Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust
Mrvica je napisao/la:Vidi, Donatello...ocigledno je da si gresila iz neznanja (svog, ali pre svega svojih rooditelja) a ne zato sto si losa i nemarna osoba! Ipak je tebi tek (nepnih) 11 godina (mnogi od nas se mozda vise i ne secaju kakvi su bili u tom uzrastu) i sve tvoje zelje moraju prvo da odobre tvoji roditelji. To je ponekad prilicno tesko, cak ni mi odrasli ponekad nailazimo na neodobravanje kod roditelja, a tebi kao detetu neke stvari mogu izgledati kao nemoguca misija! Ipak, ima resenja, ne brini! Kada se zeli, svaki problem je moguce resiti.
Ja nisam za to da treba da se odreknes svog kunica. Naprotiv, mladi kao ti treba da nauce da odbacuju neke od stereotipa svojih starijih (*stereotip - uvrezeno, ustaljeno misljenje, cesto pogresno) i nauce da sami raspoznaju dobro i lose. Videces kroz zivot da nisu uvek roditelji i oni stariji u pravu jer su ljudi i grese. Ako bi se odrekla svog dragog zekana, ti bi bez borbe prihvatila stav tvoje mame, da je zecu mesto u kavezu, ne bi vise posecivala ovaj forum i mozda nikada ne bi shvatila da moze i drugacije, da moze bolje. Ako ga zadrzis i pokusas da se izboris za svoja i zecja prava, onda dani koje je zekan odtamnicio u svom "zatvoru" i sati i dani koje ces provesti u raspravama sa mamom biti samo mala cena koju cete platiti za vasu slobodu.
Predpostavicemo da imas svoju sobu, ili da je delis sa sestrom. Zamoli mamu da nadje vremena da porazgovarate i kazi joj da bi ti zelela da pruzis svom zeki lepsu buducnost i zivot vredan zivljenja. Reci da osecas kao da si i sama u zatvoru kada samo pomislis na njega koji svoje dane provodi cuceci u plasticnom koritu, okruzen resetkama. Reci da ni jedno zivo bice ne bi trebalo tako da zivi, samo zato sto se nama moze da ga uhvatimo i spakujemo i ne damo mu da izadje. Zamoli je da ti pomogne da tvoju (vasu) sobu uredite tako da bude sigurna za zeku (zastititi sve kablove, izneti ili van domasaja podici cvece ako ga ima...) i da od sada on bude pusten u njoj, s tim da mu i kavez prenesete i ostavite ga otvorenog , pa da on moze da ulazi i izlazi po sopstvenoj volji. Obecaj i odrzi to obecanje da ces ti biti ta koja ces voditi racuna o higijeni. Kazi joj da to moze samo pozitivno da utice na tebe i na shvatanje i prihvatanje obaveza. Uz to ponudi mami da joj u zahvalnost za to sto ce uslisiti tvoju zelju i molbu, u buduce pomognes oko jos nekog posla u kuci (da ces jednom nedeljno usisati i obrisati prasinu umesto nje, npr.)
Ja ti zelim da pobedi tvoja ljubav za zivotinje i da provedes puuuuno srecnih godina sa svojim zekanom. A znam da ce mama, pored pocetne skepse i nepoverenja, uvideti da je pogresila i da ce joj biti puno srce pa ce sa ponosom pricati o svojoj kcerki koja ume da se brine o drugom zivom bicu.
Pokusaj, potrudi se i USPECES!!!
sanjita je napisao/la:Ja zbilja nebih da sudim,znam da ti nisi kriva al onda ne shvacam zasto su roditelji uzimali zeca,zivotinu opcenito kad tako osjecaju prema njemu i imaju takvo stajaliste?
Mrvica je napisao/la:Oh, meni je stvarno jako zao sto ti je mama tako reagovala. Ti je poznajes, ne zma da li je ovaj jedan razgovor ujedno i kraj price ili mozda mozes pokusati da sa njom razgovaras jos o tome. Verovatno ste obe uzbudjene, ti jer bi da sve resis odmah, a mama zato sto treba da promeni svoja shvatanja (sviodrasli ljudi reaguju kao tvoja mama kada im kazes da to sto oni misle nije najbolje na svetu). Ne zelim da svojim uticajima na tebe stvorim problem izmedju tebe i mame. Ako mislis da ima smisla cekati i pokusati lagano smeksavanje maminog stava, onda pokusaj da Dona polako i pomalo pustas u sobu, a onda pokazes mami da to moze da funkcionise tako sto ces sve pocistiti i paziti da ne napravi stetu. Mozda je to malo razuveri. Na kraju krajeva, ne mora on biti pusten non-stop. Bice dovoljno i da ga pustas kad god imas vremena da budes sa njim, kada zavrsis svoje obaveze oko skole.
Ako pak mislis da je mamina rec konacna, onda znas i sama da je bolje da se nadje neko ko ce moci da mu pruzi vise od tebe. Ako ovako bude, ja se nadam da ces ti zapamtiti kako je lepo voleti zeku, pa da ces kada odrastes i budes "sam svoj gazda" ti biti ta koja ce udomiti jednog uhonju i "odplatiti" dug prema Donatellu.
Znam da ti je tesko, ali budi jaka i donesi pravu odluku.
Natrag na Higijena, smještaj i njega
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.