Unaprijed da se ispričam što ovako upadam. Listala sam forum tražeći neke odgovore, no nisam mogla naći nešto što bi mi pomoglo u konkretnom slučaju, pa bih zamolila ljude koji imaju svakako više iskustva od mene da mi pomognu

Problem je da zeko ne želi jest pelete.

Naime, već sam pisala negdje na ovom forumu, imam 2 zekanića, muško i žensko, 2,5 i 2 godine starosti. Problem je počeo prošli tjedan kad su imali oboje povremeno mekanu stolicu, nalik na pastu, neugodnog mirisa, ali je daleko od proljeva. Prije su imali povremeno, tu i tamo, najćešće u ujutro, takvu mekanu stolicu kao pasta, uglavnom kad se prejedu peleta.
Čim sam primijetila takvu stolicu prošli tjedan, odmah sam im makla pelete i bili su na domaćem sijenu i odmah u vodu prodigest.
Sve vrijeme su živahni, ponašanje kao i obično, veseli su, trčkaraju okolo, oči su im čiste, dakle nisu mutne, niti su pogrbljeni niti bilo kakvo ponašanje koje bi govorilo da im nešto ne paše. Muško jede bilo koje sijeno da mu ponudite, a ženkica samo domaće. Poplašila sam se da ona odbija hranu, pa sam njoj samo probala dati pelete, odbija ih jest. Uhvatila me panika da neće jest ništa osim sijena. Pokušala sam joj dati gric jabuke, to je pojela (Svježe povrće odbijam davati jer nisu navikli na njega pa znaju dobit proljev.)Sve drugo hoće jesti osim peleta i tako sam je ostavila, evo sad tjedan dana na sijenu, digestu i povremeno nekoj poslastici ili sušenom voću koje hoće jest.
Samo da naglasim, muškom dam par peleta ujutro i stolica mu je normalna, sve u redu s njim, on se popravio u ovih tjedan dana. Ženkica ima povremeno lančiće i sitne kuglice, pa zatim normalne, ali joj nije stala probava, te su mi rekli da to odbijanje peleta može značiti predzačepno stanje.
Kad odbija pelete, dala sam joj štapiće drveta što se dobiju u sijenu, misleći da su joj možda bolni zubi, međutim, normalno gricka kao piranja to drvo, čak ga i jede. Pogledala sam joj zube, sve ok. Dakle to nije problem.
Primijetila sam da jede povremeno piljevinu... Ne znam što to znači. Zabirnuta sam što ne želi jesti pelete, eto. Veterinari u Bubi, a i u Petcentru su mi rekli da situacija nije alarmanta dok ona jede nešto i dok pije i hoće pit digest, ali opet se brinem, prošlo je već evo točno 7 dana. Također su rekli veterinari da postoji mogućnost da je "ogadila" tu hranu jer je pamti po neugodnom iskustvu, da možda pamti da joj to nije pasalo, joj je bilo neugodno za trbuh ili nešto te da odbija jesti.

Godinama jedu uvijek od iste marke Versele laga, cuni nature ili cuni re-balance. Osim prošle godine, kad sam to miješala sa cuni crispy. Sad sasvim nebitno za priču.
Sorry za long post. Imate li neku ideju kako joj pomoći?