Pomoć oko problema s ishranom

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Pomoć oko problema s ishranom

PostPostao/la Guigi » pet stu 22, 2013 14:15 pm

Pozdrav ljudi! :zeko1:

Unaprijed da se ispričam što ovako upadam. Listala sam forum tražeći neke odgovore, no nisam mogla naći nešto što bi mi pomoglo u konkretnom slučaju, pa bih zamolila ljude koji imaju svakako više iskustva od mene da mi pomognu :) :zeko3:

Problem je da zeko ne želi jest pelete. :zeko4:

Naime, već sam pisala negdje na ovom forumu, imam 2 zekanića, muško i žensko, 2,5 i 2 godine starosti. Problem je počeo prošli tjedan kad su imali oboje povremeno mekanu stolicu, nalik na pastu, neugodnog mirisa, ali je daleko od proljeva. Prije su imali povremeno, tu i tamo, najćešće u ujutro, takvu mekanu stolicu kao pasta, uglavnom kad se prejedu peleta.

Čim sam primijetila takvu stolicu prošli tjedan, odmah sam im makla pelete i bili su na domaćem sijenu i odmah u vodu prodigest.

Sve vrijeme su živahni, ponašanje kao i obično, veseli su, trčkaraju okolo, oči su im čiste, dakle nisu mutne, niti su pogrbljeni niti bilo kakvo ponašanje koje bi govorilo da im nešto ne paše. Muško jede bilo koje sijeno da mu ponudite, a ženkica samo domaće. Poplašila sam se da ona odbija hranu, pa sam njoj samo probala dati pelete, odbija ih jest. Uhvatila me panika da neće jest ništa osim sijena. Pokušala sam joj dati gric jabuke, to je pojela (Svježe povrće odbijam davati jer nisu navikli na njega pa znaju dobit proljev.)Sve drugo hoće jesti osim peleta i tako sam je ostavila, evo sad tjedan dana na sijenu, digestu i povremeno nekoj poslastici ili sušenom voću koje hoće jest.

Samo da naglasim, muškom dam par peleta ujutro i stolica mu je normalna, sve u redu s njim, on se popravio u ovih tjedan dana. Ženkica ima povremeno lančiće i sitne kuglice, pa zatim normalne, ali joj nije stala probava, te su mi rekli da to odbijanje peleta može značiti predzačepno stanje.

Kad odbija pelete, dala sam joj štapiće drveta što se dobiju u sijenu, misleći da su joj možda bolni zubi, međutim, normalno gricka kao piranja to drvo, čak ga i jede. Pogledala sam joj zube, sve ok. Dakle to nije problem.

Primijetila sam da jede povremeno piljevinu... Ne znam što to znači. Zabirnuta sam što ne želi jesti pelete, eto. Veterinari u Bubi, a i u Petcentru su mi rekli da situacija nije alarmanta dok ona jede nešto i dok pije i hoće pit digest, ali opet se brinem, prošlo je već evo točno 7 dana. Također su rekli veterinari da postoji mogućnost da je "ogadila" tu hranu jer je pamti po neugodnom iskustvu, da možda pamti da joj to nije pasalo, joj je bilo neugodno za trbuh ili nešto te da odbija jesti. :lud: Interesantno je što kad šuškam vrećicom i ponudim joj pelete, ona se zainteresira, dođe, pronjuška te pelete kao da traži nešto određeno u njima :hm: , a to nešto ne nađe i odmakne se.

Godinama jedu uvijek od iste marke Versele laga, cuni nature ili cuni re-balance. Osim prošle godine, kad sam to miješala sa cuni crispy. Sad sasvim nebitno za priču.

Sorry za long post. Imate li neku ideju kako joj pomoći? :zeko10:
Guigi
Zečić
Zečić

Re: Pomoć oko problema s ishranom

PostPostao/la altan » pet stu 22, 2013 15:44 pm

Nemoj se ispricavat za dugi post jer treba detaljno pisati kada se opisuje neki problem..
Vjerujem da ovo odbijanje hrane ipak je povezano ili uz zeludac ili zube. Sama joj nikako nisi mogla pregledati zube osim ako doma nemas otoskop. Kod zacepa i slicnih stanja kunici uglavnom prvo pocnu odbijati suhu hranu, a isto je i kod problema sa zubima. Probaj prvo kupiti neku drugu suhu hranu da vidis da li stvarno nije problem u samoj hrani, ako odbije, ja bih je odvela na pregled kutnjaka. Ne stane uvijek probava kod zacepa jer zacep ne mora biti potpun. Poslusaj joj trbuscic cuju li se plinovi, i popipaj je li trbuh tvrd tj. napuhnut. Moji tih par puta sto su imali zacep bi jeli drvene pelete (tvoja jede piljevinu).

I jedna preporuka: zaboravi "veterinare" iz Pet centra :wink:
vlasnica dvije jurilice
29
altan
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Guigi » pet stu 22, 2013 19:07 pm

Hvala na brzom odgovoru! :zeko3:

Taman kako sam završila tipkajući post na forumu, reko idem joj ponudi sijena još, nutkat ju, kako je to odbila jest, reko ajde mooooožda bude sad htjela jest. Ponudila sam joj vrećicu cuni nature (inače pri kraju je bila, pa smo kad je krenula ta meka stolica, krenuli davadi cuni rebalance) i za neko čudo, krenula je jest! Prijašnjih dana sam joj i to nudila i re-balance, pa ništa :lud:

Dala sam joj samo malo nek jede, da mi se ne prejede. Od silne sreće reko brzo dok je još u elementu, idem joj pokušat dat ovu re-balance jer je to nova vrećka, kad ono gospođica ponjuši i ode. Onda sam joj dala opet onu cuni nature i to je opet navalila kao luda. :wub: Nije mi jasno što se dogodilo u međuvremenu kad je odlučila jest... Svašta. Zaista nikad prije nije baš toliko birala. Budem joj sad davala te pelete koje hoće jesti, ali zaista sad pazim da što manje peleta jedu. Prije sam im dopuštala, ali sam shvatila da su proždrljivi i da je samo njima na štetu ti peleti, previše vlakana ima pa ih to protjera koliko sam shvatila. Čim pojedu više peleta nego što mogu probaviti izgleda, onda dobiju tu meku pasta stolicu. Tad i kad recimo krenu grickati nešto što ne bi smijeli, recimo tepih i takve gluposti koje im onda poremeti probavu.

Da, pogrešno sam se izrazila, pardon, pogledala sam joj one zubiće prednje, koje mogu vidjeti i s njima je, po mom nekom laičkom pregledu, bilo ok. Čim ona toliko glođe to drvo, znači ne boli ju ništa. Gledala sam joj sve vrijeme trbuh, nije bio tvrd. Budem sad pratila stanje i stolicu kad je krenula jest.

Nego zapazila sam još da hoće jest zid... :zeko10: Sad bojim se da i od toga može pokvariti trbuh. Zna li se zašto hoće jest zid? Kupila sam im onaj kamen, međutim to ne šišaju ni 2%. :nowink: :belj:

Veterinari u Bubi nisu uvijek na raspolaganju, cijelo prijepodne sam ih zvala da me spoje s nekim od vet. koji se razumije u kuniće baš, konačno onda i jesu. Ja se raspitam sto puta i na sto mijesta, pa makar i u Petcentru i po ostalim shopovima gdje imaju zeke i od ljudi koji ih imaju ili i gaje, jer nekako računam što više ljudi pitam, budem imala više info i veće šanse da mi netko pomogne. Takva sam i brinem i raspitujem se gdje god mogu, tako da nijedan savijet ne može škoditi ako je savijet, a sad zeke ne prepuštam nikome osim timu u Bubi, mada i to samo ako je nužno jer rađe ja pokušam, ako mislim da mogu i ako mislim da situacija nije alarmanta, da sama to njegujem u nekoj kućnoj atmosferici, gdje su manje izloženi stresu i neugodnostima nego da ih vozam do ambulante da ih tamo pipkaju i odmah nalupaju lijekovima. To je neko moje rezonovanje, ali čim nešto krene sumnjivo, prije nego što išta uradim, nazovem prvo Bubu, pa ako kažu dolazite smjesta, onda pakujem ih i furam.

Ovo je mala nevljalica, zove se Nalah. slika slika
Guigi
Zečić
Zečić

PostPostao/la Sxandy » pon stu 10, 2014 11:12 am

Oboljenje uzrokovano nepravilnom ishranom ne mora biti evidentno mnogo godina. Oštećeni kunići su najčešće stari 3 godine. Promjene na zubima mogu biti isprva podmukle, ali ukoliko se situacija ubrzo ne popravi, javlja se naprednije oboljenje.
Sxandy
Kunić
Kunić

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan