Pozdrav svima.
Moj zekan mi je u zadnjih tjedan dana čudan i sumnjam da ne postoji neki problem s zubima.
Znači, zeko jede puno, stalno traži da bi jeo, pogotovo suhu hranu, zeleno isto, ali mi se čini da jede puno manje sijena. doduše, i sijeno koje ima je malo drukčije nego inače pa možda ne paše?!
pokušavala sam mu vidjeti zube, ali se baš ne da. koliko sam uspjela vidjet, prednji mi se čine ok.
Ono što me navelo na još veću sumnju da nešto nije u redu je to što kad jede zeleno, jede to puno sporije nego prije - prije je jeo kao mali stroj, neovisno o veličini npr. lista radiča. sad kad mu dam, on to nekako kao da premeće po ustima, pa odgrize manji dio, pa taj dio jede i to sve traje puno više nego kak je prije jeo. znači kao da postoji problem kad jede nesto široko. kad mu dam list mrkve, i krene od stapke onda ga normalno jede, kao "usisava", premda sporije nego prije. čim je nešto široko, nekako petlja po tome, a prije to nije radio.
kad ga diram po obrazima, onak se malo kao skvrči, tj prisloni šapu uz obraz, ali to je znao i prije radit.
ali opet, ne uvijek. sad recimo odmara, dremucka, i sad sam ga mazila po obrazima i uspoređivala lijevi i desni, nije se bunio nego je još dublje utonuo u san, a čini mi se da nema razlike između dva obraza.
činjenica je da je malo tromiji i usporeniji u zadnje vrijeme, u smislu da ne trčkara toliko nego više odmara i spava, ali malo se i zbucao.
i da, ono što sam primijetila prvo je da pije puno više vode nego prije. prije je pio manje. imamo dva kunića, i drugi kunić oduvijek pije puno više vode od njega, ali sad je i on počeo piti puno veće količine vode. ne bih mogla reći točno koliko popije, ali mjerili smo u 24h njih dvoje su popili oko 500 ml.
ona ima oko 1,5kg, a on oko 2,5kg.
ne slini, ali zna nekako žvakoljit ustima, onako lijevo desno, kao da jede, ali ne jede. to zna tu i tamo radit.
ne znam stvarno da ne postoji neki problem, veterinar baš i nije blizu tj imamo sat i pol do veterinara a put mu je oduvijek bio stresan, pa ako ne moram ne bih ga dodatno mučila.
ali ako su zubi u pitanju, znam da je bitno da se problem otkrije što ranije.
sad sam mu dala list mrkve, i krenuo je jest normalno, od stapke, onda je pola precvikao pa je polovica pala na pod, pa je to uzeo, pa sto godina žvakao i tako.
mislim da ćemo morati veterinaru :(
samo ne znam što je onda u pitanju, zadnji zubi, čini se..?