...ajme

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica
ninocka je napisao/la:ja sam sve više uvjerena da je divljakanje zeke najvećim dijelom stvar njegovog karaktera.
vjerujem da postoje kunići koje kao bebe možeš maziti i okretati koliko želiš, no to ne znači da će to lakše i radije dopuštati kad narastu.
naravno, prvi kontakti i puno provedenog vremena s bebom, bitni su za socijalizaciju, ali ako je kunić ispal vragu iz torba možeš se slikat s okretanjem i maženjem kad uđe u pubertet.
mara je napisao/la:Kunići su pametne životinje i daju se naučit raznoraznim stvarima,nemam ih dugo ali koliko ih imam vidjela sam da je stvarno tako. Zato sam i sigurna da ih se da naučit i na okretanje kad je to potrebno bez plača.
Započela sam ovu temu jer sam prvi put čula da zeko "plače". Obzirom da stvarno volim svog zeku ne želim mu priuštit nikakve traume niti ga želim čuti da plače zato se i služim keksićima u tom privikavanju. Vidim da to ide dobro,bez plača i ne namjeravam stat u tome ma koliko to zvučalo sebično. Cilj mi je da ja sama mogu pregledat zeku, hranit ga na špricu, oprat guzu ili nogice i slične stvari koje do sada nisam mogla i na kraju krajeva nisam ni probavala jer kako sam to već napisala bojala sam se.
Ako se zeko da naučit ne vidim razlog da ne probam i ne vidim to kao teror na zeku ili nešto slično.
mara je napisao/la:Ja ću dat primjer . Moj drugi zeko se da okretat na ledja, to mu nije stresno, ne radi to pod pritiskom, nije u grču, srce mu ne lupa jako. Kako znam da mu to nije stresno? Po tome što ga ja okrenem na ledja i stavim u krilo i tako okrenutog ga mazim, uopće ga ne držim. Nekoliko puta kad je on imo nešto "pametnije" za radit odma se okrenuo na noge i otrčao.
Ali u većini slučajeva to kod nas ide ovako: on popapa, malo protrči i popiški se po stanu i onda dodje do mene da ga mazim. Ja sjedim na podu, on skoči na mene,ja ga okrenem i mazim. On zna tako ležat i pol sata i škrgutat. Kad mu je dosta on se okrene na noge i ode. Nema pritiska, nema stiskanja zeca da se umiri,njemu je to normalno. Na nijedan način mu ne ograničavam kretanje ili ga pritiskam.
Nekad ga okrenem na ledja i u rukama držim, on stavi glavicu na mene,škrguće i liže me. Sumnjam da bi to radio zeko koji je pod stresom.
Slažem se da je okretanje na ledja za neke zekače stresno(nisu naučeni na to, karakter...) ali ne slažem se s tim da to vrijedi za sve jer moj Leo je očiti primjer.
zekica_poopy je napisao/la:Lela je napisao/la:a može se privikavati prilikom "redovite kozmetike" kako to lady stručno veli.
jes, to je to! ali posto to nikako ne voli varam ga s time sto ga tu i tamo podignem na mazenje i papicunema mom bongecu do hrane
mislim kad je bilo doba da se jako bojao i trgao nisam ga podizala uopce nego bi ga mazila na podu, pa polagano samo stavila ruku ispod capica, pa lagano malo podigla, i tako postepeno danima...tesko je pridobiti izgubljeno povjerenje. treba polako i strpljivo
mara je napisao/la:Moj zeko se neda nosit, okretat ni držat u krilu. Mazimo ga samo kad to njemu paše i na mjestu na kojem to njemu paše. Bili smo kod lilo i ona ga je okretala,držala u krilu na leđima, on se malo koprco ali uglavnom dao se. I onda smo mi počeli to doma radit, ali on ispušta neke čudne zvukove, ko da stenje, plače ili tako nešto. Kad mu priđemo s ručnikom on počne tako "plakat". Jel ko zna šta je to?
Oni su inače životinje koje se ne glasaju,jel tako? Jel ko čuo tako nešto?
Natrag na Ponašanje i društveni život kunića
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.