Patuljasti zec aka. hermelin...valjda :)

Razmišljate o kupnji kunića ili ste ga tek dobili? Ovo je pravo mjesto na kojem ćete dobiti sve odgovore na vaša pitanja:)

Moderatori/ce: Charlie, zeko Simba, Lela

Patuljasti zec aka. hermelin...valjda :)

PostPostao/la Archangel » pet lip 18, 2010 2:28 am

Poz poz :)
Pošto sam ga juče (17.06.2010) kupio drugarici na Zelenom vencu, pročitah usput neke vaše komentare za zeke ispod prolaza. Kako on reče patuljasti zec, hermelin, objasni čime bi trebalo da ga hranimo: nikako kupus ili zelena salata, samo semenje, suva trava, jabuke ili bajat hleb. i ne sme da se kupe. Pošto videh da su komentari na osnovu te lokacije veoma negativni, aj da opišem malo zekana: Nazvali smo ga Mekić jer sam doneo zeku drugarici dok je bila u Meku :D. Mali albino, išice male, telo mu je čini mi se veličine stisnute pesnice (mada zavisi kako ko ima stisnutu pesnicu :)) ). Ne znamo još dal je muško ili žensko :) Kao privremeno boravište dali smo mu veliku kutiju od štampača, mada bi trebalo sa strane da napravim proreze da se ne smori jadan da gleda samo u kartonski zid (iako ga je za ovaj nepun dan puštala da trčkara po sobi). Na dno smo, pošto smo još neiskusni i prvi nam je zeka, stavili listove novina, pa plastičnu kesu pa još jedne listove novina i preko toga malo hrane i sveže vode (stavismo je u zatvarač od čaše za eurokrem :D).
Tako da nam treba pomoć oko svga trenutno; od ishrane, šta bi trebalo da preciznije jedu te zeke, kako bi trebalo da izgleda njihova "kutija za štampač" (mislim na mesto za boravak) i higijena. Drugaricu nervira što su mu žućkasta stopala, pa mu je malo nakvasila nogice pa osušila i samo su malo izbelela :D mada joj reče čovek da ne treba da se kupa.
A što se tiče kakenja, ja još nisam video da se ovaj mali negde pokakio juče (mada sam bio sa njim možda 3 sata sve ukupno) :D
Archangel
Kunić
Kunić

Re: Patuljasti zec aka. hermelin...valjda :)

PostPostao/la Antonjet » pet lip 18, 2010 8:30 am

Prvo dobrodošli.. . ;D

Archangel je napisao/la: nikako kupus ili zelena salata, samo semenje, suva trava, jabuke ili bajat hleb.

Kupus i zelena salata nikako.. .
Sjemenke isto, one ih samo nepotrebno goje.. .
Kruh isto ne.. .
Koliko je star, znaš li možda?
Do 6 mjeseci bi se trebao hraniti samo sa suhom hranom i sijenom, od toga bi sijeno trebalo činiti najmanje 70% ukupne prehrane.. .
Ako je mala bebica, hrana mu uvijek treba biti na raspologanju, ali ne stavljaš novu u zdjelicu sve dok nije sve pojeo, jer će u protivnom birati što će papat pa neće htjeti sve.. .
Najbolja ti je hrana od proizvođača Versele-Laga i to za tako malog neka Junior linija...
Evo tu ti sve piše lijepo:
http://www.zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=246
http://www.zecovi.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=10

i ne sme da se kupe.

Za kupanjem nema potrebe jer su oni jako čisti i sami se peru.. .
Možeš eventualno ih s vremena na vrijeme pobrisati s vlažnim ručnikom, ostalo je sve nepotrebno.. .

kako bi trebalo da izgleda njihova "kutija za štampač" (mislim na mesto za boravak) i higijena.

Kutiju će ti pregrist i nije adekvatna za smještaj kunića, tako da kupite kavez, što veći to bolji, mada i unatoč kavezu zeko bi trebao biti pušten što više.. .
Dakle kad ste doma, zeko pušten, kad niste, zeko u kavezu.. .
Na dno kaveza se stavi dekica/ručnik i posuda s hranom, vodom i sijeno, a u kut mu se stavi wc s peletima ili piljevinom.. .

Drugaricu nervira što su mu žućkasta stopala, pa mu je malo nakvasila nogice pa osušila i samo su malo izbelela :D

To je radi gaženja u mokraću, će mu se s vremenom očistiti nije potrebno prati ili slično.. .

A što se tiče kakenja, ja još nisam video da se ovaj mali negde pokakio juče (mada sam bio sa njim možda 3 sata sve ukupno) :D

Zekači non stop kakaju, trebate obraditi pozornost na to!
Vrlo je bitno da on kaka, jer ako ne kaka moguć je neki problem s probavom!
I bitno je kakve su kuglice jer one često znaju bit dobar pokazatelj problema.. .
Dakle, obratite veliku pozornost na kuglice, ako ih nema treba mu pokrenuti probavu.. .
Antonjet
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la Archangel » pet lip 18, 2010 9:51 am

Pa ne znam tačno koliko je star, ovaj reče dva meseca od kog smo ga kupili (mada pročitah da je to svakome rekao na nekim temama) :)
Hvala na informacijama, videću da kupim neki kavez, što veći. Inače. za sada zekić je van kutije samo kada je drugarica tu kraj njega da se ne bi zavukao na neko mesto jer je baš mali pa se može zavući na neko nepristupačno mesto.
I probudi me danas ona sa porukom: Jeeej zekić kaki, izbrojala sam 6 kuglica :DD
Archangel
Kunić
Kunić

PostPostao/la Klio » pet lip 18, 2010 11:43 am

Ovako, trenutno nisam u Beogradu jos jedno dvadesetak dana, ali kada dodjem rado bih ti pomogla u vezi svega.
Nikako nemoj davati nista sveze, ni jabuke niti ono sto ti je on rekao. Bebice koje prodjae NEMAJU dva meseca, on je cist lazov i samo mu je stalo da proda zeke dok su mali jer tako laze o njihovoj rasi i velicini.
Moras zeki dati dosta sena kao sto ti je vec napisala Antonjet, zeka nema vise od cetiri nedelje, nekada ih prodaje i sa tri, samo da su sto manji da moze reci da su hermelini, a hermelini NISU!!!
Da bi ti zeka preziveo, daj mu sto kvalitetniju hranu. Nisam zadovoljna Cuni Juniorom zato jer ima zitarica sto tako malom zeki koji je odvojen prerano od majke moze skoditi.

Dakle, kupi Cuni Nature REbalans ili Cuni Complete. Obe hrane imas u Peth centru, ako trenutno nema, imas na Kalenic pijaci peth shop Ljubimac, koji daje i 10% popusta svima sa foruma za prvu kupovinu, a kada se uclanis u klub (besplatno) i dalje. Tu mozes naci uglavnom sve, retko se desi da nestane jer uglavnom mi svi sa zecova kupujemo tamo sve za nase ljubimce.
Vlasnica se zove Vesna, ona radi uglavnom popodne, tako da bi bilo dobro i nju da potrazis ona je dosta toga naucila i moze te lepo posavetovati.

Pol mozemo odrediti kada dodjem, ako si voljna da ti pogledam zeku.

Cuvaj ga sada jako, samo seno, pelete i vodu. Ne smes se igrati niti mu dati bilo sto drugo. Te zeke sa zelenjaka su jaaaaako osetljive i nisu najcece odvojene od mame kad treba.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Archangel » pet lip 18, 2010 16:31 pm

Hvala :) Mada to je od drugarice sada zekić, mogu da postavim sličice ako hoćete davidite kako je bangav/va :D
Archangel
Kunić
Kunić

PostPostao/la renata » pet lip 18, 2010 17:23 pm

Klio je napisao/la:Nisam zadovoljna Cuni Juniorom zato jer ima zitarica sto tako malom zeki koji je odvojen prerano od majke moze skoditi.

Većina uzgajivača hrani upravo žitaricama, a Cuni Junior ima neznatne količine, i zapravo može samo pomoći kunićima prerano maknutima sa majčinog mlijeka. Prema mojim iskustvima (a imam ga poprilično) Cuni RE-balance je zadnje što bi prerano odvojena beba trebala dobiti, em je light hrana, em ima smanjeni udio kalcija. Razmislite o tome.
renata
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Archangel » sub lip 19, 2010 10:34 am

Evo par slikica da ne bih celu foto sesiju postavljao hihi

slika slika slika slika
Archangel
Kunić
Kunić

PostPostao/la dollypony » sub lip 19, 2010 11:56 am

jaao...meden je... :blush:
i stvarno je sicusan, definitivno nema 2 meseca.. dobro ga cuvajte i samo slusajte savete ovde sa foruma... :zekoo3:
slika Mila slika
dollypony
Bugs Bunny
Bugs Bunny

PostPostao/la jolanda » sub lip 19, 2010 14:33 pm

uf, shto je sladak malac :)

ako necesh cuni junior, onda cuni complete, seno najbolje domace(ali provereno), ako nemash onda iz pet shopa, ali ono koje nije presovano!

te novine sklonite jer mogu da grickaju i da se otruju olovom...

i jel to on otvara ochi ili zhmuri samo zbog blica?
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Archangel » sub lip 19, 2010 18:38 pm

ma otvara nego ima tako momente kada se stane skupi se zatvori oči na 2-3 minuta i kasnije nastavi da skakuće :D
Archangel
Kunić
Kunić

PostPostao/la Lilo » sub lip 19, 2010 20:41 pm

renata.....svi znamo zašto uzgajivaći hrane žitaricama....zbog povoljne cijene hrane,a ne zato što je to super.....a što se tiće re -balancea i cuni juniora mislim da nisi u pravu!Cuni re-balance ima u postocima više kalcija od juniora koji bi ga baš zato što je hrana za bebe tebao imati više a nema!Omjeri su ti cuni junior-0.70%,cuni re-balance 0.90%....pa mislim da i nije ta junior hrana baš tako divna!Osim proteina u malo većem postotku i nema tako neke znaćajne razlike u tim hranama! i objema zamjerim što ni jedna ne sadrži pelete....no to je već marketing prodaje!
Voditeljica :"zeco-kuće"!Dežurna svađalica!!!Kućevlasnica! ovnoliki-rex
Lilo
Voditeljica zeco-kuće

PostPostao/la Zvonchica » ned lip 20, 2010 23:03 pm

Danas sam bash prolazila preko zelenog venca i videla preslatke zecice, i umalo da kupim jednog! I meni je naravno rekao da je hermelin, dva meseca star... Sad mi je drago shto nisam uzela :)
Planiram da kupim u septembru (poshto necu letos biti u bgdu stalno) zeku malog i imam par pitanja.
Gde u Beogradu mogu da kupim "na sigurno" zeku? Znaci da mogu da mi kazu kog je pola, da sigurno bude patuljast, dovoljno star, zdrav... Ima neko neku preporuku? I koja rasa zeca je najmanja? (imam mali stan)
Hvala svima :)
Zvonchica
Kunić
Kunić

PostPostao/la dHarma » ned lip 20, 2010 23:15 pm

Da li si ikad razmisljala o udomljavanju zeke? :)

Za svaku pohvalu je pet shop na Kalenic pijaci happy dog u blizini stanice 26-ice kad izadje iz bulevara..
Clanovi zecova imaju 1o% popusta na prvu kupovinu (ali mislim da to vazi za opremu ali ne i za kupovinu zeke, nisam bas sigurna)..
Zeke u pet shopovima su u vecini patuljasti, i svaki ce imati tezinu od 1,2 kg ali znaj da to moze da dodje i do 2 kg u zavisnosti od rase, moj je na primer lavlja glava i ima 1,8kg.. :)

Svakako pre nego sto kupis zeku procitaj sve o prehrani (viewforum.php?f=6 ) i smestaju ( viewforum.php?f=7 ).. imas na forumu sve sto je potrebno :wink:

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Klio » pon lip 21, 2010 18:46 pm

Mislim da bi bolji izbor napravila ako bi usvojila zeku...jer vec ionako neces odmah uzimati zeca...
Ovako imas vise stvari za i protiv>
Odraslijeg zeku mozes odmah videti koliki ce biti i kakav je, vec zna na wc i ono sto je najvaznije prosao je pubertet i ako vec nije sterilisan to mozes odmah uciniti.
A pubertet je vrlo cesto veeeeeeeliiiiiiiki problem ukoliko ti smeta obelezavanje zekana po kuci (piskenje i kuglicarenje). To se najcesce desava, retko da neki zeka ne "odradi" to u pubertetu.
Usvojeni zeka se isto tako brzo navikava kao mali, tj.zavisi od njegovog karaktera.
Moje iskustvo je da zeke koje sam usvojila bili su mi privrzeniji i poslusniji od mog kog sam imala od kada je bio mala beba.
Uvek bude nekog zeke za usvojit, tako da eto, razmisli i o tome.
slika slika slika
Klio
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Zvonchica » čet lip 24, 2010 22:22 pm

hvala za savete i informacije. svidja mi se ideja o usvajanju, sve dok je zeka mali (mislim patuljasta neka rasa). koliko zeka mora da bude star da bi mu se sigurno mogao utvrditi pol? dal zavisi od pola dal ce vishe voleti da se mazi, ili miris zeke? izvinjavam se unapred ako su mi pitanja glupa, al stvarno se ne razumem, a hocu sve da saznam pre nego shto uzmem zeku da budem potpuno spremna :D
Zvonchica
Kunić
Kunić

Sljedeća

Natrag na Zecovi za početnike

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

HR (CRO) by Ančica Sečan