga bas stavlja na drugu stranu, busi plastiku, a Mrkvica lezi i drijema pokraj... mozemo radit kaj god, samo da ona ne ide van... Kakva su vasa iskustva s tim? sto moze biti uzrok? Rjesenje? Kako su i kada vasi zekani izlazili van? Bilo kakav savjet ili komentar bi dobro dosao... Hvala unaprijed :blush:
Zexy
Kunić
Kunić

PostPostao/la Leo.s » sub kol 21, 2010 14:19 pm

Veliki pozdrav svima..evo,ja vas molim da mi odgovori netko..Dobili smo lavljoglavog patuljastog prije točno 10 dana..kada je došao bio skroz uplašen i skrivao se po kutovima i nije se dao taknut..sad,nakon 10 dana je opušteniji i jako smo zadovoljni..ja ga stavim na kauč pa se igramo i mazimo po nekoliko sati..liže me stalno i baš hoće da ga mazim..zaljubila sam se u njega :zeko3:
nikad ga ne zatvaramo u kavez,non-stop je zeko vani,žao mi ga je zatvarati kad je tako dobar..nego šta mene muči!!
ako nije u kavezu,onda je izvaljen pored njega i to je to..uopće ne istražuje po stanu,ne skakuće okolo,što bih ja jako htjela da radi..sad,da li su možda problem noktići koji su mu narasli dosta pa mu smetaju po parketu ili se još nije dovoljno opustio? u pon ga vodimo kod veta da mu ih odreže pa ćemo vidjet onda..jer,ja bih stvarno jako htjela da je malo življi i da trči po stanu..kunić ima godinu dana i tih godinu dana je bio kod ljudi di je bio stalno zatvoren..možda nije navikao da ima ovoliko prostora?
može li mi netko reći hoće li se moj kunić još opustiti sa nama,jer relativno malo je kod nas..i da,da li će se opustit i kada ga nosim?ja ga dižem jedino kada ga stavljam na kauč i onda podivlja,nikako se ne voli nosit..i nikako ga ne mogu naučit da mi sjedne u krilo i da ga mazim..iskače mi odmah iz krila..ali odmah,kao da se boji sjedit na meni..kako vaši kunići?jesu li isto bili takvi i jesu li se sad opustili?
zanima me,hoće li se toliko opustiti da će skakutat po stanu i u mom krilu i da li će se prestati toliko bojati kada ga nosim?
Hvala vam unaprijed :zeko7:
Leo.s
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » sub kol 21, 2010 17:34 pm

Ne ga podizati ako ne zeli to...ima puno zeceva koji to jednostavno ne vole,nije stvar do opustanja...ako konstantno pokazuje da se ne osjeca dobro dok ga se podize i nosi,onda nemojte forisrati na tome,jer jedino sto moze jest izgubit povjerenje u vas ako ga dizete protiv njegove volje....opustit se vjerojatno hoce sa vremenom jos vise...kod vas je relativno kratko a kazete da se u tih 10 dana vise opustio nego sto je bio na pocetku....bude istrazivao kad ce imat volju za tim :) ...pustite ga samo da radi kako mu pase...pootvarajte mu vrata i od ostalih prostorija pa kad osjeti potrebu vjerujem da ce bit dovoljno znatizeljan da provjeri sto se tamo zbiva iza nekih drugih vrata.

Sto se tice ovog sjedenja i lezanja u krilu...em sto nisu svi zecevi isti em sto ste ga dobili vec kao odraslog zeku....ja svoju zekicu isto nisam dobila kao bebu,sa 5,6 mjeseci je dosla kod nas tako da ni dan danas nije zeko koji ce lezat u krilu recimo...ona se igra sa nama pruza ljubav voli nas i sve to,vec je jako dugo kod nas ali recimo nije zeko koji ce nepomicno lezat u krilu....ja osobno sam sklona misljenju da stariji zeko koji dodje u novi dom,pogotovo iz doma gdje nije imao toliku paznju i bio ogranicavan,ce uvijek biti "oprezan" i nenaucen na takve nekakve stvari....sto naravno nemora uvijek biti pravilo....da me krivo ne shvatite,ne kazem da vas zeko nece voljet i da vam nece pokazivat to....mozda nece samo na taj nacin na koji vi ocekujete....nekako vucem paralelu izmedju vaseg koji nije od malih nogu sa vama i svoje koja isto tako nije od pocetka bila sa nama...mislim da ce samo vrijeme pokazati u kakvog ce zeku vas izrasti karakterno,to nitko nemoze znati :) ...bitno da on uziva i da je zadovoljan...a sad dal ce to bit bas u vasem krilu ili ce se samo leci pored vas,to je manje vazno :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la dHarma » ned kol 22, 2010 12:02 pm

Moje starije deriste :) je isto kao sanjitina Mia..
Obozava da se mazi ali iskljucivo na podu, krevetu i sl. nikako u krilu..
Sa tim da je dosao kod mene sa nekih 3, 4 meseca i bio je toliko plasljiv.. ali se nakon mesec, dva opustio..
Sada spava sa mnom u krevetu, ljubi me svako jutro u sest (glumi petla :D )
Samo mu dajte vremena da se skroz opusti i ne forsirajte stvari koje ne voli i bice sve ok :)

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Leo.s » ned kol 22, 2010 20:57 pm

Puno,puno vam hvala na savjetima..evo,neznam koliko je prošlo od mog posta,3 dana najviše kada sam se "žalila" da ne istražuje po stanu,ali evo danas je počeo pomalo..čak je obavio i malu i veliku nuždu u kupaoni..ja sva sretna..i to 2 puta!
penjao se po malom stoliću u dnevnom :zeko3: baš me razveselio..a sad,evo ga,zavukao se iza fotelje i nema ga za vidjet..ali ne smetam mu,možda nije od volje trenutno.. :zeko10:
ovo nam je prvi zeko i nikakvog iskustva nemamo sa njima ali polako ga shvaćam i sve mi je draži i draži..trenutno sam na porodiljnom pa smo nas dvoje stalno skupa a kad izađem van,žurim se doma da zeko ne bude sam :rolleyes: malo pretjerujem? a kad mi je sav sladak..joj,da sam znala prije da su kunići takvi..a i ovog sam slučajno uzela jer je prijatelj alergičan na dlaku,i neka je :belj:
eto,moj zeko se opušta i to mi je najbitnije..pozdrav svima
Leo.s
Kunić
Kunić

PostPostao/la t-i-n-a » čet kol 26, 2010 10:45 am

haha.. ;D ne pretjeruješ.. ima nas svakakvih, vjeruj mi :D
što se tiče skrivanja.. naši čim dođe toplije vrijeme su ispod kauča ili kreveta i nema ih cijeli dan za vidjeti.. valjda im je vruće.. možda biste mu mogli staviti koji tepišić ako su po stanu samo parketi jer onda ima sigurniju podlogu za hodanje..
29
t-i-n-a
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la warped » čet kol 26, 2010 17:43 pm

Moja Csilla obožava trčati po laminatu. Još sam joj ja prvi put stavila dekicu na pod da hoda po njoj ak ju bude strah laminata ali se ona zatrči pa skoči na dekicu pa se kliže na njoj. I tak po 15ak puta zaredom. :D Nakon par dana joj je to dosadilo pa se sad zatrči pa uživa kak se kliže u zavoju. Zna to raditi po 2 sata, sim tam, sim tam.

Ali naravno svatko reagira drugačije. :)
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan