Postao/la kuki71 » pet svi 02, 2008 17:32 pm
Pa i jela je crnogorica...onda i ona sadrži tanin, zar ne?
I otkada je tanin otrovan za sva živa stvorenja? U hrastovim bačvama drži se vino koje ljudi godinama piju, jabuka koju jedemo i dajemo kunićima naročito je bogata taninom, tanin se preporuča kod crijevnih i srčanih oboljenja, krvarenja...
HRAST: Mlada svježa kora sadrži hrastov tanin, galnu kiselinu, elagnu, floroglucinol, gumu, mast, smolu, pektinske tvari, šećer, kvercitin i gorki kvarcin. Ima jaka adstringentna (skupljajuća) i antiseptička djelovanja, a koristi se čak i kao protuotrov teškim metalima i alkaloidima. Čaj od mladog hrastovog lišća preporučuje se rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima, te onima koji boluju od srčanih bolesti. Čaj pripremljen sa vinom i medom jača srce, zaustavlja krvarenja iz želuca, crijeva, pluća, maternice, hemeroida i fistula, te pomaže kod prehlade mokraćnog mjehura i povratne groznice. Uvarak od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla, otečenih vratnih žlijezda i promuklosti. Njime se mogu ispirati i rane od ležanja (decubitus).
Uostalom, kunići ne jedu piljevinu, ona im je stelja, no i da je gricnu - otrovna nije.
Kiara, bez imalo straha možeš obje vrste piljevine stavljati kuniću kao podlogu.