Putovanje sa zekom

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Putovanje sa zekom

PostPostao/la Klio » ned ožu 23, 2008 22:54 pm

Najpre jedno veliko izvinjenje ukoliko vec postoji topik o ovome, tako da me samo mozete uputiti na njega....
Upravo sam se vratila iz Zagreba. Bila sam za vikend malo u Lipiku malo u Zagrebu, i mogu vam reci da mi je moj malisa Krcko nemoguce nedostajao....
Bio je kod moje cimerke i ona ga je uglavnom drzala vani ali nema vremena da ga mazi puno kao ja.
I tako, odlucila sam da cu uciniti sve da se vise ne odvajam od njega, ali posto cesto putujem, molim vas za pomoc...
Zivim u Beogradu... Kako je moguce da vodim zekana svuda sa sobom...
Skoro je naucio gde da ide da piski i jako je uredan po tom pitanju... Ali piski i kaki SAMO u kavezu...
Cak i kada je vani, a skoro ceo dan je po mojoj sobi, jer kada prva od nas stigne kuci odmah ga pusta i tako ostane ceo dan van kaveza u sobi, on se uvek kada hoce vrsiti nuzdu vraca u kavez...
Stavljala sam steljice sa peskom svuda po sobi ali ne vredi, ni ne pogleda ih, UVEK se vrati u kavez.
Kasko sa nuzdom na putu, da li moram uvek nositi i njegov kavez? Za sada je mali a sta da radim kada mu budem kupila veci kavez? Da li ga uopste smem voditi na dug put sa sobom? Sa koliko meseci to vec mogu? I kako to da izvedem?
Puno pozdrava moji dragi forumasi koji ste mi nezamislivo vec pomogli u mnogo cemu.
Moj zekica mi je postao jedno neopisivo zadovoljsto, i toliko mojih prijatelja se vec razmislja da kupi zeconju kada su videli kako je ovaj moj divan i dobar
:nowink:
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Charlie » ned ožu 23, 2008 23:00 pm

Mislim da za njih nisu dobra česta i/ili duga putovanja. Manje mu šteti "premalo maženje" nego put...jer oni vrlo često su na putu prestrašeni pa ni ne jedu niti kakaju, što nije dobro.

Ako imaš osobu od povjerenja koja ga može čuvati, i to još u njegovom poznatom ambijentu onda je najbolje ne voditi ga nikuda. :)
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » ned ožu 23, 2008 23:06 pm

A kako cu ja bez njega pa i 3 dana :ljut: :D
Salim se. Trebala bih uskoro na odmor. Ici cu kod mojih u Crnu Goru, to je put od jedno najmanje 10 sati. Necu moci na vise dana da ga ostavim bilo kome, moracu ga povesti sa sobom. Kako to da izvedem?

Joj kako volim ovo moje stvorenjce, evo dok kucam ovo lize me i mazimo se, stvarno je mazuljica i stvarno mi je jako,jako nedostajao...
Pomisljam da sam stvarno opsednuta :)
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Kiara » pon ožu 24, 2008 9:27 am

ma nisi :D

ni ja ne bi mogla bez svojih kunića čak ni jedan dan :D

ali im je to šok, pa nek bolje ostanu :wink:

p.s.stavi njegove slikice u moj zeko :wink:
slikaslikaslika
Kiara
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Charlie » pon ožu 24, 2008 15:45 pm

Kiara je napisao/la:ni ja ne bi mogla bez svojih kunića čak ni jedan dan :D

Treba misliti na njih, a ne na sebe :)
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la ja i moj debeli zec » pon ožu 24, 2008 15:57 pm

ja kad odem na maturalac (7 dana) cijelo vrijeme cu misliti na debelog. znam to. vise cu misliti na njega nego na roditelje i buraza i sestru.

osim sto ce mi nedostajati (uzasno) stalno cu misliti: jesu mu dali dorucak? jesu mu dali rucak? kad su mu dali rucak? moraju mu dati u jedan, tako je navikao. jesu ga pustili ujutro? moraju ga pustiti tek pola sata nakon sto mu daju dorucak. jesu mu ubrali radica? jeli dobio sta voca, povrca? jel ga klinci gnjave? jesu ga pustili u dvoriste? ajme! sto ako im je pobjegao? valjda bi mi javili. nadam se da ga nisu ostavili cijeli dan samog. valjda nisu donijeli frendicinog hrcka. valjda znaju da ga se on boji. kad su ga zatvorili? jesu mu dali veceru? kad su mu dali veceru? jesu ga namazali? valjda mu nisu dali previse hrane. jel paze da ima svjeze vode? da mu nije sestra davala djetelinu?! ako su mu davali slatkise...

istina da mislimo na sebe kad ih zelimo povesti sa sobom, ali mislimo i na njih. ja znam da moja mama zna sto debeli voli, a sto ne, ali ona ne zna sto SMIJE a sto ne. i uvijek imamo razlog za brigu. iskreno - nitko se ne moze brinuti za vaseg ljubimca kao sto vi to radite. i to je onda problem.
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Charlie » pon ožu 24, 2008 16:12 pm

ja i moj debeli zec je napisao/la:istina da mislimo na sebe kad ih zelimo povesti sa sobom, ali mislimo i na njih. ja znam da moja mama zna sto debeli voli, a sto ne, ali ona ne zna sto SMIJE a sto ne. i uvijek imamo razlog za brigu.

Zato napišeš popis :)

Mi imamo kunića već 8 godina i mami je veterinarka govorila o brizi kunića tako da sam zapravo ja od nje učila...ali ona ne zna s njim što se tiče hranjenja na špricu ili nekakvih pregleda, ali prehranu zna super. :)

Kako Grga ima povremeno problema kad sam išla na maturalac napisala sam joj da mu daje svaki dan malticu i Pro-diget, ostavila brojeve svih veterinara, od Lilo i sebe logiranu na forumu :rolleyes:
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekica_poopy » pon ožu 24, 2008 16:20 pm

10 sati je malo previse za put za njih, to ti moze biti kobno ako bude u prevelikom soku

ali inace putovanja: ne smije biti promjena temperature (znaci kako je doma tako je svuda) - tj. obavezna klima. ne smije mu puhat, mora stalno imat ponudjeno papat i pit i treba se provjeriti da li je papao i pio 10 sati da ne papa je preeevise
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la ja i moj debeli zec » pon ožu 24, 2008 16:37 pm

ja cem svojoj mami napisati sve cega se mogu sjetiti.

kad je dorucak, rucak, vecera. koliko hrane kada. kakva mora biti svjeza hrana - voce, povrce i trave (iako to vecinom zna). popis hrane (sto da, sto ne).

adresu foruma, brojeve veterinara. kako doci do bube. sto ponjeti kod veterinara.

ostavit cu joj broj hotela, ima i broj od raske i obavezno, ali OBAVEZNO da mi javi bilo kakav problem.

zna se i moja majka brinuti o njemu dosta dobro. zna i kako ga primiti i sve. ona mu cisti kavez ujutro i daje dorucak tako da to ne bi trebao biti problem. ona ne zna samo opcenite cinjenice o zecovima. npr. ako ce ga trebati prisilno hraniti ona to sigurno nece znati. ne zna ni to da mu visoke temperature vise stete nego niske i sl.

ja se bojim sto ce biti kad nje nema doma. klinci nis neznaju, a i kad im se kaze oni zaborave. tatu nije briga.

vec se sad brinem, a maturalac u 8 mj. uzas jedan.
ja i moj debeli zec
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la dina » sri tra 16, 2008 1:38 am

kada sam isla na letovanje, desetak dana odsustvovala od kuce, posto porodica nije mogla da ga cuva, tj, nisu hteli da ga ciste, kunica sam dala na cuvanje u obliznju prodavnicu kucnih ljubimaca, odnela sam kunica sa sve domom, jer znam da se u njemu oseca sigurno, ostavila sam broj telefona prodavacici u slucaju da bude problema, rekla joj sta voli da jede i verujem da je zecu bilo lepo... nije smrsao, nije se razboleo a imao je odmah pored i drustvo morsko prase koje je isto bilo na cuvanju :D
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la zekica_poopy » sri tra 16, 2008 7:38 am

uf nemoj se ljutiti ali ja ne bi svoje kunice ostavila u ducanu nikad :hm:

em dosta drugih zivotinja okolo, stres, stalno ulazenje novih ljudi propuh itd itd...radje bi ga ostavila nekoj "neznalici" sa svim uputama nego tamo...
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la dina » sri tra 16, 2008 14:15 pm

znam da je moj zec jak i otporan :cool:

nije mi bilo lako, ali nisam imala izbora.... dosta sam razmisljala...

a i nekako ipak kod nje sam kupovala hranu, vidim dobro pazi na zivitonje, a i rekoh ako nista ona bar zna vise o kunicima nego neko ko nema nikakva iskustva za zivotinjama
dina
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Klio » ned tra 20, 2008 18:23 pm

Opet mene nema neko vremen na forumu a moram vam reci da gotovo svakog dana razmisljam kako da dodjem do kompa i ugrabim vreme za par pitanja i konsultacija...

Kod mene i Krcka se izdesavalo par stvari... Ovde cu o putovanju jer sam o tome i pocela ovu temu...
Naime na odmoru sam i Krcka sam morala povesti sa sobom... Desilo se da sam imala prevoz kolima iz Beograda za Podgoricu, a Krcka nisam imala kome ostaviti. Praznici idu i svi su ga mogli pricuvati nedelju dana a posle ne. Nudila sam i da platim jednom komsiji studentu da dolazi i brine o njemu dok nisam tu, ali i on je isao negde za praznike. Uz to se desilo i da ja nisam do dan pred polazak znala da mi treba i pasos za njega a na granici proveravaju, pa sam dodatno i morala da ga ostavim, ali nije vredelo. Nisam imala kome....

Na nekom drugom mestu cu ispricati dozivljaj kod moje prijateljice koja ga je htela uzeti i koja ima 4 mace i 2 kuce... Umalo je postao vecera :blink:

I eto usudila sam se na put sa njim koji je trajao 11 sati sa malim pauzama. Bilo mu je sve podredjeno, ali je on jedva preziveo put.... Nista nije hteo da jede i pije, nije ni piskio ni kakio celo vreme. Da ne pricam da je bio sav mlitav, bezvoljan i ocajan. Nije hteo ni u krilo ni na sediste, samo u kavez i kao da mi je lagano umirao na oci...
Srce mi je bilo u grlu i samo sam molila Boga da stigne ziv.
Pola sata pre dolaska kod mog brata, vec je bio toliko mlitav da sam mislila da je gotovo. U kuci sam ga iznela iz kaveza kao da je krpa i odmah mu silom dala da pije. Posle par gutljaja vode odmah je pobegao u kavez.
Stavila sam na zdelu punoooo sena i pustila ga da na krevetu radi sta hoce samo da nesto jede i vec pocne da kaki i piski.... Za 5 min je poceo da jede seno i odmah potom da kaki. Prvo proliv, jako mekane i spojene loptice, verovatno one koje je dugo drzao u sebi, a zatim malo cvrsce i sitne, i potom normalne... Morala sam mu dati i probiotik za svaki slucaj...
Krcko se oporavio to vece... Doziveo taj krevet kao svoje trajno mesto za uriniranje i defekaciju :blush: Neznam zasto :blink: I tek nakon 2 dana dosao sebi i postao onaj moj stari zec...
Posle svega, stresa i patnje koje je preziveo i soka i straha koji sam dozivela da ga ne izgubim, mislim da ga nikada vise kolima necu voditi dalje od Beograda...
Posto se moramo vratiti, odlucila sam da to bude vozom u spavacim kolima... Molim se da bude bolje nego dolazak... Meni je to nezgodno i zato sto ga moram sakriti na carini jer nemam taj pasos.
Posto sam procitala Dinino iskustvo, mislim da cu probati da nadjem neki petshop u situacijama kada negde odlazim na duze jer mi se cini i to bolje nego da ovoliko pati.
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Charlie » ned tra 20, 2008 18:30 pm

Nadam se da će povratak biti manje stresan
slika
Charlie
Moderator
Moderator

PostPostao/la Klio » sri tra 30, 2008 22:56 pm

Krcko i ja se vratili jutros u Bg. Hvala Bogu, doputovali zivi i zdravi :D, ovoga puta bez stresa i komplikacija. Cak bih rekla da mu je voz i prijao :rolleyes:
Uspesno smo se sakrili i od konduktera i od carinika, ali je bio zvezda kupea :nowink:
I jeo je i isao na wc, ulazio i izlazio iz kaveza, vrteo se i ispitivao, spavao i skakao po mom krevetu i ostavio poklon kuglice po njemu,njuskao i sprijateljio se sa mojom saputnicom u krevetu do mog.
Devojka jako voli zivotinje i znala je dosta toga sta bi mu prijalo tako da je ovo bilo jedno lepo i prijatno iskustvo za razliku od polaska i putovanja kolima.
Putovali smo 10 sati. Kada je stigao doma, joj te srece :P :D Danas je toliko skakao, igrao se, izlezavao se na krevetu pored mene, da sam se rastopila gledajuci ga.
Zna da je stigao svojoj kuci (sto nisam mogla da verujem da ipak zna i da se toliko raduje), obilazi svoje stvari i to sada mnoooogo smelije.
Zakljucak, voz je za oboje bio prijatno i udobno iskustvo. Zekica je bio ok, cak mislim da se lepo zabavio jer mu je sve bilo novo i interesantno. Nije bilo neprijatnih zvukova ,truckanja, krivina i rupa :ljut: kao kada smo putovali kolima.
I ukoliko se bude desilo u buduce da cu ga morati nositi sa sobom, drago mi je da sam sada nasla i nacin i sredstvo.
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan