Slazem se i sa Juricom i sa Lilo,Renatom... da gajenje beba je jaaaaaako tezak i odgovoran posao ako neko zeli da te bebe imaju sretnu i zdravu buducnost. Znate svi da sam sticajem okolnosti imala kod sebe dve bebe, i uh, uzasno je bilo sve oko toga jer sam bila nespremna i jos sto nisam znala da mi je zecica trudna kada je dosla sa bebama...da se ne ponavljam ponovo, tesko i ruzno, iskustvo, i jos teze odvajanje od beba. Moj primer je primer kako neznanje moze dovesti do kobnih posledica, jer su bebe iz drugog okota uginule.
Ali isto zbog gore napisanog ja zelim da objasnim par situacija u kojima sam direktni ili indirektni ucesnik. Bebe koje su se rodile pre dve nedelje, deca od mog Biba, su planirana, zeljena od trenutka kada su novi vlasnici uzeli Laviniju. Otac od moje koleginice je u mladosti imao kunice kao kucne ljubimce i uzgajao ih, tako da ima profesionalnu kotilicu, a od starta zele da imaju vise od jednog kunica. Uz to u samom komsiluku je nastala "otimacina" oko Lavinije

, (ali to je druga prica, mala je popoularna u svom kraju

)tako da se nadam lepom udomljavanju bebica.
Ja licno sam zelela da jedna ode nekome sa foruma jer bih tako imala konstantan uvid u zivot jednog od Bibovih potomaka.
Opet, Milici koja nije na forumu ali pricu o njoj prenosim od pocetka, koja je usvojila Bucu i Andju, kojoj su deca zabiberila zivot "slucajno" dopustivsi da se desi parenje i 4 bebice, uz svo njeno pocetno neznanje, zahvaljujuci clanovima ovog foruma izgurala je celu situaciju, edukovala se i na kraju postupila vrlo odgovorno iako po nju ne bas najbolje reseno. Dve bebe su i dalje kod nje i spremna je da ih zauvek ostavi iako insistiram da bar jednu ipak udomi. Tj. to vise nisu bebe.
Mislim da nije lose imati bebe ukoliko, kao sto rece Lilo, unapred neko zna kuda ce sa njima ako ih je planirao i ukoliko se odgovorno informisao kako najbolje da pomogne njihovom uzgoju.
Da, u nasem Pet centru, kako pomenu dHarma, radi devojka koja je izuzetno savesna, poznaje zeke i stvarno se brine o mnogim stvarima o kojima da znaju njeni pretpostavljeni sigurno bi dobila otkaz.
Recimo, zeke koje su male i bolesne, skloni sa strane, neguje ih, pokusa da im pomogne pa tek kada ojacaju stavi ih u box za prodaju, isto tako je usvojila dvoje, jedni slepu devojcicu i jos jednog zeku. Jednog je izlecila od torti colisa i tek onda ga stavila na prodaju.
Zadnji puta kada sam bila, cura je shvatila da je uzgajivac isporucio trudnu zekicu za prodaju, jos bebu, odvojila je u prostorije iza kaveza i tamo je cuvala da gazde neznaju, dok se okotila. Meni je pokazala kada su bebe vec bile vece, cekala je da napune dva meseca pa tek onda da ih stavi u box. A u istom "skrovistu" su bile zekice koje su dosle premale sa mesec dana (isporuka ovnolikih zekica iz Zagreba,prvi ovnoliki u Pet centru i odmah su rasprodani. Gazda se verovatno nije nadao takvoj prodaji pa je i male zeke izlozio, ona je odvojila par koji su bili premali, ranije odvojeni), i rekla mi je da ih nece staviti u box dok ne napune dva meseca.
Isto tako tu je tajno (od gazda) drzala Bucu na usvajanje, dok ga Milica nije uzela.
To je jedan redak ali izuzetan primer osobe koja daje sve od sebe koliko moze da ucini pravu stvar. Zelela sam to da napisem ovde da ne bi sve izgledalo tako crno sto se tice prodavnica kucnih ljubimaca.
Misli da nije sve crno i belo. Postoje situacije koje su izuzetak od uobicajenih.
Zato trebamo sve dobro ispitati pre nego se donese bilo kakva odluka.Mislim da je to ono sto svi ovde zele da istaknu.
To mislim i prilikom "spasavanja" odraslih kunica iz Peth shopa. Recimo primer Bjanke koja je kod mene, da nisam uzela nju i bebe, sigurno bi uginula ili ona ili neka od beba, a da ne pricam o tome da se niko ne bi brinu o njihovom zdravlju jer ako nesto ne ide kako treba, postoje gladna usta boa i pitona u istom shopu.
Opet primer, jedna zenkica koja je spasena pre dva meseca iz jednog zabacenog petshopa blizu mene,gde je zivela vise od 5 meseci u najmanjem mogucem kavezu i gde je sigurno niko ne bi kupio a vlasnica je vec donela odluku
da je zeli pokloniti i da ne zeli vise drzati kunice jer nema interesovanja.
To su recimo neke od situacija kada ipak nemozemo reci da ne bi trebalo intervenisati.
Ovo sam prvenstveno napisala clanovima foruma iz Srbije, kod nas su stvari malo drugacije sto se tice obimnosti drzanja zeka kao kucnih ljubimaca, ali isto tako i katastrofalna je kolicina neznanja i kod vlasnika, kod ljudi koji prodaju kunice i kod ljudi koji razmisljaju o kupovini istih.