Lijepi pozdrav svima!
Unaprijed ispika za eventualne greške jer sam prvi put prijavljena na nekom forumu.
Čitala sam puno na ovom forumu i internetu općenito, al ne nalazim riješenje za svoju ljubav, pa molim za ideje i savjete.
Radi se mom ljubimcu Dušku. Ovnoliki nekastrirani mužjak star 3,5 godine.. i iako se neki čude kako je velik zapravo se radi o normalnom kuniću, a ne patuljastom na kojeg su mnogi navikli.
Naime, do nedavno je bio veseli, znatiželjni i uvijek napaljeni zeko.

A onda sam nedavno primijetila da malo otežano hoda, tj. kao da mu zadnje nogice povremeno malo zakasne, pa ih onda povuče i nastavi dalje. I od tog trena su mi se sva osjetila uključila u promatranju njega. Zapravo, sam onda i vratila malo film i shvatila da je već neko vrijeme zapravo mirniji i ne izlazi baš van (pripisivala sam to ljetu i vrućinama). A i par tjedana prije toga sam primjetila da se puno liže i gricka (više nego inače) i iako nisam mogla naći nikakve nametnike ipak sam mu stavila ampulicu, no nisam primjetila da mu je pomoglo. Znači od trena kad sam vidjela problem s nogama uhavtila me panika. Znala sam da to nikako nije dobar znak. Otišli smo kod vetarinara. Doktorica je pristupila smireno i lagano i dala mi do znanja kao da zna nešto o kunićima. Kako je imao i upaljena okica dobili smo Maxitrol kapi za oči, a zbog problema s nogama svakodnevno smo išli na injekcije. Prvo je dobivao samo B-kompleks, a onda je dodala i B1. Ta terapija je trajala tjedan dana i nije na nogice nije imalo nekog vidljivog efekta, ali sam primjetila da se manje liže i gricka. Zatim je bio više tjedan dana bez terapije, a u međuvremenu smo napravili RTG kralježnice na kojoj nije bilo vidljive ozljede ili trauma, tek lagani početak spondiloze, manijakalno lizanje i grickanje se vratilo. Ponovno se vraćamo kod doktorice koja predlaže akupunkturu. No kako se bojim da nije neka upala i zaraza, prelažem joj da možda ipak prvo probamo s antibiotikom (iako sam se bojala zbog problema s probavom). Danas je treći dan da prima po dvije injekcije, jedna antibiotik (nisam na žalost zapamtila naziv) i jedna B1 vitamin, ali na žalost napretka nema. Dapače, od prvog dana kad sam primijetila problem, stanje s tim zadnjim nogicama polako ali sigurno ide na gore... sve teže hoda, tj. krene, pa se prebaci (najčeće na desnu stranu jer mu je ta noga izgleda slabija) i onda odvuče dalje. Da napomenem da mu je svo to vrijeme apetiti normalan.. malo više jede frišku hranu, ali jede i sijeno (domaće) i kupljenu hranu. Probava je uredna.. s tim da mu dajem 1 kapsulu Linexa na dan od kad je na antibioticima.
Zvuči li nekome nešto od navedenog poznato?

Ja što više čitam na netu sve sam više zbunjena i sve manje znam... a previše mi stalo do tog uhonje da sve prepustim veterinarima kojima kunići nisu baš svakodneveni posjetitelji.
Da napomenem... živim u okolici Zagreba, ali na žalost ne vozim, pa za svakodnevne odlaske veterinaru (u Veterinarsku stanicu Zaprešić) trebam mađioničarske sposobnosti. Trudim se i žicam koliko god mogu, ali ne znam do kad će me više trpiti.

Mislim si... bi li možda mogao biti Encephalitozoon cuniculi iako nema head tilt? I ako je... čitala sam da bi trebao Panacur... zna li netko gdje to nabaviti u Zg i okolici? i smije li se davati u kombinaciji s antibioticima ili ne?
Još jednom isprike zbog podužeg posta, ali sad sam već na rubu očaja... boli me srce i duša dok ga gledam takvog, a osjećam se potpuno bespomoćnom...

jedino što me tješi u cijeloj priči je da za sad ne pokazuje nikakve znakove boli... ne škrguće zubima (osim kad uživa u maženju

) i leži izvaljeno i opušteno... ali kad krene hodati svaki put mi se slomi srce