UKRATKO O RAZNIM I NASLJEDNIM OBOLJENJIMA

Izbor najkorisnijih tema iz ostalih dijelova foruma. Tražite odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja? Pogledajte prvo ovdje, možda se tu nalazi odgovor koji tražite. Ovaj podforum služi isključivo za čitanje, zabranjeno postanje. Pitanja postavljajte u ostalim podforumima.

Moderator/ica: zekili

UKRATKO O RAZNIM I NASLJEDNIM OBOLJENJIMA

PostPostao/la Zecovi.Net » pet lis 12, 2007 0:16 am

Katrin i kenji

RAZNA OBOLJENJA




1. KLUPKO DLAKE- hairballs (trichobezoar)


A: UZROCI
- klupka dlake mogu se formirati u želucu kunića kada liže sebe ili drugog kunića. Premalo vlakana u hrani također može uzrokovati da kunić jede dlaku. Slučaj formiranja klupka dlake je čest iako problemi u probavi se rijetko događaju osim ako klupko nije veliko.

B: KLINIČKI ZNAKOVI
- generalno klupka dlake ne uzrokuje probleme. Povremeno znaju uzrokovati smetnje: klupka mogu biti prevelika i kunići će prestati jesti i gubiti na težini. Kunić može plašljiv, imati temperaturu, biti anoreksičan i nema stolicu nekoliko dana za redom.
slika

C: DIJAGNOZA
- pipanjem trbuha ili rendgenskim snimanjem može se utvrditi da li je kunić ima u želucu klupko dlake.

D: TRETMAN
- tretmani su usredotočeni na liječenje dehidracije i vračanje normalne funkcije gutanja. Rehidrirati kunića i davanje korisnih crijevnih bakterija i crijevne mikroflore (prodigest, jogurt…). Davanjem METACLOPROMIDA (0.3 mg/kg injekcijom svakih 8 sati) će stimulirati rad probavnih organa i kunićev apetit. Davanje 10-15 ml soka od ananasa bez šećera, 1-2 puta dnevno u trajanju od 5 dana može biti izvor energije ali nije jasno da li utječe na eliminaciju dlake. Prisilno hranjenje (na špricu) mješavinom samljevene hrane i vode ili jogurta može stimulirati apetit.

E: PERVENCIJA
- dijeta bogata vlaknima može puno smanjiti opseg kliničkih sindroma.





2. TRAUMATIČNI PRIJELOM KRALJEŽNICE


A: UZROCI
- ovo stanje nastaje iznenadnim početkom i očituje se sa naprezanjem ili nedovoljnim oslanjanjem zadnjeg dijela tijela. Često, ozljeda nije vidljiva ili prepoznatljiva, i nalazimo kunića paraliziranog u kavezu. Ovakve okolnosti su česte.


B: KLINIČKI ZNAKOVI
- potpuna ili djelomična stražnjeg dijela tijela, gubitak osjeta, i gubitak motoričke kontrole analnog kružnog steznog mišića i mokraćnog mjehura su tipični znakovi.
slika


C: PATOLOGIJA
- najčešće mjesto frakture je L7 (7 lumbalni kralježak) ili niže prema repu.


D: DIJAGNOZA
- dijagnoza se može se utvrditi pomoću kliničkih znakova, neurološkog pregleda i rendgenskim snimanjem


E: TRETMAN
- kad kontrola mjehura i analnog kružnog steznog mišića ostanu netaknuti i još postoji lagani osjet u udovima onda potpuni oporavak može se pojaviti u roku od 2-4 tjedna uz odmor u kavezu. Kirurški zahvat i fiksiranje kostiju nije preporučljivo zbog osjetljivosti kostiju.




3. BOLEST CRIJEVNE SLUZNICE


A: UZROCI
- uzrok (uzroci) ME kompleksa nije dobro definiran i bolest je rijetka. Međutim, višestruki faktori kao što su prehrana, crijevna flora i promjene probave od rođenja do adolescencije mogu pomoći razvoju bolesti. Nedovoljno vlakana u prehrani (<10%) povećava rizik oboljenja od ME. Escherichia coli, Clostridia sp. su povezani s ME. Coccidiosis također je povezana s potenciranjem ili uzrokovanjem ME. Nisu pronađeni virusni uzročnici bolesti.
Reprodukcija bolesti prve polovice debelog crijeva sa kasnijom proizvodnjom bakterijskog otrova bili su uspješni.


B: KLINIČKI ZNAKOVI
- akutni početak bolesti kod kunića starih od 7-10 tjedana obilježeno je anoreksijom, piju velike količine vode (velika žeđ), temperatura je ispod normalne (37ºC-39ºC), gruba i oštra dlaka, slinjenje, žućkasto-smeđi proljev sa zamazanom guzicom i nadutost sa tekućinom u crijevima. Bolestan kunić može škrgutati zubima. Smrt obično nastupi u 2-4 dana. Kunić obično preživi produženu terapiju od 7-14 dana.



C: PATOLOGIJA
- jako nadut želudac, dvanaesterac pun vode i bez sadržaja, blijed sadržaj u ileumu (zadnji dio tankog crijeva), suh sadržaj i plinovi u prvoj polovici debelog crijeva, želatinasta sluz u debelom crijevu.
Karakteristični simptom je hiperplazija (prebrzi rast) vrčastih stanica bez očite reakcije u tankom i debelom crijevu. Također je ponekad vidljiva hiperplazija vrčastih stanica žučnog mjehura, gušterače i sluznice žučnog kanala i sluznica dušnika.
slika
D: DIJAGNOZA
- dijagnoza se utemeljuje na kliničkim znakovima, simptomima i povijesti bolesti.



E: TRETMAN
- potporno liječenje, preporuča se davanje alfalfe zbog vlakana i cholestyramine (pisala je u Lela u članaku ILEUS; gastrotestinalni zastoj) da apsorbira toksine.



F: KONTROLA
- prehrana bogata vlaknima(18%-20%) drastično smanjiva rizik od bolesti crijevne sluznice. Kunići nakon dugog putovanja ne bi trebali jesti jedan dan. Trebalo bi im dati malu količinu hrane bogate vlaknima idući dan i postepeno povećavati porcije do normalnih idućih 5 dana.





4. ENTEROTOKSEMIJA


A: UZROCI
- bakterije iz obitelji clostridium, pogotovo clostridium difficile i clostridium spiroforme, proizvode toksin koji uzrokuje ovu bolest. Exotoksin koji proizvodi clostridium uzrokuje probleme s izlučevinama i vaskularne probleme. Terapije antibiotika širokog spektra uključujući ampicilin, clindamycin, lincomycin, mogu povećati rizik od ove bolesti. Enteritis uzrokovan clostridiom može se pojaviti kod kunića koji nisu bili tretirani nikakvim antibioticima. Dijete bogate ugljikohidratima povećavaju rizik od razvoja od clostridiuma. Promjene u crijevnoj flori i drugi poremećaji koji uzrokuju anoreksiju mogu uzrokovat bolest.


B: KLINIČKI ZNAKOVI
- iznenadna smrt bez znakova bolesti i vodeni proljev 2-3 dana prije smrti su normalni znakovi. Ova bolest zahvaća kuniće u bilo kojoj dobi života, ali primarno napada kuniće tek odbijene od sisanja.


C: PATALOGIJA
- vidljive su velike rane u natečenom debelom crijevu sa upalama, krvarenjem i vodenim ili ucerativnu upalu sa oticanjem i gubitkom enterocita i formiranjem pseudomembrane. Sluznica je puna heterophila (vrsta leukocita) i vidljive su podsluzni edemi i krvarenja. Velike gram pozitivne bakterije sa sporama su vidljive na sluznici.

slika slika


D: DIJAGNOZA
- dijagnoza se dobiva promatranjem povijesti antibiotskih tretmana i stresa uzrokovani okolišem ili prehranom, i pronalaskom bakterija iz obitelji clostridium u crijevima ili izmetu.


E: TRETMAN
- zbog silovitog djelovanja bolesti ne postoji nikakav uobičajen tretman. Davanjem više tekućine i jogurt mogu pomoći.


F: KONTROLA
- nikako se ne smije koristiti lijekovi clindamycin i lincomycin na kunićima. Eliminirati stresove u prehrani i okolišu.




5. TOPLINSKI UDAR
- Kunići su vrlo osjetljivi na vrućinu. Uzdihanost, koža je plava, klonulost i mokar nos i usta mogu se povezati s toplinskim udarom. Temperature iznad 40.5 C mogu biti opasne. Kunića bi trebalo uroniti u ledenu vodu ili omotati ručnikom namočenim u alkohol ili vodu. ovo za alkohol obavezno provjeriti. Treba nadgledati temperaturu i paziti da kunić ne dobije hipotermiu. Za vrijeme vrućina trebalo bi kavez držati u hladu, prostoriju hladiti s ventilatorima i kunića prskati s vodom. Smanjiti obroke da bi se spriječilo debljanje što također može dovesti do toplinskog udara.


6. ŽULJEVI NA STOPALIMA

Žuljevi nastaju od nekroze uzrokovane pritiskom zbog nošenja velike težine tijela po tvrdoj ili žičanoj podlozi. Postoji i genetička dispozicija kod vrsta kao što su Rex koji imaju malo krzna na stopalima i zaobljena zapešća. Obično su to žuljevi na peti i zapešću prekriveni krastom, ispod koje može biti gnoja. Neki od kunića mogu biti anoreksični, mogu slabiti pa čak i umrijeti.
Koristiti suhi zavoj, staviti daske u kavezu koji su žičani, koristiti masti na bazi cinka i joda i antibiotske masti ako se inficira. Koristiti sistematske antibiotike ako se to pretvori u čir ili ako kunić počinje slabiti.
Oboljelog kunića odvojit od ostalih i ne koristiti za uzgoj. Smanjiti vlagu u okruženju.


PAŽNJA: izmet treba čistiti svaki dan da bi se spriječilo pojavljivanja infektivnog parazita.

slika


preuzeto: http://www.radil.missouri.edu/info/dora ... GE/mis.htm










NASLJEDNA OBOLJENJA

1.malocclusion
2.buphthalmia
3.splay leg
4.hydrocephalus



MALOCCLUISION
Postoje nasljedni i okolišni uzroci malocclusion. Nasljedno stršenje čeljusti prema naprijed je jasno vidljivo od trećeg tjedna života i određeno autosomalno recesivnom osobinom uz nepotpuno prodiranje. Malocclusion kod predkutnjaka i kutnjaka zabilježeno je u starijih kunića. Kunićevi zubi rastu 4 inča godišnje, potrebno ih je odrezati (ali ne prečesto) svakih 6-8 tjedana. Škare za pseće kandže, kliješta za kosti ili žicu i posebna brusilica (vidi sliku) može se upotrijebiti za rezanje zubi. Pazite da ne bi smrskali sjekutić.

slika




BUPHTHALMIA
Ova bolest je urođeni glaukom uzrokovan autosomalnim recesivnom značajkom uz nepotpuno prodiranje. Postoji abnormalna proizvodnja i potrošnja tekućine prednje komore. Klinički znakovi mogu se pojaviti već sa 2-3 tjedna starosti, ali su više uobičajeni sa 3-4 mjeseca starosti. Znakovi su lagana zamućenost do velike zamućenosti rožnice, ispupčeno oko, konjuktivitis, upala očne rožnice, nastajanje čireva i puknuće rožnice. Stanje može biti na jednom ili na oba oka. Oboljeli trebaju se maknuti od drugih kunića.

slika



SPLAY LEG – stopalo okrenuto prema van
Stopalo okrenuto prema van je obiteljsko ili genetsko (polygenic) stanje promjenjivih kliničkih pojava. Bolesni kunić ne može privući zahvaćene udove. Ovo stanje može zahvatiti jedan ili više udova. Može se pojaviti gladovati jer ne može doći do hrane u i vode.

slika



HYDROCEPHALUS
Oblik nasljeđivanja ove osobine je nepoznat ali bilo je slučajeva povezanosti s autosomalnim recesivom povezanim s patuljastim rastom i deformacijom čeljusti (brachygnathism). Nedostatak vitamina A kod skotnih kunića može uzrokovati hidrocefalus kod mladunaca. Sumnja se da toksičnost vitamina A kod skotnih kunića može uzrokovati nepravilnost kostiju (deformacije udova), zabilježeni su slučajevi hidrocefalusa kod mrtvorođene djece zbog toksičnosti vitamina A, pa se smatra da toksičnost vitamina A uzrokuje hidrocefalus kod kunića.


http://www.radil.missouri.edu/info/dora ... rabbit.htm
Zecovi.Net
Zecovi.Net webmaster
 
Postovi: 199
Pridružen/a: čet lis 11, 2007 19:04 pm

Natrag na Prva pomoć




Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


HR (CRO) by Ančica Sečan