Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Re: Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

PostPostao/la zekili » čet ožu 17, 2011 17:46 pm

Glasanje kunića

Većina ljudi ne zna da oni komuniciraju kako govorom tijela tako i ispuštanjem raznih zvukova koji se mijenjaju ovisno o situaciji. Razni zvukovi mogu iznenaditi nove vlasnike ako na njih nisu spremni.

Zato izdvajamo:

Glasno dahtanje (uz razrogačene oči i ukočeno tijelo): kunić je prestravljen, nalazi se u situaciji koju ne pozna i koja mu je izrazito neugodna. Moguće da će se odlučiti na pokušaj bijega.

Tiho, tužno cviljenje: jako se boji ili mu nije dobro, ali nema snage za borbu. Tužno cvili i jauče u nadi da ćete ga pusti na miru i prestati s tom strašnom stvari koju mu radite.

Tiho onjkanje ili roktanje: izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja. Jednostavno rečeno kunić je napaljen i samo traži gdje će naskočiti – pomaže ako mu osigurate balon ili ''plišanog prijatelja''.

Gugutanje: obično dok trči. Jako je sretan!

Zujanje (kao da imate velikog bumbara u sobi):izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja.

Tiho režanje i brundanje:kunić je lagano iznerviran, ali još nje u potpuno pomahnitalom raspoloženju, ali ako ga se nastavi izazivati ili inzistirati na nečemu što ne želi lako može preći u glasno režanje i napad.

Glasno režanje, frktanje: kunić je ljut, bijesan, izrazito iziritiran ili se osjeća ugrožen. U ovoj ga je situaciji najbolje pustiti na miru da se ohladi. Često je praćeno napadom, zaletavanjem uz udaranje šapama i pokušajem ugriza.

Vrištanje (ovo niti jedan vlasnik ne želi čuti!): kunić je u smrtnom strahu, ozlijeđen ili umire – izrazito opasna

http://zecovi.net/ponasanje/Rjecnik-govor-tijela.htm
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Anby » čet ožu 17, 2011 18:53 pm

zekili je napisao/la:svakom zekacu se zlijezde moraju redovito pregledavati i cistiti..to nije komplicirano i traje svega par minuta, jedan drzi, drugi cisti

Da znam, ali ja imam ZVIJER :D Mozda kada bi je ti, vini, zeko jurica, lady i simba drzali a ja cistila... mozda bi nekada i uspjelo ;D Toby je vec druga prica...

Jura: ne plaši se, velika vecina zeka nije poput moje Andje, tak da netrebas brinuti :) Iako sam i ja panicarila radi Tobija, jako je jednostavno, samo moras biti pazljiv, kao da sebi nesto vadis u oku :)
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » pet ožu 18, 2011 23:02 pm

evo još pitanja. :blink: do sad sam uglavnom pitao što zecovi vole, a sad me zanima postoji li nešto što im je izracito odbojno?

postoji mi nešto što im ne škodi a čime mogu zaštiti namještaj? mali se stvarno opustio i osim što grize svoju kuću, lagano je načeo i moju. :dragonn-ccc-e:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la ars » sub ožu 19, 2011 3:01 am

limun, slanina, frendica ima neku kremu za ruke koja smrdi njenoj pa ne prilazi... nema univerzalnog rješenja, ne postoji repelent za kuniće, tako da probaj s tim raznim intenzivnim mirisima, ili jednostavno galami i sklanjaj sve s puta ;D
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la siga » sub ožu 19, 2011 8:07 am

Nema puno pomoći, obično s vremenom prestanu. Oni su individualci i svaki ima svoje ideje..
Svakako mu ponudi grančice na mjestima na kojima gricka.. Ljeska, jabuka i slične. Neki tako prestanu jer im je grančica bolja.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zekili » sub ožu 19, 2011 10:54 am

da to je tako individualno, neki obozavaju grist sve zivo, a neki mogu lezati na gomili kablova bez ikakvog interesa ;D
znam da su ljudi mazali sa spekom, no nisam na kraju pratila jel bilo kakvih rezultata..
a mozda bolje da voli grist i trosit zubice ;DD
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la Malena maza » sub ožu 19, 2011 11:53 am

zekili je napisao/la:da to je tako individualno, neki obozavaju grist sve zivo, a neki mogu lezati na gomili kablova bez ikakvog interesa ;D
znam da su ljudi mazali sa spekom, no nisam na kraju pratila jel bilo kakvih rezultata..
a mozda bolje da voli grist i trosit zubice ;DD

Da, ali nije bas svima svejedno kada je to najdrazi stolic, kablovi za mobitel.. itd. ;D Hvala Bogu moja nece ni kablove i nista, bila je malo nacela gajbicu (drvenu), no stavila sam joj punoo grancica jabuke i sad to stalno gricka pa ju ne zanima gajbica. (A bila sam ja mazala jednu stranu s malticom [nju mrzi], ali nije puno pomoglo jer je onda nacela drugu stranu...)Sve u svemu, lakse ti je da ju zabavis necim drugim nego da ti kuca smrdi na slaninu itd. Pa najbolje poslusaj sigin savjet... :wub:
Pupa. <3
Malena maza
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Jura » sub ožu 19, 2011 12:02 pm

muči me što imam tu neke kablove koje ne mogu maknuti ili sakriti. za sad ne pokazuje interes za kablove , ali bojim se da ne zagrize dok je nešto pod naponom :hm:

inače, mali se skroz udomaćio. Skakuće na sve strane, a čim mu se ja približim, obliže me od glave do pete. Više ga ne mogu ni pogladiti, jer mali samo gleda kako da me lizne.

noćas sam mu gajbu pokrio krpom, jer mi se ne sviđa da cijelu noć trči po sobi. To izgleda pali, jer se mali brzo umirio i zaspao.
Možda mu to pređe u naviku, ako ga pokrijem svaku noć?

Zadnjih par dana pazim da stalno ima suhe hrane, ali dok nje ima uopće ne jede sijeno (ili jako malo) . Da mu smanjim suhu hranu?

I mali vrag je stvarno izbirljiv. Prvo pojede ono zrnje koje mu je najdraže, a neko neće ni pogledati :cool:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Anby » sub ožu 19, 2011 15:08 pm

zekili je napisao/la:znam da su ljudi mazali sa spekom, no nisam na kraju pratila jel bilo kakvih rezultata..

Rezultat: Ispalo da moja Andja obozava spek ;D

Kablove najbolje zastiti, jer ce ih kad tad gricnuti... imas uzet u Obija (ili koje vec ducane imate) one zastitne gume za kablove - izolatore (neznam kak se tocno zovu - imas ovdje i na forumu cini mi se slikicu kako to izgleda)... pa njima zastitis, posebno ako imas negdje produzne kablove koje bi mogao zekonja dohvatiti...

Inace meni nije nista pomoglo da zastitim namjestaj (pri tome mislim na balkonska vrata, stokove, kauc)... a koristila sam od speka, octa, feferona, limuna, papra... ma neznam vise ni ja sta sve nisam koristila da zastitim kucu, zato im sada osiguravam TONU grancica...al mozes probat i ti nesto, neznaci da nece kod tebe funkcionirat. Na kraju krajeva, ako nista ne upali pomiri se s tim kao mi da ces morati renovirati stan :D
Anby
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » sub ožu 19, 2011 17:14 pm

nije mi prblem osigurati grančice, jer imam svoju šumu i znam da tamo nište nije špricano. ...i sad je pun radijator grančica ljeske :)
mali glođe , pa su valjda ok.

danas mu nisam dao suhu hranu i odmah je počeo opet jesti sijeno. dobil bu malo prije spavanja. zapravo je baš otišao ubit oko u gajbu, a do malo prije ja divljao po sobi. sad se skriva :dragonn-ccc-e:

ima li netko iskustva s puštanjem zeca u vrt? može li tamo pojesti nešto loše? imam i tu šumu , pa bi ga kad naraste odveo tamo (ali strogo na lajni) da malo uživa u prirodi i suncu :cool:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la siga » sub ožu 19, 2011 22:08 pm

Mi smo za kablove kupili u Ikei nešto što izgleda kao bužir za instalacije ali je prorezan po cijeloj dužini. Samo uguraš sve kablove a kako je to plastično i široko - ne može gristi.
Ovu zaštitnu gumu koja se spominje su neki zekani isto grickali ;D ;D .
Što se tiče izlazaka u vrt.. Ono što mu može smetati je velika promjena temperature, ali sada je već zatoplilo tako da i možeš probati. Što se tiče grickanja po vrtu - ako nemaš neko egzotično bilje ili neko otrovno neće biti problema. Šimšir se često sadi po vrtovima, a on je otrovan.. Ne znam što preporučiti i radi onoga da je još premali i ne smije zeleno.. Iskreno, da je moj zeko ja bih ga pustila (naravno uz nadzor). Što se tiče te šume, treba pripaziti da ne raste bunika i slično :wink: .
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ars » sub ožu 19, 2011 23:49 pm

i ako u vrtu ili stanu imaš aloe veru, to skloni, da se ne bi nekako dokopao, ona je isto otrovna
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » pon ožu 21, 2011 0:35 am

ok, fala!
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la warped » pon ožu 21, 2011 14:30 pm

Bilo je postavljeno pitanje o glasanju - moja Csilla proizvodi dosta zvukova. Kad strašno želi da ju mazim a ja ju ignoriram jer imam nekog drugog posla gura me s njuškicom uz lagano stenjanje. Onak, samo jednom zastenje kao 'ajde, mazi!'. Ne mogu taj zvuk nikak dočarat u pisanom obliku. To radi isključivo kad zahtjeva turu maženja. Kad je jako ljuta u situacijama kad joj nešta ne dopuštam lupi nogicama u znak protesta i onak ljutito puhne, dosta glasno. Naravno, tu su i oni zvukovi kad mljacka / škrguće zubićima dok ju mazim... Sve u svemu, ima dosta zvukova koje proizvodi i koji su karakteristični baš za određenu situaciju.
warped
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » uto ožu 22, 2011 16:27 pm

ima li netko ideju gdje bih u Zagrebu mogao kupiti gumu kao ona od koje se rade tepisi za automobile na metre!? ...ili neki ful mekani linoleum??

kod mene nema tepiha, a zecu je na parketu ko nama na ledu. sad ima ispred gajbe plahtu i uglavnom po njoj trči i skače. problem je što tu plahtu voli i popišati, pa nam lagano nestaje starih plahti :sad: za sad bez greške koristi svoj wc i ne piša nigdje drugdje osim na tu plahtu.

tražim neku podlogu koju bi bilo lako oprati, a da je dovoljno mekana da mu se ne skliže. super bi bila neka rebrasta guma.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan