UPOZORENJE! Opasnost od muha

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

UPOZORENJE! Opasnost od muha

PostPostao/la ina » ned lip 19, 2011 20:40 pm

Prenosim zamolbu iz Bube:
Mole se vlasnici kunica koji svoje kunice drze vani ili ih pustaju van sad u ovim toplijom mjesecima da redovito pregledavaju svoje kunice i posebnu paznju obrate na male ranice i sl. kako bi se na vrijeme uocila pojava licinki muha. Kazu da u zadnje vrijeme ima jako puno slucajeva kunica koje vlasnici dovedu s vec visokim stupnjem infestacije licinkama muha. Jako se tesko lijeci jer kad vlasnici primijete, obicno su vec razvijene licinike u utrobi kunica.
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

Re: POPIS PREPORUCENIH VETERINARA na strani 1 + KOMENTARI

PostPostao/la Anby » ned lip 19, 2011 22:12 pm

Jel ima neko mjesto gdje se obicno muhe "ulogore"? Pitam radi "zvijeri od kunica" koji se nedaju tek tako lako pregledavati...
Anby
Super Zek
Super Zek

Re: POPIS PREPORUCENIH VETERINARA na strani 1 + KOMENTARI

PostPostao/la Charlie » ned lip 19, 2011 22:27 pm

oko guze, sva teža dostupna mjesta kuniću za čišćenje, i naravno na rane
evo nešto više
http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=60
slika
Charlie
Moderator
Moderator

Re: UPOZORENJE! Opasnost od muha

PostPostao/la zekili » uto lip 28, 2011 21:04 pm

da vrijeme je kada se zekaci trebaju cesce pregledavati, evo tekst neka bude ovdje za vrijeme ovih vrućina

MYIASIS – NAPAD MUHE NA KUNICA

zekili:

Zapazeno je da je myiasis infekcija cesca tijekom dugih, vlaznih i vrucih mjeseci, a veze se uz veliki broj insekata koji ljezu svoja jaja u kozu sisavaca.

Kunice napadaju Lucilia Sericata calliphora sp., zelena mesnata Wohlfahrtia sp. , uobicajena Callitroga sp. te Cuterebra koja je videna samo u Americi.

Sve muhe privlace losi higijenski uvjeti, tj. lose odrzavana gajba i prostor u kojem kunic boravi ili sam kunic koji je zapusten.

Posebna paznja mora se posvetiti kunicima sa dentalnim i probavnim bolestima, onima koji pate od prekomjerne tezine, zatim onima koji imaju ne tretirane infektivne rane, te kunicima koji su na neki nacin hendikepirani (frakture, artritisi, spondiloza..) Kunici sa ovakvim problemima nisu u mogućnosti odrzavati svoje krzno i straznjicu cistu, sto privlaci muhe. Vlasnici koji imaju zivotinju sa ovakvim problemima trebaju ju svakodnevno, vise puta cistiti kako bi ju zamjenili u tom poslu.

Larve koje izlaze iz jaja, cim izadu, pocnu kopati te tako ulaze u meso kunica koji ih nosi. Posljedice su septikemija (otrovanje krvotoka)i sok koji veoma brzo vode do smrti.

Prvi znakovi myiasisa vidljivi su u podrucju oko anusa, a u kasnijoj fazi larve se sele u bocnu stranu kuniceva tijela.

Preventivne mjere su osim drzanja kunica u urednom higijenskom okruzenju, utvrdivanje uzroka dijareje i ostalim gore navedenim problemima. Svakodnevno pregledavanje «kriticnih podrucja» OBAVEZNO je kod kunica koji pate od digestivnih poremecaja, gojaznih kunica, te onih sa nekim hendikepom. Krzno se mora redovito cetkati kako bi se uocile moguce larve. Preporucljivo je prozore zastiti kako muhe uopce ne bi mogle doci u kontakt sa kunicem. Dodatna zastita nije preporucljiva (smrtonosni Frontline). Veterinari spricaju ovce kako bi ih zastitili od napada muha, no niti jedno sredstvo nije registrirano kao sigurna zastita za kunica, pa svako eksperimentiranje za njega moze biti kobno.

SIMPTOMI

Rani simptomi obicno nisu vidljivi. S vremenom kunic postane depresivan, slab, slabo pokretljiv, gubi na tezini te pokazuje znakove paralize. U toj fazi simptomi postanu vidljivi, larva duzine 1 cm izlazi sa straznim dio svog tijela kroz kozu.

U tezim slucajevima primjecena je alopecija (opadanje dlake). Koza je upaljena, ostecena sa znakovima nekroze (morfoloske promjene u tkivima uzrokovane stanicnom smrcu) koja je pracena smradom amonijaka. Kasnije se larve izlucuju kako bi uzrokovale smrt stanica te truljenje mesa.

Moguce su migracije larvi, a zabiljezene su migracije u dusnik. Posljedica je edem larinksa koji blokira zrak koji treba doci do pluca. Naravno, to moze biti popraceno nakupljanjem sluzi te nabubrivanjem ezofagusa (Jednjak; cijev koja spaja zdrijelo i zeludac)

PAZNJA: OVA SLIKA MOZE BITI UZNEMIRUJUCA
http://img259.imageshack.us/img259/6644/259085463jk.jpg
Slika prikazuje tesko ozljedenog kunica. Ovaj kunic je pokazivao simptome ozdravljenja, no iako mu je pruzena sva potrebna medicinska pomoc nije uspio prezivjeti

DIJAGNOZA

Povijest bolesti te simptomi su obicno dovoljni za pravilnu dijagnozu.

LJECENJE

Krzno je potrebno pazljivo maknuti sa zarazenog mjesta, te svaku larvu pomocu pincete u cjelosti izvaditi iz kunica, pazeci pritom da se ne dodiruje koza kako bi se izbjegle dodatne iritacije.

Rana se ispire sa sterilnom slanom otopinom, antiseptickom otopinom (jodnom otopinom ). Ako su sve larve izvadene nije potrebno dodatno ispiranje intsekticidnom otopinom.

Nenormalnim migracijama larve mogu dospjeti duboko u kozu ili u vitalne organe.
Tada su dostupne tri opcije:
- injekcija IVERMECTINA (400 µm/kg, potkozno). Obavezan je stalan nadzor jer prilikom smrti larve izbacuju toksine koji mogu biti faatalni. Unatoc kontroverzama, ponekad se zarazenoj zivotinji daju kortikosteroidi kako bi se smanjile otekline.
- Injekcija DORAMECTINA (o.3 mg/kg, potkozno)
- KIRURSKO ODSTRANJIVANJE , pod anestezijom zbog nenormalnih migracija ili infekcije Cuterebra spp.

U tezim slucajevima myiasis infekcije daju se antibiotici koji pomazu u borbi protiv ostalih infekcija rane te koji sprecavaju sepsu koja moze biti fatalna za kunica.

Davanje ljekova protiv bolova je neophodno.

Kada zarazeni kunic prestane jesti, obavezno je davanje hrane na spricu, te potkozna fluidna terapija kako bi se sprijecila dehidracija.

Kupanje sa antiseptickim ili intsekticidnim sapunica NIJE PREPORUCLJIVO. Kupanje je veoma stresno za kunica, panika nastupa cim se krzno smoci vodom, a usljed panicnog napada zabiljezeni su SRCANI NAPADI pa i SMRT. Takoder, iskakanjem iz kade, kunic može strgani kosti ili kicmu.

AKO JE KUNIC OZBILJNO ZARAZEN , potrebno je razmisliti o eutanaziji.

VIDEO - sve o bolesti i ljecenju:

http://www.medirabbit.com/Video/Vet/Fly ... oria_1.mov

http://www.medirabbit.com/Video/Vet/Fly ... oria_2.mov

izvori:

TEKST:
http://www.medirabbit.com/

SLIKE:
http://www.medirabbit.com/

http://www.justbajan.com/
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la petraa » čet srp 21, 2011 22:12 pm

UPOMOC !!!

Sad sam primjetila da je moj zec jako nervozan postao odjedanput i uzmem ga i okrenem i skuzim da mu je guza puuuuna crvica!!!!! odmah sam ga pod mlaz vode i svi su nestali.....prala sam ga i jucer i prekjucer tako da je to vjeroajtno od nocas, proklete muhe!!

moj zec je star i ima prolaps anusa i cijelo podrucje oko guze i pise mu je u ranici (kazu u Bubi da nema pomoci) tako da su muhe nasle super mjesto........ja sam ga sad doslovno umocila u rivanol i koliko vidim sad je normalan, pregledala sam ga i ja mislim da nema vise.....

neznam vise sto cu, moj muz je vec lud, vice da cemo se zbog njega razboljeti a i ja vise ne znam kako da se brinem o njemu jer treba konstantnu brigu oko higijene...

idem sutra odmah veterinaru s njim da ga pregleda ali vise me brine sto s nama?? mogu li se sad te licinke po nama naselit jer je zec trcao po cijelom stanu prije toga....

i ako mi mozete pomoci gdje da zbrinem zeca, ja ga zaista jako volim i stvarno mi je zadnja solucija da ga dam od sebe sad nakon 7,5 godina ali postao mi je prevelika obaveza sad kad smo muz i ja ostali sami i vec lagano ludim jer mi ga je zao a neznam kako mu pomoci :(
petraa
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » pet srp 22, 2011 11:53 am

Oprosti kako to misliš kome bi mogla dati kunića sada kada ste ti i muž ostali sami? Pa valjda ćeš ga i dalje imati kod sebe i brinuti se o njemu. Ovo sa muhama nije šala, hitno odi veterinaru da to pogledaju i daju što je potrebno, jadan maleni
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » pet srp 22, 2011 12:32 pm

Užas jadni zekani :zekoo10: vidjela sam samo ovoga jako bolesnog kunića...nemam želudac za dalje :sad:.
To se dakle može dogoditi i u kući kako muha ima svuda! Kako da ih onda zaštitimo? Meni se čini da nema spasa jer u biti se simptomi vide tek kada je muha obavila svoje :dry:

zekili je napisao/la:ja ga zaista jako volim i stvarno mi je zadnja solucija da ga dam od sebe sad nakon 7,5 godina

Mislim da ne bi ni bilo uredu da ga sada nakon toliko vremena izbaiš van. Nije jadan kriv što je bolestan :sad: Znam da je užasno velika obaveza, ali sve to (briga, ljubav, hrana ect...) ide skupa s držanjem životinje.
I'm late / I'm late / For a very important date. / No time to say "Hello." / Goodbye. / I'm late, I'm late, I'm late.

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

http://www.youtube.com/watch?v=3oRKvpZ7 ... re=related
Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la petraa » pet srp 22, 2011 13:44 pm

evo sve je ok......dobili smo antibiotike nema nikakve posljedice...srecom muhe su se u gajbici razvile u roku od par sati jer ja ga moram svaki dan kupati i cistit pa je on samo "sjeo" na njih....uzasan prizor, oka nismo sklopili....

ja ne bi njega nikad dala, ali jako nam je tesko jer smo jako zaposleni a sad jos planiramo i dijete.....

ovo je samo jedan od dokaza kako se nikad ne treba poklanjati zivotinja za rodendane itd jer ja iskreno mislim da zec nije za stan, to je mucenje zivotinja
petraa
Kunić
Kunić

PostPostao/la ina » pet srp 22, 2011 14:58 pm

Drago mi je da su muhe brzo rijesene.
Ostalo necu komentirati jer imam bolesnog zeku od 8,5 godina.
29+1+1
ina
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la ars » pet srp 22, 2011 15:52 pm

petraa je napisao/la:evo sve je ok......dobili smo antibiotike nema nikakve posljedice...srecom muhe su se u gajbici razvile u roku od par sati jer ja ga moram svaki dan kupati i cistit pa je on samo "sjeo" na njih....uzasan prizor, oka nismo sklopili....

ja ne bi njega nikad dala, ali jako nam je tesko jer smo jako zaposleni a sad jos planiramo i dijete.....

ovo je samo jedan od dokaza kako se nikad ne treba poklanjati zivotinja za rodendane itd jer ja iskreno mislim da zec nije za stan, to je mucenje zivotinja

Drago mi je da je ok. Dalje, vjerujem da vam je teško i sve, ali nije baš da nisu za stan jer onda najbolje da nemamo nikakve ljubimce. Upravo zato što ih držimo u stanu se i neke druge stvari prilagođavaju njima, npr. kastracija (koje u prirodi nema), cvikanje zubića i slično. U prirodi je kunićima tri puta kraći životni vijek, dok zeke u stanovima požive sretno i puno puno više. Na kraju i vaš je već u lijepim godinama.
Što se brige tiče, jbg nekad nam u životu tako bude jednostavno, mi smo imali člana obitelji koji je jako bio bolestan, 13 godina se brinuli za njega i nikad nismo požalili. Isto je i sa bolesnim životinjama. Teško je ali tvoji su i sve drugo jednostavno nije ispravno.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Magnetika de la Jazz » pet srp 22, 2011 20:24 pm

ina je napisao/la:Teško je ali tvoji su i sve drugo jednostavno nije ispravno.

Thumbs up ! :zeko8:
I'm late / I'm late / For a very important date. / No time to say "Hello." / Goodbye. / I'm late, I'm late, I'm late.

(\_/)
(='.'=)
(")_(")

http://www.youtube.com/watch?v=3oRKvpZ7 ... re=related
Magnetika de la Jazz
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan