molim savjet oko kupanja

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

molim savjet oko kupanja

PostPostao/la Danu » sri ožu 23, 2011 15:53 pm

Pozdrav svima,

Već neko vrijeme gledam različite postove na ovom forumu i prvo vam moram reći da je stvarno prepun vrlo korisnih informacija :D
E sad, kad je to rečeno, moje isprike unaprijed ako već negdje postoji odgovor na moje pitanje, ali ga jednostavno nisam uočila...

Stvar je sljedeća... Prije mjesec dana sam konačno uspjela nagovoriti muža da nabavimo kunića (uhvatila ga na prepad :D ) I dovela doma preslatko malo stvorenje (patuljasti ovnoliki) s kojim sam odmah "srasla"
Zna i po pola sata ležati na leđima u mom krilu i samo spavati (ili kratkim trzajem šape dati mi do znanja da nastavim češkati, ako se slučajno zaboravim), prati me u stopu gdje god krenem u stanu, a uspjele smo se dogovoriti i oko puštanja vani kada smo na vikendici (naravno, ima lajnu da ne bi bilo... ali ženska samo hoda za mnom, malo prošeće po livadi i bašči - i naravno pojede taman nikli peršin, pa si onda malo prilegne pod borom)

Sve u svemu, vrlo mirno i druželjubivo stvorenje (naravno, uz povremeno skakanje u zrak i jurnjavu po stanu radi rekreacije :D )

Ono što mene muči u ovom trenutku je što sam ju odlučila sterilizirati prošli tjedan jer joj u nekonm trenutku želim nabaviti i društvo (samo još malo moram nagovarati dragog)
Vrlo brzo nakon sam shvatila da ideja s ovratnikom neće funkcionirati i sada mi samo stoji doma, a upotrijebila sam čarapu kojoj sam napravila proreze za noge (da se ne bi srolala) i sad zeko hoda obučen po stanu - ok to podnosi (u subotu vadimo konce) i samo tu i tamo poželi sve počupati, ali brzo ju prođe
U par navrata sam joj skinula tu čarapu (i zamijenila drugom) da se cura malo provjetri i počešljala ju usput, ali svejedno je siroče počela "malo se osjetiti" jer se ne može čistiti
Jedini način da držim ju bez toga nešto duže vrijeme je da ju pustim da mi se na krilu izvali na leđa, ali onda se opet ne čisti... ako ju ostavim odmah krene na šavove (ne mogu je 30 sek pustit iz vida)

E sad, konačno dolazim do pitanja... Mislite li da bih ju trebala okupati nakon skidanja šavova ili da ju pustim u nadi da će se nekako uspjeti sama očistiti od "valjda ustajalosti"?
Samo da napomenem da sam joj već jednom morala kupati, ali samo noge (i u običnoj vodi) jer je gospođica odlučila sa mnom preorati povrtnjak pa je nakupila blata na šapama da je od crne postala glineno smeđa - to joj je bilo skroz ok i bez problema je prošlo (jedino fen nije došao u obzir pa sam tufkala dobrih pola sata sa ručnikom)

Hvala unaprije na svakom odgovoru! :blush:
Danu
Kunić
Kunić

Re: molim savjet oko kupanja

PostPostao/la sanjita » sri ožu 23, 2011 18:18 pm

Koliko je zecica stara? ako ste je tek donjeli doma pretpostavljam da nema vise od mjesec,dva i to je malo prerano za sterilizaciju...no sta je tu je....kupati ju se nemora,nitko nije kupao zeca poslije sterilizacije a ovdje je svaki drugi zec prosao tu operaciju,ne treba im kupanje, nema potrebe...ako se osjeti kako vi kazete,eventualno joj ocistite guzu vlaznim maramicama ili nekom krpicom sa malo vode,nikako kupati cijelu...i treca stvar ako je tako mali kao sto pretpostavljam,nikakav persin i nista zeleno jos davati,samo suhu hranu puno sijena i friske vode. Toplo preporucam da prije svega dobro procitate pravila prehrane i od toga krenite.Malo me moram priznati ovo za sterilizaciju iznenadilo jer ako je jos beba to je puno prerano,koliko je stara,gdje ste ju kupili?

Linkovi o prehrani:

viewtopic.php?f=6&t=246

viewtopic.php?f=6&t=10
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la mya_zg » sri ožu 23, 2011 19:42 pm

jel je veličina kaveza 93X53X33 dovoljno da zeko spava i provodi vrijeme ako nema nkog doma?
mya_zg
Kunić
Kunić

PostPostao/la Danu » sri ožu 23, 2011 20:14 pm

Hvala puno na odgovoru :)

I da odgovorim brzo na vaša pitanja:

Eva ima 8 mjeseci - kupila sam ju u jednom malom pet shopu u kojem je nažalost čučala sama nakon što su joj svu braću i seke prodali (okoćena je u istom pet shopu) - znam to jer sam redovan posjetitelj zbog psa pa sam imala vremena promatrati što se dešava s njom - i narazgovarala se usput dosta sa vlasnikom tijekom tog vremena.

Dobra stvar je da su svi zečići bili uz majku 4 tjedna, ali isto tako su svi bili zaraženi i crijevnim glistama. Vidjela sam to još dok sam ju uzimala jer su bili vrlo vidljivi i u izmetu, ali kuglice su odnešene na analizu i dobila je Panacur.

Što se tiče prehrane bila sam dosta oprezna s tim, ali niti jednom nije pokazala nikakve znakove da joj ne bi pasalo, pa smo i svježe stvarčice uveli u prehranu - proučila sam jelovnik dosta prije nego što sam ju uzela da bih znala s čim se suočavam.

Kavez u kojem zeko živi je 80x50 i na kat s tim da sam maknula plastične elemente van i napravila rampe i platforme od lijeske - jedno vrijeme je oboje bilo tu i sama se "odlučila" za ovo drugo pa smo eliminirali plastiku.

Znam da sam malo "zbrzala" sa sterilizacijom, ali apsolutno sam sigurna da je to nešto što bih napravila kad tad, a u ovom trenutku sam mogla ostati doma i paziti na nju. Nikako se ne bih odlučila na takav korak, a da moram na posao za dan, dva.

Hvala još jednom na savjetu! Miris joj nije oko guze već po tijelu gdje ju prekriva čarapa (uključujući i leđa) pa mislim da ćemo potpuno odustati od kupanja i "provjetrit" se malo :)
Danu
Kunić
Kunić

PostPostao/la ars » sri ožu 23, 2011 20:18 pm

ma 8 mjeseci je super za sterilizaciju, mislili smo da je mlađa. dobro da se informirate o prehrani, to je najvažnije skoro u početku. jedino što su 4 tjedna malo za odvajanje kunića, trebali bi biti barem 8 tjedana. al dobro sad, neka ona samo fino raste dalje.
ars
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Danu » sri ožu 23, 2011 20:35 pm

da... malo sam štreberski proučila što sam mogla po netu, a moram priznati da mi se i jako svidjela knjiga House Rabbit Handbook od Marinell Harriman - u biti nakon što sam pročitala tu knjigu sam definitvno odlučila nabaviti kunića (imala sam jednog kao dijete davno, ali je to nažalost neslavno završilo)
U svakom slučaju još jednom hvala na savjetu i pozdrav! :)
Danu
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » sub ožu 26, 2011 16:09 pm

Kako je malena?
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

PostPostao/la vini » sub ožu 26, 2011 19:08 pm

Mogli bi i temu u "slikicama" otvoriti d ej vidimo :)
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la Danu » pon ožu 28, 2011 15:57 pm

malena je super, hvala na pitanju...vadili joj konce (provjetrila se malo :rolleyes: ) i sad se ponaša kao da se ništa niti nije dogodilo...i koliko vidim ne pokazuje niti najmanje interesa za proučavanje ožiljka :rolleyes:
sad sam trenutno u fazi proučavanja nekakve ranice koju sam našla u uglu usne - prvo sam mislila da joj se malt pasta zaljepila jer se sva popljuvala kad sam joj pokušala to dati bez skrivanja u bananu, ali sam shvatila sad da je ipak rana... učistila sam octeniseptom pa sad gledam što da radim...ako ne prođe ići ćemo kod veterinara opet - nadam se da je to nastalo od maltretiranja žica na kavezu kad protestira navečer pri odlasku na spavanje :mellow:

stavit ću i slikice da vidite
Danu
Kunić
Kunić

PostPostao/la zeko Simba » pon ožu 28, 2011 19:04 pm

Moguće je da se povrijedila na ogradici
43 i 23
zeko Simba
Moderator
Moderator

Natrag na Zecovi za početnike