Dijeta

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Dijeta

PostPostao/la mustra » uto stu 27, 2007 21:16 pm

Molio bi vas iskusne znalce ovoga foruma da mi stavite raspored dijete za mojeg zekan posto je dobila malo poveci podbradak pa mislim da bi bilo vrijeme da je stavimo na laganu dijetu.

Ja njima dovoje dajem ujutro jednu i pol zdjelicu kupovne hrane i sjena i ponekad dobiju nešto zeleno, ako ima.
mustra
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekica_poopy » sri stu 28, 2007 8:46 am

pa jednostavno - vidis valjda i sam sto prvo maknut :wink:

za pocetak zdjelicu i pol smanji na pola zdjelice - mojima je to dosta :wink:
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la mustra » sri stu 28, 2007 9:13 am

znaci pola zdjelice za obadvoje ?
mustra
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekica_poopy » sri stu 28, 2007 10:25 am

ja tako dajem, sijeno da imaju uvijek, a zeleno sto ima :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la salatica » sri stu 28, 2007 10:32 am

ujutro - prvo hrpa svježeg sijena, a nakon toga na njih 2 - peleta toliko da pokrije dno i onda još malo sijena

preko dana - sijeno, sijeno i samo sijeno

navečer - prepuna zdjelica zelenjave (obično stavim bar 3 vrste)

prije spavanja - 1-2 ballegarya

takav meni imamo već preko pola godine, jer sam ukinula pelete za ručak, doduše teška srca, ali su im guze već bile veličine lopti za kuglanje :D

s obzirom da su i nakon 6 mjeseci živi i zdravi (s mrvicu manjim guzama), oočito im ta dijeta ne pada preteško :)
salatica

PostPostao/la moxa » sri stu 28, 2007 10:35 am

Đizs, moji stvarno previse jedu... Moram smanjit isto suho, mada ujutro dobiju svaki 2 sake u zdjelicu i ne pojedu bas sve, sijena imaju stalno frisko, a popodne i navecer zelenjave, 3-4 vrste!
Jel kod kastriranih ima onog debljanja vise pa treba malo smanjit kolicinu klope ili je to babska prica?
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la tarra » sri stu 28, 2007 10:43 am

nije bapska ;D
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la moxa » sri stu 28, 2007 10:44 am

Upsich... :blush: Ispada da ja svoje tovim! Probat cu sa ovim kolicinama by salatica! Vjerojatno ce mi ruku pojest prvih dana, ali to je za dobro njihovih guza!
moxa
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la salatica » sri stu 28, 2007 11:21 am

meni se čini da je više faktora koji bi se trebali posložiti, a da bi se moglo generalno tvrditi da se nakon kastracije debljaju...

jedan je svakako i količina kretanja, pa onda građa (s obzirom na uzorak, vidim razliku :D ), pa vrsta peletirane hrane... količina dostupne hrane isto :D
jesti moraju, no uvijek je pitanje što
iako je komotnije dati pelete (naročito ujutro dok se slika još nije izoštrila), a još ih i vole :rolleyes: , kad čovjek krene čitati sastav, pa se pita gdje bi sve to našli da žive u prirodnim uvjetima, zaključak je uvijek - džank fud :D
no dobro, malo mogu dobiti, ali zbog zdravlja (a i debljina tu spada jer uslijed nje može doći i do dijabetesa) treba pelete ograničiti na razumnu mjeru
i opet ne mogu ne primjetiti, te dlakave riti zapravo vladaju nama i u nastojanju da im učinimo život čim ljepšim i da ih razmazimo, često se zanesemo na krivu stranu :)

ps kad se samo sjetim s kojim sam guštom pregledavala police u pet shopovima vođena samo jednom mišlju - kaj bi im još mogla kupiti? ;D
sad samo zgrabim vreću hrane, s prezirom pogledam sve one dropsiće i grickalice i bježim na blagajnu

no dobro, skrušeno priznajem da me razne kućice, jastučići, zdjelice, i ostale neupotrebljive stvari još nisu do kraja popustile, ali tješi me da je macan taj koji na kraju da stvarima upotrebnu vrijednost :D
salatica

PostPostao/la mustra » sri stu 28, 2007 12:27 pm

salatica je napisao/la:

KAjda im zamjenim umjesto toga???
ili mogu i to izbaciti ???
mustra
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekili » sri stu 28, 2007 12:35 pm

http://zecovi.net/forum/viewtopic.php?t=125

mustra jesu li ovo stare slike i gdje su nove? :)

ja ne vidim da su tvoji zekaci debeli, inace znas da se zekoline nakon odredenog vremena "uljene"..znaci aktivniji su navecer..moj zeko recimo cjele dane odmara, spava, i uziva..a navecer je aktivniji..i buco je bome,no kod nas nema dijeta..iskustva su pokazala da je bolje kada je kunic malo deblji :)
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la mustra » sri stu 28, 2007 12:41 pm

da to su stare slike.
budem danas uplodao nove samo da poslikam jednu u kojem se najbolje vidi
mustra
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la salatica » sri stu 28, 2007 14:56 pm

mustra je napisao/la:
salatica je napisao/la:

KAjda im zamjenim umjesto toga???
ili mogu i to izbaciti ???

pokušavam dokučiti, ali mi ne ide ;D
ja sam samo napisala naš meni koji sam uvela nakon zaključka da su se raširili
s time da koliko ja vidim, nitko od mojih nema podbradak, samo im se cijela masa bila ravnomjerno povečala :D

nama su te večernje grickalice ritual
to je znak da se spremamo na spavanjei da će stići još jedna puna sjenalica sjena prije gašenja svijetla
drugi na taj način nagrađuju zekane, iskupljuju se za rezanje noktiju, čišćenje guze i sl.
nama je to zamjenilo sve ostale nagrade i poslastice, jer brusnica koju smo prije davali je u sastavu, kao i još neki sastojci, a sve je prirodno, krckavo i ima sijena

dakle, ovo je bio samo i isključivo primjer naše prehrane, a ne savjet ili uputstvo :)

s vremenom sam u praksi vidjela što znači kombinacija (pre)više peleta i linjanja i onda mi se konačno rasvjetlilo da povežem koliko je teže takva prehrana probavljiva od npr. lepršavo laganog radiča i sl. povrća
učila sam na teži način jer sam strahovala za Zorreka, ali to me natjeralo i da za zagriženog mrzitelja sijena, pronađem ono koje će htjeti jesti
jer do tada je sijeno bilo za njega nužno zlo svedeno na minimum minimuma, a danas na moje veselje, svaki obrok peleta ili zelenjave završi sa sijenom kao desertom :)
salatica

PostPostao/la tarra » sri stu 28, 2007 16:43 pm

salatica je napisao/la:meni se čini da je više faktora koji bi se trebali posložiti, a da bi se moglo generalno tvrditi da se nakon kastracije debljaju...

jedan je svakako i količina kretanja, pa onda građa (s obzirom na uzorak, vidim razliku :D ), pa vrsta peletirane hrane... količina dostupne hrane isto :D
jesti moraju, no uvijek je pitanje što
iako je komotnije dati pelete (naročito ujutro dok se slika još nije izoštrila), a još ih i vole :rolleyes: , kad čovjek krene čitati sastav, pa se pita gdje bi sve to našli da žive u prirodnim uvjetima, zaključak je uvijek - džank fud :D
....

Nema veze s vrstom hrane...moji neki muškići se hrane i dalje jednakom hranom,najprirodnijom što može biti,i užasno su se zdebljali nakon kastracije (ne svi,neki skoro uopće,neki srednje,no neki drastično). A kreću se kreću vjeruj puno ;D

Tako da eto,na osnovi toga sada svi pouzdano mogu znati da nije uvijek do hrane i kretanja,no nečeg sigurno je! I ne,ova kuruza što im dajem zadnja 2-3 tjedna nije utjecala na to,jer su već mnogo ranije kastriranci dobili značajno na masi a jeli su isključivo travu i sjeno uz mnogo trke po terenu :D
tarra
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la salatica » sri stu 28, 2007 17:16 pm

ma tvoji zekani su skroz posebni ;D
sve si mislim kako je jedan tvoj - 2 moja ;D

sad kad si napisala da jedu istu vrstu hrane, možda jedu više?
tko zna kako manjak određenog hormona djeluje na glad :huh:

ne znam, ja imam 3 kastrirana dečka i 3 cure i nitko od njih se nije zdebljao nakon zahvata, nego na proljeće kad su nešto manje počeli ići van nego inače
a i tada bi se izvukli iz gajbi i polijegali :D
salatica

Sljedeća

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan