Zeco hrana u Bg-u

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

PostPostao/la Euena » čet ruj 24, 2009 22:53 pm

Pa to izgleda ko crveni kupus. sramezljivi

Hehehee, to sam isto i ja rekla kad su mi objasnjavali :) :) http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=98&start=225

Meni je radic tako pomogao u prehrani zeke!!! Sve vreme sam trazila nesto sto ce sluziti kao glavno jelo, a da to zeka voli i nasla sam ga. Uz to mu stavim malo sargarepice, bele sargarepice i sta mi se jos nadje u kuci od zelenisa!!!
Zvuci glupo, ali najlakse ces prepoznati radic u prodavnici po imenu :) Ja ga nisam prepoznala po izgledu, nego sam isla redom kroz Tempo i citala sta je sta od povrca :blush: :blush: :blush:
Euena
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la malo drvo » pet ruj 25, 2009 7:05 am

Klio je napisao/la:
malo drvo je napisao/la:Neznam kakvo je stanje u beogradu s brusnicama, ali oj ti je savijet za radić da si ga probaš sama uzgajati.
Vrećica sjemena ti dođe ispod 1€, a to je više od stotinu biljaka.
Također, ako nemaš vrt, možeš ga saditi u posude od cvijeća u stanu, i imati uvijek na raspolaganju svježu hranu za zeke. Sadi se kao zelena salata i u potpunosti je nezahtijevna biljčica. I izgleda isto kao zelena salata samo je crvene boje, i naravno drugačijeg okusa.

ja bih da sadim, ajde ako imas neki link ili ako te ne mrzi napisi mi sta je sve potrebno.

A kako bi sadila, u vrt ili u posudu?
Kad to riješimo dalje ćemo lako.
Novi zeko skače forumom.

Coffi i Jurica support team since 07/2009
malo drvo
Zečić
Zečić

PostPostao/la Klio » pet ruj 25, 2009 8:52 am

U zardinjeri sto se kaci za balkon, ona za muskatle, ali naravno ne bih je kacila na balkonu vec drzala na terasi :D
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la malo drvo » pet ruj 25, 2009 9:25 am

Pa idealno bi bilo da je terasa okrenuta prema jugu, tako da dobije puno sunca. Također ono što je super je ako nema previše vijetra, jer on ti jako spušta temp. tla i onda sporo klija i dozrijeva (to možeš riješiti improvizirajući plastenik s nekim prozirnim najlonom).

S obzirom da žardinjere imaju mali volumen problem ti je vlažnost tla ( brzo se suši zbog utjecaja sunca i vjetra), to možeš riješiti tako da zemlju miješaš s piljevinom i zekinim kuglicama.

Zekine kuglice su jedini izmet koji ne zahtijeva kompostiranje tj. odležavanje i sazrijevanje (ne znam zašto, na ovaj sam podatak naletio više puta.)

Ja, ovdje gdje je toplo mogu miješati zemlju s piljevinom i kuglicama u omjeru 2:1, jer je ovdje toplo, pa mi je potrebna vlaga, ako je kod tebe hladnije stavi više zemlje npr 4:1. Piljevina će zadržavati vodu i održavati tlo rahlim, kuglice će otpuštati hranjivi dio (gnojiti zemlju), a zemlja je baza svega.

Mislim da ti je najbolje odmah posaditi radić gušće npr. svakih 5 cm jedno sijeme (jako je sitno) i kad proklija i naraste da dira susjeda, čupaš van jednog po jednog i daješ ga zeki. Tako će oni koji ostanu imati veći prostor za rast, a ti ćeš uvijek imati neku količinu svježeg za zeku.
Također moja ti je preporuka posaditi nekoliko žardinjera s tjedan dva razmaka u sadnji, npr. svaka 2 tjedna posadiš jednu ili dvije žardinjere, tako imaš konstantan rast.

Radić dobro podnosi zimu čak do -8 stupnjeva, a ako je hladnije onda ti ga je bolje pokriti, osim toga ako je zaštićen brže će klijati i rasti. Potrebno mu je nekih mjesec do mjesec i pol da izraste, da ponovim ti nećeš čekati pune glavice kao iz trgovine, nego ćeš ga brati u etapama kako ti treba.

Kad jednom isprobaš vrlo lako nadodaš i druge biljčice koje zekani vole, mrkvicu, celer, matovilac, rukolu .... sve to raste jako dobro s minimumom rada.
Novi zeko skače forumom.

Coffi i Jurica support team since 07/2009
malo drvo
Zečić
Zečić

PostPostao/la Euena » uto ruj 29, 2009 14:36 pm

E devojke sta bi sa nasom dogovorenom zeco setnjicom??? :sad:
Euena
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la dHarma » uto ruj 29, 2009 16:12 pm

jooj svasta.. Klio je bila bolesna, a sad sam i ja..
jos mi i fax poceo :sad:
Mada ja sam i dalje za to da se sastanemo za vikend ako vi mozete? :)

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Euena » uto ruj 29, 2009 16:57 pm

Jeeej, naravno da moze!!! Ako bude hladno za vikend mozete i da dovedete zeke kod mene da vidimo hoce li se druziti ;D ;D ;D
Euena
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Klio » uto ruj 29, 2009 18:15 pm

Euena je napisao/la:Jeeej, naravno da moze!!! Ako bude hladno za vikend mozete i da dovedete zeke kod mene da vidimo hoce li se druziti ;D ;D ;D

To ti tesko ide. Savetujem ti zbog Peje da izbegavas dovodjenje zeka kod tebe kuci. Ja sam tako pocela da imam problema sa Krckom. Sve cu ti objasniti kada se vidimo :) :wink:
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Prethodna

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan