Podbradak...

Zeko ima zdravstvene probleme? Upitajte i pronađite odgovore ovdje.

Moderatori/ce: Charlie, Lady Stardust, Zeko_Jurica, Lela

Podbradak...

PostPostao/la Pinky and D`brain » sub stu 24, 2007 18:04 pm

vidio sam par slika od kunica gdje oni imaju kao neki podbradak, naime zdravi su i sve, nikakva komplikacija, nego neki su malo deblji pa ga imaju a i oni mrsaviji isto. e zanima me dali to imaju samo zenke, dali to dode odredenoj vrsti samo, i dali to dode jer je zeko lagano debel jer se ne krece i to. kakva je prica s tim "podbradkom" ha?
Pinky and D`brain
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeka » sub stu 24, 2007 18:08 pm

kolk'o ja znam, to je obiljezje zenki, al ne moraju sve imati....moja ima podbradak ko mali medo, dok muskic nema nista ikao se i on fino ugojio :D tako da ti podbradak ne ovisi o debljini zekaca....to je jednostavno "zensko obiljezje".... :)
Zeka
Zečić
Zečić

PostPostao/la Pinky and D`brain » sub stu 24, 2007 18:21 pm

sta sve zenke svih vrsta to dobiju ili? i sa kolko starosti?
Pinky and D`brain
Zečić
Zečić

PostPostao/la Zeka » sub stu 24, 2007 18:25 pm

kazem ti da nisam sigurno jel sve dobiju.....
a sto se tice starosti, moja ga je pocela uzgajat sa cca 5 mjeseci... i to ti ovisi :wink:
sta tebe tolko taj podbradak muci? :P
Zeka
Zečić
Zečić

PostPostao/la Puffin » ned stu 25, 2007 0:46 am

evo, i moja je imala pozamašan podbradak donedavno al mi je smršavila nekak. čitala sam da je to za slučaj trudnoće, zaliha špekeca :blush:
(\__/) (\__/)
(O.o ) (='.'=)
(")_(") (")_(")
Puffin
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Zeko_Jurica » ned stu 25, 2007 1:25 am

više sijena, a manje dropsića :P :)
Zeko_Jurica
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekica_poopy » ned stu 25, 2007 13:12 pm

moj bongo ima podbradak :hm:

probali smo i sa djetom i sa svime, ali mali zdere sto god se nadje...tako da imam debeljucu maloga, a poopy - zenka nema, tako da smo mi iznimka koja potvrdjuje pravilo :rolleyes:
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Puffin » ned stu 25, 2007 14:06 pm

ja uvaljujem sijeno godinama ali uvijek ista priča: progricka par grančica a ostale složi pod sebe. al ja joj i dalje dajem sijeno i nadam se :)
(\__/) (\__/)
(O.o ) (='.'=)
(")_(") (")_(")
Puffin
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Lela » ned stu 25, 2007 14:13 pm

ha? :majkl:

smatra se da pošto ženka skida krzno sa grudi i podbradka za pravljenje gnijezda, da ovaj podbradak predstavlja dodatnu zonu odakle može dobiti još krzna. to je normalno.
podbradak kod muških kunića i ženki sa zaista prevelikim podbradak to je znak gojaznosti. znači ispod je masno tkivo. zeko mora ići na dijetu.

holandski patuljasti (Netherland Dwarf) kunići nemaju normalno podbradak. na izložbama podbaradk znači diskvalifikaciju. baš čitah.

kod ovnolikih vele da je kod dečki dozvoljen mali podbradak a kod cura može i veliki. tako da ne brineš zbog Bonga ;D

kod nekih ženki podbradak se povećava sa godinama. moja Zeka je dobila podbradak nakon prve i jedine trudnoće.
Lela
Moderator
Moderator

PostPostao/la sanjita » ned stu 25, 2007 14:27 pm

Lela je napisao/la:ha? :majkl:

smatra se da pošto ženka skida krzno sa grudi i podbradka za pravljenje gnijezda, da ovaj podbradak predstavlja dodatnu zonu odakle može dobiti još krzna. to je normalno...

...eh ovaj dio me zanima jer sam jednom htjela postavit takvo pitanje jer moja isto ima podbradak al od dlake :blink: ...ja kad ga primim,to nije tkivo,to nije salo ja kroz njega mogu proc prstima i skroz joj doci do kozice na vraticu dakle to su same dlake :blink: ...presmjesno mi to zgleda zbog toga sto joj je to doslovce "prek noci" stvorilo,sad izgleda ko da ima dolceviticu za zimu :) ...kad joj zasmeta ona si to fino pocupa al to se opet nekak ubrzo napuni dlakicom...nije debeljuskasta zato mi je i bilo cudno al sam i ja citala da plodne zenke to dobiju da bi si mogle s tog mjesta cupkati dlakice za gnijezdo :) :wub:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la mubi » ned stu 25, 2007 14:48 pm

moja Ori je kojih par mjeseci nakon završetka dojenja, s kojih 8, 9 mjeseci, dobila podbradčić, a nije se udebljala. sad ima oko mjesec dana nakon kastracije, a podbradak joj se smanjio :blink: Fiona ga nije uspjela dobiti, ima 6 i nešto mjeseci. dečki isto ništa iako mi je Leo mala buhtlica :D
mubi
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekica_poopy » ned stu 25, 2007 18:42 pm

hihihihihii znaci ne moram ga na djetu sirotoga :D

Lela bongo ti salje veliku pusu i sada te voli najvise na svijetu jer moze i dalje zderkiti fino a ne samo sijeno ;D

makar bila sam ja probala sa dijetom jer sam htjela da mozda malkoc smrsavi (dosao je kod mene debeljuco) ali nije uspjelo :) medjutim on je takav, meni dragi tukec buhlasti :)
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la Pinky and D`brain » ned stu 25, 2007 19:51 pm

aha, znaci ima veze sa debljinom a i trudnocom aha.
zasto bi me mucio podbradak? samo me zanima kako sta i zasto.
Pinky and D`brain
Zečić
Zečić

PostPostao/la Miga » pon stu 26, 2007 19:20 pm

Hm....i Pale ima neki podbradak.Vec 2 dana ga pregledavaju u Bubi i ne znaju od cega mu je to.Danas je doktorica zatrazila i drugo misljenje od jos jednog doktora iz Bube koji navodno vise radi sa kunicima i on je rekao da ima sala u podbratku ali da mu se cini i kao da su mu neke zljezde naotecene....A najgore mi je to kaj im nemrem reci dal je taj podbradak on vec imao ili ne jer je Pale angora i od one silne dlake ja to nisam nikad ni primjetila,a ispod bradice bas i nikad nije dao dirati...
Nemrem vjerovat da ne znam....Uzasno se osijecam...I kaj sad dalje?...
Miga
Zečić
Zečić

PostPostao/la Charlie » pon stu 26, 2007 19:23 pm

To i Grga ima..nakupina masnog tkiva, ali ne izgleda kao podbradak kod ženki

http://www.pet-centar.hr/content/view/2589/70/
Odgovara: Danijela Biban, dr.vet.med., Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primijetila sam kod svojeg kunića, ispod vilice, kvrgu koja meni nalikuje na mjehur žulja, samo što je tvrda a dlaka oko toga mjesta je pomalo zapetljana. Zanima me treba li se ozbiljnije zabrinuti i hitno voditi ljubimca kod veterinara te što bi to po prilici moglo biti?
Unaprijed hvala, Karmen

O: Prema opisanome, mislim da ste ''otkrili'' submandibularnu žlijezdu kod Vašeg ljubimca. Radi se o mirisnoj žlijezdi smještenoj ispod brade.

Mirisna je žijezda građena kao modifikacija žlijezdi znojnica i žlijezdi lojnica, a izlučuje sekret specifičnog mirisa. Nalazi se u obliku manjih ili većih nakupina na različitim dijelovima tijela, specifično za pojedinu vrstu životinje.

Uloga mirisne žlijezde u organizmu je lučenje sekreta koji ima višestruku namjenu. Njime životinja najčešće obilježava svoj teritorij, a to ćete kod Vašeg kunića uočiti kao ''trljanje'' bradom o pojedine predmete unutar kaveza.

U prirodi kunići obilježavaju i ulaze u svoje nastambe, kako bi spriječili posjete ''neželjenih gostiju'' iz drugih obitelji.

Ostale životinje u divljini vrlo često sekretom mirisnih žlijezdi obilježavaju mjesta na koja su spremile hranu, signaliziraju svoju prisutnost ili pak druge jedinke iz skupine alarmiraju na opasnost.

Osim toga, ovim sekretom ponekad se obilježavaju i jedinke unutar iste skupine. Istraživanja su pokazala da postoji veza između fiziologije i socijalnog statusa, pa dominantna jedinka izlučuje intenzivniji miris od ostalih u skupini.

Sekret mirisne žlijezde neobično je bitan i kod akta parenja, jer sadrži feromone, što je svojevrsna ''pozivnica'' jedinki drugog spola. Neposredno prije parenja on postaje intenzivniji, pa na taj način životinja šalje informaciju suprotnome spolu da je spremna za parenje.

Sekretom mirisne žlijezde povezuju se majka i mladunče, što je neobično važno ukoliko jedinke žive u višebrojnim skupinama, budući na taj način majka uvijek s lakoćom ''prepoznaje'' vlastito mladunče.

Zapetljana dlaka na području brade rezultat je trljanja o predmete, a kako mi niste naveli ni jedan drugi simptom (crvenilo, ispadanje dlake, bolnost...), mišljenja sam da je s Vašim kunićem sve u redu i da nemate razloga za brigu.
slika
Charlie
Moderator
Moderator

Sljedeća

Natrag na Zdravstvene rasprave

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan