da li je potrebna suha hrana?

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

da li je potrebna suha hrana?

PostPostao/la Lori7 » čet sij 10, 2013 20:20 pm

Da li je istina da zeki za zdravu prehranu uz povrće, bilje i velike količine sijena nije ni potrebna dodatna suha hrana? :huh: Da li peleti zamjenjuju suhu hranu ili je to samo dodatak? :blink: Čitala sam u knjizi o patuljastim kunićima iako mi je već netko rekao da se u tu kjnigu previše ne pouzdajem, autorica knjige koja također ima kuniće kaže kako im ona suhu hranu uopće ne kupuje jer ima sastojaka koje štete zubićima, i ona kao hrani svoje kuniće samo hrpom sijena i hrpom svježeg povrća te povremeno peletima. :wub: U mojem kraju baš nema neki dobar pet shop sa kvalitetnom hranom, a malo je skupo uvijek plaćati poštarinu za dobavljanje hrane iz Pet centra ili nekog drugog specijaliziranog pet shopa. Pa da li je onda ta suha hrana nužno potrebna i da li se peleti kupuju umjesto te hrane ili samo povremeno kao dodatak? :zeko10: Da li je dobar obrok koji se sastoji samo od povrća i sijena?
zecoljubac sa 5 čupavaca
Lori7
Zekonja
Zekonja

Re: da li je potrebna suha hrana?

PostPostao/la malisa.simba » čet sij 10, 2013 20:53 pm

vjerujem da postoje mnoge polemike oko ovog pitanja, ono sto sam ja procitala na ovom i drugim forumima kao i na stranicama koje su osnovane da nam priblize zivot kunica je to da je svaka hrana u pet shopu koliko god bila kvalitetna umjetna i neprirodna hrana. Mnogi zagovaraju hranjenje iskljucivo sijenom koje treba ciniti 80% njihove prehrane i svjezim neprskanim povrcem i ponekad u jako malim kolicinama vocem te im treba davati grancice raznog drveca.
znaci puno njih savjetuje prehranu bez peletica i raznoraznih poslastica iz pet shopova. osobno stojim uz takvo misljenje, ali mislim i da je suha hrana dobra za zubice, a i sadrzi vlakna i druge korisne stvari pa je nije na odmet dati ali naravno u malim kolicinama jedanput, eventualno dvaput na dan.
eto ne znam jesam pomogla, neka ti ovi malo iskusniji pruze savjete oni sigurno bolje znaju.
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la altan » čet sij 10, 2013 21:05 pm

istina je da postoje polemike oko ovoga...za pocetak pod suhu hranu mi brojimo pelete..drugo vecina nas se slaze da je nemoguce dati kunicu dovoljnu kolicinu zelenila, uz naravno neogranicenu kolicinu sijena, tako da svi "dohranjujemo" suhom hranom..naravno treba potraziti sto kvalitetniju suhu hranu..negdje je vec bila raprava na forumu na tu temu pa ju mozes pokusati naci
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la altan » čet sij 10, 2013 21:14 pm

evo nasla sam ti cijelu raspravu o tome viewtopic.php?f=6&t=2979
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Lori7 » pet sij 11, 2013 11:44 am

hvala vam, znači ja griješim jer moje mimoze samo priznaju suhu hranu koja im je kao osnovni obrok, a kad im dam sijeno oni to smatraju za dodatak. :dry: Ponekad stavim u zdjelice za hranu samo sijeno, ali pametni moji šapicama izguraju sijeno van i nakon što se uvjere da suhe hrane nema, dignu se na zadnje nogice i gledaju umiljatim pogledima. :zeko7: Ali pokušat ću malo ograničit takvu hranu i sve više davati povrće i sijeno. A dosada nisam ni mogla puno im davat svježeg jer smo ih navikavali na zeleno jer su roditelji iz pet shopa i nismo nikad bili sigurni kolko su stari.
zecoljubac sa 5 čupavaca
Lori7
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la markiza » pet sij 11, 2013 13:20 pm

Moj poludi za suvom hranom :D Jede seno i voli sveze al' kad vidi da mu stavljam u njegovu cinijicu suvu hranu skace ki da nikad jeo nije :zeko7: Mnogo mi je smesan ;D
markiza
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la malisa.simba » pet sij 11, 2013 14:33 pm

moj čim čuje vrećicu zatrči se iz druge sobe ko da ga mjesec dana nisam hranila i onda skače i skače i moli i liže samo da mu se stavi u posudicu :D
nikako nemoj da mu suha hrana tj.peletići budu prioritet, sijeno mu mora biti glavna hrana i ukoliko ga ne bude jeo dovoljno može imati razne zdravstvene probleme stoga navaljuj da jede što više. Peleti su na zadnjem mjestu, iza sijena i povrća.
malisa.simba
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Lori7 » pet sij 11, 2013 17:35 pm

heh tako su i moji kada čuju dobro poznat zvuk, zalete se u kućicu ko da su stoljećima gladni. :zeko7: Pokušavam ja njima napravit igračkice da im bude zabavno i to najviše upijeva. :happy: Naguram sijeno u kartonsku rolu od potrošenog wc papira i to na špagici objesim na krov kaveza. Puno im je zabavnije tako čupat van nego naravno papat sijeno koje je na podu pa ga i pregaze. I od povrća radim lančiće koje im objesim ili nešto drugo što mi padne napamet. Nadam se da ću uspijeti naviknuti male "razmaženke" na zdraviji način prehrane. :wink:
zecoljubac sa 5 čupavaca
Lori7
Zekonja
Zekonja

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan