Postao/la malo drvo » pet ruj 25, 2009 9:25 am
Pa idealno bi bilo da je terasa okrenuta prema jugu, tako da dobije puno sunca. Također ono što je super je ako nema previše vijetra, jer on ti jako spušta temp. tla i onda sporo klija i dozrijeva (to možeš riješiti improvizirajući plastenik s nekim prozirnim najlonom).
S obzirom da žardinjere imaju mali volumen problem ti je vlažnost tla ( brzo se suši zbog utjecaja sunca i vjetra), to možeš riješiti tako da zemlju miješaš s piljevinom i zekinim kuglicama.
Zekine kuglice su jedini izmet koji ne zahtijeva kompostiranje tj. odležavanje i sazrijevanje (ne znam zašto, na ovaj sam podatak naletio više puta.)
Ja, ovdje gdje je toplo mogu miješati zemlju s piljevinom i kuglicama u omjeru 2:1, jer je ovdje toplo, pa mi je potrebna vlaga, ako je kod tebe hladnije stavi više zemlje npr 4:1. Piljevina će zadržavati vodu i održavati tlo rahlim, kuglice će otpuštati hranjivi dio (gnojiti zemlju), a zemlja je baza svega.
Mislim da ti je najbolje odmah posaditi radić gušće npr. svakih 5 cm jedno sijeme (jako je sitno) i kad proklija i naraste da dira susjeda, čupaš van jednog po jednog i daješ ga zeki. Tako će oni koji ostanu imati veći prostor za rast, a ti ćeš uvijek imati neku količinu svježeg za zeku.
Također moja ti je preporuka posaditi nekoliko žardinjera s tjedan dva razmaka u sadnji, npr. svaka 2 tjedna posadiš jednu ili dvije žardinjere, tako imaš konstantan rast.
Radić dobro podnosi zimu čak do -8 stupnjeva, a ako je hladnije onda ti ga je bolje pokriti, osim toga ako je zaštićen brže će klijati i rasti. Potrebno mu je nekih mjesec do mjesec i pol da izraste, da ponovim ti nećeš čekati pune glavice kao iz trgovine, nego ćeš ga brati u etapama kako ti treba.
Kad jednom isprobaš vrlo lako nadodaš i druge biljčice koje zekani vole, mrkvicu, celer, matovilac, rukolu .... sve to raste jako dobro s minimumom rada.
Novi zeko skače forumom.
Coffi i Jurica support team since 07/2009