kruženje u krug s namjerom da se ugrizne guza i da se zajaši onog drugog je definiranje dominacije i to u kombinaciji s hormonima
s oko 3 mjeseca je već vrijeme kad ih počinju prati hormoni i vrijeme kad mogu postati diskretno agresivni jer im onaj drugi ne dopušta
tj. ili se ne želi pokoriti ili njega još ne peru hormoni ili oboje...
sva takva kruženja i malo natjeravanja, obično završavaju popuštanjem potčinjenog ili odustajanjem inicijatora
i onda se silno vole - do slijedeće prilike
ako će se ti sukobi ponavljati i pritom primjetiš da jedan od njih pati, morati ćeš ih razdvojiti do kastracije
da li se već mogu pariti s posljedicom, zaista ne znam jer ja sam svoje s cca 3 mjeseca razdvajala, kako me ne bi iznenadili
s navršenih 4 mjeseca (gotovo u dan) obavili smo "neutralizaciju" istovremeno kod cura i dečki i već nakon 7 dana tj. kad su curama vađeni šavovi, opet su bili zajedno
zanimljivo je da ih napadi griženja tuđe guze i naskakivanje i dan-danas primaju na mahove (tj. samo Jerrya i Ninu i Piksija i Megu)
i to u trenucima kad nailazi hrana, onda moraju onom drugom pokazati da imaju prvenstvo
no sve je to b.o. i spada u uobičajenu zečju komunikaciju
malo je bed dok se ne privikneš i shvatiš da je to među njima
a ovo što Zorro i Luna izvode, ne bih nikada nikome poželjela da samo vidi, a kamoli da doživi od svojih
to je borba za opstanak i tada čovjek shvati u pravom smislu da je tvrdnja da su zekani plahe životinje - bedastoća
niti jednom do sada nisam bila dovoljno prisebna da dohvatim kameru, a ne bih mogla ništa niti snimiti jer se obično bacam među njih, a i ruke mi se počnu tresti
kad smo imali samo Zorreka, počelo se naveliko pisati da su zekani društvene životinje i da trebaju živjeti u paru
i s tim se apslolutno slažem
ali tada nažalost nije bilo nikoga s više od 2 zekana ili s više, ali da nisu roditelji i potomci
često se ni u toj kombinaciji (roditelji + djeca) ne slažu svi idealno
činjenica je da puno ovisi o karakterima, ali i da je potencijalni problem kad ih je više od 2, da se u nekoj kombinaciji nikako neće složiti
tj. znala sam da ih Lela ima puno, ali kod nje je sve izgledalo idilično
danas, s ovim iskustvom, donesla bi ih doma odjednom svih 6 i ostavila na hrpi dok ih ne počnu prati hormoni
na žalost i u toj kombinaciji se često kasnije javi netrpeljivost među nekima
uglavnom iva, dok se oni ponovo sami mire - sve je ok i ne treba se miješati među njih jer time unosiš dodatnu zbrku i moguću pojavu stvarne agresije (a još i fizički nastradaš)
panika nastaje tek kad čim se vide počnu bez najave nasrtati divljački jedan na drugoga
iz vlasitog iskustva znam da je i uputa - pustite ih da sami riješe to među sobom, dok nema krvi - nepouzdana
jer kod nas je bilo krvi u sekundi
na žalost, simptomi se nauče prepoznavati tek s iskustvom, a iskustvo se stiče praksom
no mislim da je kod tvojih to samo pokušaj određivanja dominacije