zeko na balkonu?

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

zeko na balkonu?

PostPostao/la šnjufka » pon ruj 27, 2010 19:31 pm

Pozz svima ;)))
Zanima me je li je ok da se zeko drži na balkonu :omg: . Inače, mama je ucijenila da želim li zeca mora ća iz stana radi neugodnih mirisa koje je nemoguće neutralizirat. I balkon je ispao kao dobra ideja. Kavez sam zagradila malim daskama i dekicama da mu ne puše i nalazi se u kutu uza sam ulaz u stan. Noću stavim daske oko cijelog kaveza i pokrijem ga dekom. Prednost toga je i ta što zečica može cijeli dan trčkarati na balkonu umjesto da je većinu vremena zatvorena kao kada je bila u samom stanu. Ipak, zečica većinu vremena provodi na jednom mjestu i nije pretjerano zaigrana :huh: . Krzno joj zna biti pomalo hladno :((. Što vi mislite?
šnjufka
Kunić
Kunić

Re: zeko na balkonu?

PostPostao/la t-i-n-a » pon ruj 27, 2010 19:38 pm

Koliko često čistiš zeku? Kakvi neugodni mirisi?
29
t-i-n-a
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la šnjufka » pon ruj 27, 2010 19:40 pm

Čistim je vrlo često, ali miris je naprosto užasan. Isto popodne kad je očistim već sve vonja, i naravno majka mi ludi :((. Sad je mogu zadržati samo pod uvjetom da bude na balkonu.
šnjufka
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » pon ruj 27, 2010 19:42 pm

Stvarno je cudno da se to oseca toliko ako tako cesto cistis.. :blink:

Ja imam 2 zeca u sobi od 1o m kvadratnih i nista se ne oseca..
Da li ima wc? sta koristis kao podlogu?

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la šnjufka » pon ruj 27, 2010 19:45 pm

nemam podlogu, a i čujem da ne pomažu pretjerano od nekoliko osoba koje imaju sličan problem. ovako je još ok jer je cijeli dan slobodna, nije zatvorena :nowink: , ali ipak me je strah da joj je hladno jer je nekako premirna i stoji na jednome mjestu :hm:
šnjufka
Kunić
Kunić

PostPostao/la t-i-n-a » pon ruj 27, 2010 19:45 pm

Ne kužim kako može vonjati? Si joj pogledala guzu? Možda kaka mekano pa to smrdi? Jer oni zbilja ne smrde ako ih se redovito čisti.. A ako je i mirna (nije zainteresirana za istraživanje) moguće da ju nešto muči..
Ne sviđa mi se kad je zeko vani.. Tako je izoliran, a trebao bi biti dio familije, moguće da mu je hladno.. Je balkon ograđen? Ne može se negdje provući i pasti?

EDIT: kako misliš ne koristiš podlogu? Po čemu piški i kaka? Koliko dugo imaš zeku i koliko imaš godina?
29
t-i-n-a
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la šnjufka » pon ruj 27, 2010 19:48 pm

Nije nego smrdi po urinu i to užasno, još uvijek se osjeća u stanu, a redovno je čistim :blink: . Nije iozolirana, igram se sa njom jednako kao i prije, a i slobodna je cijeli dan :D. Balkon je ograđen i sve je super. Jedino me je strah da li joj je prehladno.
šnjufka
Kunić
Kunić

PostPostao/la t-i-n-a » pon ruj 27, 2010 19:49 pm

A po čemu ti zeko piški? Piljevina, peleti, ručnik?
29
t-i-n-a
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la šnjufka » pon ruj 27, 2010 19:50 pm

piljevini. :)))
šnjufka
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » pon ruj 27, 2010 19:51 pm

Moras da imas podlogu!!!
Tako ces sama sebi jos vise zakomlikovati stvari!
Ne moze stalno da ti bude na istoj plastici po kojoj piski i kaki.. Bice stalno prljava, stvorice joj se zuljevi od silne vlaznosti..
A i sem toga postoje super stvari za podlogu, a da nije piljevina koja se raznosi na sve strane i malo upija..
Uzmi drvene palete i stavi wc u onaj deo kaveza gde vidis da piski..
Ne smes zeku tek tako da izbacis na balkon.. mora da bude naviknuta, sad je vec veoma hladno nocu u odnosu na stan u kojem je boravila, a ona nije naviknuta na te razlike temperature i nije joj krzno prilagodjeno stoga moze lako da dobije zapaljenje pluca i ko zna sta jos..

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Antonia » pon ruj 27, 2010 19:53 pm

neznam, ni ja baš ne ćutim neki miris, pogotov ako se WC čisti svakodnevno :zeko10: :zeko10:

iako u usporedbi sa piljevinom, peleti još bolje upijaju sve mirise.. :zeko1: :zeko1:
Antonia
Zečić
Zečić

PostPostao/la šnjufka » pon ruj 27, 2010 19:56 pm

A i mislila sam tako, ali problem je što mater više ne dopušta da zečica bude u stanu jbg. Kakve su to točno podloge :hm: ? Tražila sam po netu, veterinari tvrde da zečevi mogu na otvorenom pod uvjetom da nema vlage i propuha. Sad sam zbunjena :blink:
šnjufka
Kunić
Kunić

PostPostao/la Antonia » pon ruj 27, 2010 20:07 pm

vidim da si iz splita, teško ćeš pronać pelete, ja sam se izludila....možda jedino sada u zimsko doba dobiju u baumaxa?? treba provjerit... ja sam ih pronašla u zagorke, moraš naručit vriću, ali se isplati čekat :zeko8:
Antonia
Zečić
Zečić

PostPostao/la šnjufka » pon ruj 27, 2010 20:11 pm

Ja bih ga najradije vratila nazad u stan, ali ne smijem :omg: Većinu vremena provodi na vrhu kaveza na koji sam stavila veliku dasku i dekicu. Da mu stavim komad dekice u kavez? Ne znam što bih još mogla napravit.
šnjufka
Kunić
Kunić

PostPostao/la vini » pon ruj 27, 2010 21:57 pm

Jesi bila kod veterinara? Ako je puno mirna moguće da je nešto muči. Da li sve obavlja na jednom mjestu, ili se zna popiškiti i drugdje. Kuglice može ostaviti pomalo i drugdje ali one ne smrde, osim vitaminki. Ako u wc imaš piljevinu, nju moraš stalno mijenjati jer ona odmah zasmrdi kad upije mokraću. Mora biti neki razglog tom smradu. Mi imamo 4 zeka i sva četiri slobodna. Gajbe uopće nemamo. Ponekad im se "omakne" i popiške se pored wc-a, to se odmah (čim se vidi) pobriše i nema nikakvih probema. Apsolutno nema mirisa. Kad osjetim "smradić" znam da nešto nije u redu. Onda im pregledam guze i obične neka bude sljepljena, jer je gospon (curi se to ne dešava) očito proboravio zavaljen u wc-u. To se onda očisti mlakom vodom, osuši, ako treba se dlakica odreže, i to je to. Smrada nikakvoga.
Inače ideja da zeko zimu provede na balkonu, nije baš najbolja. Koliko je balkon zaštičen, od vjetra, od kiše, ev.snijega (znam da je u Splitu to malo teže ali)? Zeko koji je stalno vani se prilagođava uvjetima i dobije krzno za zimu, ali to su ipak patuljasti kunići. Nekako mi ta ideja nije draga. i kako Tina kaže oni bi tebali biti dio obitelji, znači stalno prisutni, a ne da ih se svako malo posjeti, poigra i onda opet pusti same.
Pokušaj riješiti uzrok tog smrada i vratiti zeku u stan. A onda bi trebao barem nekoliko sati dnevno biti slobodan da se istrči inače neće biti sretan, a mislim da ovako na balkonu isto nije najsretniji.
vini
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan