Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Re: Pomoć za priglupog zeca (i istog takvog gazdu)

PostPostao/la siga » sri ožu 16, 2011 14:12 pm

Jura je napisao/la:, pa bi mali imal trokatnicu. (ali nije majmun, pa ne znam koliko bi mu to bilo zanimljivo - za sad uživa u panjanju)
!!

;D ;D ;D
1. Za sada je sve kako radite dovoljno dobro. Plus zdravo razmišljate..
2. Sijeno nije loše premjestiti blizu wcića ili tog krevetića ako tamo puno boravi jer onda više grickaju. Nemojte čekati da pojede pa tek onda staviti novo jer im ne "miriše" ako dugo tako stoji
3. Neka ima uvijek sijena a dok je mali i peletirane hrane. Ne izgladnjujete ga, najbitnije je da ima sijena.
4. "novi" ljudi često kupuju one tzv. vitamine i poslastice u pet shopovima - nemojte! Puno bolja poslastica mu je brusnica, komadić banane i sl. ali s tim isto pričekajte do nekih 5, 6 mj.
5. Podloga u gajbici mu je često suvišna. Za wc ovo kako su vam već rekli - drveni peleti. Od kuda ste? Najlakše vam je do Baumaxa vreća 15kg je 35kn i to traje i traje.. Ako mu se ne sviđa, u početku ih stavite skupa sa piljevinom.
6. Puštanje kada ste vi kod kuće je i najbolje za takog malog zečića jer možete i paziti da se ne ozlijedi. Kasnije ćete sami prosuditi a puno ovisi o njegovom karakteru. Mi npr. imamo dva pitara kojima je gajbica nepotrebna. Ljenivci..
7. Sada dok pišem vidim da je već došao savijet za pojilicu :D , nemojte brinuti, nauče na pojilicu, ali dok ima zdjelicu mu je to lakše..
8. Inače i mi imamo 2 wca jer je jedan krevet a drugi služi svojoj svrsi.
siga
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 15:55 pm

super, hvala na ideji. ovaj se definitivno voli igrati :zeko7: najdraža mu je plastična žlica. nikad u životu nisam imao kućnog ljubimca i sad mi s 30 i kusur poklone zeca, pa me malo panika ulovila kak bu to išlo, ali vidim da bude.

Našli su mu i alternativni smještaj , ako ja odlučim da ga ne želim, pa ga mogu i vratiti, ali nije mi ni na kraj pameti. ....mali je mrak :rolleyes:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 16:03 pm

i meni su uvalili te poslastice s vitaminima i rekli da mu mogu dati dvije dnevno. znači da mu to ukinem !?

sijeno mu stavljam stalno po malo i uvijek dobije malo i sa strane (uz "krevetić" ) dok nije imao ovaj podest ispred sijena, nije baš puno grickao, a sad se stalno penje i čupka sijeno.

iz zagreba sam, pa ću se zaletiti do bauhausa po te pelete.

hvala svima!
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » sri ožu 16, 2011 17:55 pm

Ma bolje ne te poslastice jer sadze neke sastojke koji inace nisu prirodni i dobri za zeceve....to je slatkis ajmo reci a nema boljeg do prirodnih slatkisa,odnosno voca pa mu radije kupis susenu brusnicu ili das banane ili jabukice ili nesto drugo od voca ali umjereno kao poslasticu :) Super da sijenao gricka svako malo,sijeno bi im trebalo biti osnovna hrana a i zdravo i zbog zubiju i probave. Jedina stvar koju bi jos mozda trebao za prvu ruku kad nastupi linjanje je malt pasta,neznam dali su ti rekli za to...to je pasta za kunice (jer ima posebna i za macke) koja pomaze izbacivanju dlaka iz probavnog sustava jer oni kad se linjaju i lizu to se sve skuplja unutra pa moze vrlo lako doci do zacepa sto je cesti i veliki problem kod kunica tako da bolje sprijeciti nego lijeciti ;)...toga imas u pet shopovima,pet centru i kosta 44 kune....ali se daje prema potrebi kad je linjanje pojacano. Mada najbolja stvar za takve stvari je upravo sijeno i da ga kunic puno jede jer mu ta vlakna pospjesuju probavu.

Evo tu link za malt pastu pa si procitaj:

viewtopic.php?f=5&t=88
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Marta » sri ožu 16, 2011 20:32 pm

dobrodošao! izgleda da ti je neko ipak odabrao pravi poklon, super se snalaziš :wink: i kad sve nabaviš sa spiska, fali ti još samo stpljenje :happy: zeki će trebati vremena da se opusti i upozna za tobom i sa prostorom, što je neko već napisao-svašta ćete još probati. moja je u početku bila u kavezu i išla metar po metar na dan (da obeleži, pronjuška) a sad je ceo stan njen :D
samo polako i uživaj sa svojom prvim ljubimcem!
Marta
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la frances » sri ožu 16, 2011 21:42 pm

sta se tice ovoga sta je marta rekla :D
gvozdenijo jos uvijek nije stigao do dnevnog :D
iako je kod nas vec 7-8 mjeseci..
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 21:59 pm

hm , ovaj moj je već sve obišao. uopće se ne boji. evo i sad trči po sobi i baca se na sve strane. wc je napokon na pravom mjestu i sad čim mu dođe trči u gajbu, obavi kaj ima i odmah natrag van. ipak nije mutav on već gazda :blink:
ako sjednem na pod odmah se penje po meni. stavio sam mu neku staru plahtu na pod da mu se ne skliže po parketu i odmah je počeo skakutati :D
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 22:04 pm

sad kad smo se udomaćili imam još pitanja :D

Treba li njega voditi veterinaru ne neki pregled!? :hm: neko cijepljenje ili ne daj bože kastracija? :sad:

Koji su znakovi da nešto nije u redu s njim?
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la frances » sri ožu 16, 2011 22:19 pm

glavni pokazatelj zdravlja su klopanje i kakanje :D
ako normalno klopa i kuglice su normalne najvjerojatnije je sve ok.
zvijer je zdrava ako su oke bistre, nosić suh, nema nekih vanjskih promjena i ponaša se uobičajeno..
ako primjetiš neku promjenu odmah reagiraj, prečesto se dešava da se kasno reagira..

ne postoji neki preventivni/prvi pregled.
kastracija je opcija, ali to ćeš s vremenom odlučiti..
vdjet ćeš kad uđe u pubertet i ako ikada poćnete razmišljati o žemskama. :P

vidim da su prijtelji pogodili poklon skroz na skroz :)
"..and i'm floating in a most peculiar way
and the stars look very different today.."
frances
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 22:32 pm

o bože, sad čitam ovo o rezanju noktiju, brušenje zuba, čišćenju žljezda itd. :hm: ,pa mi je mrak opal na oči.

mali sad ima dva mjeseca (bar su mi tako rekli) meni djeluje zdravo. kako često treba rezati te nokte?

imate li nekog veterinara za preporučiti u Zagrebu? možda na trešnjevci - da ga ne vučem na drugi kraj grada!? ja se ne usudim ništa rezati :sad: i koliko to košta!? da se ne iznenadim :lud:

za zube sam nabavil grančice ljeske (pun ih je radijator :D ) , a ima i neku igračku s onim kamenom za zube. Kamen ga baš i ne zanima, ali s guštom grize drveni dio igračke.
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vini » sri ožu 16, 2011 22:47 pm

Što se noktiju tiče mislim da se možeš organizirati sa nekim iz Zgb da ti pomogne, pa ne moraš do veta. Mi u Rijeci to međusobno obavljamo. Isto i žlijezde. To bi trebalo cca svaka 2-3 mjeseca.
Onaj kamen baš i nije dobra ideja, bolje su grančice, pa kamen možeš i maknuti Super da ga ne interesira, ali se može desiti da ga u jednu noć strusi, što nikako nije dobro.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la Jura » sri ožu 16, 2011 22:53 pm

on sad navodno ima dva mjeseca. sad sam ga izmaltretiral, pa sam pogledal zube (izgledaju ok, al me dobro ugrizel :belj: ) i nokti su skroz mali (zapravo se jedva vide), a ove žlijezde ne želim ni tražiti :hm:
Jura
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la vini » sri ožu 16, 2011 23:01 pm

Sa dva mjeseca je još maleni i ne treba ga gnjaviti niti sa noktima niti sa žlijezdama. Još koji mjesec si na miru.
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la dollypony » sri ožu 16, 2011 23:02 pm

Ne brini se, nije to tako strasno kako ti mozda deluje :D
prvo za noktice, i ne trebas mu ih rezati do nekih 7 meseci, kako je receno na forumu... Za zubice, samo kontrolisi, neki imaju problem s tim, neki nemaju... ali redovno ces vec proveriti, sto kazes malo ga izmaltretirati za njegovo dobro :P
a za zlezde, isto lagano, mali je jos, polako ces, kako ga budes uzimao u ruke, dok se opusti vise i to sve, i to bez problema moci lako videti i cistiti ako bude potrebno :)
slika Mila slika
dollypony
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la sanjita » sri ožu 16, 2011 23:14 pm

Ima na Tresnjevci Buba,tocnije na Selskoj 92 ;)...oni su ovdje najrazvikaniji i imaju iskustva sa zecevima tako da super da ste blizu ako nedaj boze sta zatreba :)
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan