zeko plače?

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Što vam vaš kunić želi reći?

Moderatori/ce: Charlie, Zeko_Jurica

PostPostao/la sanjita » uto stu 13, 2007 1:46 am

Lela je napisao/la:
to se zove tonic immobility

http://www.mnhouserabbit.org/care/trancing.html

...ajme :sad: ...nikad ju nisam okretala na ledja i nadam se da ju nikad necu ni morati jer joj stvarno nikako nebi htjela prouzrocit takvo stanje koje se ovdje opisuje :sad:
slika
sanjita
Zeko Manijak
Zeko Manijak

PostPostao/la zekica_poopy » uto stu 13, 2007 7:17 am

ninocka je napisao/la:ja sam sve više uvjerena da je divljakanje zeke najvećim dijelom stvar njegovog karaktera.

vjerujem da postoje kunići koje kao bebe možeš maziti i okretati koliko želiš, no to ne znači da će to lakše i radije dopuštati kad narastu.
naravno, prvi kontakti i puno provedenog vremena s bebom, bitni su za socijalizaciju, ali ako je kunić ispal vragu iz torba možeš se slikat s okretanjem i maženjem kad uđe u pubertet.
:)

mislim da nema veze, znas ko je kod mene vrag doma :) a ona se da dizat. ja ne forsiram na ledja, dapace ne volim kad ih netko okrece bez moje dozvole ili bilo sto! ledja (s glavicom gore, nikada onako dole kak vecina radi) radimo kada je nuzno za rezanje noktica ili ciscenje guze...za sve ostalo primam normalno jer meni taj trans ne izgleda bas kao da uziva :hm:
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la mara » uto stu 13, 2007 8:18 am

Kunići su pametne životinje i daju se naučit raznoraznim stvarima,nemam ih dugo ali koliko ih imam vidjela sam da je stvarno tako. Zato sam i sigurna da ih se da naučit i na okretanje kad je to potrebno bez plača.

Započela sam ovu temu jer sam prvi put čula da zeko "plače". Obzirom da stvarno volim svog zeku ne želim mu priuštit nikakve traume niti ga želim čuti da plače zato se i služim keksićima u tom privikavanju. Vidim da to ide dobro,bez plača i ne namjeravam stat u tome ma koliko to zvučalo sebično. Cilj mi je da ja sama mogu pregledat zeku, hranit ga na špricu, oprat guzu ili nogice i slične stvari koje do sada nisam mogla i na kraju krajeva nisam ni probavala jer kako sam to već napisala bojala sam se.

Ako se zeko da naučit ne vidim razlog da ne probam i ne vidim to kao teror na zeku ili nešto slično.
mara
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekica_poopy » uto stu 13, 2007 8:50 am

ma ja sam za to da se svakako treba probat nauciti, nista na silu!

dapace ne dao bog sranja pa da na kraju vise se mucis s tim sto nemres dici zeku nego s samim problemom.

ali ne volim muciti bas svakog zeca ko charlica ;D :wink:

ja osjetim kaj moji zekonje ne vole, a ne vole na ledja, pa onda to koristim samo kad je nuzno i uvijek uvijek mora biti adekvatna nagrada :)

tako da vjerujem da svatko moze polako ako radi sa svojim zekotom doci do neke razine gdje ako ga mora dignuti moze.
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekili » uto stu 13, 2007 11:37 am

mara je napisao/la:Kunići su pametne životinje i daju se naučit raznoraznim stvarima,nemam ih dugo ali koliko ih imam vidjela sam da je stvarno tako. Zato sam i sigurna da ih se da naučit i na okretanje kad je to potrebno bez plača.

Započela sam ovu temu jer sam prvi put čula da zeko "plače". Obzirom da stvarno volim svog zeku ne želim mu priuštit nikakve traume niti ga želim čuti da plače zato se i služim keksićima u tom privikavanju. Vidim da to ide dobro,bez plača i ne namjeravam stat u tome ma koliko to zvučalo sebično. Cilj mi je da ja sama mogu pregledat zeku, hranit ga na špricu, oprat guzu ili nogice i slične stvari koje do sada nisam mogla i na kraju krajeva nisam ni probavala jer kako sam to već napisala bojala sam se.

Ako se zeko da naučit ne vidim razlog da ne probam i ne vidim to kao teror na zeku ili nešto slično.

negdje je vec pisalo, a pisalo se puno o tome, da zekani imaju ljusku osobinu prepoznati sto je za njih dobro a sto ne..zato se i ide u ucenje i preusmjeravanje kada zekolina nece piskiti u vc ili kada se zakaci za neki namjestaj

CINJENICA JE DA SE VECINA PREGLEDA, koji vi ovdje nabrajate moze i MORA raditi bez "padanja u trans"..znaci zeko u tom stanju ne moze odluciti jer je u tom polozaju

zanima me jeste li procitali tekst sa linka koji je lela stavila ili ga je potrebno prevesti? :)

jos jednom http://www.mnhouserabbit.org/care/trancing.html
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la mara » uto stu 13, 2007 12:44 pm

Ja ću dat primjer . Moj drugi zeko se da okretat na ledja, to mu nije stresno, ne radi to pod pritiskom, nije u grču, srce mu ne lupa jako. Kako znam da mu to nije stresno? Po tome što ga ja okrenem na ledja i stavim u krilo i tako okrenutog ga mazim, uopće ga ne držim. Nekoliko puta kad je on imo nešto "pametnije" za radit odma se okrenuo na noge i otrčao.

Ali u većini slučajeva to kod nas ide ovako: on popapa, malo protrči i popiški se po stanu i onda dodje do mene da ga mazim. Ja sjedim na podu, on skoči na mene,ja ga okrenem i mazim. On zna tako ležat i pol sata i škrgutat. Kad mu je dosta on se okrene na noge i ode. Nema pritiska, nema stiskanja zeca da se umiri,njemu je to normalno. Na nijedan način mu ne ograničavam kretanje ili ga pritiskam.

Nekad ga okrenem na ledja i u rukama držim, on stavi glavicu na mene,škrguće i liže me. Sumnjam da bi to radio zeko koji je pod stresom.

Slažem se da je okretanje na ledja za neke zekače stresno(nisu naučeni na to, karakter...) ali ne slažem se s tim da to vrijedi za sve jer moj Leo je očiti primjer.
mara
Zečić
Zečić

PostPostao/la zekili » uto stu 13, 2007 12:50 pm

mara je napisao/la:Ja ću dat primjer . Moj drugi zeko se da okretat na ledja, to mu nije stresno, ne radi to pod pritiskom, nije u grču, srce mu ne lupa jako. Kako znam da mu to nije stresno? Po tome što ga ja okrenem na ledja i stavim u krilo i tako okrenutog ga mazim, uopće ga ne držim. Nekoliko puta kad je on imo nešto "pametnije" za radit odma se okrenuo na noge i otrčao.

Ali u većini slučajeva to kod nas ide ovako: on popapa, malo protrči i popiški se po stanu i onda dodje do mene da ga mazim. Ja sjedim na podu, on skoči na mene,ja ga okrenem i mazim. On zna tako ležat i pol sata i škrgutat. Kad mu je dosta on se okrene na noge i ode. Nema pritiska, nema stiskanja zeca da se umiri,njemu je to normalno. Na nijedan način mu ne ograničavam kretanje ili ga pritiskam.

Nekad ga okrenem na ledja i u rukama držim, on stavi glavicu na mene,škrguće i liže me. Sumnjam da bi to radio zeko koji je pod stresom.

Slažem se da je okretanje na ledja za neke zekače stresno(nisu naučeni na to, karakter...) ali ne slažem se s tim da to vrijedi za sve jer moj Leo je očiti primjer.

sve super.ali moram ti postaviti pitanje koje uopce nema veze sa tvojim zekom i ovom pricom. jesi li procitala ono tamo sa linka?

cisto informativno me zanima, jer sam skuzila da niko nista ne cita..pa eto da priupitam

vidis, blink, anketice imamo :)
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la mara » uto stu 13, 2007 13:09 pm

Jesam. Zato sam i napisala taj primjer.

Ko što sam rekla, slažem se da je kod nekih zečeka to jako stresno i da ih se u odredjenim situacijama mora prisilno okretat i onda se javi TI, al ne slažem se da je to pravilo za sve.

Okretanje na ledja nije jednako TI nego je kolko vidim iz teksta TI jednako okretanju na ledja i ograničavanju životinje(okreneš ju i stisneš da ne može nikud).
mara
Zečić
Zečić

PostPostao/la tina m » uto stu 13, 2007 13:24 pm

zekica_poopy je napisao/la:
Lela je napisao/la:a može se privikavati prilikom "redovite kozmetike" kako to lady stručno veli.

jes, to je to! ali posto to nikako ne voli varam ga s time sto ga tu i tamo podignem na mazenje i papicu ;D nema mom bongecu do hrane

mislim kad je bilo doba da se jako bojao i trgao nisam ga podizala uopce nego bi ga mazila na podu, pa polagano samo stavila ruku ispod capica, pa lagano malo podigla, i tako postepeno danima...tesko je pridobiti izgubljeno povjerenje. treba polako i strpljivo

To ja isto kažem da se tako treba postupiti. Ali kako objasniti mlađoj sestri Dori da mi ga ne diže protiv njegove volje i spušta na pod s povišenoga? Popizdim kad to vidim i diže mi se kosa na glavi? :ljut: Izderem se na nju da to ne radi a ona kaže,"To je samo zec." :ljut: Nije mi jasno kako ne razumje da se može ozljediti. Kad je kod mene potpuno je drugačiji. Ispruži se pored mog stolca i uživa dok ja radim. Isto tako pitala bi, je li je uredu gurnuti glavu kuniću u pišalinu ili izmet da ga se kazni kad je obavio nuždu na nedopuštenom mjestu. Meni je to previše okrutno. :sad:
Moje ljubavi: moj ovnoliki kunić Đuro Ptice Grupa Magazin,Hajduk i Torcida
Uživaj dok ti je dato da si slobodna
kasnije rijetko ćeš moći.
tina m
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la zekica_poopy » uto stu 13, 2007 13:34 pm

zasto bi mu se nos gurao?? pa ako hoces mu dat do znanja da je u krivu viknes, pljesnes, lupis nogom...
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PostPostao/la zekili » uto stu 13, 2007 13:49 pm

zekica_poopy je napisao/la:zasto bi mu se nos gurao?? pa ako hoces mu dat do znanja da je u krivu viknes, pljesnes, lupis nogom...

..pobrises to i ubacis na pravo mjesto..
zekili
Moderator
Moderator

PostPostao/la tina m » uto stu 13, 2007 13:54 pm

To sam i mislila. Hvala na savjetu. Moji po pitanju toga nemaju razumjevanja A bude li to Dora zecu radila, njoj ću nos gurnut u pišalinu. :ljut: pa nek vidi kako je to! :belj:
Moje ljubavi: moj ovnoliki kunić Đuro Ptice Grupa Magazin,Hajduk i Torcida
Uživaj dok ti je dato da si slobodna
kasnije rijetko ćeš moći.
tina m
Zekonja
Zekonja

PostPostao/la TENK » uto stu 13, 2007 15:15 pm

za to guranje nosa u pisalinu je dobra metoda za "kaznjavanje" macke koja to ponekad radi iz ciste pakosti. ali, ja tome nikad nisam pribjegla ni sa macom. nebih to radila zivotinjama opcenito. kamoli kunicu :blink:
I'm cute. You're not.
Seems so unfair...
TENK
Bugs Bunny
Bugs Bunny

Re: zeko plače?

PostPostao/la bernarda » uto stu 13, 2007 15:48 pm

mara je napisao/la:Moj zeko se neda nosit, okretat ni držat u krilu. Mazimo ga samo kad to njemu paše i na mjestu na kojem to njemu paše. Bili smo kod lilo i ona ga je okretala,držala u krilu na leđima, on se malo koprco ali uglavnom dao se. I onda smo mi počeli to doma radit, ali on ispušta neke čudne zvukove, ko da stenje, plače ili tako nešto. Kad mu priđemo s ručnikom on počne tako "plakat". Jel ko zna šta je to?
Oni su inače životinje koje se ne glasaju,jel tako? Jel ko čuo tako nešto?

moj zeko se uopće neda okretati, ni malo.. držanje u rukama? hm, bude miran 5 sekundi i onda želi otići. isto u krilu, u krilu ga ne možemo ni sekunde imati
mazi se jedino kad je na podu, kad leži..inače nikako :sad:
bernarda
Kunić
Kunić

PostPostao/la zekica_poopy » uto stu 13, 2007 16:09 pm

pa za maznju je to dovoljno :wink:

ja isto tako moram lec na pod s njima i onda je mazenje, osim ako gospoda se ne popnu sama na kauc ;D
zekica_poopy
Moderator
Moderator

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ponašanje i društveni život kunića

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

HR (CRO) by Ančica Sečan