POPIS DOZVOLJENE HRANE

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Re: POPIS DOZVOLJENE HRANE

PostPostao/la DiN » čet srp 15, 2010 15:40 pm

Pitanje-
pratim spisak dozvoljene hrane i posto je tek sad napunio oko 6,5 mjeseci,postepeno sam uvodila u ishranu.Ali, ne mogu tipa svaki dan po malo da mu dam npr jagode,jer ih nemam svaki dan u frizideru:)
Nego npr malo jagodice, pa sledeci dan malo maline, pa pauza...Za sad je sve ok sa ovim,samo jedino sto sam procitala da im ishrana treba biti "fiksna".To znaci-uvodim ostepeno samo npr celer i maline i samo to jede citav mjesec?Posto bih ja voljela da bude "sareno",jer ni isto voce ne mozes naci za mjesec dana na pijaci,a niti stalno kupujem isto.
DiN
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » čet srp 15, 2010 18:20 pm

Mozes i da mu dajes jedno te isto nedelju dana pa promenis, tako sam ja sa mojim radila.. sa tim da svaki dan pratis stolicu..
Ne bih ti savetovala da mu dajes jagode i maline ako su kupovne jer su prskane i mogu mu poprilicno naskoditi..!

Po meni se cini najbolje da u pocetku dajes malo jabuke, banane, brusnice, radic (ima jos u maxiju), celer, persun (ali u manjim kolicinama i 1, 2 puta nedeljno zbog kalcijuma)..

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la altan » pet srp 16, 2010 13:19 pm

Ma ne moras stalno davat isto ni opetovano..ono s plako uvodenjem je da netko ne bi dao nakon sto napune 6 mjesci zeki sve zivo sa spiska od jednom..nece biti nista ako jednom das malinu..drugi put nekaj drugo..samo ne sve odjednom..nego ono..postepeno i bez pretjerivanja u kolicini :wink:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la DiN » pet srp 16, 2010 13:35 pm

Ok,hvala!Jagode su prosle, tako da toga nema da sledece god, a maline- biram uvijek one male, domace i dobro ih operem.Dam mu po jednu, a stvarno ih obozava.+ zdrave su.+nemaju puno secera.;)
DiN
Kunić
Kunić

PostPostao/la Shilox » pon kol 09, 2010 23:11 pm

Bok ljudi i uške i druge zivotinjice! Moja Žon-žon napokon je pocela papati voce, brusnice su joj super, jabuka ok može proc, malina ni u kojem slucaju, kruska ovisi kako kad...
Ovo sve joj dajem u malim kolicinama, jednu brusnicu, a ostalo otprilike centimetar sa centimetar...
A ono što mene zanima je koliko joj povrca trbam davati, dam joj otprilike dva listica persina, cm sa cm blitve, cm sa cm korjena persina, uglavnom sve je u par listica i komadica... ali vidim da je povrce drugo na redu, pa me zanima koliko cega da joj dajem? dali joj mogu dati npr. pola mrkve, pola korjena persina i tome slicno... jer u biti ono što joj ja dajem je stvarno u malim kolicinama, pa ako bi mi tko moga reci dali joj slobodno mogu dati cijeli list blitve, 5 sa 5 cm celera i tome slicno... jer sve se govori o malim kolicinam, ali koliko je to u biti?
Eto to je to!
Nadam se odgovoru!
Hvala vam puno!
Shilox
Kunić
Kunić

PostPostao/la sanjita » pon kol 09, 2010 23:41 pm

Ma nemora biti tocno centimetar....moja je recimo danas pojela dva lista korabe,jednu stabljiku kracu celera i recimo pola manje mrkvice....ako si joj tek pocela davati onda polako povecavaj kolicine...al sad bas da mora tocno centimetar po centimetar biti to ne....pratiti kakicu i ako je cvrsta i uredna onda joj davati tako koliko mislis da je dovoljno a da ne ostane gladna :zmirko:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la vuk » sub kol 14, 2010 23:28 pm

moj zeka nece da jede seno...ja ne znam tacno koliko treba cega da mu dam ali otp znam dajem mu ujutru oko 8 saku cuni complete...pa onda oko 3 mu dam sargarepu.....pa onda oko 19:00 mu dam jos pola sake cuni complete-a a u medjuvremenu mu dajem lisce i grancice lipe....zasto ne jede seno jel moze neko da mi kaze i :zeko7: koliko cega sme da jede...(cuni complete,lisce i grancice,sargarepe i jabuke e da i jabuku mu dajem svaki treci dan.......moj zeka ima 7 meseci otp :D jel moze neko da mi odg :D ?
vuk
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekili » sri ruj 29, 2010 11:11 am

trebao bi forsirati to sijeno..kunici su izbirljivi pa jedu ono kaj im je najfinije pri tome zanemarujuci ostalo..npr. navecer mu stavi samo sijeno, vjerujem da ce jesti preko noci..bitno je i da mu dajes hranu uvijek u nekako isto vrijeme

sto se tice pitanja o mrkvi i opcenito povrcu mi dajemo jedan onako malo obilniji obrok..recimo na manji tanjur raznovrsno povrce.
voce je poslastica pa mozes ubaciti kriskicu necega dnevno
Godine: 68.
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la frances » čet lis 14, 2010 10:46 am

da li postoji neka ucestala livadna biljka koju kunici izricito nesmiju jesti?
mislim na susene biljke jer sam sama brala i susila svakojakelivadne biljke i oni su ludi za tim, ali necu im vise davati jer nisam 100% sigurna da li je sve ok..
najvise sam brala maslacak, trputac, stolisnik i one travkice koje sam vidjela da probiru iz sijena..
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Mary » pon lis 18, 2010 17:10 pm

Mozda cu zvucati glupo , ali stvarno ne znam :sad:
Ovako , drugarica sa sela mi je donela seno i slamu ... Seno (susena trava i detelina nekakva) i slama (neke cudne travke)
Zeka je do sad jeo seno iz pet shopa . Sad bi mu dala ovo seno koje mi je donela drugarica , ne znam da li se to razlikuje od sena iz pet shopa , posto u ovom njenom senu ima i susene obicne trave i susene deteline ? I moze li nesto iz tog njenon sena biti stetno za zeku ?
A sto se tice slame , ne znam ... Nigde nisam procitala nista za slamu ... Meni tesko pada cak i da razlikujem slamu i seno .. Osim sto sad stoje u razlicitim kesama .
E sad u tom senu , gde ima te susene deteline, ima nekih malih cvetica ljubicaste boje ... Sta je to ?
Ovo seno iz pet shopa izgleda kao najobicnija trava koju vidjam u parku , sushena .
A seno moje drugarice izgleda kao mnogo raznih travki sushenih ...
Molim Vas ako neko moze da mi objasni razlike u tim senima i da li zeka sve to sme da jede ? I sta da radim sa kesom slame ?
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la kristinans » pon lis 18, 2010 19:42 pm

e tako sam se i ja bojala mom da dam seno sa sela letos ali kad ne fali drugim zivotinjama da ga jedu nece ni njemu on je tada sa uzivanjem to jeo.kada sam dobila zeca on je jadnicak jeo travu koju mi je decko pokosio iz njegovog dvorista i tako svezu je jeo 6dana sa zadovoljstvom ja sam posli cupala travu ispred zgrade i davala mu ali nisam znala tada da to ni slucajno ne sme jesti a da nije osusena :omg: tada je jako bio mali i po punu kesu je jeo na dan ali onu jako veliku.naj vise je voleo neku travku sto vole kokoske jesti ne znam kako se zove.u tom senu sa sela sto sam ja donosila pre ima svacega ali sta sam mislila da mu nevalja ja sam to bacila prepoznavala sam travke i odvajala to sto po meni ,,nesme,,jesti :D nisam nikakav strucnjak ali sam napisala svoje iskustvo i misljenje :blush:
Krisss
kristinans
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la sanjita » pon lis 18, 2010 20:04 pm

Opcenito ne smiju jesti travu pocupanu ispred zgrada, oko cesta, po parkovima i tako to...tu psi pisaju i ljudi gaze i ispusni plinovi od automobila,nikad nemoj cupati travu na takvim mjestima.
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la kristinans » pon lis 18, 2010 20:06 pm

da sada znam nikako to vise ne bi uradila ali tada nisam nista znala o njima :sad:
Krisss
kristinans
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mary » uto stu 02, 2010 21:34 pm

Pitanje pitanje pitanje , probala sam da dam zeki grancicu lipe ... Posto lipu imam u dvoristu . Sad je jesen , nema mladih listica :lud:
I on je tu grancicu pojeo ... Ne celu , ali one mekse delove ? Da li on treba da je jede , ili samo da glicka i guli zubice o nju ?
Mary
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la zeka srecko » uto stu 02, 2010 21:36 pm

Normalno je da pojede ako mu se dopadne ujedno skracuje zubice i pojede malo ne mogu pojesti puno :nowink: ali mislim da se vise igraju sa grancicama.
zeka srecko

PrethodnaSljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan