Uvođenje svježeg

Pravilna ishrana vašeg zekića.

Moderatori/ce: Lady Stardust, Lela

Uvođenje svježeg

PostPostao/la cuki23 » čet sij 12, 2012 15:03 pm

Dakle,na Cresu smo pa nam je malo problem i nemamo pojma gdje bi mogli kupiti svježe a domaće,a i ne znamo što bi eventualno mogli u prirodi ubrati i dati svojoj zekici u ovo doba godine,pa bi molili ako ima netko savjet što i kako početi davati jer još nismo počeli jesti svježe,samo smo probali peršin,listove mrkve,božićnu pšenicu,jabuku,bananu...
I one sjemenke lana,koje ljudi spominju da daju onako za bolju probavu,jako rijetko,gdje se to može kupiti?
Pročitao sam onaj popis dozvoljenog,ali iskreno ne snalazim se što raste u ovo doba godine,tj. čeg ima,nemam pojma o biologiji i biljkama,zato molim za savjete :)
cuki23
Zečić
Zečić

Re: Uvođenje svježeg

PostPostao/la Lilo » čet sij 12, 2012 23:31 pm

neznam kak je na Cresu,al na Lošinju nema nićeg kaj možeš baš sad ubrat u prirodi osim granćica za glodanje od ljeske i voćki! a povrće je svako dobro koje nije špricano i tretirano umjetnim gnojivima! pa ima valjda kod domaćih kakav staklenik?
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la Lilo » čet sij 12, 2012 23:31 pm

sjemenke u dućanima bio hranom...
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la cuki23 » čet sij 12, 2012 23:38 pm

A pošto smo novi u toj prehrani pa se ufuravamo,hoće li biti kakva razlika ako do proljeća to nema,dakle onda će joj bit 8 mjeseci,mislim imamo nekoliko paketića one božićne pšenice,pa nek to trusi i ima nešto malo peršina i mrkve tu u vrtu,a i raspitat ću se tu okolo kod poznanika,a što se tiče dal nečeg ima,ovdje nema ničeg preko zime,kruha nema u 11 sati u dućanu,hehehe...
cuki23
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lilo » čet sij 12, 2012 23:48 pm

zna bila sam na Cresu hrpu puta!ma vi ste tam ko na pustom otoku...aj nađi neku baku i opelješi joj vrt...
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la Lilo » čet sij 12, 2012 23:51 pm

ma neće joj ništ biti,malo pšenice,peršina i mrkve,koja jabukica a možda najdeš di i kakav radić ili rikole! posij joj trave za kuniće i mrak! ma brzo će ove godine nadam se zima završit! ;D
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la cuki23 » pet sij 13, 2012 0:14 am

tu kao da je završila za nas,samo za biljke još nije,budemo malo pomalo to pohvatali...hvala,za sada,javim se s još pitanja
cuki23
Zečić
Zečić

PostPostao/la cuki23 » sub sij 28, 2012 11:29 am

Okolo smo malo istraživali i našli maslačak(malo su uži mladi listovi,vjerojatno zbog klime) jednu jabuku koju režemo i sušimo,mlade grane,trputca ima isto,a vjerojatno i drugih biljaka koje još ne raspoznajem ;D ...tako da vjerojatno zbog blaže zime ima toga ovdje srećom,a ja mislio da neće biti ničega...maslačak ima puno kalcija,tako sam pročitao,znači s njime umjereno,a što je s trputcem,ima li i on puno kalcija ili je on bolji po tom pitanju?
cuki23
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lilo » uto sij 31, 2012 20:08 pm

sa svime umjereno! trputac je super,postoji uskolisni i širokolisni,daj reci jel to bilje premrznuto....kužiš kaj pitam?dal temp pada ispod nule noću ili radi bure?na cresu je uvjek meni bilo zima! ;D ako su se ti listići smrzavali pa otapali rađe ih nemoj ubrati....
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la cuki23 » uto sij 31, 2012 21:13 pm

Neki dan smo kad sam ovo pisao našao i tratinčice,sve je počelo tek rasti,nije bilo temp ispod nule,sve je to bilo mlado,nisam ništa davao,samo sam tek istraživao,ali evo od toga ništa za sada jer već 4 dana puše bura i temp je 0,a ići će i u minus,kao i kod svih...bome sad bi ti bilo zima! ;D
sad uvodimo mrkvicu,prošli smo malo celera,brusnice,sad smo na mrkvici,pa ćemo još nešto iskemijat i tako davati dok ipak sve ne krene van iz zemlje kako spada,ovi minusi će to malo zaustaviti,ja to malo po malo,čisto da se ufura,pa ćemo početi drugi mjesec kako spada,moram sve proučiti,da i ja ne zeznem sa tim kalcijem...nekako i bih davao malo,malo,da ostane ovako sa sijenom,da ga tamani,a ipak da kroz dan pojede i nešto drugo,što joj je dobro...
Jel ima neka razlika kod vas u praksi,zašto neki daju suhu ujutro a neki navečer?ili je isto?jel moja spava i ne kenja od 14 do 20,21 pa jel bolje da prije toga pojede sijeno ili suho?
jučer sam navečer zagrabio 2 puta rukom,to je pojela,za noć isto tako,nije ostala ni travka ujutro. ;D
cuki23
Zečić
Zečić

PostPostao/la Lilo » uto sij 31, 2012 23:36 pm

ja suhu hranu dajem navećer! odrasli dobiju samo jedan obrok suhe hrane i to je taj! kroz dan jedu sijeno ,voće i povrće kojekakvu zelenjavu livadnu ,grančice i dr! sve ovisi ćega ima,tj koje je god doba...
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la cuki23 » sri vel 01, 2012 10:30 am

I ja isto dajem suhe jedan obrok ujutro,a sad razmišljam da ga prebacim na navečer,oko 19,20...vidjeti ćemo.
Eto,toliko o našem trputcu i vrtu,heheheheh

slika
cuki23
Zečić
Zečić

Natrag na Prehrana kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan