donatello i uvjeti

Sve o pravilnoj higijeni, smještaju i redovitoj njezi vašeg zekića :)

Moderatori/ce: zeko Simba, Lady Stardust

Re: Sto vasi kunici rade u ovom trenutku?

PostPostao/la vini » ned sij 10, 2010 9:25 am

Donattello, pokloni zekana da nađe svoju sreću. Sudbina mu je onakva kakvom mu je ti napraviš. Ovako nije sretan :sad:
vini
Moderator
Moderator

PostPostao/la tinka » ned sij 10, 2010 9:44 am

Donatello, napisala si tamo na temi sa rođendanima da ti je samo 10 godina... shvaćam da si još dijete i da možda još ne razumiješ što znači briga o drugom živom biću... tvoj zeko nije sretan, a velikim dijelom je krivnja na tebi, tj na osobi koja ga je donijela doma... svaki zeko kugličari i to ne možeš promjeniti, ali možeš to prihvatiti i preuzeti odgovornost čišćenja tih kuglica... nije to neki problem, vjeruj mi... nisi više tako mala da ne možeš biti odgovorna... on je divlji jer mu se ne pruža dovoljno pažnje i ljubavi... zečevi su jako društvene životinje i ako ti svom ne možeš pružiti dovoljno ljubavi i pažnje, daj ga u ruke nekome tko to može... iz tvojih postova sam svatila da je vama taj zec samo obaveza, tvojoj bi mami vjerojatno laknulo kad bi ga ti nekome dala...razmisli malo o svemu što smo ti mi svi ovdje napisali...
tinka
Super Zek
Super Zek

donatello i uvjeti2

PostPostao/la dHarma » ned sij 10, 2010 13:50 pm

Dajte ljudi sto ste zapeli da ga pokloni?
Jeste da ga drzi u neprikladnim uslovima, ali nije dosla na forum za dzabe..

donnatelo mislim da je pametnije da ti sada uradis sve da te uslove promenis..
Imas ovde na forumu mnoogo tema o tome kako sta mozes da napravis, ogradis..
Premesti zeku u svoju sobu (ako je imas) ili u dnevnu.. treba da ima dodir sa ljudima da bi prestao da se plasi..
Kuglicarenje je sasvim normalna pojava, ja za mojim vec god i po skupljam..
Pokusaj da ga naucis na wc..
Sve u svemu potrudi se da mu posvetis sto vise vremena.. Probaj tako, ako ti to ne podje za rukom onda ga udomi..

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la donattello » ned sij 10, 2010 14:01 pm

Polica je nije toliko visoko,kao i sto je opisala dHarma,danas sam ga pustila da se seta po dvoristu pa se s mackama igrao,jedva,macki su bjezali od njega :D Pitat cu mamu dal ga smijem uvesti u kucu da bude slobodan po kuci,ali ako pregrize kablove..ma oke to se moze rijesiti ;) ja znam da me smatrate odvratnom vlasnicom ali moja mama ne shvaca da njemu treba sve to,da se seta po kuci,da je njemu fizicka potreba da kuglicari,ne znate vi moju mamu,ne mogu ja,od 10 godina,utuviti zeni od 49 da on mora biti dio naseg drustva,ali ona pocne zivcanit kako nema zivaca da sprema za njima.Budem joj objasnila da cu pocistiti za njime ali samo da bude u kuci da ide i istrazuje...Ja kada ga iznesem iz prostorije otvorim kavez i odmaknem se da vidim zeli li ici van..Pitala sam mamu,i rekla je da moze,sad dok ovo pisem kraj mene je u kavezu,s otvorenim vratima ako zeli van,izviruje glavu van i njuska mali tepih...Meni je uzasno zao sto sad ne mogu ispraviti svoju pogresku...kad sam rekla mami da li bi ga ona ikada dala nekome,rekla je ne,jer bi joj bilo previse zao da se rastane od njegovih nestašluka i svega ali da ipak ne može dopustiti da joj on grize kuću i kablove,i da radi nered...evo sad prevrće posudu s hranom,zagrize za rubi i prevrne,a onda dekorira kavez kako on želi,posudicu stavi na drugo mjesto ,vodu,koja je zakvačena na vrhu kaveza,primi za ono gdje se pije,slamku metalnu,i vuče lijevo desno...da li ću moći taj njegov strah popraviti ako se budem puuuunooo bavila s njime,ili je to više nepopravljivo?
♥ Falit ces mi mala ludo :( Donattello ♥♥
donattello
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la dHarma » ned sij 10, 2010 14:50 pm

Nije nepopravljivo, samo moras da budes sa njim..
Nemoj da ga teras da bude pored tebe, da ga nosis, na silu iznosis napolje..
Jer sve je to stres..
Najbolje sto mozes da uradis jeste da ga pustis da ide gde gon on hoce po kuci..
Naravno nedas mu da grize kablove, zid..
Ali ocekuj da ce mu trebati vremena da se opusti, to nije nesto sto se dogadja preko noci..

If tears could build a stairway, and memories a lane. I'd walk right up to heaven and bring you home again.
dHarma
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la donattello » ned sij 10, 2010 15:49 pm

Hmm..pokusat cu..dala sam mu sad komadic jabuke,tj narezala sam malo jabuke,i prepolovila taj komadic,i jedan je pojeo,a drugim sam ga pokusala namamiti van,ali nece.Pa sam jedan dio jabuke u svoja usta a drugi je on primio,sestra je rekla da smo bas bili slatki.sad se legao,posudicu sa hranom je nosio vamo tamo,prevrtao,pa se sad umirio i leži,i gleda se u ogledalo :D
donattello
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la jolanda » ned sij 10, 2010 17:30 pm

kablovi lako mogu da se zashtite.
2o god.
jolanda
Super Zek
Super Zek

PostPostao/la Mrvica » ned sij 10, 2010 17:31 pm

Vidi, Donatello...ocigledno je da si gresila iz neznanja (svog, ali pre svega svojih rooditelja) a ne zato sto si losa i nemarna osoba! Ipak je tebi tek (nepnih) 11 godina (mnogi od nas se mozda vise i ne secaju kakvi su bili u tom uzrastu) i sve tvoje zelje moraju prvo da odobre tvoji roditelji. To je ponekad prilicno tesko, cak ni mi odrasli ponekad nailazimo na neodobravanje kod roditelja, a tebi kao detetu neke stvari mogu izgledati kao nemoguca misija! Ipak, ima resenja, ne brini! Kada se zeli, svaki problem je moguce resiti.

Ja nisam za to da treba da se odreknes svog kunica. Naprotiv, mladi kao ti treba da nauce da odbacuju neke od stereotipa svojih starijih (*stereotip - uvrezeno, ustaljeno misljenje, cesto pogresno) i nauce da sami raspoznaju dobro i lose. Videces kroz zivot da nisu uvek roditelji i oni stariji u pravu jer su ljudi i grese. Ako bi se odrekla svog dragog zekana, ti bi bez borbe prihvatila stav tvoje mame, da je zecu mesto u kavezu, ne bi vise posecivala ovaj forum i mozda nikada ne bi shvatila da moze i drugacije, da moze bolje. Ako ga zadrzis i pokusas da se izboris za svoja i zecja prava, onda dani koje je zekan odtamnicio u svom "zatvoru" i sati i dani koje ces provesti u raspravama sa mamom biti samo mala cena koju cete platiti za vasu slobodu.

Predpostavicemo da imas svoju sobu, ili da je delis sa sestrom. Zamoli mamu da nadje vremena da porazgovarate i kazi joj da bi ti zelela da pruzis svom zeki lepsu buducnost i zivot vredan zivljenja. Reci da osecas kao da si i sama u zatvoru kada samo pomislis na njega koji svoje dane provodi cuceci u plasticnom koritu, okruzen resetkama. Reci da ni jedno zivo bice ne bi trebalo tako da zivi, samo zato sto se nama moze da ga uhvatimo i spakujemo i ne damo mu da izadje. Zamoli je da ti pomogne da tvoju (vasu) sobu uredite tako da bude sigurna za zeku (zastititi sve kablove, izneti ili van domasaja podici cvece ako ga ima...) i da od sada on bude pusten u njoj, s tim da mu i kavez prenesete i ostavite ga otvorenog , pa da on moze da ulazi i izlazi po sopstvenoj volji. Obecaj i odrzi to obecanje da ces ti biti ta koja ces voditi racuna o higijeni. Kazi joj da to moze samo pozitivno da utice na tebe i na shvatanje i prihvatanje obaveza. Uz to ponudi mami da joj u zahvalnost za to sto ce uslisiti tvoju zelju i molbu, u buduce pomognes oko jos nekog posla u kuci (da ces jednom nedeljno usisati i obrisati prasinu umesto nje, npr.)

Ja ti zelim da pobedi tvoja ljubav za zivotinje i da provedes puuuuno srecnih godina sa svojim zekanom. A znam da ce mama, pored pocetne skepse i nepoverenja, uvideti da je pogresila i da ce joj biti puno srce pa ce sa ponosom pricati o svojoj kcerki koja ume da se brine o drugom zivom bicu.

Pokusaj, potrudi se i USPECES!!!

:zeko1:
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la donattello » ned sij 10, 2010 17:47 pm

Mrvica je napisao/la:Vidi, Donatello...ocigledno je da si gresila iz neznanja (svog, ali pre svega svojih rooditelja) a ne zato sto si losa i nemarna osoba! Ipak je tebi tek (nepnih) 11 godina (mnogi od nas se mozda vise i ne secaju kakvi su bili u tom uzrastu) i sve tvoje zelje moraju prvo da odobre tvoji roditelji. To je ponekad prilicno tesko, cak ni mi odrasli ponekad nailazimo na neodobravanje kod roditelja, a tebi kao detetu neke stvari mogu izgledati kao nemoguca misija! Ipak, ima resenja, ne brini! Kada se zeli, svaki problem je moguce resiti.

Ja nisam za to da treba da se odreknes svog kunica. Naprotiv, mladi kao ti treba da nauce da odbacuju neke od stereotipa svojih starijih (*stereotip - uvrezeno, ustaljeno misljenje, cesto pogresno) i nauce da sami raspoznaju dobro i lose. Videces kroz zivot da nisu uvek roditelji i oni stariji u pravu jer su ljudi i grese. Ako bi se odrekla svog dragog zekana, ti bi bez borbe prihvatila stav tvoje mame, da je zecu mesto u kavezu, ne bi vise posecivala ovaj forum i mozda nikada ne bi shvatila da moze i drugacije, da moze bolje. Ako ga zadrzis i pokusas da se izboris za svoja i zecja prava, onda dani koje je zekan odtamnicio u svom "zatvoru" i sati i dani koje ces provesti u raspravama sa mamom biti samo mala cena koju cete platiti za vasu slobodu.

Predpostavicemo da imas svoju sobu, ili da je delis sa sestrom. Zamoli mamu da nadje vremena da porazgovarate i kazi joj da bi ti zelela da pruzis svom zeki lepsu buducnost i zivot vredan zivljenja. Reci da osecas kao da si i sama u zatvoru kada samo pomislis na njega koji svoje dane provodi cuceci u plasticnom koritu, okruzen resetkama. Reci da ni jedno zivo bice ne bi trebalo tako da zivi, samo zato sto se nama moze da ga uhvatimo i spakujemo i ne damo mu da izadje. Zamoli je da ti pomogne da tvoju (vasu) sobu uredite tako da bude sigurna za zeku (zastititi sve kablove, izneti ili van domasaja podici cvece ako ga ima...) i da od sada on bude pusten u njoj, s tim da mu i kavez prenesete i ostavite ga otvorenog , pa da on moze da ulazi i izlazi po sopstvenoj volji. Obecaj i odrzi to obecanje da ces ti biti ta koja ces voditi racuna o higijeni. Kazi joj da to moze samo pozitivno da utice na tebe i na shvatanje i prihvatanje obaveza. Uz to ponudi mami da joj u zahvalnost za to sto ce uslisiti tvoju zelju i molbu, u buduce pomognes oko jos nekog posla u kuci (da ces jednom nedeljno usisati i obrisati prasinu umesto nje, npr.)

Ja ti zelim da pobedi tvoja ljubav za zivotinje i da provedes puuuuno srecnih godina sa svojim zekanom. A znam da ce mama, pored pocetne skepse i nepoverenja, uvideti da je pogresila i da ce joj biti puno srce pa ce sa ponosom pricati o svojoj kcerki koja ume da se brine o drugom zivom bicu.

Pokusaj, potrudi se i USPECES!!!

:zeko1:

WOW!Pametno si ovo rekla...pokusat cu.ja vjerujem u sebe i izborit cu se za donattella i njegovu srecu.Reci cu mami bas ovo sto si ti navela!PUUUUUUUUUUNOOOOOOOOOO TI HVAAALLAA!!!!btw:DIJELIM SOBU S MAMOM :( ali moze zivjeti u dnevnom boravku :)
donattello
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mrvica » ned sij 10, 2010 17:52 pm

Nema na cemu :happy:
Bice mi jako drago da cujem da se stvari popravljaju :)
Drzim ti palceve da budes dobra i istrajna :)

Cao!
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la donattello » ned sij 10, 2010 19:19 pm

Iznevjerila sam Donattella i sve vas...pokušala sam pitati mamu dal može u kuću i rekla sam joj sve što je rekla Mrvica..mama je počela vikati da ne želi imati zečinjak u kući i da ga može odmah izbacit van...moja mama nije normalna to morate znat....a Don...morat ću ga udomit,ali mama će sigurno reći da je on sretan i da li sam ja poludjela...nisam bila dovoljno ustrajna...iznevjerila sam vas sve...
donattello
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la sanjita » ned sij 10, 2010 19:35 pm

Ja zbilja nebih da sudim,znam da ti nisi kriva al onda ne shvacam zasto su roditelji uzimali zeca,zivotinu opcenito kad tako osjecaju prema njemu i imaju takvo stajaliste? :blink:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la Mrvica » ned sij 10, 2010 19:42 pm

Oh, meni je stvarno jako zao sto ti je mama tako reagovala. Ti je poznajes, ne zma da li je ovaj jedan razgovor ujedno i kraj price ili mozda mozes pokusati da sa njom razgovaras jos o tome. Verovatno ste obe uzbudjene, ti jer bi da sve resis odmah, a mama zato sto treba da promeni svoja shvatanja (sviodrasli ljudi reaguju kao tvoja mama kada im kazes da to sto oni misle nije najbolje na svetu). Ne zelim da svojim uticajima na tebe stvorim problem izmedju tebe i mame. Ako mislis da ima smisla cekati i pokusati lagano smeksavanje maminog stava, onda pokusaj da Dona polako i pomalo pustas u sobu, a onda pokazes mami da to moze da funkcionise tako sto ces sve pocistiti i paziti da ne napravi stetu. Mozda je to malo razuveri. Na kraju krajeva, ne mora on biti pusten non-stop. Bice dovoljno i da ga pustas kad god imas vremena da budes sa njim, kada zavrsis svoje obaveze oko skole.

Ako pak mislis da je mamina rec konacna, onda znas i sama da je bolje da se nadje neko ko ce moci da mu pruzi vise od tebe. Ako ovako bude, ja se nadam da ces ti zapamtiti kako je lepo voleti zeku, pa da ces kada odrastes i budes "sam svoj gazda" ti biti ta koja ce udomiti jednog uhonju i "odplatiti" dug prema Donatellu.

Znam da ti je tesko, ali budi jaka i donesi pravu odluku.
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la Mrvica » ned sij 10, 2010 19:44 pm

sanjita je napisao/la:Ja zbilja nebih da sudim,znam da ti nisi kriva al onda ne shvacam zasto su roditelji uzimali zeca,zivotinu opcenito kad tako osjecaju prema njemu i imaju takvo stajaliste? :blink:

Zato da obraduju svoje dete, ali na zalost neki ljudi misle da je zivotinjama super u kavezu... Zbog toga mislim da je vazno da mladi, kao sto je donatello nauce vise i kada odrastu ne prave greske koje su pravili njihovi roditelji.
Mrvica
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la donattello » ned sij 10, 2010 22:29 pm

Mrvica je napisao/la:Oh, meni je stvarno jako zao sto ti je mama tako reagovala. Ti je poznajes, ne zma da li je ovaj jedan razgovor ujedno i kraj price ili mozda mozes pokusati da sa njom razgovaras jos o tome. Verovatno ste obe uzbudjene, ti jer bi da sve resis odmah, a mama zato sto treba da promeni svoja shvatanja (sviodrasli ljudi reaguju kao tvoja mama kada im kazes da to sto oni misle nije najbolje na svetu). Ne zelim da svojim uticajima na tebe stvorim problem izmedju tebe i mame. Ako mislis da ima smisla cekati i pokusati lagano smeksavanje maminog stava, onda pokusaj da Dona polako i pomalo pustas u sobu, a onda pokazes mami da to moze da funkcionise tako sto ces sve pocistiti i paziti da ne napravi stetu. Mozda je to malo razuveri. Na kraju krajeva, ne mora on biti pusten non-stop. Bice dovoljno i da ga pustas kad god imas vremena da budes sa njim, kada zavrsis svoje obaveze oko skole.

Ako pak mislis da je mamina rec konacna, onda znas i sama da je bolje da se nadje neko ko ce moci da mu pruzi vise od tebe. Ako ovako bude, ja se nadam da ces ti zapamtiti kako je lepo voleti zeku, pa da ces kada odrastes i budes "sam svoj gazda" ti biti ta koja ce udomiti jednog uhonju i "odplatiti" dug prema Donatellu.

Znam da ti je tesko, ali budi jaka i donesi pravu odluku.

Imas pravo!
Mama je rekla da ga i sutra,kada napisem zadacu kada dodjem iz skole,uvedem ponovo u kucu ako zelim,samo prije moram naravno mu pormijeniti piljevinu,hranu,vodu i sijeno.Kada sam jednom rekla mami da sam ga pustila na kauč nije niš rekla. :D ali problem je u tome sto ona NEDA da zivi s nama,rekla sam joj da ne moze bit na polici ko igračka,jebiga kao što i ne može živjeti non-stop u plastičnom koritu okruženim rešetkama..nitko ovdje ne kaže da je on nesretan.nitko me ne shvaća ozbiljno i svi govore da je to normalno za njega,problem je u njima,oni ne kuze da to moze biti opasno...isto tako je problem to sto ne znam koju da odluku donesem...ajme rasplakat cu se...
donattello
Zekonja
Zekonja

PrethodnaSljedeća

Natrag na Higijena, smještaj i njega

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan